Da bih jos malo priblizio Njujork sirokim masama koje citaju ovaj moj blog :) i da biste imali predstavu o mestima koja se ovde spominju, malo cu, pre nastavka pisanja o delovima grada, da vas uputim sta je to east side, west side, uptown, downtown itd. Kao sto sam vec mozda spomenuo, grad Njujork se sastoji iz 5 okruga - Menhetn (1), Bruklin (2), Kvins (3), Bronks (4) i Steten Ajlend (5). Nesto vise od 8 miliona ljudi sa svih delova planete je naslo svoj dom na ovom prostoru:

New_York_City

Neki ce reci da je NYC=Menhetn, jer ipak su tu skoncentrisane glavne stvari, ali se mnostvo zanimljivosti nalazi i po ostalim okruzima. Svi se nalaze na ostrvima osim Bronksa (Menhetn i Steten Ajlend su zasebna ostrva, a Kvins i Bruklin su na Long Ajlendu). Menhetn je najmanji, ima najvecu gustinu naseljenosti, a ostale cesto nazivaju "outer boroughs" (spoljasnji okruzi). Na mapi ispod mozete videti gde se nalaze svi cuveni delovi kao sto su (od severa ka jugu) Harlem, Central Park, Aper Ist Sajd (Upper East Side), Midtaun (Midtown), Chelzi (Chelsea), Grenich Vilidz (Greenwich Village), Trajbeka (Tribeca), Little Italy, Chajnataun (Chinatown), Finansijski Distrikt u Dauntaunu ("donji grad" - Downtown)...

MenhetnMapa

A zvezdica u tamno zelenom delu mape koji se zove Vest Vilidz (West Village) oznacava mesto gde sam ja imao srece da stanujem ovih nekoliko meseci u Njujorku :)