Spremili smo autostoperski vodič iz Tuzle. Pogledajte gdje su najbolja mjesta i koje su najbolje rute.

Za DETALJNIJE UPUTE I veći prikaz, kliknite OVDJE

Autostop za Sarajevo, Doboj i Orašje (tačke: 1, 2 i 3)

Da biste došli stopom u ove gradove iz Tuzle, najpovoljnije rješenje je da dođete do raskrsnice „Šićki Brod“. Možete pokušati stopirati do nje direktno iz grada ili koristite jedan od prigradskih buseva.

Ukoliko idete za Doboj, najbolja opcija je da koristite prigradski bus za Lukavac i izađete na prvoj stanici odmah poslije raskrsnice koja je dobra tačka za stopiranje.

Isti bus možete koristiti i ako stopate za Orašje, preko kojeg možete ući u Hrvatsku ili koristiti kao alternativni pravac za Brčko/Bijeljinu. Izađite iz busa i prođite ispod mosta sa desne strane. Očekuje vas kratka dionica koja podsjeća na autoput, pokušajte odmah poslije raskrsnice ili pješačite 15 minuta dok se put ne pretoči u dvije kolovozne trake.

Ukoliko idete za Sarajevo, koristite prigradski bus za Živinice ili Banoviće. Možete izaći na stanici odmah poslije raskrsnice, a možete produžiti do Živinica, odakle bi moglo biti lakše uhvatiti vožnju za Sarajevo. Put od Živinica do Kladnja je uzak i krivudav.

Autostop za Brčko (tačka 6)

Kao i za Šićki Brod, možete pokušati direktno stopirati iz grada (sa Brčanske Malte) ili pokušati doći prigradskim busom do sela Brđani. Preko Brčkog možete ući u Hrvatsku ili produžiti za Bijeljinu i Srbiju. Ovo je kraća ruta, ali manje frekventan put. Za Brčko možete stopirati preko Lopara iz Siminog Hana.

Autostop za Bijeljinu, Brčko i Zvornik (tačke 4 i 5)

Najuspješniji stop do ovih gradova je iz prigradskog naselja Simin Han do kojeg idu česti (pri)gradski busevi. U Siminom Hanu se odvajaju putni pravci, postoje table ili jednostavno pitajte nekoga za ispravan pravac. Za Brčko stopirate preko Lopara, za Bijeljinu preko Ugljevika, za Zvornik preko Kalesije.

Opšte informacije

Do Tuzle još nisu stigli autoputevi, tako da je većina puteva magistralnog tipa, sa dvije kolovozne trake i čestom frekvencijom saobraćaja. Tuzla je dugačak grad i pješačenje između dvije tačke može predstavljati znatnu kilometražu. Mnogi Tuzlaci svakodnevno koriste taksi koji je jeftin, dogovorite se sa vozačem o cijeni prije ulaska u automobil. Postoji jedna centralna ulica kojom se kreće većina buseva, švercovanje u prigradskom saobraćaju je teško izvodljivo. Informacije o autobuskom redu vožnje su dostupne ovdje. Tuzla je povezana vozom sa Dobojem koji saobraća dva puta dnevno (karta oko 5 KM, moguć dogovor sa kondukterom). Ukoliko želite ostaviti stvari tokom obilaska grada, pitajte na željezničkoj stanici, znaju izaći u susret besplatno, iako nemaju zvaničnu garderobu.

Nedaleko od centra se nalazi i park Slana banja u kojem možete bez straha razapeti šator, grad je generalno siguran. Imajte na umu da je Tuzlanski kanton gusto naseljen i da se prigradska naselja nastavljaju jedno na drugo. Na putu za Bijeljinu preko niske ali strme Majevice, vodite računa o minskim poljima koja su obilježena – ne krećite se slobodno šumskim stazama van magistralnog puta.