Govori: deda Ignjat

Rođen sam 2. januara 1910. godine, u jednom zabačenom selu koje je bilo daleko od najbliže varošice deset kilometara. Na nesreću, moj otac je bio radnik, šumski radnik, u šumi je radio, tako da ja nisam ga nikad ni viđo. Sećam ga se samo jedne godine, valjda je to bilo 1912, kad je došo sa posla, i uveče nešto sam se ja... reko, pitao ga, pitao on majku šta je reko, kaže, opsovo te. To ga pamtim.

Kase zaratilo 1914. godine on nije hteo da služi austrijsku vojsku, jer je pripado, Bosna je pripadala Austriji pa je trebo da bude austrinski vojnik, da se bori protiv Srbije. On je pobego u Srbiju, da se bori protiv Austrije.

Tako da su nas... sve familije koje su pobegle u Srbiju njiovi, ovaj, domaćini... oterali u zatvor. Rođen sam u Gornjem Zalukoviku kod Vlasenice. U zatvoru smo bili... nešto oko devet meseci. Posle su nas pustili. Jadna majka leži na betonu i stavi mene na grudi, da ne bi preladio se, od betona.

Došli smo devesto... šesnaeste godine valjda, kući. Niđe ništa nije bilo. Nije se imalo šta da jede. Kopali smo paprat, te vadili ono korenje od paprati, neko vreme dok je stigla sremuša. To je jedna šumska trava koja miriše na beli luk, možda ne znate vi šta je sremuša... To nas je održalo do... do ljeta, dok je stiglo malo žita, i pšenice, i tako.

Devetsto osamnaeste godine počeli su dolaziti sa fronta. Završio se rat, počeli dolaziti izvjesni ljudi sa fronta... ali mog oca nema. Došo je jedan sa Solunskog fronta, znali smo da je on bio s mojim ocom, otišla je majka... Pita, šta je sa mojim ocom.

On joj je saopštio da je poginuo petog, ovaj, petog januara... petog maja, 1918. godine. Ja sam otišo kod čobana kao mali, bos... A bio je, malo pomalo snega je neđe bilo, i znao sam što je otišla majka. Nisam smeo... da priđem kući blizu, nego sam iza jednog breščića slušo, da vidim da li je majka došla.

Kad sam čuo da majka kuka... znao sam šta se dogodilo.

Odma sam vidio cjelokupnu svoju sudbinu, i svoje djetinjstvo.

--
Ovaj zvučni zapis snimio je Dragoslav Simić. Ceo razgovor sa deda Ignjatom možete poslušati na sajtu Audio i foto arhiv. Isečak razgovora prenosimo ljubaznošću autora.