Posted February 17, 2018 (edited) Dobar dan svima, Isplanirah dug put od Tarife (jug Spanije) do Vladivostoka kolima. Smucili su mi se kancelarija, grad i rutina, tako da bezim sa Zapada na Istok. Priprema je trajala oko 4 meseca. Krecem sledece nedelje u petak, 23. Februara. Ovo je ruta manje vise (Spanija, Francuska, Italija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Turska, Gruzija, Azerbejdzan, Kazahstan, Kirgistan, Mongolija, Rusija): Neki korisni saveti za stvari koje sam mogao da previdim su dobrodosli. Oko bezbednosti i tako toga sam se naslusao negativnih prica vec toliko, da vise ni ne obracam paznju. Htedoh eto da podelim ovo na forumu, jer sam puno informacija ovde nasao, a nikada nista nisam pisao. Napravih jedan malo duzi video "priprema", za sada sportskih, i uopsteno o dosadi u kancelariji/gradu i borbi sa rutinom. Pravim sada o pripremi kola, kreveta u istim, o opremi itd. Ako ima zainteresovanih, postovao bih o napretku ponekad ovde. (Sa Srpskim titlovima : Puno pozdrava, Bojan Edited February 17, 2018 by Bole87 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2018 Zeljno iscekujemo. Svaka cast! Sretno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2018 Nek je sa srecom! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2018 Bravo, samo javljaj kako ide Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 19, 2018 Put preko pola sveta Sta ces posle,kad stignes u Vladivostok?Nazad istim/drugim putem?Ili drugim prevoznim sredstvom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 19, 2018 Veliko hvala svima! 16 hours ago, Laza GNR said: Put preko pola sveta Sta ces posle,kad stignes u Vladivostok?Nazad istim/drugim putem?Ili drugim prevoznim sredstvom? Imam 3 opcije, da se vratim rutom od oko 13,000 km preko Rusije pa ulazak u Belorusiju, itd itd, do Spanije. Druga je da prodam tamo kola, a treca da stavim auto na brod, sto nisam jos detaljno istrazio, ali ima vremena, otom potom, samo da stignem . Hvala jos jednom, pa cu vas bombardovati malo ovde. za nesto krace stvarcice bacite pogled ovde: https://www.instagram.com/tarifa_to_vladivostok/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 20, 2018 Srecni ti putevi! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2018 Hvala Ena! Evo jednog klipa o pripremi kola i opreme, ukoliko nekog zanima. Krevet funkcionise nekim cudom, iako nikada nista slicno nisam napravio pre, i prilicno je udoban. Testirao sam ovog vikenda na minus 3 kod Granade, i na Tarifi na nekih 10 stepeni i sve super. Krecem za Pirineje i Alpe. Veliki pozdrav. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2018 Danas je 2 nedelje od kako si krenuo,pa...jel se nazire ta blizina Koreja (drugim recima,da li si stigao)? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2018 Pozdrav. Evo sad sam u BGu, zavrsavam par stvari oko kola i krecem dalje. Ovde mozete da vidite opis do sada (na insta). Ukratko, uspeo sam da odskijam na Pirinejima, Alpima i Dolomitima u razmaku od par dana, plus i snowkite na Pirinejima i Alpima (tamo su me sacekali momci koji se bave profesionalno time, svidela im se prica, i to mi je bio dozivljaj). Vec sam imao pomalo poteskoca, riknuo mi akumulator u Italiji na Alpima jer sam stavio izolaciju, pa nisam video svetla vise, a pustih jos malo da radi auto ne bi li se sto vise toplote zadrzalo...i zaboravih svetla. Pomogose mi neki fini Italijani. U franc na Alpima sam spavao na 2000 m na Col du Lautaret, na minus 10 i vetrini, jer sam tu cekao ove momke rano ujutru, pa nisam hteo da zakasnim, smrz'o sam se fino i plus me je probudio ratrak oko 6 ujutru, koji je cistio parking tik uz kola. Usr'o sam se, da prostite, jer zbog izolacije nisam video sta se desava. Otvorih vrata i lik mirno odmahnu rukom, gestikulirajuci da nastavim da spavam.. I tako. Ne znam kako za 2 nedelje mislis da stignem, plan je 4, 5 meseci uz sve ove aktivnosti na putu pozdrav, Bojan Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2018 4 hours ago, Bole87 said: Ne znam kako za 2 nedelje mislis da stignem, plan je 4, 5 meseci uz sve ove aktivnosti na putu Pa,ja kad sam prvi put vozio neku malo duzu rutu (preko 1000 km),bilo je to za nekih 12 sati,uz 2-3 sata dremanja u autu usput,na parkingu.Reko,mozda si i ti krenuo tim tempom,otkud znam Tim pre sto sam stekao utisak kad si rekao da bezis iz kancelarije - da je to u smislu godisnjeg odmora,a godnji obicno i ne traje toliko dugo...pa,reko,ako ces da odes do tamo i da se vratis nazad,sve za vreme godisnjeg,onda bi trebalo da dodas gas Nisam pohvatao da planiras jos svasta usput i da ne pravis trku sa vremenom...a i na osnovu onih tacaka (A,B,C,D...) koje si ucrtao na mapi se ne da bas zakljuciti za ces praviti jos 10 pauza izmedju njih Nista,izvestajvaj povremeno.Evropu i ne moras mozda toliko detaljno,to vec verujem svi znaju,al kad krenes po Aziji,pogotovo tamo dalje ka istoku...to ce biti zanimljivije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2018 Da tacno, nisam lepo objasnio. Ostavio sam posao, potrosio steceno za opremu i zapalio. Tacke na ruti su tu samo da mi ocrtaju glavno, to su ti granicni prelazi, ali eto sad ovaj prvi deo, prilicno sam skrenuo sa glavnog koloseka. Da, sad pocinje ono pravo, Evropa je lagana. Pozdrav svima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2018 Uh, treba za ovo imati hrabrosti. Dati otkaz na poslu, potrositi sve na opremu i krenuti. Svaka cast! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2018 Hvala noskich, ali ne znam stvarno dal' je hrabrost ili glupost . Stigoh do Tbilisija, ovde je super, odlican grad, super hrana, dobri ljudi. Grad za hedoniste. Na granici kod Posofa su mi sve iz kola izvadili Gruzijci, bas su me namucili. Bacili su mi Cafetin zbog kodeina... kazu narkotik. Spomenuse mi ovde drugari neki da carinici dobijaju bonuse ako nadju nesto... pa tako da bas cimaju ne bi li nasli neki dzoint, a kad su me videli ovako cupavog sigurno su trljali ruke... Kroz Tursku je bilo lagano, super putevi svuda. Svratio sam do Aksaraja da bih otisao do Kapadokije, bezbroj dzamija i hodze koje pevaju na sav glas, stereo ozvucenje u kolima bas kad sam ulazio u grad. Posetio sam Uchisar kod Goremea, super mesta u Kapadokiji, zanimljive pecinice od kojih su neke pretvorene u hostele, neke u restorane, a neke su prazne. Evo kratkog klipa odatle. Za par dana krecem ka Ceceniji i Dagestanu. Veliki pozdrav. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2018 Kako je sa obaveznim osiguranjem za vozilo? Kada sam skoro išao taksijem iz Jermenije u Gruziju, taksista je morao da plati osiguranje i da preda brdo papira. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2018 (edited) E da, obavezno osiguranje se kupuje na prvoj benzinskoj pumpi i kosta 30 gruzijskih larija (GEL), sto je oko 10 Eura, za 15 dana. Moze i na duze da se kupi, i cene proporcionalno rastu otprilike. Sto se tice papira, ja sam im dao pasos, saobracajnu, srpsku vozacku i medjunarodnu izdatu od AMSS-a. Nisam bas siguran dal' treba medjunarodna... Edited April 20, 2018 by Bole87 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2018 (edited) Ulazak u Rusiju kod Vladikavkaza. Sve super sem jednog agenta, koji me je 4 sata drzao u svojoj prostoriji i ispitivao sve moguce. Proveravao je i fb i telefon, pitao sta mi rade mama i tata i tako. Obavezno osiguranje za kola na 15 dana oko 3600 rubalja (~50 evra). za 2 meseca su mi rekli da bi bilo oko 8500. Dagestan veliko iskustvo, ljudi fenomenalni, moj domacin u Kaspijsku, poznavalac sa kajt foruma, posle prve noci koju sam proveo u hostelu, me seli u svoju kucu gde zivi sa zenom i 2 cerkice. Puna kuca, spavao sam u dnevnoj sobi ali nije hteo da cuje suprotno. Sad sam u Samari, spremam prelazak za Kazahstan. Uglavnom svi ljudi ovde uz put na koje sam nailazio su bili fenomenalni. Evo brace Rusa, Dagestanaca . Edited May 7, 2018 by Bole87 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2018 Odlicno, javljaj se, pratimo te! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2018 Super! Javljaj dalje i slobodno postavljaj materijal i ovde Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2018 (edited) Puno hvala! Evo me sad u Kazahstanu ponovo, u Almati. Prvi put sam usao kod Orenburga, pa presao do grada Aktobe-a. Osiguranje je obavezno za Kazahstan i kupio sam ga u jednom kiosku malom pre granice za nekih 20 eura za 15 dana. Tu sam kupio i sim karticu sa internetom, zamenio pare za kazahstanse tenge... sve moze da se sredi tamo. Policija katastrofa u Kazahstanu. Non stop me zaustavljaju, traze pare, izmisljaju prekrsaje, uzimaju mi dozvolu pa prete itd itd. Nisam im puno platio na kraju, jednu 15 evra sve ukupno :D, ali je bilo povuci potegni. Sada kada me zaustavljaju odmah besno dizem ruke i govorim kako su me vec sto puta danas zaustavili... za sada je funkcionisalo 3 puta hehe. Kirgizija fenomenalna, presao sam izmedju grada Teraza u Kazahstanu i Talasa u Kirgiziji. Prelepa brana sa Lenjinovom statuom je tu na putu. U Kirgiziji nisam imao problema sa policijom. Nije ni osiguranje neophodno. Zemlja je prelepa, ljudi jako fini, spavao sam u jurtama uz put i takodje kod jezera Song Kol, koje je stvarno neverovatno. Put do Song Kola je bio malo napet za moj auto, i nije mi bilo bas sve jedno u par navrata. Tu sam se setio prica o Kirgizijskim klizistima. Evo par slika sa tog prelaza koji se zove Kalmak-Ashuu. Tu sam hteo da napravim krug oko jezera ali sam se zaglavio u blatu... srecom izvukose me lokalci iz jurt kampa pored. Sad sam presao granicu na Severo-istoku Kirgizije, blizu Kazahstanskog grada Kegen. Tu sam blizu granice vozio kajt na nekom malom kanalu i malo sam zabavljao klince iz kraja hehe. Zbog toga sam bio zakasnio na granicu koja radi do 18:00, 5 minuta samo, mislio sam da ce me pustiti, ali jok. Spavao sam na nekoj farmi odma tu u selu pored granice. Evo par slika i iz Kazahstanske stepe. Veliki pozdrav, Bojan Edited May 28, 2018 by Bole87 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2018 Super su ti slike, narocito mi se dopada taj most-brana izmedju dve zemlje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2018 "Mršavo kljuse pase na snegu Tien Šana...", u tvom slučaju jak. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2018 Hvala na podrsci Evo nove epizode, malo kasnim, teze je nego sto sam mislio da se edituje na putu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 13, 2018 (edited) Malo domace rakiice sa simpaticnim lokalcima u Kirgiziji koji su znali ponesto o bombardovanju Srbije (2. video). Edited June 13, 2018 by Bole87 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 14, 2018 Svaka ti čast, ovo je podvig života. Pročitah gore da ti je jedna od opcija povratka preko Rusije u Bjelorusiju, pa odatle u Evropu. Ako se ne varam kopnena granica između ove dvije države je dopuštena samo za njihove državljane. Mogao bi imati problem na izlasku iz Bjelorusije jer nemaš ulazni pečat, pošto između Rusije i Bjelorusije ne postoji granična kontrola. Neka me neko ispravi ako griješim. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites