Followers 0

Mesta koja su vas prijatno iznenadila

23 posts in this topic

Zanimljivo mi je koja mesta su za vas bila prijatna iznenadjeja, mesta na koja ste dosli bez ocekivanja, a ispostavilo se da su sjajna...Mnogi gosti su mi rekli da je to za njih bila Subotica...Za mene...mozda Skoplje...

Dobra ideja Vasco!

Evo i te teme :)

Trenutno mi ne pada na pamet puno toga, sem recimo Banja Luke. Zeleno mesto, sa prelepim brdima u okolini, ljudi nasmejani, ulice prijatne. Vrbas iako je mali lepa reka...Kastel... Nisam to ocekivao... Nisam nista ocekivao...

Mda, mozda i Jászberény... nisam siguran da mi je tamo bilo lepo zbog mesta samog ili ljudi sa kojima sam bio ali...Mozda mi je bilo lepo i zato sto lici na mala mesta po Vojvodini, na koja sam toliko navikao... Ima divnu crkvu, zeleno je... mali centar ima neki grofovski shmek... Ima i minijaturnu reku... vina koja nisu Tokajac a opet su jako dobra... salasi...

dodacu jos...

:mrgreen:

Odusevilo me je nekoliko gradova:

1. Izmir, mislio sam da je to jedan tipican lucki grad bez nekog osobenog pecata, a Izmir je bas supotrotno od toga.

2. Nica, mislio sam da je to jedan modenski grad na Azurnoj obali. Grad me je odusevio svojom arhietekturom, ulicama, ljudima. Toplo preporucujem svima da obavezno posete Nicu.

3. Napulj, grad gde ce te doziveti pravu Italiju, pojesti pravu italijansku picu, sresti se sa stanovnicima koji su izuzetno bucni i veseli, sa privatnim vatrometima svake veceri, bogat istorijom i prirodnim lepotama u svojoj okolini. Grad u kome vam nikad nece biti dosadno

4. Kairo me je prosto odusevio, siromastvo i bogatstvo na svakom koraku, sve je u haosu a opet funkcionise po pravilima.

1.Alepo ... mislim da se svi koji su bili tamo slazu samnom! Opet ... mozda samo zbog ljudi koje sam tamo upoznao i sa kojima sam tamo bio ali ... pa ljudi su sastavni deo grada ... zar ne?

2. Garmish - no coment ... znao je Hitler gde da organizuje OI!

3. Osnabrik ... malo, romanticno mesto ... nisam ni planirao da ga posetim ... al zakasnih na voz za amsterdam ... sam bog je hteo da vidim taj sarm malog i tihg nemackog grada!

sam bog je hteo da vidim taj sarm malog i tihg nemackog grada!

I ja sam se uverio u taj skriveni sharm nemackih gradica, ima nechega u njima... Preporucujem Wirzburg i nedaleko od njega malo veci Nirnberg. Ako idete vozom iz Francuske za Spaniju i ako cekate voz na granicnom mestu Andaj (Hendaye), prosetajte se u suton tom baskijskom varoshi, vlada pravi spokoj. A centar Baskije, San Sebastijan, je pravo cudo, rajsko mesto. Hag je jako lep grad, Helsingör u Danskoj je prijatan, Salcburg a pogotovu Briz su prave  charolije od gradica.  Inace, caka da se uvek prijatno iznenadite: odite u zemlje za koje ranije niste znali gde se nalaze na mapi i o kojima nista niste znali, pa kad odete tamo bez nekih krupnih ocekivanja i predrasuda, a vi ste iznenadite kako je lepo  :D I da, mesto koje me je najprijatnije iznenadilo jeste Batumi, gruzinski grad na obali Crnog mora.

Osnabrik ... malo, romanticno mesto ... nisam ni planirao da ga posetim ... al zakasnih na voz za amsterdam ... sam bog je hteo da vidim taj sarm malog i tihg nemackog grada!

Gde iskopa Osnabrik... tamo je za vreme Drugog svetskog rata bio logor za oficire kraljevske jugoslovenske vojske, to mesto mi je baš nekako blisko iz dedinih priča iz detinjstva... iako nikad nisam bio, al k'o da jesam :) Samo, u tim pričama se ne opisuje kao romantično mesto :)

St. Peterburg ocekivala sam sjaj i velicinu Rusije ali da taj sjaj ne bude ni za tren umanjen sivim i hladnim vremenom, to nisam ocekivala. Kad sam izasla iz metroa i ugledala Kazansku katedralu a malo kasnije i Zimski dvorac... imala sam utisak kao da sam u sred neke zimske bajke i da nema nikoga oko mene.

Fes mesto gde prelazish vekove iz jednog dela grada do drugog.

Od mjesta koja u svakom pogledu odusevljavaju, istakao bih Djaisalmer u Indiji, tacnije u Radzastanu. Grad, odnosno utvrdjenje, je nastalo u 12. ili 13. stoljecu, na raskrscu tadasnjih trgovackih puteva. Samim tim je i ostalo postedjeno od razaranja, tako da se danas zivot u u tvrdjenju odvija na slican nacin iz vremena nastanka. Sam prvi susret sa gradom je fascinantan, imajuci u vidu da je smjesten na uzvisenju i kao da izranja iz pustinje Tar. Jos ako se nadjete u trenutku zalaska sunca, ugodjaj je potpun. Tu je i Udaipur, takodje u Radzastanu, grad nastao oko jezera, sa mnostvom palata i Indijci ga zovu najromanticnijim mjestom u tom dijelu Indije. Mada, prednost bih ipak dao Puriju (jedan od svetih gradova), malo poznatom mjestu ispod Kalkute, nije "tursticki"(ako tako nesto danas uopsta postoji), koji je zaista upecatljiv sa svojim hramovima, asramima i sto je najbolje, beskrajnim plazama na kojima se i odvija cjelokupan zivot Purija. Dakako ima i blizih destinacija, sa posebnim carima. Ko je bio u Istanbulu, zna o cemu pricam ili u Tangeru (Maroko)

Briz(Brugge) - mali ali nadaleko cuven belgijski grad

Strazbur - odaje sarm La petit France  gent

Iako uplasen ,jer tamo nestaju ljudi,kradu se deca,krvi na sve strane,osetio sam svu moc i lepotu za mene najlepseg grada ove nase planete-Rio.Zamislite moj prvi izlazak iz hotelske sobe ,pa prva ulica levo i kopakabana-a tamo milion ljudi igra fudbal(pola zivota proveo na stadionima gledajuci magicnu igru),odbojku,plese tj igra uz bocicu coca cole,taj narod sa osmehom na licu mi zaklanja pogled na more koje mi uopste nije nedostajalo u toj euforiji i ludilom zvanom-karneval.Nastavljas dalje ka Ipanemi kao trazeci Ronaldov kafic na u stvari lomis vrat gledajuci u najlepse zene sveta a guza im tako lepo stoji;).Na kraju ipaneme zavrsavam u moje omiljeno svratiste-botanicke baste i cudis se otkud ovde djinovske kalifornijske palme.Ulazis u taksi i za par reala dolazis do podnozlja korkovada,ulazis u vozic koji te vodi do statue Isusa Hrista zastitnog spomenika grada Ria a odatle spektakularni pogled na sam grad.Raspoznajem sad deo grada tj zaliva cuvenog botafoga od jos cuvenijeg flamenga(ko prati fudbal razumece me;).Odlazak na karneval je neka druga prica ij os da se zna da je overena marakana na opste nezadovoljstvo kontikijevog vodica jer su tamo opasne favele,a kaznjenj je i odlaskom na sambodrom da se tamo kupe deset puta jeftinije karte za karnevalsku noc.Rio bez konkurencije,makar meni;).

Mesta od kojih nisam ocekivao skoro nista...

gent - Belgija

Heerlen - Holandija

Haarlem - Holandija

Hamburg - Nemacka

Aachen - Nemacka

Subotica - Srbija

Kikinda - Srbija

Skopje - Makedonija

Mesta od kojih sam ocekivao, ali su me oborila s'nogu...

Kairo - Egipat

Santorini - Grcka

Istanbul - Turska

I naravno - BERLIN!!!

@zvezdaorijenta

Ali Tanzir nije nista posebno... da nisam tamo imala odlicno drustvo koje je bilo raspolozeno da me voda svuda Tanzir bi mi verovatno licio na Budvu u ciku sezone, kao sto i lici.

Mesto prelaska iz Evrope u Afriku, uzasne guzve i neka mala medina u kojoj nema apsolutno nista. Od tako velikog luckog grada sam ocekivala bar gomilu radnjica ali cak ni to. Cak bi ga stavila u najdosadnija mesta sveta ali kao sto rekoh, imala sam odlicno drustvo tamo.

@ Buddha

Sta ti se svidelo u Kikindi? Zanima me poshto sam iz tog grada. Nisam ocekivala da ce neko pohvaliti Kikindu.

:spot:

da ne zaboravim Istanbul... mislim da se tu svi slazu samnom  ;D

Najlepši utisak na mene je ostavilo ostrvo Java. Ok, nije grad, ali je kao celina nešto fenomenalno. U istom momentu i košnica ljudi i pusto ostrvo. Pretrpani feriboti i zaboravljene Pasir Putih plaže. Vulkani koji se večito puše (neverovatna scena kada se posmatra iz aviona) i nepregledna terasasta pirinčana polja. Predivna arhitektura, budistički lokaliteti, džamije futurističkog izgleda...ah, hoću ponovo na tu stranu!!!

Takođe, na mene su mnogo prijatniji i lepši utisak, od onoga šta sam očekivao, ostavili i:

- VELIKO TRNOVO (Bugarska), stara prestonica Drugog bugraskog carstva, grad muzej koji podseća na kulise za snimanje filmova Zona Zamfirova i Ivkova slava.

- BOSRA (Sirija), pogranični gradić sa Jordanom, ali mesto najočuvanijeg rimskog amfiteatra na svetu i starog ruševnog grada sa monumentalnom Omarovom džamijom iz 12. veka.

- TETOVO (Makedonija), ne, nisam pogrešio temu. Znam da bi većina stavila ovaj grad među najnegativnija iskustva. Ali, dan koji sam proveo tamo mi je ostao u nezaboravnom sećanju. Uz društvo Nikole Serdarlegena, sa HospitalityCluba, video sam jednu neobičnu retrospektivu grada. Od lokaliteta gde je nastajao, preko prastarih makedonskih kuća, crkava i delova grada, pa do ekspanzije nečega što bih svrstao pod "new wave" albansku arhitekturu (sličnu onoj na Kosovu). Spoj toga toliko odudara i pravi jednu nadrealnu sliku - kao što je i sam život u ovom gradu.

- KSAROVI (Tunis), daleko skrajnuti od klasičnih turističkih ruta, zaboravljeni u unutrašnjosti ove zemlje. To su veoma neobični stari gradovi sa arhitekturom koja se viđa samo ovde. Izdvojio bih Ksar Hadadu.    

Salzburg mi je ostavio jak utisak, jer zaista nisam previse ocekivao od njega tj. nisam verovao da u tako malom gradu ima toliko divnih gradjevina. Lisabon mi je fascinirajuci. Uvek se rado vracam tamo...naravno Buenos Aires.

U prosloj godini me je definitivno shokirao San Francisko. Odusevljen sam! Na izdvojenoj listi su jos Boston, Sietl, San Diego i Njujork! Las Vegas je prica za sebe.... za njega je potrebna tema "Gradovi u kojima ste zanemeli"!

ja moram da priznam, i da, sramota me je, ali ocekivao sam od Vlasotinca da bude na foru Bele Palanke, a ono gradic ipo, stara gradska arhitektura, prelepe ulice, reka, dobri ljudi, zivot, atmosfera.

@zvezdaorijenta

Ali Tanzir nije nista posebno... da nisam tamo imala odlicno drustvo koje je bilo raspolozeno da me voda svuda Tanzir bi mi verovatno licio na Budvu u ciku sezone, kao sto i lici.

Mesto prelaska iz Evrope u Afriku, uzasne guzve i neka mala medina u kojoj nema apsolutno nista. Od tako velikog luckog grada sam ocekivala bar gomilu radnjica ali cak ni to. Cak bi ga stavila u najdosadnija mesta sveta ali kao sto rekoh, imala sam odlicno drustvo tamo.

@ Buddha

Sta ti se svidelo u Kikindi? Zanima me poshto sam iz tog grada. Nisam ocekivala da ce neko pohvaliti Kikindu.

:spot:

da ne zaboravim Istanbul... mislim da se tu svi slazu samnom  ;D

Nemam pojma, volim vojvodjanske gradove... a te davne 2001e, pratili ortake na svirku u Dom, isli onim Shinobusom, dosta Jagermaisera, Gandze i dobrog vajba ;D

@ Cruela De Vil

Za Tanger bih se slozio da sam grad nije nista posebno, mada ne u potpunosti, ima tu i tamo zanimljive kolonijalne arhitekture (pozoriste Servantes nastalo 1913 i sl.), a i okolina nije losa (obala Atlantika sa Herkulovom pecinom). Ono sto je meni bilo uzbudljivo u vezi grada, je to da je on svojevremeno bio stjeciste bit generacije i da su u njemu mnogi trazili i nasli inspiraciju, poput Alena Ginsberga i Dzeka Keruaka. Pa i film Goli rucak, nastao na osnovu istoimene knjige Vilijema S. Barouza, tu je snimljen. A zaista pukim slucajem sam i nocio u hotelu u kom je boravio Keruak (i danas je to prava rupcaga, vrlo jeftina, sto me i privuklo). U svakom slucaju, ponekad gradove vrednujem na takav nacin,a ne samo na osnovu vizuelnih opazanja. No, kako se kaze, sve je to stvar ukusa.

ko voli sneg i planine, zdrav zivot i sport, zanimljivu arhitekturu u malom...

-Innsbruck!... u gradic smo otisli samo zato sto je skakaonica Zahe Hadid nadvisila austrijski autoput, i kad smo se na istu popeli, bilo je sta i za videti...

-Heerlen & Maastricht... rudarski gradovi, ratna istorija, gradovi kao iz crno-belih filmova, biciklovi u svakom kadru a pivo fenomenalno!

-Banja Luka...  zelenilo, tvrdjava, reka... Novi Sad u malom

-Kikinda... ma kikindjani divni ljudi, al sto voooleee da jeeeduuuu  ;D

Bratislava, grad od koga apsolutno nista posebno nisam ocekivao, a ispostavilo se da je predivan grad sa predivnim ljudima. Preporuka za sve da ga posete.

Mesta koja su me FASCINIRALA!!!!

1. Las Vegas (SAD)

2. Manila (Filipini)

3. Cancun (Meksiko)

4. Bangkok (Tajland)

Tulum - Mexico (najlepsa plaza na kojoj sam bila ikada, neverovatna muzica okena i krikova iz obliznje dzungle pored predivnih ostataka stare majanske tvrdjave)

Bonampak-Mexico (nejlepsi neverovatno ocuvani murali u sred dzungle Chijapasa, takodje stari majanski grad)

Hamma - Sirija (gradic od koga nisam ama bas nista ocekivala a odusevio me je svojim neverovatnim stanovnicima, nurijama i nevidjenom gostoljubivoscu)

Ne bi bio red da ne spomenem i one gradove od koji sam ocekivala mnogo a dobila jos vise:

Cairo - Egipat

Madrid, Barselona - Spanija

Amsterdam - Holandija

Baalbek - Liban

Mexico city, Merida, Gvadalahara - Meksiko

Trinidad -Kuba

Napulj, Sijena, Firenca - Italija