Ova naša brda okovana Ibizom. Šta se tačno desilo, slabo je znano, ali Bosna bi ovog ljeta mogla izbaciti više festivala nego znoja. Da se odmah razumijemo – riječ festival ne shvatamo doslovno. Negdje festival, negdje skup. Ljeto nam bolje ide od proljeća.

I ove godine, nemamo para. Naruku nam (ne) idu ni klimatske promjene, treba razmišljati da li je ugodnije kremirati mozak i tijelo na plaži ili iskulirati negdje u 'ladovini. Malo su nam dosadili komentari oblika: „Ni ove godine ne idem na more/ bilo je super, samo nismo imali TV u sobi/ kuda ću sa djecom…“ Sakupite nešto siće, strpajte šator, povedite klince ako imate, ako nemate - evo prilike.

A evo i kratkog pregleda festivalskih najava u BiH.

mapa svih ljetnjih festivala u bih. za veći i detaljniji prikaz, KLIKNITE OVDjE

Sunce izlazi u Mostaru. Od 26. 06. do 27. 06. desio bi se Mostar Summer Fest. Za grad koji se ne može pohvaliti dešavanjima osim gomile turista koji se slikaju pored mosta, ovo bi mogao biti lijep period. Mlado hercegovačko sunce sa prijetećim junskim tonom bi već moglo biti neizdrž, ali tu je Neretva, Blagaj, posjeta Počitelju, stećcima u Stocu... Ulaznice se kreću od 8 do 13 evra, najavljeni su nastupi Dječaka, Psihomodo Popa i ostalih.

Ako ste pri vremenu, produžite za Neum jer je tamo najavljen već poznati festival animiranog filma NAFF. Iako nema zvanični prateći muzički program (za sada), NAFF okuplja zanimljive posjetioce i druženje na betonskim plažama je zagarantovano. Festival počinje 27. 06. i traje do 01. 07.

I na redu je prvi ozbiljan, iako mlad festival. OK fest na Tjentištu u okviru Nacionalnog parka Sutjeska otvara svoja vrata 03. 07. i traje tri dana uz Darkwood Dub, Hladno pivo, Eyesburn... Na sajtu možete pronaći razne varijante smještaja, ali festival ne naplaćuje ulaz – ukoliko se dovučete do Tjentišta, planina je vaša. Ako nemate para za kamp, ima dovoljno šume. Ono što izdvaja ovaj festival od drugih jeste prateći turistički programčić koji uključuje obilazak Nacionalnog parka Maglić, vidikovac na vodopadu Skakavac, rafting na Tari. Ma super je, idite.

Foto-1-OK-festNacionalni park Sutjeska (OK fest, Radojica Ćosović)

U istom terminu, od 03.07. do 05.07. najavljen je Gotiva Fest, podzemni događaj u zaseoku Smetovi u okolini Zenice. Simbolične cijene i nekomercijalna lista izvođača. Sigurno intimniji događaj, ali nimalo ga ne treba zanemariti.

Mostar će opet zajahati kroz juli sa Mostar Blues & Rock festivalom od 16.07. do 18.07. Malo jače cijene ulaznica za amaterske džepove koje se mogu kupiti i online, ali ono – razmišljajte o varijantama.

Rečeno mi je da Zelenkovac nije samo događaj, već život: drugačiji i sretniji. Javite. Ili da se sretnemo?

Kome je Mostar vreo, evo toplije Banjaluke. Najveći muzički festival u BiH, Demofest, najavljen je za isti termin: 16.07 – 18.07. Upad bi trebalo da bude besplatan, očekujte veliku gužvu ali i dobar provod na tvrđavi Kastel. Mnogo novih demo-bendova, ali i onih sa druge strane. Upravo je objavljena lista izvođača. Dolaze Gentleman, Eagles of Death Metal, Irie FM i mnogi drugi...

Foto-2-DemofestAtmosfera na prošlogodišnjem Demofestu (Jelen Demofest)

Od 22.07. do 26.07. održaće se tuzlanski Kaleidoskop. Najavljeni su Brkovi, Sassja, Whoo See... Traže se i volonteri, konkurs je otvoren do 20.06.

U slično vrijeme, idemo duboko u unutrašnjost. U oazu, neku vrstu komune. Svijeta. Zeleknovac Jazz Fest je najavljen od 23.07. do 26.07. Rečeno mi je da Zelenkovac nije samo događaj, već život: drugačiji i sretniji. Javite. Ili da se sretnemo?

Kraj jula i dalje ostaje gust zahvaljujući tradicionalnom Desantu na Drvar koji će se održati u terminu 24. 07 – 25. 07. Rock’n’roll pored Titove pećine bi vam trebao biti dovoljan razlog. Iz Drvara bježite na Šator planinu, Prekajsko jezero ili se kupate na Uncu ako ne splasne. Uh, ne zaboravite Martin Brod.

I dalje smo u istom terminu, ali na drugoj lokaciji. Božanstveno mjesto, vodopad Kravice je mjesto Paradise Grooves Music Festivala. Iako mi je događaj potpuno nepoznat (što može biti razlog više za otisak), kupanje na Trebižatu i polivanje vodopadom ne može biti promašaj. Dakle, 24. 07 – 25. 07.

Foto-3-ParadiseFestivalci pored Kravica (Paradise Grooves Music festival)

Iako ne festival, ali muzički nalik prethodnom događaju, Robinzon Party neka bude povod za posjetu Tuzli ako ste već propustili Kaleidoskop. Žurka je na jezeru Modrac i zakazana je za 25.07. Pročulo se da je ludnica.

Nešto sasvim novo nas očekuje na visokom Han Pijesku. Kamp Fest vas zove od 31. 07. do 02. 08. Muzički program koji vuče na Desant na Drvar, a prirodnjački na OK Fest mogao bi biti odlična kombinacija. Biće rashladno na Hanu i samo ime govori: „Stani, putniče.“

Organizatori vas pozivaju da iskulirate pored Lištice, a ja bih natuknuo da iskoristite priliku da obiđete zapadnu Hercegovinu. Strane svijeta u Hercegovini su mnogo suprotstavljene. Vidjećete.

Još jedan prvijenac prema kojem sam posebno sklon je Fat Cat Festival u Bosanskom Petrovcu. Da, Bosanskom Petrovcu, dobro čitate. Najavljen je u periodu od  31. 07. do 01. 08. Idem. Biće bacanja po petrovačkim vrtačama. Vidimo se.

Nažalost, ako idete u Bosanski Petrovac, nećete stići na West Herzegovina Fest koji se tradicionalno održava u Širokom Brijegu. Organizatori vas pozivaju da iskulirate pored Lištice, a ja bih natuknuo da iskoristite priliku da obiđete zapadnu Hercegovinu. Strane svijeta u Hercegovini su mnogo suprotstavljene. Vidjećete.

Takođe, moraćete odrediti prioritete za ovaj gust prelaz jula i avgusta jer će se na gradskoj plaži Radolinka u Tesliću održati festival Naša stvar.

Na Drini Festival prijateljstva. Budite u Goraždu od 01.08. do 06.08. Sadržaj još nije objavljen, ali iz lokalnih priča šta god bude, biće biti ili ne biti. :D

Foto-4-GorazdeKupanje na Drini (Gamers.ba)

Banja Luka će smrt ljetu objaviti 06. 08. sa Fresh Wave festivalom koji će trajati do 08. 08. Prvi put na parkingu pored kampusa Univerziteta koji je lokacijski fantastičan. Elektronska muzika. Ne sjećam se mnogo.

Svečano vas pozivam da zajedno čekiramo Kupres Play, malu svirkicu na kupreškom polju - 1.300 metara nadmorske visine u avgustu je raj.

I krajnji jugozapad Bosne neće biti tih. Lično, muzički neprimamljiv, ali ko zna šta donosi Reunion festival u Livnu? Održaće se od 07. 08. do 09. 08.

Zaista se trudi velika omladina u malom Jelahu. Stari dobri Rastok Fest ostaje na svom mjestu i mami nas da se smjestimo u kotlinu između Teslića i Doboja 07. i 08. 08. Očekujte visok nivo organizacije i kupite sve što vam treba u Jelahu. Naći ćete i više od toga.

Svečano vas pozivam da zajedno čekiramo Kupres Play, malu svirkicu na kupreškom polju - 1.300 metara nadmorske visine u avgustu je raj. Iako traje samo jedan dan (13.08), ostaćemo duže. Obilazićemo kupreške šume, divlje konje na Borovoj glavi, rimski most u Šujici.

kupres5
Kupreško polje. izvor: HBZUP.COM

Jeste se umorili? Čekajte, a Sarajevo Film Festival? Najveći kulturni događaj u BiH počeće 14. 08. i trajaće do 22. 08. Dvije godine pohodim ovaj festival, ali nisam stigao odgledati nijedan film. Nezainteresovanost? Da, ali i provod na ulicama Sarajeva betonira. Must.

Ljeto će se završiti. Tuzla opet zove na filmski festival od 16. do 20. septembra. Popravni, obnavljanje gradiva. Možda neće biti burno kao na sarajevskom, ali i povjetarac  kasno ljeto nije na odmet.

Sljedeći ste vi.