April 17, 201213 yr Norveska i Island? EDIT: naravno zavisi na sta se misli, moj odgovor se odnosi na drzave koje i danas postoje u istoj formi..
April 17, 201213 yr онда можда Лихтенштајн и Луксембург? Опет су мале државе које потичу из средњег века. иначе и Швајцарскс је старија (3 кантона из 1291 године итд)
April 17, 201213 yr Misli se na to kada je osnovana odredjena drzava prvi put. Granice su se menjale. Niste pogodili ni jednu sem San Marina.
April 17, 201213 yr Author Jeste se na ovu listu pozivali? http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_by_date_of_formation#Europe Malo mi to škripi. Bugarska nastala 681, a Srbija 1835.? Znači kod Srbije računaju da je nastala nakon oslobođenja od Turaka, a kod Bugarske ne?
April 17, 201213 yr Da ja sam se vodio tom listom i jos jednim podatkom sa drugog sajta. Mislim da su uzimali vreme nastanka u vreme kada se ona prvi put pojavila na medjunarodnoj sceni sa tim imenom. Definitivno se nisu vodili geografskim elementom u smislu nastanka drzave. . .
April 17, 201213 yr hm.. San Marino, Francuska i Danska ako se drzimo tih pravila.. evo ako se nekome dopada igra nasao sam i prosirenu verziju: http://www.sporcle.com/games/Enigma9994/europe_sovereign_date
April 17, 201213 yr Author Ali opet onda je za Srbiju pogrešno. Jer smo kao država postojali nekoliko vekova pre 1835. Možda smo se zvali u početku Raška (+ostale srednjovekovne državice), ali malo kasnije je bila Srbija. Nisu isti kriterijum primenili na sve države na listi.
April 21, 201213 yr Извините на чекању Који град на северу Еритреје је дуго година служио као база ЕПЛФ, Народно-ослободилачког фронта Еритреје, и шта је по том граду названо
April 21, 201213 yr Nakfa. a nazvana je nacionalna valuta EDIT: posto sam ubedjen u tacnost svog odgovora, evo ga odmah i sledeci zadatak: Nastavite ovaj niz, sa zapada na istok tako da zavrsite sa Japanom: 1. Ravioli (Italija) 2. Maultaschen (Nemacka) 3. Pierogi (Poljska) 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. -Samo jedan recept po drzavi -Recept istog imena u vise drzava se racuna kao jedno mesto u listi -Ne racunaju se punjena testa (knedle) od krompira, samo od brasna (psenicnog ili bilo kog drugog) -Autor zadatka priznaje nezavisnost Tibeta
April 21, 201213 yr Nakfa. a nazvana je nacionalna valuta EDIT: posto sam ubedjen u tacnost svog odgovora, evo ga odmah i sledeci zadatak: Nastavite ovaj niz, sa zapada na istok tako da zavrsite sa Japanom: 1. Ravioli (Italija) 2. Maultaschen (Nemacka) 3. Pierogi (Poljska) 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. -Samo jedan recept po drzavi -Recept istog imena u vise drzava se racuna kao jedno mesto u listi -Ne racunaju se punjena testa (knedle) od krompira, samo od brasna (psenicnog ili bilo kog drugog) -Autor zadatka priznaje nezavisnost Tibeta A biće i da je kuvar.
April 21, 201213 yr 4. kibinjei - Litvanija 5. peljmeni - Rusija 6. vareniki - Ukrajina 7. mantije - Kazahstan 8. buuz - mongolija 9. momo - nepal 10. wonton - kina 11. mandu - korea 12. gyoza - japan
April 21, 201213 yr super, to je to! Jedino nema gruzijskih Khinkali-ja, ali i ovako je kvota vise nego ispunjena. Pcelica nastavlja.. @pedjalon: zasad samo amater, ali ko zna..
April 22, 201213 yr Mislim da je nesto blize? Kao da mi je ostalo negde u malom mozgu da se Aman u Jordanu zvao Filadelfija, a i sav je na nekim brdima..
April 22, 201213 yr Мислим да је Александар основао неколико Александрија, сад не знам за Филаделфије
April 22, 201213 yr nghngh je tacno odgovorio, Aman u Jordanu je za vreme vladavine Ptolomeja Filadelfiusa dobio to ime. idemo dalje.
April 22, 201213 yr ok, gde se nalazi najveća teritorija izvan Antarktika na koju nijedna suverena država ne polaže pravo? Objasniti i kako je došlo do toga.