- Kratka lekcija iz paleontologije

Naravno, ali okamenjeni, tj. njihovi fosili, i to u Americkom Prirodnjackom Muzeju (American Museum of Natural History - AMNH). Vec na ulazu u prvu odaju sa skeletima dinosaurusa bio sam zapanjen. Sa jedne strane me sacekao tiranosaurus rex sa svojim ostrim celjustima.

tRex

Ova vrsta je izumrla pre oko 65 miliona godina i iako je jedan od najpoznatijih, do sada je otkriveno svega 30ak parcijalnih fosila tiranosaurusa. Ovaj izlozen ovde je oko 65% original. Noge su mu nove i jos neke nedostajuce kosti, a ostatak je star nekoliko desetina milliona godina! Najimpozantniji skelet, koji svojom velicinom dominira odajom je skelet ogromnog apatosaurusa, vrste koja je izumrla pre 140 miliona godina. Ovaj izlozeni skelet je sastavljen 1905. godine i pre nekoliko godina je restaurisan, na njemu je oko 90% kostiju originalno. Nije bilo lako uhvatiti ga celog na slici :)

Apatosaurus

Apatosaurus je bio biljojed, hranio se liscem koje nije zvakao vec samo odmah gutao. Procenjuje se da je ovaj primerak bio tezak oko 50 tona, ili otprilike kao nekih 10 slonova. Do sada najveci zvanicno pronadjeni apatosaurus u Argentini tezio je oko 100 tona, ili 20 slonova, a navodno je nedavno u Koreji pronadjen jedan od 200 tona, ali to jos nije zvanicno verifikovano. Apatosaurus je najverovatnije morao najvise da se cuva alosaurusa, mesozdera koji je ziveo negde u isto vreme. Alosaurus je bio znacajno manji, ali je to valjda nadomescivao ostrim zubima i krvolocnoscu. Ovaj skelet je zanimljivo uradjen, tako da je alosaurus predstavljen kako jede ostatke apatosaurusa.

Alosaurus

U sledecoj sobi, akcenat je vise na letecim i vodenim dinosaurusima. Tu su pteranodoni, pleziosaurus, dzinovski preci kornjaca i razni drugi manji i veci fosili.

paleokornjaca Ihtiosaurus

Zatim jos jedna soba u kojoj je posebna grana dinosaurusa (oni sto lice na nosoroge, sa rogovima ili kostanim izrastajima oko glave ili po ledjima) - triceratopsi, izumrli pre 65 miliona godina, stegosaurusi, dimetrodoni sa jedrom (pre 280 miliona god.) koji su ziveli jos na Pangei, kontinentu od kojeg su nastali danasnja Evropa, Azija, Afrika i Severna Amerika ili hadrosaurusi, vrsta koja je bila najrasirenija na Zemlji, takodje izumrli pre 65 miliona godina. Ovde se mogu videti i fosilizovana jaja dinosaurusa. Konkretno ova na slici, prva su pronadjena jaja dinosaurusa, otkrivena u ekspediciji Muzeja u Mongoliji 1923. godine.

Stegosaurus Triceratops

jaja Dimetrodon

Uz jos gomilu drugih vrsta i multimedijalnih prezentacija, zaista se moze nauciti mnogo i cuti veoma zanimljivih podataka. U poslednjoj sobi koja nas uci evoluciji dolazi se do fosila prvih sisara i malo "novijeg" doba kada su posle najverovatnijeg udara komete zbrisani dinosaurusi, a sisari (koji su do tada ziveli u senci velikih gmizavaca) poceli da vode glavnu rec na Zemlji. Tu su ogromni armadil, praistorijski lenjivac, fosili stari do 47 miliona godina pa preci konja, kamila, jelena, medveda, sve do mamuta i mastodonta. Interesantno je da se moze utvrditi da su neke vrste postojale samo u Juznoj ili samo u Severnoj Americi do pre 3 miliona godina kada je nastao Panamski zemljouz i kada su pocele da vrsljaju po oba americka kontinenta, mesajuci se i evoluirajuci i dalje, davajuci nove vrste.

Megaloceros

Mastodont

Posle podsecanja na evolutivne tokove i odusevljenja fosilima praistorijskih zivotinja, odlucio sam da mi je najzanimljivije jos da pogledam antropolosko-etnoloske izlozbe pacifickih i americkih starosedelaca. Kako su ziveli, sta su oblacili, cime su se hranili, kakve su vestine poznavali, kakve su obicaje imali... sve to moze da se vidi u profi uradjenim muzejskim vitrinama ili pogleda neki od dokumentarnih filmova. Obicaji i svakodnevni zivot u Polineziji, spravljanje napitka od kave u Melaneziji, obicaji Indijanaca iz Amazonije, kamene skulpture na Uskrsnjim ostrvima, umetnicki i svakodnevni predmeti Maja, Acteka i ostalih kultura koje su zivele na ovim prostorima.

pacificke maske stibnit

Muzej je ogroman i jos dosta toga je ostalo sto nisam uspeo da pogledam - izlozbe zivotinja i etnoloske i antropoloske zbirke drugih kontinenata, svemirski centar, geoloska zbirka, posebne izlozbe vodozemaca, leptirova i jos mnogo drugih, ali posle vise od 4 sata unutra i gomile utisaka koje je moja glava primila mislim da je bilo dosta za taj put.