Rim

646 posts in this topic

Kako najpovoljnije stici od Beograda do Rima?  Isao bih u martu, pa ako neko zna...Takodje, da li preporucujete neki hostel u Rimu?

Da li neko zna kako funkcioniše prevoz sa aerodroma u Rimu do hotela? Kakav je taxi prevoz? Postoji li i neka druga opcija prevoza?

Kakav je Rim generalno? Ovo će mi biti prvi boravak tamo? Kako funkcioniše prevoz u gradu? Kako je najbolje organizovati se za obilaske?

Rim... jos jedan grad prepun turista. Ima naravno jako puno toga da se vidi...

U gradu funkcionisu dve metro linije i gradski autobusi. U principu, za najveci deo onoga sto ces obilaziti i ne treba ti prevoz, mozes i peske.  Vecina istorijskih spomenika se nalazi u krugu precnika 3-4km... No stvarno zavisi od toga sto te interesuje... a sta te interesuje?

Karta za metro kosta 1 euro po voznji. Dnevna karta je 4 eura, a za tri dana 11 eura.

Od oba aerodroma vozi ferrovia metropolitana, ili ono sto se na engleskom zove light rail transport, cene ne znam...

:mrgreen:

Interesuje me naravno da što više stvari vidim za pet dana, posle toga produžujem za Madrid. Nije organizovana tura, već u sopstvenoj režiji. Znaš ono-nazoveš prijateljicu u agenciji, kažeš ja bih takvu i takvu turu, organizuj mi prevoz, smeštaj i reci koliko košta :D

Hvala ti puno na informacijama. Ako smatraš da ima još nešto značajno što bih trebala da znam, piši! Pozdrav, Acketa!

Obidji svih 7 bregova Rima, Palatin, Aventin, Kapitol, Viminal, Kvirinal, Eskvilin i Celio (celius)...

Na Palatinu je kazu nastao Rim, pa pocni odatle. Tu ti je i najveca koncentracija spomenika iz doba antike.

Idi zatim na Kapitol, tamo gde su guske spasile Rim (hram Junone). Tamo je i najlespi trg na svetu (bar tako kazu) koji je projektovao Mikelandjelo i na njemu cuvena konjanicka statua Mark Aurelija. Trenutno je skrajnut i zaklonjen velikom bizarnom gradjevinom napravljenom u slavu Viktorija Emanuela. Baci pogled zatim na balkon sa kog je Benito il Duce drzao govore.

Potom idi na Aventin koji i nije toliko zanimljiv, ali kako ces reci da si bila na svih 7 brezuljaka ako ne odes i na taj..

Na red ti onda dolazi Celius, na kom je rotonda Svetog Stefana...

Onda idi na Eskvilin gde ti je najvaznija stvar za obici Santa Maria Maggiore (nisam siguran da li je to crkva u kojoj je hristovo cebe ili tako nesto...).

Zatim idi na Viminal pa Kvirinal. Oni su skoro spojeni. Tamo ces naci Berninijevu crkvu Santa Andrea, zatim rakrsnicu Quatro Fontane i Borominijevu crkvu (Obrati paznju kada odes na trg Navona. Tamo su Berninijeva fontana Quatro Fiume na kojoj se likovi plaze Borominijevoj crkvi Santa Agnesa) Palazzo Quirinale etc...

Mozes pratiti njihovo rivalstvo i saradnju kroz ceo barokni Rim...

Ne propusti Ara Pacis...

Vidi ono sto je mene interesovalo:

https://www.klubputnika.org/index.php/putoskop/18-Putoskop/25-dva-lica-fasistickog-rima

https://www.klubputnika.org/index.php/Putopisi/14-putopisi/185-na-grobu-pesnika

Ima jos mnogo mnogo mnogo stvari... ici ces u Vatikan, gledati milion i jednu crkvu i fontanu, poneku tvrdjavu i stotine zidova... jedan je Rim! Dovoljno dana... oko 3 nedelje trke frke...

:mrgreen:

Hvala ti. Pravi si izvor informacija. Imam neki predosećaj da Rim nije jedina destinacija o kojoj bi čovek od tebe mogao da dobije informacije.

Ja Rim u početku nisam ni planirala, ali me prijateljica ubedila.

Pozz ;D

Ej ej ... a Olympico? :-) I ne ne znam to "pozoves drugaricu koja radi u agenciji ... " sve sto je vezano za agencije ne valjda! Pokusaj da ne spavas u hotelima nego da nadjes smestaj preko www.couchsurfing.com i tako upoznas i nekog lokalca i vidis Rim iz pravog ugla ... kao sto smo to uradili Ja i Acketa ... i Irena! :-) Rim je super ...

Ej ej ... a Olympico? :-) I ne ne znam to "pozoves drugaricu koja radi u agenciji ... " sve sto je vezano za agencije ne valjda! Pokusaj da ne spavas u hotelima nego da nadjes smestaj preko www.couchsurfing.com i tako upoznas i nekog lokalca i vidis Rim iz pravog ugla ... kao sto smo to uradili Ja i Acketa ... i Irena! :-) Rim je super ...

Izgleda da ja nisam avanturista kao ti! :) Samo da dobijem vizu pa cemo valjda lako. Gde je najbolje klopati u Rimu?

Hmmm ... dobro pitanje! Ja se secam da sam jednom jeo u McDonaldsu ... sto naravno nije najbolja solucija ... i jednom smo jeli neke bombice u piceriji ... i ne secam se da sam jeo vise!  Hmm ... mozda sam zato i smrsao!?

Pozdrav svima  :mah:

Posle par meseci pracenja ovog foruma a samim tim i cena low-cost karata, danas sam primetila promo cenu karte za Rim (nazalost samo iz Temisvara :() ali za vreme Nedelje kulture znaci od 18. do 23. aprila :) pa bih volela da odem verovatno 18. a vratim se 21.aprila. 

Posto bi mi ovo bio prvi put da putujem sama na ovaj nacin imam par (mozda glupih :-[) pitanja:

-kartica mi je u fazi izrade znaci kartu bih morala platiti putem OTP expresa. Da li u banku moram poneti jos nesto osim koda, para, i swift-a, broja Wizz-ovog racuna i detalja sa njihovog sajta? 

-transfer do Temisvara - iz NS-a agencija Autoturist vozi do Temisvara i cena povratne karte je 40e. Da li je neko isao sa njima, posto pise da je ta cena jedino u slucaju da ide vise od troje ljudi? Ili je bolje otici do BGD-a i ici sa GEA tours-om gde je cena isto 40e ali nisi precizirali da li se menja u zavisnosti od broja putnika?

-smestaj - kontam da bi bilo najbolje pronaci hosta preko CS-a ali u slucaju da to ne uspem, dobro bi mi dosao predlog za neki hostel

- i da li neko mozda planira da ide u isto vreme za Rim ili barem do Temisvara?

Hvala unapred :)

Odlično što si napisala ovo za promo karte!

1. Kada je bank transfer u pitanju, ne treba ti ništa više od onog što si napisala (mada je uvek savet da pozoveš našu banku radi provere), OSIM nešto više para koje će ti se rezervisati, ali ne i skinuti sa računa...

2. Koliko vas ide? Preko bookinga je najeftinije što sam pronašao u dvokrevetnoj sobi 150 evra...

3. Postavi ovde na forumu pitanje da li neko ide iz Novog Sada do Temišvara u tom periodu, pa podelite troškove, biće ti jeftinije... Nešto mislim da će Sloba ići :)

Hvala elefteros!

Hmmm, jel to znaci da treba da imam otvoren devizni racun kod OTP banke ili ?

Ja sam danas resila da idem a do sada se niko od ljudi koje poznajem nije javio da bi isao, tako da za sada idem sama.

Booking hostela ce da saceka 10-tak dana da mi stigne kartica a do tad cu probati preko CS-a. 

Ok, hvala na savetu, postovacu pitanje ali me i dalje zanima to u vezi transfera preko autoturista ili geatoursa u slucaju niko ne ide, pa ako neko zna nesto o tome...

dobro bi mi dosao predlog za neki hostel

Ja sam u Rimu bila u hostelu Marello (Via Urbana 50). Cena za dvokrevetnu sobu sa privatnim kupatilom je bila 30 eur po osobi, sto je za tu lokaciju u Rimu jako dobra cena. Znam da nude i druge opcije - visekrevetne sobe, jednokrevetne sa zajednickim kupatilom, itd. Nemaju sajt, njihov mail je hostelmarello@yahoo.it (brzo odgovaraju  :) ). Hostel drze casne sestre tako da ima slika raspeca po zidovima  :-[ .  Bilo je cisto sto je meni bilo najbitnije.  :102: 

Mislim da ti ne treba poseban devizni račun u OTP banci, ali ako bi i dobila neke povoljnosti, npr. da platiš manju bankarsku uslugu ako plaćaš preko deviznog računa iste banke, onda otvori, ionako im treba 15 min za to.

@Soma, hvala za mail hostela.

@elefteros, da li znas koliko Wizz drzi rezervaciju? Na sajtu pise da u roku od 24h mora biti izvrsena uplata a ovde sam negde procitala da drze i duze.

i jos jedno glupo pitanje -  pise "If the contact phone number provided in the pre-booking is not valid, Wizz Air may cancel the reservation". Zbog cega je njima potreban broj telefona? Fixni ili mobilni? Ja sam fixni navela prilikom registrovanja na sajtu ali trenutno nisam na tom broju. Da li zovu da provere da li zaista letim sa njima ili sta?  :?

Još uvek nisam plaćao preko banktransfer-a :(

Vidi ako možeš da se uklopiš u ono što traže...

Hvala u svakom slucaju!

Danas nisam imala srece sa OTP bankom (bank transfer rade samo radnim danima?!) pa mi ostaje da se nadam da mi Wizz nece otkazati rezervaciju do ponedeljka :)

3. Postavi ovde na forumu pitanje da li neko ide iz Novog Sada do Temišvara u tom periodu, pa podelite troškove, biće ti jeftinije... Nešto mislim da će Sloba ići :)

Nesto imam utisak da je na ovom forumu na pomen Rima i Temisvara prva asocijacija "Sloba"  ;D

Koliko vas samo ima.... ima da vas sve potrpam u kola i da napravimo Balkan - Apenin Tour  :)

Nesto imam utisak da je na ovom forumu na pomen Rima i Temisvara prva asocijacija "Sloba" ;D

izgleda da si ti osoba koja je najcesce na toj relaciji:)

Posto sam kupila karte za 19/23.april, zanima me da li se isplati otici na jednodnevni izlet do Napulja? Znam da je generalno 3,5 dana malo za Rim a o 2,5 da ne govorim :(

E sad zbog ustede vremena i izbegavanja dugih redova, da li je bolje kupiti karte za Vatikan preko neta (iako se placa neka dodatna taksa od 4e) i ako se kupuje preko neta da li je moguce kupiti onu povlascenu (8e) i dokazati status studenta sa ISIC karticom?

Hvala!

Ja sam u Vatikan ovako zapucao slucajno iz setnje, nije bio veliki red mozda 5min cekanja. Mislim da je samo nedelja problematicna ostali dani su OK

Juce se vratih iz Rima pa da ostavim par saveta...

Ako putujete sami i zelite da spavate u hostelu preporucujem ciak hostel http://www.ciakhostel.com/

Sto se tice vatikana,ja sam bio sad u ponedeljak ujutru i bio je ogroman red.

Moze da se udje preko reda i dobijaju  se slusalice i vodic i,koji vam prica i pokazuje sta je od najveceg znacaja u muzeju ,ali se onda to placa duplo(40 umesto 20e).Te karte kupujete u kaficu koji je sa leve strane kad dolazite od linije metroa(tu prolaze tramvaji).Videcete stoje neki ljudi ispred sa plavim i zutim papiricima u obliku kruga koji vam zalepe za odecu.

E sad mi smo vec kupili karte(posto je drug morao popodne da putuje za Francusku, pa nismo mogli da cekamo),kada sam primetio da ustvari te karte u tom kaficu prodaju ljudi iz Bg-a  :)

Neki momak sa crnom kosom i naocarima i malo krupnija devojka(on mi je rekao da oni drze agenciju), tako da mozda mogu da vam daju i neki popust ako cuju da ste iz Srbije  ;)

Pokusao sam da vidim i 'Olimpico',a taman se igrala utakmica Roma-Udineze

Imao sam plan da udjem na onaj deo tribina gde su navijaci Rome-'curva sud'.Medjutim to nije moguce,tj. traze vam sezonsku kartu :(

Inace za razgledanje grada, po mom misljenju je najbolja opcija prvenstveno noge+metro.

Imate jako lep pogled na grad kod 'Faro al Gianikolo'.To je kad od p.zza Navona idete peske preko mostica ponte mazzini,skrenete desno,pa levo(Via di S onofrio),pa opet u levo kako vas put vodi

Možda mali savet za one koji bi želeli da gledaju neku utakmicu,  a nadam se da to važi u Italiji - probajte da nađete ljude preko Couchsurfinga! Behemot i ja smo bili na utakmici Borusija Dortmund - Leverkuzen i bili smo u delu gde primaju samo ljude sa sezonskim kartama. Međutim, oni s vremena na vreme puste u prodaju mali komplet karata, tako da nam je jedna devojka sa CS-a našla te karte...

Nesto imam utisak da je na ovom forumu na pomen Rima i Temisvara prva asocijacija "Sloba" ;D

izgleda da si ti osoba koja je najcesce na toj relaciji:)

Posto sam kupila karte za 19/23.april, zanima me da li se isplati otici na jednodnevni izlet do Napulja? Znam da je generalno 3,5 dana malo za Rim a o 2,5 da ne govorim :(

E sad zbog ustede vremena i izbegavanja dugih redova, da li je bolje kupiti karte za Vatikan preko neta (iako se placa neka dodatna taksa od 4e) i ako se kupuje preko neta da li je moguce kupiti onu povlascenu (8e) i dokazati status studenta sa ISIC karticom?

Hvala!

Од 16.04. до 25.04. улаз у све музеје, галерије, историјска места и локације у Риму је БЕСПЛАТАН  :dance:http://www.romapass.it/p.aspx?t=index

Ја сам купио карту за 18/23. април ако већ имаш неку варијанту за превоз јави  :)