Spremili smo autostoperski vodič za Doboj, pogledajte koje su najbolje rute i mjesta za stopiranje!

Doboj je mali grad, ali važno putno i željezničko raskršće i ako stopirate kroz BiH, velike su šanse da ćete se naći na njegovim ulicama. Mnogi autobusi prolaze kroz grad, ali i vozovi za Banja Luku, Sarajevo, Tuzlu, Zagreb i Šamac (motorni voz za Tuzlu je poseban doživljaj). Prednost za autostopere je ta što je Doboj lišen autoputeva i obilaznica, tako da je praktično moguće bilo gdje stopirati. Ipak, neke lokacije su već provjerene i mogu vam olakšati palac.

U međustopu, preporučujemo vam poznate i jeftine dobojske pite kao i odlazak na tvrđavu sa koje pogledom gađate na dolinu rijeke Bosne (ulaz se plaća oko 2 KM, možda možete iskamčiti besplatan upad). Na željezničkoj stanici (i na autobuskoj) postoji ugodna čekaonica sa utičnicama i ukoliko ste zabasali u kasne sate, pitajte željezničare da vas puste ili slobodno upadnite ako je otvoreno. 

Za detaljnije upute, i veći prikaz kliknite ovdje.

Tačka A (crvena) – za Sarajevo

Ovo je lošija tačka za autostop od tačke B, ali može poslužiti ukoliko ste u žurbi. Ovo je glavni semafor u Doboju gdje se ukrštaju pravci za centar grada, željezničku stanicu, Derventu i Sarajevo. S obzirom na to da je semafor na magistrali, moguće je uhvatiti nekoga dok čeka na crveno, ali ukoliko imate više vremena, bolje je da pređete na žutu tačku B.

Tačka B (žuta) – za Sarajevo i za ljubičastu tačku E, tj. Teslić

Idealna lokacija za stopiranje prema Sarajevu, kraj Ulice Nikole Tesle tj. manje lokalnih automobila i više onih koji idu na duže relacije.

Tačka C (zelena) – za Tuzlu

Nedaleko od centra je most na rijeci Bosni i magistralni put za Tuzlu. Raskrsnica prije mosta je prometna i stopiranje može biti otežano. Najbolje rješenje je da pređete most i na raskrsnici skrenete lijevo do naselja Poljice gdje imate autobusko stajalište. Možete doći i iz pravca željezničke stanice do Poljica, čak je i ugodnije jer je taj put manje prometan, treba Vam oko 20-30 minuta pješačenja iz centra grada.

Tačka D (plava) – za Derventu, Modriču, Banjaluku i Zagreb

Ovo je centralna autostoperska tačka. Imate pogodno autobusko stajalište, a nešto više od tačke D je benzinska pumpa. Prihvatite prevoz i do naselja Šešlije, gdje se odvajaju kraci za Derventu i Modriču. Preko Dervente idete za Banjaluku i Zagreb (ZG: uputite se na granični prelaz Slavonski Brod), a preko Modriče idete za Beograd, Semberiju i Šamac (za BG možete preko graničnog prelaza Slavonski Šamac, a ako niste fan autoputa, uputite se preko Semberije i na granične prelaze Rača ili Pavlovića Most).

Tačka E (ljubičasta) – za Teslić, Banjaluku

Iako nije daleko od grada, malo je teže doći pješke do ove tačke, savjetujemo da do nje dođete stopom sa tačke B. Ovo je i alternativni pravac za Banjaluku preko Teslića, Kotor Varoša i Čelinca. Teslić je zanimljiv i usput možete piti besplatnu mineralnu vodu u teslićkoj Banji Vrućici, uživati u obroncima Borje i možda svratiti na Hajdučke Vode (motel i izletište, ništa posebno, ali dobro mjesto za obrok, bilo u restoranu, bilo iz ruksaka). Sa tačke E možete stopirati i za Sarajevo.

Javni prijevoz

Doboj je baš mali i javni prevoz se odnosi samo na prigradske autobuse u kojima se ne možete švercovati.

Spavanje

Pomenuli smo čekaonicu na željezničkoj stanici, Doboj još uvijek nema hostel mada ima dva skupa hotela, što vjerovatno nije opcija za čitaoce ovih redova. Najbolje je da pokušate pitati lokalce za smještaj.