U prošlom broju našeg e-biltena (novembar 2023), zamolili smo vas, naše čitaoce, da popunite kratku anketu o putovanjima. Ovde sumiramo sve ono što smo tom prilikom saznali o putovanjima.

Oko polovine naših čitalaca posetilo je između 10 i 30 zemalja. Šestoro vas je posetilo više od 50, a samo jedna osoba stigla je do impresivnog broja od stotinu zemalja. 

Koliko smo zemalja posetili?

Najviše nas putuje jednom do dvaput godišnje.

Koliko često putujemo?

Naše prosečno putovanje traje između jedan i sedam dana, mada ima i mnogo onih za koje je to između sedam i 30 dana. Veoma retki ostaju na putu duže od mesec dana.

Kada se radi o tome šta tražimo na putovanjima, apsolutni šampion je odmor. Odmah posle odmora, tu su nova znanja i iskustva, avantura kontakti sa ljudima. Najmanje su popularni arhitektura noćni život.

Šta tražimo na putovanjima?

Očekivano, oko 90% nas radije putuje u društvu.

Na pitanje šta donosimo sa putovanja? dobili smo toliko raznovrsne odgovore, da nije bilo šanse da ih strpamo u dijagram. Vodeći suvenir su magneti za frižider. Veoma popularan suvenir je i hrana (koju, nadamo se, pre ili kasnije ipak pojedete, ili date nekome da je pojede) i ukrasni predmeti. Tu su i šolje, vina, začini, ulaznice, razglednice, umetničke rukotvorine, recepti, odeća, knjige, kamenčići, gramofonske ploče, nakit, i praktične stvari za domaćinstvo. Dosta vas se požalilo da više ništa ne donosi jer nema mesta (u skladu sa onom maksimom kako prvu polovinu života dovlačimo stvari u kuću, a drugu polovinu pokušavamo da ih izbacimo). Mnogi su napisali da donose samo fotografije i video-snimke, ili samo sećanja.

Hvala svima vama koji ste popunili anketu, i tako nam omogućili da dođemo do ovih informacija. Za sve one koji još uvek ne primaju naš mesečni e-mail bilten o zanimljivostima iz putničkog (i ne samo putničkog) sveta, pozivamo vas da se priključitelittle orange square