Vlada Kraljevine SHS je početkom 1920-ih pozvala nemačkog fotografa Kurta Hilšera na putovanje Jugoslavijom, radi izrade foto-monografije ove nove države. Iako zemlja pod nazivom "Jugoslavija" u to vreme nije postojala – tada se zvala "Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca" – u svakodnevnom govoru bio je odomaćen termin "Jugoslavija".

Kurt Hilšer (Kurt Hielscher, 1881-1948) bio je jedan od najpoznatijih evropskih fotografa u prvoj polovini 20. veka. Za vreme Prvog svetskog rata radio je kao nastavnik nemačkog jezika u Španiji, gde je snimio svoju prvu kolekciju fotografija. Tokom 1920-ih počeo je da putuje Evropom i objavljuje foto-monografije sa svojih putovanja: Nemačka (1924), Rim (1925), Italija (1925), Jugoslavija (1926), Austrija (1928), Skandinavija (1932) i Rumunija (1933).

Hilšer u predgovoru kaže da je u Beogradu dobio prevodioca i automobil sa vozačem, kao i pisma preporuke svim predstavnicima lokalnih vlasti da mu pruže gostoprimstvo i pomoć. Takođe se zahvaljuje fabrikama Zeiss-Ikon i Agfa na njihovim izvanrednim fotoaparatima, objektivima i foto pločama.

Na putovanju od Slovenije do Makedonije snimio je više od 1200 fotografija, od kojih je za monografiju odbrao 191. "Birao sam fotografije koje prikazuju raznolikost pejzaža, arhitekture i načina života Jugoslovena", kaže autor u predgovoru knjige, i dodaje: "Nije mi bio cilj da pravim kolekciju razglednica".

Monografija je objavljena u Berlinu 1926. godine, i predstavlja retko dokumentarno svedočanstvo o vremenu u kojem je nastalo.

Nekomercijalni sajtovi bez oglasa, clickbaita i dnevne politike uvek su na rubu opstanka; ako vam se dopala ova priča, molimo vas da podržite postojanje Klub putnika skromnom mesečnom donacijom – posmatrajte to kao bakšiš koji ostavljate u restoranu ako ste zadovoljni uslugom, ili kao da ste nam jednom mesečno platili jednu kafu u jeftinijoj kafani. :)