Crna zrnca peska pod snažnim naletima vetra udaraju nam u poluzatvorene kapke, ulaze u nos i usta, oseća se neki miris poput baruta. Uzak pojas peska nad provalijom, nešto nalik na stazu. Ispred nas stena iza koje se pomalja gust oblak dima, sunce koje već polako zalazi jedva da se i nazire. Stižemo na vrh, u tamo negde dole u daljini more, a ispod nas krateri, jezerca lave obavijena maglom. Potmula tutnjava pretvara se u prasak, crvenkasta svetlost obasjava planinu, a gejzir lave izleće u vis...

Stromboli
Stromboli Stromboli
Stromboli
 Stromboli - kaktus, vulkan, ulaz, apartman i pogled
 
 
Dok brodić pristaje u malu luku ostrvca Stromboli, nekih stotinjak kilometara severno od obala Sicilije, prizor ispred prozorskog okna se od monotone slike u nijansama plave boje pretvara u plakat za neki od filmova o ostrvu usred južnih mora sa zakopanim blagom: crne plaže sa šarenim barkama i bele kućice u podnožju pomalo preteće zeleno-mrke kupe iz koje kulja beli dim. Uz usku, belu uličicu, penjemo se do našeg budućeg domaćina, koji nas je umesto sobe počastio celim spratom - za istu cenu. Blago rustičan enterijer, autentično strombolijanski - dve ogromne sobe sa starinskim katoličko-stilskim nameštajem, malom plavom kuhinjom, kupatilom i terasicom koja gleda pravo na crne plaže i more. Uz sve to, naš domaćin se potrudio da nam obezbedi potpuni mir, tako da  smo ga jedva pronašli kad je pre polaska trebalo da platimo! To se zove galantan čovek sa verom u poštenje! Dakle, dobar početak – i pravac crna plaža, poseban vulkanski  ugođaj, samo da nije bilo malih crvenih meduza koje su nas peckale dok smo se brčkali. I utom pade mrak, koji je ovde posebno mračan - ulice Strombolija nisu osvetljene, struja je ovde luksuz,  produkt velikih generatora. Dakle, šetnja bez baterijske lampe je vrlo uzbudljiva stvar: zvezde u neverovatnim količinama, po koji osvetljen prozor, par sudara sa prolaznicima i poneki zrak narandžaste svetlosti iz pravca vrha vulkana. Voda se dovozi sa kopna i smešta u cisterne, telefonske veze su kilave, internet samo dial-up, a po uskim uličicama jurcaju samo električni automobilčići i motori, dakle saobraćaja zapravo nema. Potpunom ugođaju izolacije doprinosi i činjenica da su oko ostrva  prilčno jake struje, tako da zimi manji brodovi često ne mogu da priđu, pa helikopter ostaje kao jedino prevozno sredstvo... Ali sve ovo ne sputava ljude da se vrzmaju po Stromboliju, čak šta više – ostrvce je puno lepih vila (tu se čak negde smestio i Dolce Gabana) i raznog sveta, koji se jasno razaznaje između svega 400 pravih ostrvljana starosedelaca. Čudesan spoj divljine, surovosti, lepote i luksuza!
 
 
Stromboli Stromboli
Stromboli Stromboli
Prizori sa strombolijanskih ulica - vulkan, sokaci i svadbena limuzina sa sve mladencima :)

Meduze su sutradan, srećom, otišle, tako da smo se na miru kupali do poznog popodneva. Uz plaže primetismo oznake za hitnu evakuaciju, koji su postavljeni nakon što je pre par godina malo jača aktivnost vulkana prouzrokovala omanji cunami. Dakle, kad je nevreme, svi na brdo, jer talasi zaista mogu da podivljaju! Mi smo se oko četiri  svojevoljno evakuisali, jer je došlo vreme za ono zbog čega smo i došli – pravac vrh vulkana!

Stromboli Stromboli
Kakva crna plaža!

Celo ostrvo Stromboli, svega oko 5 km u prečniku, je zapravo kupa vulkana koji viri iz vode. Osnova na dnu mora je oko pet puta veća od samog ostrva. Najzanimljivije je to što je ovaj vulkan stalno aktivan: na svakih dvadesetak minuta dolazi do erupcije. Srećom, ovde se radi o slabijim eksplozijama, a lava se izliva samo na zapadnu stranu ostrva, tako da selo i luka nisu ugroženi. Ovakva aktivnost je u vulkanskom svetu veoma retka, i baš se po ovom mestu i zove stombolijanska aktivnost. Čak je i prilično bezbedno, doduše jedino uz stručnu pratnju, popeti se na sam vrh planine i posmatrati strombolijanski vatromet i osetiti pravi vulkanski zadah!

Uspon na vrh vulkana, sa kog pogled puca pravo u kratere. Na vrhu se nalaze i zakloni (u slučaju jake erupcije i kiše kamenja), a tu se našao i jedan pas - lokalna ostrvska kera

Uspon nije bio previše lak: uz opaske pomalo sadistički nastrojenog vulkanologa-vodiča, najpre kroz zelenkaste žbunove, preko stena, do golih crnih prašnjavih proplanaka, uzverasmo smo se do vrha. A negde pri devetstotom metru nadmorske visine, rajski predeo naglo prelazi u pakleni: sa zelenih brda, belih kućica, veselih meštana i brčkanja u toplom moru, dospeli smo na proplanak obavijen dimom, na kom je vetar pretio da nas baci pravo u provaliju, sve uz mirise petardi i potmulu tutnjavu koja je dolazila pravo iz središta zemlje. Jedno presvlačenje na vetrometini, kacige na glavu, hirurške maske na lica i pravac vidikovac na kratere, uz ljubazne reči našeg goniča: „Želim vam lepe erupcije. A ako neka bude prejaka, pokušajte da ne bežite...“. No, s obzirom na statistike (u poslednjih 10 godina poginuo je samo 1 čovek, a dnevno se ovde popne bar 100 ljudi), shvatili smo da je ovo samo jedna vedra pošalica. Tako po teoriji statistike ispada da je opasnije voziti kola po autoputu nego zavirivati u utrobu aktivnog vulkana!

Stromboli


Spust je bio mračan i peskovit: zbog konfiguracije terena, upadali smo u pesak do cevanica, uz kontinualnu obavijenost oblakom prašine, u tolikoj meri da se snop baterijske lampe nije probijao na više od pola metra. Nakon dva sata i dva pražnjenja cipela, konačno asfalt, prve kuće, tuš na vidiku! I mislili smo da je tu bio kraj avanturi.


Sutradan ujutru, more se pomalo uzburkalo. No, to je nama, starim kopnenim pacovima, delovalo POMALO, ali starim pomorcima nije – svi brodovi su otkazani, a mi ostasmo zarobljeni. Blago vanredna situacija, biznismeni odleću helikopterom (jedan let 1200 evra, helikopter prima 6 ljudi, navali narode!), a mi saznasmo da je ipak jedan veliki hrabri brod krenuo iz Napulja i da stiže kasnije popodne. Nakon celog dana tumaranja po ostrvu, i čekanja u užurbanoj luci, dočekasmo i željno očekivanu lađu. Putnici koji su se iskrcavali nisu baš delovali sveže – bleda i žućkasta lica, kese u rukama... Čim smo se udaljili od ostrva, shatili smo zašto ostali brodovi nisu išli: talasi su počeli da zapljuskuju prozore, a barka je lelujala i po pet-šest metara po vertikali. U svakom slučaju, uverili smo se da ne bolujemo od morske bolesti, čak šta više, zabavljali smo se kao u luna-parku. Ako imate dobar stomak, osećaj je sjajan! No, uzbudljiva vožnja se završila na Lipariju, najvećem ostrvu arhipelaga, odakle smo tek sutradan uspeli da se domognemo sicilijanskog kopna. Ćudljivo je to more...

Stromboli Stromboli
Znak za evakuaciju, kaže ovako: "na zvuk sirene odmah napustite priobalnu zonu!" Helikopter spreman za uzletanje