Posle bezuspešnih pokušaja da se na Internetu pronađe biografija ovog putopisca koja bi objasnila njegov boravak u Kini početkom 20. veka, uspeli smo da je pronađemo u jednoj knjizi. Ovde dajemo kratak izvod iz biografije, ukoliko je nekad još neko bude tražio na Internetu. Za nas je on interesantan pre svega kao putopisac, čovek koji je ostavio precizno pisano svedočanstvo o zemljama koje je posetio, o tome kako su one nekada izgledale i kako je izgledalo putovati kroz njih.

Milutin Velimirović rođen je u Pirotu 1893. godine. Posle mature u Beogradu, 1912. odlazi u Moskvu na studije medicine, ali se već 1914. godine vraća u Srbiju da bi učestvovao u ratu. Postavši lekarski pomoćnik vojne bolnice, zajedno sa 3. pukom moravske divizije povlači se kroz Albaniju sve do Valone, odakle biva prevezen na Krf.

Sa Krfa prelazi u Italiju, a zatim u Englesku i Skandinaviju, odakle odlazi u Odesu i naposletku na front u Dobrudži. Posle završetka borbi vraća se u Moskvu, gde se upoznaje s pesnikom Majakovskim, s kojim je izvesno vreme delio kuću.

U martu 1918. iz Moskve odlazi transsibirskom železnicom u Vladivostok, u nameri da preko mora i okeana dospe do Solunskog fronta. Ne uspevši da pronađe brod, prelazi u Kinu gde postaje lekar jedne rusko-mongolske ekspedicije. U Kini provodi 13 meseci.

Tek u leto 1919. godine uspeva da iz Šangaja, posle dvomesečnog puta, dospe u Istanbul, odakle se prebacuje u Beograd. Svoja putovanja zabeležio je u knjigama Kroz Kinu (1930.) i Po Japanu i Mongoliji (1938.)