SIboroughhall

Steten Ajlend je jedan od pet njujorskih "boroughs" (ne znam bas koji bi bio pravi prevod za ovo - mozda rejon ;-) ) Njegov naziv potice (kao i mnogi drugi u Njujorku) iz holandskog jezika - Staaten (drzavni?). To je jedno mirno ostrvce, prilicno drugacije od ostatka Njujorka. Za njega je vezana i jedna od bitnijih atrakcija, a to je Steten Ajlend feri, a bitan je zato sto je besplatan :) Do pre nekoliko godina, placao se, a onda su gradjani Steten Ajlenda uspeli da se izbore da im prevoz do Menhetna bude besplatan. Dok se sa Menhetna moze stici ferijem, iz Bruklina se moze doci mostom koji Steten Ajlend povezuje s ovim delom Njujorka. Za Steten Ajlend se moze reci da ima "suburban look", sa uglavnom porodicnim kucama, tihom atmosferom i puno zelenila. Jos jedna od stvari po kojoj je ostrvo bilo poznato je deponija - Fresh Kills, koja je do ukidanja pre nekoliko godina, bila najveca na svetu. Sad je pretvaraju u park i sportsko-rekreativne povrsine.

Trajekt krece iz Bateri parka u Dauntaunu (Downtown) i vozi nekih 40 minuta. Za to vreme pruza vam se fenomenalan pogled na Menhetn, Nju Dzersi Siti i Bruklin. Prolazi se i pored Liberti Ajlenda na kome se nalazi Kip Slobode. Sve u svemu, za one koji kao ja vole da se vozikaju vodenim plovilima, zanimljiv nacin da se provede jedno popodne.

pogled_na_menhetn_iz_luke

kip

Na samom Steten Ajlendu, kao sto vec rekoh nema nista posebno da se radi pa sam tako nakon krace setnje i razgledanja ostrvskog ambijenta, te kratkih mastarija o vesticama i duhovima (kada vidite te kuce tamo, to je prvo sta vam pada na pamet :) ) seo na prvi trajekt nazad za Menhetn.

kuceSI

Mada, da ne gresim dusu, ostrvo je bar tri puta vece od Menhetna tako da mozda i ima nekih skrivenih zanimljivosti, jer ja sam zaista bio samo na malom delu.