Kako u ovom gradu planiram da ostanem jos koji mesec, nisam osmislio neku posebnu posetilacku turu. Obilazak grada zapoceo sam nasumicnom setnjom Menhetnom odmah prvog dana pa vam sada ovde izbacujem nekoliko slika koje verovatno prepoznajete sa TV-a :) Ovo je Fletajron (Flatiron) zgrada. Sam izgled govori zasto se tako i zove, a inace vazi za prvi neboder u Njujorku; izgradjena je 1902.

Flatiron building

Pored nje je Medison park sa cudnim metalnim drvecem.

Po Menhetnu ima dosta parkova i iako deluje zaguseno ogromnim zgradurinama ima dosta zelenila i mirnih sporednih ulica. Po parkovima se izlezavaju, imaju koncerte, besplatne filmske projekcije i tako stosta. Vrlo cesto, npr u Brajant parku imaju cak i bastenske stolice i stolove, koje lepo uzmete i pomerite i sednete gde hocete, jedete, radite s laptopom ili samo kulirate. Naravno, zato su tu i cuvari.

I tako na gore Petom avenijom... tu je cuveni

Empire State

empajer

I jos malo scena s juznog dela Pete avenije (koja inace vazi za bitniju ulicu na Menhetnu, ako ne i najfensi ulicu). Na njenom severnom delu se nalazi gomila muzeja (tzv. museum mile) i galerija, luksuznih zgrada i bitnih gradjevina.

5av1

5av2

5av0

a negde dalje se vide i cuvena svetla Krajslerove zgrade (Chrysler building):

krajsler

;-)