Posted May 5, 2011 Da znas da treba uzeti s rezervom. Evo npr. gledam pravac Beograd - Vrsac, uglavnom oko 100-tke se vozi. Nisam isao iza Panceva vozom, al' da kazemo dobrim delom puta, jer to nije prosek. Npr, od Pancevackog mosta do poljoprivredne skole u Krnjaci mu treba 15 min ( amozda i vise). A to je jedna stanica. Zasto? Preko mosta ide toliko brzo, da ga sedeci na bajsu redovno ostavim iza sebe, uprkos losem trotoaru na panc. mostu. Sam most tezi ka raspadanju, zato voz i kilavi. Pa da to ti kažem, ovo prikazano su redovne brzine, a no to se dodaju "lagane vožnje" zbog slabih mesta kojih ima jako mnogo, a mogu biti dugačke od par desetina metara i 10-15 km, mada je najviše kraćih do par km. Evo na primer spisak BG-NS http://www.dodaj.rs/?32/VM/3eAjsXxF/novi-sad1.jpg. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2011 Nisam ranije primetio ovaj thread, pa da dodam sad svoja dva centa: Bilo je nekih nedoumica da li to vazi i za praski ili samo za becki voz; da li koriste gas; da li zakljucavanje pomaze. Moj brat je sa prijateljicom isao spavacim kolima za Prag, bili su zakljucani. Ona je bila na donjem krevetu; on je bio na gornjem i velemajstorski je ususkao novcanik ispod sebe (za svaki slucaj, posto nisu verovali da su te price o pljackasima istinite). Nju su pocistili, njegov novcanik je preziveo. Da li zato sto je pljackas bio zadovoljan plenom, ili stvarno nije mogao da dohvati novcanik, ne bih znao... Verovatnoca da mog burazera nije probudio neciji ulazak u kupe - bliska je nuli. Znaci, 99% da koriste gas. Sve se ovo desilo devedesetih i ovaj thread me je sokirao. Nadao sam se da je kaubojsko vreme proslo. Ali ako ljudi koriste lance - ocito da nije... (Ili nije davno, pa su secanja jos ziva.) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2011 Kakav "gas" je u pitanju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2011 Izgleda da je neki "marsovski" gas u pitanju,posto samo Marsovci mogu da izvedu tako nesto (ulazak kroz zakljucana vrata) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2011 U Srbiji treba da se napravi još jedan veliki zatvor,da se smeste svi bivši i sadašnji funkcioneri ŽELEZNICE SRBIJE!! Pa kako ih nije sramota da gledaju te šklopocije što se kreću po prugama,na šta to liči..Eeejj šinobusi proizvedeni 1950 !!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Bar dva put godisnje idemo za Pestu nocnim vozom, odnosno isli smo. U vecini slucajeva su bili drndavi, ofucani vagoni, a grejanje na 40 stepeni. Pre dve godine, mom decku su opajali novcanik dok smo spavali, lopov je bio fer i korektan pa je uzeo samo kes. Ne ulazeci u teorije zavere, nas dvoje stvarno imamo cvrst san, a nismo ni naivni oko bezbednosti i sakrivanja stvari, ni videli ni culi nismo da je iko ulazio (verujem da vrucina u kupeu ima uticaja na jacinu toga koliko se ukomiras). Moje stvari su bile u torbi, umotane u kaput, pa pod glavu kao jastuk i ostale su na mestu. Znam za ljude koje su predzepavali kad bi zadremali isl. Uglavnom se sve desava po prelasku granice, kad ljudi pomisle da mogu da se opuste i malo odspavaju. Inace, redovna je situacija da satima putujes kroz Srbiju dok ne dodjes do granice, pa onda i tamo zaglavis malo. Voz posle nadoknadi kroz Madju do Peste, problem je sa nasom prugom na kojoj je moze da razvije brzinu. Posle te epizode idemo samo dnevnom varijantom u tom pravcu p.s inace stvarno volim vozove i koristim ih kad god mogu p.p. s i ja sam mislila da su to maltene urbane legende dok se nismo nasli u toj situaciji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2011 Da li neko zna, da li se sa sparpreis kartom moze uci u railjet voz Bec - Budimpesta? Jer bi pri povratku iz Nemacke sa njim dosta skratio vreme putovanja. Unapred hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2011 U nocnom vozu Beograd - Bec nije nista manje bezbedno nego u bilo kom drugom nocnom vozu. Novac, dokumenta i kartu stavis u torbicu koju drzis na stomaku ili ispod garderobe, to je osnovna stvar kod svakog daljeg putovanja. Stvarno neznam zasto bi neko u tom vozu spavao kada je zezanje extra ali i moj brat je spavao. Ja se nikad bolje nisam proveo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2011 Ako je neko vec dotle dosao da placa voz do Beca, onda se svakako isplati doplatiti za spavaca kola...barem do Beca (austrijska spavaca kola su u svakom pogledu izuzetna). U povratku zapadnu bugarska spalna kola Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2011 I na kraju,da li je bezbedno putovanje do Budimpešte noćnim vozom?Nešto smo mislili da idemo više nas. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2011 Ja sam pre neki dan išao noćnim vozom iz Budimpešte za Beograd i nisam primetio ništa neuobičajeno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 7, 2012 Prošlog meseca smo dečko i ja putovali do Budimpešte tim noćnim vozom, i opljačkani smo. Iako smo oboje obazrivi vrlo, on čak ni ne spava kad putuje, desilo se...Kako i mi se pitamo...I komentarisali smo da sam se ja komirala od spavanja što mi se inače ne dešava a očigledno je i on zaspao na momenat i eto... sad da li su koristili sprej ili šta...i da samo keš nam je falio, sva ostala dokumenta su bila tu, mislim samo... Tako da je i moj predlog otvoriti četvore oči i staviti uz sebe sav novac koji nosite...što se svega ostalog tiče, voz je ok, na vreme je stigao, čist i sl... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 7, 2012 na kojoj deonici pruge se to desilo , odprilike ? Bar jedno 20 puta sam išao tim vozem i nikad ništa sumnjivo nisam primetio , doduše nisam nikad ni spavao. Glavno pravilo prilikom svakog mog putovanja je da podelim pare na nekoliko mesta ; jedan deo para mi je u rancu , veći deo u novčaniku , jedan deo u pantalonama u zadnjem džepu , jedan deo u prednjem džepu pa ko ima vremena neka izvoli da ih sve pronađe. Svakako i fotokopiju pasoša nosim na par mesta , zlu netrebalo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 7, 2012 To se sve dešava na teritoriji Mađarske. Mađarske železnice kao da sarađuju sa tim lopovima, pošto od decembra ovaj voz staje na još nekoliko dodatnih usputnih stanica i od Kelebije do Budimpešte se dodaju vagoni za lokalne putnike. Umesto da za lokalni saobraćaj koriste te dodate vagone, mađari puštaju lokalne putnike i u vagone iz Beograda...Očigledno da lopovi vrlo dobro sarađuju sa kondukterima... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 8, 2012 To se sve dešava na teritoriji Mađarske. Mađarske železnice kao da sarađuju sa tim lopovima Slazem se, licno sam na relaciji BG-Budimpesta videla lopove kako upadaju po kupeima dok drugi ljudi u njima spavaju i onda ih opljackaju. Sve se to desava kada se udje na teritoriju Madjarske i mislim da je taj lopov, koga sam videla, bio priradnik jedne manjine. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 8, 2012 meni su jednom prilikom kondukteri rekli da ne spavam u kupeu , baš zbog tog razloga. Išli su redom od kupea do kupea. Izgleda da i medju njima ima savesnih konduktera. Kakve vi ljudi imate onda sanove kada ne primetite da neko čeprka po vašim džepovima, mene probudi i samo otvaranje vrata , i najmanji šum. Ali ako kažete da lopovi koriste i sprejeve za uspavljivanje onda je to nešto drugo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 8, 2012 Nosite vreću za spavanje, pa sve vredno stavljajte u džepove ili samo ubacite u vreću tako da se stvari nalaze kod vaših stopala. Ako neko želi da uzme te stvari onda mora baš da uđe u vašu vreću a onda nema šanse da vas ne probudi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 8, 2012 Ja sam dosta puta isao tim vozom, nikada nisam video nista sumnjivo, osim jednom prilikom kad sam onako ispod oka u polu snu video lika koji bulji u mene sa druge strane stakla (bio sam sam u kupeu i spavao), ali sam kontao da razmislja da li da sedne u moj kupe. Ja kad se vozim tim vozom vredne stvari drzim zimi u jakni koju koristim kao jastuk, a leti u onoj torbici oko vrata. Ranac odole privezem za rostilj na kome stoji na nekoliko mesta tako da se ne vidi na prvi pogled. Moj drugar je imao jedno iskustvo sa vozom za Prag negde u Ceskoj. Spavao je u kupeu sam i lik je usao u kupe i uzeo mu ranac (mali ranac) i izlateo napolje, moj drug ga je skontao pa je pojurio za njim i stigao ga u hodniku, rekao mu:'' alo, uzeo si mi ranac'' na engleskom, a ovaj rekao: '' jao izvini pogresio sam'' i vratio mu. E sad sta je tu bilo u pitanju nema ni on pojma. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 8, 2012 Ja sam išao nebrojeno puta tim vozom, i samo jednom sam imao napetu situaciju, mislim da sam negde na forumu i pisao o tome. Uvek sam birao prazan kupe da spavam na miru, i jednom me probudilo to što mi neko čačka po onom džepu sa strane pantalona. U kupeu su mi stajala tri ogromna lika i kad su videli da sam se probudio kao tražili upaljač. Odma' su izašli, a u kupeu pored se neka žena iz beograda koja je putovala sa ćerkom uspaničila jer su i njoj ulazili i gnjavili je pa me zamolila da pređem u njihov kupe, i onda smo videli bar desetak sumnjivih likova kako se muvaju zbunjeno po hodniku. Meni je sve to delovalo kao neka slučajnost, ali kad bih hteo, lako bih poverovao da je to ekipa koja operiše redovno, ali su ovog puta kupili neki kineski sprej za uspavljivanje, pa nije radio Jednom prilikom smo išli grupno za novu godinu, i svih šestoro u kupeu zaspali, i na kraju je drugarici falilo 100 evra, ali niko to nije ozbiljno shvatio jer je bila skroz do prozora i stvarno bi taj koji je to uzeo morao da bude vrhunski vešt da samo nju pokrade. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 8, 2012 E za ovu situaciju u Ceskoj moguce je jer sam ja tako u panici uzeo zeni torbu Naime, putovao sam iz Offenburga u Frankfurt na Majni vozom koji je isao negdje na sjever i tako odjednom izjutra otvaram oci i vidim da voz stoji na mojoj stanici, panicno sam ustao i onako bunovan samo skocio zgrabio vidno zensku personalnu torbu i poceo da trcim a svoju ostavio.Stigao me muz njen, nikome nista nije bilo jasno jer je trebalo vremena da shvatim da sam pogrijesio:) Tako, da je svasta moguce....nama izgubljenim putnicima:P Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites