1. Erupcija gejzira Waimangu, koji je nekad bio najveći na svetu. Vrela voda i blato poleću do visine od 450 m. Kada je ova fotografija snimljena, visina je iznosila 300 m. Gejzir Waimangu nalazi se na Novom Zelandu, a poslednji put je eruptirao 1904.

gejzir vaimangu

2. Neboder za insekte. Termitnjak u centralnoj Africi. Ovi termitnjaci veoma su česti u tropskoj Africi. Sastoje se od blata a prave ih beli mravi da bi u njima živeli. Često dostižu visinu 12 m. Termiti zapravo nisu mravi, nego sasvim druga vrsta insekata.

termitnjak

3. Groblje monaha kapucinera. Kapucineri povremeno vade mumuficirane ostatke fratara iz grobova, kako bi ih sahranili u ovu grobnicu, gde ih oblače u mantije koje su nosili dok su bili živi, i označavaju njihovim imenima. Kada s vremenom tela počnu da se raspadaju, oni sakupljaju kosti, klasifikuju ih i koriste za ukrašavanje zidova grobnice.

groblje kapucinera

4. Najveće drvo na svetu. Ovo drvo je čempres, i njegov obim iznosi 47 m. Dobićete jasniju predstavu njegove ogromne veličine ako znate da je potrebno trideset ljudi raširenih ruku da bi obuhvatili celo stablo. Drvo se nalazi u Tuli, u državi Oaksaka, u Meksiku.

najveće drvo na svetu

5. Ciklon u Oklahomi, SAD. Ova neobična pojava nastaje od kružne oluje velike snage, koja se rasprostire po velikoj površini i okreće oko mirnog centra. Kreće se brzinom od 27-37 km/h, noseći sa sobom pesak, kao i sve lagano što može da podigne.

ciklon u oklahomi

6. Plimski talas u Riju de Žaneiru. Plimski talasi gotovo uvek su rezultat podmorskih zemljotresa. Neposredno pre pojavljivanja talasa, more se povlači daleko od obale. Onda dolazi plimski talas (najveći zabeleženi bio je visok 64 m) i voda nosi sve pred sobom, uništavajući sve na šta naiđe.

plimski talas

7. Kamen koji se ljulja, Tandil, Argentina. Ovaj kamen nalazi se u savršenoj ravnoteži. OGroman je, što se vidi u poređenju sa ljudima koji stoje u blizini. Verovatno je nastao zbog kiše i vetra, koji su polako uklanjali mekše delove velike stene, ostavljajući samo tvrdo jezgro. Kamen je čvrsto nasađen na stenu i možete ga zaljuljati bez straha da će se srušiti.

kamen koji se ljulja

8. Prirodni most na planini Liban. Dobar primer prirodne arhitekture. Dobićete predstavu koliko je most velik ako ga uporedite sa veličinom konjanika koji ga upravo prelazi.

prirodni most u libanu

9. Čudesni most na reci Tsang-Po na Tibetu. Čitaoci će primetiti zanimljiv način na koji su oskudne letvice konopcima povezane sa gvozdenim lancima.

most na reci tsang po

10. Veliko drvo banjan, ili bengalski fikus, u Kalkuti. Bengalski fikus neobičan je po tome što njegove grane puštaju korenje, iz koga ubrzo nastaju nova stabla, pa se drvo tako širi na velikoj površini.

drvo banjan, bengalski fikus