Dobrodošli u Čikago! Grad koji nam je podario takve tekovine moderne civilizacije kao što su fliperi, roleri i house muzika :) Grad koji je star manje od 200 godina, a posle razornog požara 1871. koji je uništio dobar deo, još više se podmladio i uspeo da se razvije u jedan od najznačajnijih svetskih gradova. Prvo što sam pomislio o Čikagu je da je veličanstven. Zaista, čini mi se da ako bi birali jednu reč koja ga najbolje opisuje to bi bila ta. Rekao bih da je Čikago poslužio kao pravo igralište arhitektama koji su ovde mogli da ostvare svoje ideje o neboderima i najmodernijim građevinama.

Chicago1

Centar Čikaga se zove "The Loop" iliti petlja, a ime potiče od toga što je oko tog dela grada izgrađena nadzemna železnica pa se u stvari može reći da su te ulice na sprat - prizemlje je za automobile, a sprat za vozove tj. metro. Nadimak Čikaga je "Vetroviti grad" i u to se nije teško uveriti, pogotovo u ovom delu grada gde ste okruženi zgradurinama koje kao da od ulica prave doline dok vi zevate na gore pokušavajući da sagledate njihovu visinu :) Naravno, centar kao centar, mnogo ljudi, prodavnica, užurbanost, ali sve to nekako u savršenom redu, nikako haotično. Između Loop-a i jezera Mičigen nalazi se Milenium park koji je valjda u skladu sa gradom u kom se nalazi, isto savremen, interesantan spoj modernizma i zelenila :).

Cloud Gate (the Bean)

Nastavljajući dalje, malo uz obalu jezera, malo parkovskim stazicama i livadama, stiže se do tzv. muzejskog kampusa gde se nalaze ogromni Fild (Field) muzej, Šed (Shedd) akvarijum, Adlerov planetarijum i Muzej astronomije. Odatle se može sagledati samo jezgro grada iz kojeg viri i čuveni Sirs Tauer (Sears Tower), dugo vremena najviša zgrada na svetu (ova crna sa antenama-rogovima).

CHIskyline1

Severno od Loop-a je bogataški deo Čikaga - Zlatna Obala (ime dovoljno govori) i Linkoln Park. Žila kucavica ovog dela je fensi Mičigen avenija, čikaški pandan njujorške Pete avenije. Šoping zona, ali verovatno i najlepša ulica Čikaga, pogotovo jedan njen deo koji se zove "Magnificent Mile". U njoj se nalazi jedna od retkih zgrada koja je preživela u zoni velikog požara - Vodeni toranj, valjda zato što nije bila od drveta.

Water Tower Marina Towers

Kroz grad protiče i reka Čikago koja je premošćena mnogobrojnim ružnjikavim čeličnim mostovima, koji nekako uopšte i ne izgledaju loše u ukupnom modernističkom ambijentu. Uz rečicu su i poznate zgrade "klipovi kukuruza" (zvanično Marina Towers). Ja kao obožavalac vode svake vrste, uživao sam u šetnji pored jezera Mičigen na čijoj obali sam imao utisak kao da sam na moru - nepregledna pučina, galebovi, peščane plaže...

Mičigen jezero

A ništa manje nije spektakularan ni pogled sa jezera prema gradu...

CHIskyline2

Uporno hodajući možete ostaviti nebodere iza sebe i malo dalje videti kako izgleda i "niži" deo Čikaga.

Chicago2  Chicago3

Ako se Zlatnom Obalom spustite opet niže, idući uz jezero, dolazi se do Navy Pier-a (Nejvi Pir) koji je pravo mesto da odvedete decu, ako ih imate :). Tu se nalazi i veliki panoramski točak, sa kojeg je kladim se odličan pogled na grad i jezero, ali na temperaturi blizu nule i vrlo izdašnom vetru nešto me nije vukla želja da se provozam. A tek prošetati se noću! Svetlosni praznik za oči :) .

Chicago nights 1 Chicago nights 2

Čikago je besprekorno čist grad. Odiše nekom svojom opuštenošću i posebnom kombinacijom užurbanosti velikog grada i laganog tempa. Njujork je verovatno neprevaziđen što se tiče činjenice da zaista živi 24 sata, ali i Čikago deluje kao zabavno mesto koje nudi gomilu aktivnosti. Interesantno je da u Čikagu još nije zabranjeno pušenje u barovima i klubovima kao u Njujorku; doduše najavljuju da će uskoro uvesti zabranu i tu. Ovde je i porez manji nego u Njujorku. Sve u svemu, neki moj opšti utisak je da je ovo velegrad koji nudi kvalitetan i raznolik svakodnevni život, a imajući u vidu da je u centru Amerike iz njega svi ostali delovi deluju bliže. Frekvencija aviona na liniji Čikago-Njujork je otprilike kao autobusa između Novog Sada i Beograda :).