Rim

646 posts in this topic

Caos,ja idem u Rim od 17.12 do 22. 12. Wizz airom pa imam par pitanja :) Prvo ,da li neko ide u tom terminu slucajno ?Drugo koje su preoruke za obilaske ako budu kisni dani jer ce mi 3 od 5 danapada kisa,a to mi je upropastilo moj boravak u Parizu :) Trece,koja je preporuka za uzivanje i neku vecericu prvo vece jer cu jedino to stici da obavim dok je lepo vreme..Ako je neko voljan da mi da vise informacija o Rimu nek mi se javi..Hvla unapred :)

Svih 5 dana mog boravka bice kisa takodje, ne mogu da verujem al` , nazalost, sumljam da weather.com gresi. Ima li ista sto je izvodljivo posetiti po teskoj kisi?

Ponesi veliki kisobran, malo topliju garderobu (nije haldno kao kod nas ali ako dune vertic treba nesto da imas da te neproduva) i nepromocive cipele i da vidis romantike  :D

Nemoj se bas pouzdati u weather.com. Ili, jos bolje, veruj  da ce biti kise, pa ces se posle iznenaditi kad je ne bude ;)

Putujem u Rim od 25.03 do 02.04. Sto je razmak od 8 dana, kako sam saznao na drugoj temi, moracu u Rimu da stampam kartu za povratak,jer je web check-in moguc tek 7 dana pred let. Da li neko zna gde bih to mogao da uradim? Neki internet caffe sa stampacem?

Putujem u Rim od 25.03 do 02.04. Sto je razmak od 8 dana, kako sam saznao na drugoj temi, moracu u Rimu da stampam kartu za povratak,jer je web check-in moguc tek 7 dana pred let. Da li neko zna gde bih to mogao da uradim? Neki internet caffe sa stampacem?

Radio ne nradio web check in isto ti se pise i u TM i na FCO, ja sam se pojavljivao samo sa pasosem u ruci i to je bilo dosta i nema nikakvih dobplata. Mislim da je jedina linija gde nema od nosno i ako uradis web checkin nista ti neznaci TM-FCO e sad ne znam zasto je to tako.

Isti problem i ja imam. Sumnjam da postoji neki takav internet caffe, ali pretpostavljam da to moze, uz malo dobre volje, da se odradi u nekom hotelu. Da li neko zna koliko iznosi doplata ukoliko se to ne uradi?

Aman, ljudi, zar stvarno mislite da je toliko tesko u jednom Rimu naci stampac za 7 dana?! Ima sigurno internet kafea, a uostalom, pronadjite nekog preko FBa ko je iz Rima, pitajte da li bi mogao da vam odstampa to. Pitajte nekog od couchsurfera da vam pravi drustvo na 1 dan barem i zamolite da vam odstampa to. Ako nosite laptop, odradite komplet proceduru i sacuvajte na flesu stvar koja treba da se stampa. Udjite u neki tourist office ili bilo koju od ustanova gde vidite da koriste kompjutere, zamolite da vam odstampaju tu jednu stranicu. Pitajte u hostelu, hotelu gde ste odseli ili udjite u bilo koji na koji naidjete...

Dragance, znam sigurno da stampaca nema u internet kafeima, ne idem prvi put u Rim. Niko nije nesposoban da ne moze da se snadje, ali eto pitamo, malo je bzv. sto uopste postoji takva obaveza. Ja inace nikada ne nosim komp na put.

Inace, kada je Wizz u pitanju, preko njih uzeh i prevoz do aerodroma s obzirom da je let jutarnji. Vaucer ce stici tri dana pred put tako da, u svakom slucaju, moram i to da odstampam.

Ma, mora da ima neki stampac u Rimu :) Eto, dadoh ti par ideja. Hostel, hotel, bilo koja institucija gde vidis da koriste kompjutere, a najbolje se obratiti tourist office-u, oni valjda najbolje znaju  ;)

Jeste vi čuli za tzv. "papirnice" gde se bave papirima, između ostalog i štampanjem na njih?

Inače i mi smo trebali da idem onim wizzairovim busem pa su otišli bez nas, 10 min pre dogovorenog vremena, kao "nismo bili na listi". Onda nakon više meseci tužikanja i telefoniranja su otkrili da je firma u Rimu napravila grešku i refundirali su nam tih 20 evra... to što smo mi morali da platimo više za voz do aerodroma, telefoniranje itd. to nema veze. :psuje:

Gde je trebalo da vas pokupe? Zaista nikad ne bih uzela taj prevoz da let nije oko 7h, a Cotral night krece na aerodrom oko 3h, previse rano. Dakle nema ni voza ni autobusa, a kao sto znas taxi je u Italiji preskup.

Trebali smo da dodjemo na jedno mesto 100-200 metara od zeleznicke stanice. U svakom slucaju ti savetujem da ih pozoves jedan dan pre polaska da bi bila sigurna da si na listi. Mi smo "skoro" zakasnili na avion, u zadnjoj sekundi smo stigli, zbog njihove greske.

Krecemo sa stanice Termini koja je pocetna i uz odstampanu kartu ne vidim kakve probleme mozemo imati.

Zeleznicka stanica = Termini. Uzgred, to je ogromna zgrada, lako je izgubiti se narocito kad je guzva.

Imas ulicu pored gde staju busevi, ali to je nekih 200 metara od zeleznicke stanice. Takodje odmah ispred stanice staju i gradski autobusi, koji naravno ne idu na aerodrom. Ali ako ste tamo u 6 ujutru onda verovatno nece biti tolike guzve kao kad smo mi bili. E sad da li ces ih zvati da proveris ili ne to je na tebi, ja sam ti samo rekao sta se nama dogodilo.

@chaba

Nije mi prvi put u Rimu. Znam da ispred same stanice polazi autobus za aerodrom Campiano, znaci tu ne staju autobusi za Fiumicino? U svakom slucaju planiram da budem tamo pola sata ranije.

Dragi forumasi,

vratih se iz Rima pre nekoliko dana i prezadovoljna sam..uspela sam sve da obidjem izuzev Sikstinske kapele, mislile smo da je ulaz iz crkve ispred koje je bio ogroman red (tako je izgledalo na slici), a ispalo je da se moze uci iz muzeja za koji smo uzele kartu. Inace, sa ISIc studentskom karticom se dobija popust 50% za Vatikanski muzej, ali ne i za Koloseum iako tako pise na isic.com..

Neko je cini mi se pominjao prevoz od Terminija do aerodroma (oba)..preko Wizza se moze uplatiti satl bus ili uzeti karta na licu mesta od stanice Termini (ima jos jedno mesto gde kupe putnike, kad uplatis tu opciju posalju ti raspored polazaka).

Na nasem aerodromu kontrola je nikakva..zapisti kad prodjem al odmahnu rukom i puste, prtljag niko i ne gleda..medjutim na Fiumicinu traze da se izujes i dobro te ispipaju..sve mi to nije smetalo dok mi nisu uzeli 38 evra zato sto mi je prtljag bio 3cm dublji od dozvoljenog. Tako da preporucujem svima kriticnih dimenzija da prilikom cekiranja rucni prtljag negde sklone da teta ne vidi i onda jednostavno nastave ka frisopu ili gde vec..

Moram reci i da je weather.com pogresio donekle..jeste bilo kisovito, ali ne non stop i ne svakog dana..

Takodje ukoliko u 1 radnji potrosite minimum 150 evra trazite da vam popune formular za povracaj novca od poreza, a pritom morate tu robu i pokazati teti na check inu..

Ne vozite se taxijem koji ne koristi taximetar vec vam nudi arranged price, trazite fixed price.

Sve vreme mog boravka nisam videla nijednu prehrambenu prodavnicu, samo supermarket u Eur2 trznom centru koji je pooprilicno udaljen...uz to, bus 777 saobraca na svakih sat vremena..Imale smo uplacen dorucak i hranile se po ulici..jedino smo u Vatikanu normalno rucale u restoranu..verovatno ima taverni na koje nismo naisle i ekskluzivnih restorana u koje ne bi usle ni da smo naisle..ali cinjenica je da se hrana tesko nalazi...

Proverite knjige koje kupujete, meni fali 20ak stranica u jednoj koju sam kupila..za suvenire se obavezno cenjkajte..

Nismo naisle na kontrolore u metrou niti busu ali ipak ne bih preporucila nikome da rizikuje..

Eto, napisala sam sta mi je palo na pamet, bice mi drago ako moji saveti koriste nekome..

Andrea steta sto nisi videla Sikstinsku kapelu, po meni to je broj 1 da se vidi u Rimu, ja jednostavno nisam mogao izaci iz nje koliko sam bio odusevljen. U nju se ulazi tj dolazi do nje samo iz Vatikanskih muzeja, ne moze se doci sa neke druge strane, i ako kazes da ste uzele karte za Vatikanske muzeje morali ste da je vidite, jer je ona bukvalno na kraju muzeja i celom trasom non stop imaju strelice koje te upucuju ka njoj.

E sad ono jeste da su muzeji ogromni i da za njih treba bar 2-3 sata samo da se protrce da bi se doslo do Sikstinske kapele ali vredi svih para i umora.

Sto se tice prodavnica ima ih ali nisu velike kao kod nas vise nesto kao mali Maxi-ji kod nas. Jednu odmah imas na Terminiju sa zadje strane iz lanca Spar prodavnica, ma ima ih koliko hoces ali nisu u glavnim ulicama tj setalistima, doduse sad ti to nista ne znaci.

Mi smo koristili DK vodic Top 10 Rim i super smo se snasli i obisli vecinu stvari koje trebaju/moraju da se vide.

U svakom slucaju zavidim ti, ja bih jos jedno 100 puta isao za Rim.

Poz

Ubacila san novcic u Di Trevi pa cu sledeci put ispraviti gresku :)

Inace, sad sam pogledala mail koji su mi poslali, sa Terminija i Piazza Cavour voze do Fiumicina..a za taj drugi ne znam..ako se uplati bus preko neta stici ce podaci o tome na mejl, veoma detaljni..govorim o Wizzu naravno, a sigurno je tako slucaj i kad je rec o drugim aviokompanijama..

Inace, mnogi hoteli nude besplatan satl od i do tog drugom aerodroma, sto mi se cini da nije slucaj sa Fjumicinom.

...sve mi to nije smetalo dok mi nisu uzeli 38 evra zato sto mi je prtljag bio 3cm dublji od dozvoljenog. Tako da preporucujem svima kriticnih dimenzija da prilikom cekiranja rucni prtljag negde sklone da teta ne vidi i onda jednostavno nastave ka frisopu ili gde vec.

E, bas bedak! Ne secam se tacno da li sam tebe savetovao da 2-3cm obicno nisu problem, ali eto! Stvarno mi je zao, izgleda te poterao maler.

Moram reci i da je weather.com pogresio donekle..jeste bilo kisovito, ali ne non stop i ne svakog dana..

Za ovo sam sigurno rekao da nije bas pouzdano. Evo sad, za sve vas koji pratite vreme na sajtovima poput tog, da prilozim par saveta. Dakle, na tom sajtu su verovatno prognoze za ceo svet i za sve moguce gradove. Poenta je da su svi ti rezultati dobijeni samo iz globalnog modela za prognozu vremena i da su ti podaci manje tacni u poredjenju sa npr rezultatima regionalnih modela, koji su obicno precizniji i imaju vecu rezoluciju.

A presudna stvar u svakoj prognozi je krajnja rec meteorologa koji na osnovu iskustva koriguje rezultate iz modela i to je ona prognoza koju cujete u medijima. A takvih intervencija na sajtu poput weather.com ne verujem da ima.

Dakle, savet je gledati prognoze nacionalnih sluzbi za prognozu vremena za zemlju u koju planirate da putujete, jer su tu prognoze preciznije i detaljnije.