Konkurs "Spasimo putopis 2022" četvrti je po redu regionalni nagradni konkurs u organizaciji Kluba putnika. Ove godine stiglo nam je znatno manje radova nego prethodnih godina. To nije iznenađujuće: otkako je počela pandemija, svi mnogo manje putujemo, pa samim tim imamo i manje materijala za pripovedanje. Možda baš zbog toga, ove godine imamo jedan presedan: dodelili smo samo drugu i treću nagradu. Po mišljenju žirija, nijedna od pristiglih priča nije u potpunosti ispunila kriterijume za dodelu prve nagrade. Dugo smo se dvoumili hoćemo li se pozvati na onu stavku kojom žiri zadržava pravo da ne proglasi pobednika, ili da proglasi samo prvo, samo drugo ili samo treće mesto, ili da pak spustimo kriterijume, ali smo na kraju odlučili da kriterijumi ipak ostanu tamo gde jesu. 

Nagrađeni radovi:

2. nagrada: Kontrolno mesto HES Mavrovo, Bogdan Panajotovski

3. nagrada: Dokaz o posebno opravdanom razlogu putovanja, Maša Seničić

Posebna pohvala žirija – uža selekcija:

Tjeskoba u pohodu na plutajući grad, Mihaela Šumić
Napuštanje, slični izrazi i sinonimi
, Irena Skopljak Barić
Tegel, krila, Marina Janković
Stare geste zabave, stare geste otpora, Lela Vujanić
Srce za krntije, Luka Latinčić
Fatima, Martina Divić

Pohvala žirija – šira selekcija:
Diana
, Emir Jugo
Alikante, povratak kući, Tanja Stupar Trifunović
Gradovi na moru, gradovi bez mora, Marija Ranković
Gdje idem, Lamija Korać
Miris, Šejla Džindo
Morski čovik, Katarina Fiamengo
Ništa vrijeme, Dragan Ostić
Povratak, Zlata Hadžić-Bajrić
Putevi mog života, Damir Bešlija
Tako ti je grah pao, Marija Dejanović
U Istanbulu nema malih pasa, Andrea Popov Miletić
Užareni limeni krovovi, Aleksandra Jovanović
Viza, Emira Larson

Autori nagrađenih radova, kao i svi koji su ušli u užu selekciju, dobiće komentare žirija. Priče koje su ušle u širu selekciju dobiće komentare žirija ukoliko njihovi autori to zatraže. Uskoro počinjemo sa objavljivanjem priča na sajtu. Zahvaljujemo svima koji su učestvovali. Zahvaljujemo i članovima žirija, koji su ovome posvetili svoje vreme i energiju. little orange square

Nekomercijalni sajtovi bez oglasa, clickbaita i dnevne politike uvek su na rubu opstanka; molimo vas da podržite postojanje Kluba putnika skromnom mesečnom donacijom – posmatrajte to kao bakšiš koji ostavljate u restoranu ako ste zadovoljni uslugom, ili kafu u jeftinijoj kafani.