Govori: Redžib Skomorac

Pokraj starog i zaboravljenog makadamskog puta, stisnutog u sutjesci između pruge i obale rijeke Bosne, nalazi se grob jedne omladinke. Put skoro da nikome više nije od praktične koristi, i kao da ne vodi nigdje drugdje osim na mistično putovanje kroz vrijeme, na koje se upute još samo poneki otpravnik ili skretničar vozova, i to baš do oronule željezničke stanice „Jelina“, nazvane u čast pale brigadirke.

Na nadgrobnoj ploči stoji da je poginula u toku izgradnje glasovite pruge Šamac - Sarajevo 1947. godine. Da li od ruku ono malo ostalih fašista koji su se kao žohari nekako uspjeli skriti i nakon oslobođenja, uslijed neke nesreće tokom gradnje pruge, ili se pak utopila u nabujaloj Bosni – nije znano, no sigurno je da je omladinka Jelena Radmilović zadužila ovaj , jedan od najvećih simbola narodnog oslobođenja, te da Revolucija duguje jednoj djevojci.

Napisati bilo šta drugo na spomeniku - osim poginula, bio bi grijeh. Na Jelinoj stanici više nema putnika. Zdanje, duboku utonulo u uspomene jednog posebnog stremljenja, usamljeno čeka na voz za sutra.

"Ova stanica je napravljena oko 1947. godine. Stanovništvo je s koljena na koljeno prenosilo dvije verzije priče, prva je da je omladinka poginula kada je bježala od četnika, dok druga govori da se utopila u rijeci Bosni dok je prala veš. Ne znamo koja je verzija tačna, ali znamo da se ovdje dogodilo." -- Sabit Doglod, otpravnik vozova (klix.ba)

 -- 
Redžib Skomorac

jelina3