...i rekao bih vise nego dovoljno =) Za Nju Dzersi bi se moglo reci da je manji i dosadniji brat Njujorka. Do njega se moze stici preko, ispod ili po reci Hadson. Trajekt vozi 5 minuta, voz jos manje, a kolima vec zavisi od guzve. U Dzersi Sitiju (koji ima zanimljiv skyline kada se gleda s Menhetna pa covek moze pomisliti da je i grad zanimljiv) nema mnogo za videti.

JerseyCitySkyline

Tu je nekoliko nebodera u kojima imaju sediste velike finansijske grupacije kao i mnostvo raznih drugih kompanija. Taj deo koji se nalazi uz reku izgleda ultra moderno - metal, staklo, mermer; pravi grad buducnosti. U vreme kada sam ja dolazio sve je vrvelo od japija koji su zurili na posao, ali malo kasnije kada su se zaposleni uvukli u svoje samodovoljne zgrade (u kojima imaju sve, od apoteka do teretane) napolju su se mogli videti samo pusaci koji moraju da izadju van zgrade da zapale. Kada se udaljite dva bloka od reke, visina zgrada drasticno opada i tu vec vidite miran gradic prosecnog americkog izgleda.

JCcityhall JC1

JC2 JC3

Zanimljivost na koju sam naleteo u Nju Dzersiju je i ovaj spomenik ubijenim Poljacima kod Katyna. Nalazi se uz samu reku izmedju visokih poslovnih zgrada. Koliko se secam price moje poljske prijateljice, to je veoma tuzan dogadjaj iz i ovako tuzne poljske istorije, kada su negde pocetkom Drugog Svetskog Rata Rusi pobili vise hiljada oficira, obicnih gradjana i pripadnika kulturno-intelektualne elite poljskog naroda. Ironija je da su nacisti bili ti koji su otkrili masovnu grobnicu u Katynskoj sumi i brizno sve snimili i dokumentovali. Uprkos sovjetskom negiranju, zlocin je ipak razotkriven i potvrdjen, a brojna poljska emigracija ovde, je podigla spomenik za secanje na zrtve kod Katyna.

Katyn

Mnogi koji rade na Menhetnu biraju Nju Dzersi za stanovanje. Prednosti su blizina Menehtna, jeftinija kirija, mir, kao i fantastican pogled na Menhetn. Medjutim, sva ona zivost i duh Menhetna u Dzersiju se ne oseca uopste, tako da ja ako bih mogao da biram bih pre uradio obrnuto, radio u Dzersiju, a ziveo na Menehtnu :) .. Srecom, trenutno ne moram da biram, vec i radim i zivim na Menhetnu :-D I nazad na Menhetn:

ManhattanSkyline