Posted May 28, 2022 (edited) Veruj mi da o tome razmišljam na dnevnom nivou U principu, da bi se to desilo, moraju da se uvedu sankcije koje su skoro pa identične Rusiji, dakle - izbacivanje iz SWIFT-a za početak, tako da ne mogu tako lako da primim pare na svoj račun u SRB. E sad, SWIFT može da se zaobiđe, ali EU recimo može da zabrani svojoj centralnoj banci da proda evre bilo kome ko posluje bilo šta sa Srbijom, i to je mnogo teže za zaobilaženje. Sumnjam da bi u slučaju sankcionisanja Srbije bilo ko išao baš toliko daleko. Lično, ne očekujem dešavanja na tu temu i prilično sam siguran da ako dođe do toga, da će naš dragi vođa da legne na rudu i odradi ono što se od njega očekuje. U slučaju da se to ipak desi, meni je sav posao ionako od uvek bio van Srbije, i sve što mi treba je pasoš i par stotina EUR za inkorporaciju nove kompanije u nekoj EU zemlji (e-Residency u Estoniji je verovatno najpovoljnija varijanta) i nekoliko mejlova HR odeljenjima kompanijama za koje trenutno radim da od sledećeg meseca mesečne uplate krenu da rade na novi IBAN i to je to, kompanije za koje radim ionako nemaju nikakvo fizičko prisustvo kod nas, pa samim tim nemaju ni odakle da odu, zbog toga sam i morao da otvaram svoju kompaniju ovde Kešovine za D7 ili neku sličnu vizu ionako imam odavno, tako da ni to ne bi bio neki problem. Eventualne sankcije bi mnogo više pogodile ljude koji ne mogu svoje poslovanje tako lako da izmeste napolju, ja bih imao zastoj od par nedelja u najgorem slučaju i samo bih nastavio da radim kao i do sada. Edited May 28, 2022 by ppetrovic Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2022 (edited) On 5/24/2022 at 6:09 PM, bam-bam said: ok, ja nemam pojma o kini, i ne kazem da imam pojma, ali onaj ko siri dezinformacije si ti... i nisi mi odgovorila kad si zadnji put bila u kini ? ako nije tajna btw. cini mi se da si ranije imala i da opletes po kambodzi, ispravi me ako gresim, pa evo sad pises kako ti je medju prvim zemljama na listi za selidbu, kako sad to? Kako ti znas da ja sirim dezinfo kad ti nemas nikakve info i nemas pojma?Oksimoron. Odgovoricu ti,posle dve godine u Srbiji,i u ovom mentalitetu u koji spadas i ti,Kambodza mu dodje kao raj. Naravno,ja nisam "opletala" ni po cemu jer ne znam da pletem,nego sam navodila dobre i lose strane Kambodze. Inace jako glupa diskusija,ja sam out,dzabe ces da me prizivas uvredama tipa "zapenila" nesto nije u redu s tobom i slicno jer to samo govori o tebi i o stanju u kome si. On 5/24/2022 at 4:35 PM, mixy123 said: ajmo redom. nisam 2 ipo godine pod takvim okolnostima jer 1. u kinu sam se vratio u okt 2020, u sred pandemije 2. ovakve okolnosti su od skoro, poslednjih par meseci, od pojave omikrona... prosla godina je bila relativno mirna, jednom smo imali masovno testiranje, nije bilo prekida rada uopste ovakav fasizam koji se trenutno sprovodi je novina koja je pocela krajem prosle godine. i da, samo ludom coveku ne smeta zivot u strahu, svakodnevni testovi, skreniranje kodova, 90% ljudi na ulici pod maskama, otvoren rasizam.... Vracam se cim mi istekne trenutni ugovor, ja postujem svoje obaveze i prema poslodavcu i prema deci kojoj predajem. Da me je zadesio scenario koji se desio u Jilinu, Sangaju ili Shenzhenu, gde ljudi mesecima ne rade, naravno da bi se vratio i pre. Jos jedna stvar je, da je moja supruga kineska drzavljanka, a Kinezima je trenutno skoro pa ZABRANJENO da napuste zemlju, tako da moram i na nju da mislim i njenom papirologijom da se bavim. Vikende provodim tako jer je testiranje OBAVEZNO, ako se ne testiras promene ti boju koda pa si ga onda najebao. Ja ne znam da li ti shavatas kako trenutno funkcionisu stvari ovde? Da bukvalno mogu da te zatvore na par nedelja jer si bio u istom shopping molu kao neko kome je kod bio zut ili ne daj boze crven, iako si mozda bio 300m daleko od njega. Ako se pojavi jedan slucaj u gradu oni testiraju ceo grad od 19 miliona stanovnika 3 puta u 3 dana, pa pauza pa jos jedna serija... Ogradjuju komjunitije kao da u njima zivi stoka. Uostalom, imas twitter, youtube, instagram, imas na stotine videa sta se sve radilo u Sangaju.... e to isto moze da zadesi i mene ovde, to sto nije samo znaci da sam imao srece, i ne znaci da nece... ako ti se svidja takav zivot u strahu, onda dobrodosla nazad... opet kazem, ima ocajnog sveta, ima i sveta kojima je mozak ispran i koji misle da je ovo sve normalno i za nase dobro.... uglavnom to misle kinezi, ali ima i stranaca... procene su da oko 40% stranaca ove godine napusta kinu, tako kazu clanci na wechatu i pojedina ispitivanja... svi ti koji dolaze sad, pitaj ih kako im je posle par meseci, kad iskuse trenutnu situaciju ovde... ovako nije bilo ni na pocetku pandemije, ovo sad je najgori oblik fasizma, i to nije samo moje misljenje.... ljudi koji su ovde po 10-15 godina odlaze. komsija amerikanac odlazi posle 16 godina u Kini. na njegovom fakultetu od 9 stranih profesora ostao je samo on u ovom semestru. sloboda nema cenu. Pa vratiti se u Kinu krajem 2020. u jeku svetske pandemije,koja se mogla ponovo ocekivati i u Kini, zvuci kao potez ocajnika. Naravno,ja nikoga ne bih nazvala ocajnikom,koristim se tvojom retorikom da istaknem besmisao ovoga sto pises. Da,da sloboda nema cenu sad kad ne moze da se radi vise normalno nego sedis kuci vise nego sto radis kao i vecina ostalih koji predaju engleski.Kad si se nastekao love koju ti je omogucio uzasni kineski rezim,Kina,licno.Hehehe Edited May 29, 2022 by Bonito Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2022 3 hours ago, Bonito said: Pa vratiti se u Kinu krajem 2020. u jeku svetske pandemije,koja se mogla ponovo ocekivati i u Kini, zvuci kao potez ocajnika. Naravno,ja nikoga ne bih nazvala ocajnikom,koristim se tvojom retorikom da istaknem besmisao ovoga sto pises. Da,da sloboda nema cenu sad kad ne moze da se radi vise normalno nego sedis kuci vise nego sto radis kao i vecina ostalih koji predaju engleski.Kad si se nastekao love koju ti je omogucio uzasni kineski rezim,Kina,licno.Hehehe opet izvrces cinjenice samo da bi se svadjala, al ajde, objasnicu ti hronoloski sve... u januaru , 14og ako se lepo secam, 2020 dosao sa zenom na odmor u srbiju, jos korona nije postojala, pricalo se o nekoj zarazi u Vuhanu, ali totalno bila beznacajna vest, niko tome nije pridavao znacaj... dosao na zimski odmor tacno 30 dana, jer mi je zena dolazila na bezvizni rezim, da ne bi morali da idemo u bosnu da radi visa run... 3 februara 2020 nam otkazuju karte u Qatar airwaysu, sto znaci da ostajem u Srbiji sa zenom do daljnjeg 28 marta 2020 se Kina hermeticki zatvara 2 puta sa zenom odlazim u Bosnu da ne bi bila u oversteju, i nekako uspevamo da dobijemo vizu na 3 meseca, zbog posebnih okolnosti, koja vazi do pocetka juna avgust, Kina se otvara za ljude sa residence permitima, a neki su cak i na bezvizni isli tad i ostali do dan danas. od pocetka juna mi je zena u oversteju, kupujem prve dostupne karte za Kinu za sredinu oktobra. Sad, ajde da diskutujemo da li sam ocajnik sto sam se vratio, ili sam morao da se vratim jer su mi sve stvari tamo, i meni i zeni, jer mi je zena u oversteju 3 meseca (btw, jedva su je pustili da izadje iz Srbije, hteli su da je salju kod sudije za prekrsaje, bukvalno smo izmolili onog pandura na aerodromu da je puste), zeni je kompletno stao posao jer su joj sve masine i materijali bili u Kini. Najbitinije, da te podsetim, skole u Kini su nastavile sa radom krajem maja 2020, tad kad sam se ja vracao u Kinu situacija je bila NORMALNA, vracao sam se u zemlju gde nema virusa, odradio karantin 2 nedelje, sve je bilo idealno... Znaci, ovo sto je sad (svakodnevna testiranja, obustava nastave, zatvaranje na po mesec-dva, tri), to je pocelo od kraja 2021, i da, svako ko svesno dolazi da bi bio svakodnevno maltretiran, zatvoren, mozda i bez mogucnosti da radi, posle onakvih uzasavajucih videa iz Sangaja, ili je lud ili je ocajnik. Dalje, od kad sam se vratio 14. okt 2020, samo 7 dana nisam radio, bila je obustava nastave 2 nedelje u aprilu ove godine a posto ja predajem osmom razredu u skoli sa internatom, poceo sam da radim 3 dana ranije od drugih... ja zivim u Guangzhou, to su drugi gradovi najebali, Shenzhen, Shanghai, Xian prosle godine, Jilin provincija. Da je bila duza obustava rada, naravno da bi se spakovao i vratio kuci, ne bi uopste gubio vreme ovde. Ovako, ispostovacu ugovor do kraja, sacekacu posle toga 2 nedelje da zena zavrsi njen posao pa nazad u Srbiju. To da li sam se nastekao love zadrzacu za sebe, krajnje je neukusno i komentarisati... I nije mi to omogucio kineski rezim nego moje obrazovanje i snalazljivost, pa i sarm, ako bas hoces. Iskreno, voleo bi da dodjes sad ovde i iskusis ono sto su iskusili ljudi u Sangaju, pa da vidimo dal bi istu pesmu pevala. Da te strpaju mesec dana u halu sa 700 ljudi, ili jos crnje, da budes zatvrorena u stanu par meseci, a da fali hrane, pa da ti posle 2 meseca daju ausvajz da mozes da izadjes par km od stana na 2 sata... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2022 On 5/28/2022 at 11:07 AM, ppetrovic said: Veruj mi da o tome razmišljam na dnevnom nivou U principu, da bi se to desilo, moraju da se uvedu sankcije koje su skoro pa identične Rusiji, dakle - izbacivanje iz SWIFT-a za početak, tako da ne mogu tako lako da primim pare na svoj račun u SRB. E sad, SWIFT može da se zaobiđe, ali EU recimo može da zabrani svojoj centralnoj banci da proda evre bilo kome ko posluje bilo šta sa Srbijom, i to je mnogo teže za zaobilaženje. Sumnjam da bi u slučaju sankcionisanja Srbije bilo ko išao baš toliko daleko. Lično, ne očekujem dešavanja na tu temu i prilično sam siguran da ako dođe do toga, da će naš dragi vođa da legne na rudu i odradi ono što se od njega očekuje. U slučaju da se to ipak desi, meni je sav posao ionako od uvek bio van Srbije, i sve što mi treba je pasoš i par stotina EUR za inkorporaciju nove kompanije u nekoj EU zemlji (e-Residency u Estoniji je verovatno najpovoljnija varijanta) i nekoliko mejlova HR odeljenjima kompanijama za koje trenutno radim da od sledećeg meseca mesečne uplate krenu da rade na novi IBAN i to je to, kompanije za koje radim ionako nemaju nikakvo fizičko prisustvo kod nas, pa samim tim nemaju ni odakle da odu, zbog toga sam i morao da otvaram svoju kompaniju ovde Kešovine za D7 ili neku sličnu vizu ionako imam odavno, tako da ni to ne bi bio neki problem. Eventualne sankcije bi mnogo više pogodile ljude koji ne mogu svoje poslovanje tako lako da izmeste napolju, ja bih imao zastoj od par nedelja u najgorem slučaju i samo bih nastavio da radim kao i do sada. Hvala puno na odgovoru, nadam se da ces biti u pravu i da nece biti potrebe za ovim alternativnim solucijama Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2022 Pazi, ne isključujem mogućnost da neće biti nikakvih sankcija, ali čisto sumnjam da će biti toliko radikalne da zahtevaju bilo kakav plan B sa bilo čije strane iz prostog razloga što bi to bilo kontraproduktivno za samu EU. Da bi neko stvarno morao da radi ovo što sam gore opisao, Srbija bi morala da bude isključena iz SWIFTa za početak, a zatim i da se uvedu sankcije na nivou evrozone, tj. da se ne dozvoli bilo kojim EU entitetima da bilo šta u evrima plaćaju bilo kome u Srbiji. Uvođenje takvih sankcija jednoj šaci jada od zemlje bi definitivno bilo malo previše, jer na kraju krajeva postoji dosta EU kompanija koje ovde nešto rade i prave profit, tako da bi to bilo pucanje u nogu. Ne zato što je Srbija mnogo razvijena ekonomski, već zato što bi to bilo besmisleno i pravilo bi više štete nego koristi "stranim partnerima". Ako budu sankcije, više će biti fokusirane na ukidanje kešovine od raznoraznih fondova, povoljnih kredita, državnih obveznica i tome slično, i cenim da će to biti sasvim dovoljno da se dozovemo pameti i uradimo ono što treba, jer oni imaju pare, a mi smo uboga sirotinja, stvar je vrlo prosta i može da se završi za jedno popodne Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2022 On 5/24/2022 at 4:37 PM, RenjerEuro said: Ne znam zasto se trudis da joj objasnjavas bilo sta, mozda zena voli komunisticku diktaturu, o ukusima ne vredi raspravljati Ne znam sta ovaj voli,ratice na svakih 20,30 godina ili mafiju ko u Srb ili americku i zapadnjacku demonkratiju ili ratove u Evropi i na bliskom istoku u 21 veku? To on voli? Ok Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2022 6 hours ago, Bonito said: Kako ti znas da ja sirim dezinfo kad ti nemas nikakve info i nemas pojma?Oksimoron. Odgovoricu ti,posle dve godine u Srbiji,i u ovom mentalitetu u koji spadas i ti,Kambodza mu dodje kao raj. Naravno,ja nisam "opletala" ni po cemu jer ne znam da pletem,nego sam navodila dobre i lose strane Kambodze. Inace jako glupa diskusija,ja sam out,dzabe ces da me prizivas uvredama tipa "zapenila" nesto nije u redu s tobom i slicno jer to samo govori o tebi i o stanju u kome si. Pa vratiti se u Kinu krajem 2020. u jeku svetske pandemije,koja se mogla ponovo ocekivati i u Kini, zvuci kao potez ocajnika. Naravno,ja nikoga ne bih nazvala ocajnikom,koristim se tvojom retorikom da istaknem besmisao ovoga sto pises. Da,da sloboda nema cenu sad kad ne moze da se radi vise normalno nego sedis kuci vise nego sto radis kao i vecina ostalih koji predaju engleski.Kad si se nastekao love koju ti je omogucio uzasni kineski rezim,Kina,licno.Hehehe I dalje tvrdim da je Kambodža perspektivnija zemlja od Srbije za expate u svakom smislu. I posla, i preduzetništva, i angažovanja u nevladinom sektoru, turizmu, poljoprivredi, nekretninama... Šta god. A kada je rec o slobodi u svakodnevnom životu, teško da expat negde može biti slobodniji nego u Kambodži. Nema tu striktne regulacije na svakom koraku kao na zapadu ili birokratizacije kao u Srbiji. Sa novcem se sve završava lako i brzo, a ne treba mnogo novca da bi priustio odličan kvalitet života. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2022 Kambodža je trenutno na sivoj FATF listi jurisdikcija sa pojačanim nadzorom i kao takva teško da je bolja za preduzetništvo u odnosu na Srbiju i ostatak Evrope. Taj jedan detalj može vrlo brzo, praktično preko noći da iskomplikuje poslovanje nekome ko ima kompaniju u Srbiji a živi u Kambodži jer transfer para sa srpskog računa može da postane nemoguć ili znatno otežan. U slučaju da neko osnuje pravno lice u Kambodži i treba da fakturiše usluge zapadnim zemljama, pa još ako je taj neko stranac, situacija može da se iskomplikuje još i više. Varijanta da se ima firma napolju a živi u Kambodži je još i dobra - barem ti pare nesmetano ležu negde tamo, van lokalnog cirkusa. Kao drugo, to što ne postoji regulacija u Kambodži onako kako je to u EU (i u manjoj meri u Srbiji) slučaj nije nikakva prednost, već vrlo plodno tle za svaku vrstu korupcije i dezorganizacije javne uprave, što smo imali prilike da vidimo i kod nas do pre par godina kada nas je EU konačno načepila i krenula da nas tera da se dovedemo u red po tom pitanju ako smo već kandidat za članstvo. Manjak regulative pogoduje samo onima koji bi da peru pare i izbegavaju poreske obaveze, a to nisu obični ljudi koji samo žele normalno da posluju sa svetom. Postoji jako dobar razlog zašto ljudi iz inostanstva mnogo češće osnivaju kompanije na Tajlandu, u Singapuru, Hong Kongu i okolnim zemljama a ne u Kambodži. Jedan od razloga je naveden gore, a ima ih još. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2022 10 hours ago, Bonito said: Ne znam sta ovaj voli,ratice na svakih 20,30 godina ili mafiju ko u Srb ili americku i zapadnjacku demonkratiju ili ratove u Evropi i na bliskom istoku u 21 veku? To on voli? Ok koji zadrugarski nivo komunikacije... gde je sad u Srbiji rat? pa i ovde se zvecka oruzjem (Tajvan), bila je frka i sa Hong Kongom pre par godina, pretilo je da eskalira, Kinezi su hteli da salju i vojsku... ima i ovde mafije, ali kao sto u Srbiji nisam u tim vodama niti me to zanima, isto tako je i ovde... o ovim glupostima zapadnjacka demonkratija ne zelim ni da diskutujem, porediti demokratiju i slobode koje ljudi na zapadu imaju sa ovom diktaturom i nedostatkom osnovnih ljudskih prava ovde je degutantno. mani nas tih prica svi drugi krivi za tvoj los zivot, niko ti nije kriv sto nisi snalazljiva i sto ne znas nista drugo da radis sem da glumis belog majmuna u kini. to moze bukvalno svako da radi, ako ti je cilj da to radis ceo zivot, i jedino to znas da radis (mada tu nema sta da se zna), onda sazaljevam slucaj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2022 23 hours ago, Bonito said: Kako ti znas da ja sirim dezinfo kad ti nemas nikakve info i nemas pojma?Oksimoron. Odgovoricu ti,posle dve godine u Srbiji,i u ovom mentalitetu u koji spadas i ti,Kambodza mu dodje kao raj. Naravno,ja nisam "opletala" ni po cemu jer ne znam da pletem,nego sam navodila dobre i lose strane Kambodze. Inace jako glupa diskusija,ja sam out,dzabe ces da me prizivas uvredama tipa "zapenila" nesto nije u redu s tobom i slicno jer to samo govori o tebi i o stanju u kome si. Pa vratiti se u Kinu krajem 2020. u jeku svetske pandemije,koja se mogla ponovo ocekivati i u Kini, zvuci kao potez ocajnika. Naravno,ja nikoga ne bih nazvala ocajnikom,koristim se tvojom retorikom da istaknem besmisao ovoga sto pises. Da,da sloboda nema cenu sad kad ne moze da se radi vise normalno nego sedis kuci vise nego sto radis kao i vecina ostalih koji predaju engleski.Kad si se nastekao love koju ti je omogucio uzasni kineski rezim,Kina,licno.Hehehe ok, @Bonito sve je to super, ja sam seljak balkanac, i mozda imam psihickih problema, ali mi ti i dalje nisi odgovorila na jedino pitanje koje ti postavljam vec 3. put- kad si zadnji put bila u kini? mozda i smisljeno ne odgovaras, jer mi se cini da i ti o kini kakva je u ovom trenutku, imas iste informacije kao i ja, a sto ce reci, preko posrednika....s tim sto meni bar tamo trenutno zivi jedan od najboljih drugova, a tebi ne znam...mozda se samo obavestavas preko wechat grupa? direkt info , iz prve ruke ,tj. svojim ocima sto bi se reklo, svakako nemas Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2022 18 hours ago, noskich said: I dalje tvrdim da je Kambodža perspektivnija zemlja od Srbije za expate u svakom smislu. I posla, i preduzetništva, i angažovanja u nevladinom sektoru, turizmu, poljoprivredi, nekretninama... Šta god. A kada je rec o slobodi u svakodnevnom životu, teško da expat negde može biti slobodniji nego u Kambodži. Nema tu striktne regulacije na svakom koraku kao na zapadu ili birokratizacije kao u Srbiji. Sa novcem se sve završava lako i brzo, a ne treba mnogo novca da bi priustio odličan kvalitet života. please, ne pocinji ponovo o kambodzi...zar hoces da ponovo zakljucaju temu? zar stvarno moras da miniras pricu? nije trebalo ni da pomenem kambodzu, ugrizao sam se za jezik...ali pls. ispisali smo o njoj 20 stranica, iskuliraj 7 hours ago, mixy123 said: koji zadrugarski nivo komunikacije... gde je sad u Srbiji rat? pa i ovde se zvecka oruzjem (Tajvan), bila je frka i sa Hong Kongom pre par godina, pretilo je da eskalira, Kinezi su hteli da salju i vojsku... ima i ovde mafije, ali kao sto u Srbiji nisam u tim vodama niti me to zanima, isto tako je i ovde... o ovim glupostima zapadnjacka demonkratija ne zelim ni da diskutujem, porediti demokratiju i slobode koje ljudi na zapadu imaju sa ovom diktaturom i nedostatkom osnovnih ljudskih prava ovde je degutantno. mani nas tih prica svi drugi krivi za tvoj los zivot, niko ti nije kriv sto nisi snalazljiva i sto ne znas nista drugo da radis sem da glumis belog majmuna u kini. to moze bukvalno svako da radi, ako ti je cilj da to radis ceo zivot, i jedino to znas da radis (mada tu nema sta da se zna), onda sazaljevam slucaj. zaboravio si vijetnam i problem oko juznog kineskog mora...zamalo nisu zaratili oko 2018. koliko mi se cini, jer su vijetnamci zajebani, ne daju na sebe , vec su pokazali...i taj problem nije resen, oni su jos uvek u jako losim odnosima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2022 Evo i Sangaj se otvara za dva dana,i "sta cete sad"? 22 hours ago, noskich said: I dalje tvrdim da je Kambodža perspektivnija zemlja od Srbije za expate u svakom smislu. I posla, i preduzetništva, i angažovanja u nevladinom sektoru, turizmu, poljoprivredi, nekretninama... Šta god. A kada je rec o slobodi u svakodnevnom životu, teško da expat negde može biti slobodniji nego u Kambodži. Nema tu striktne regulacije na svakom koraku kao na zapadu ili birokratizacije kao u Srbiji. Sa novcem se sve završava lako i brzo, a ne treba mnogo novca da bi priustio odličan kvalitet života. Vijetnam je jeftiniji od Kambodze a razvijeniji. Inace,sad vidim da su stanovi u Kambodzi pojeftinili od kada sam ja bila tamo. Ima ok stanova sa bazenima po 300$.Oni bolji su 400$ mesecno a 2015.su bili 500$. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2022 44 minutes ago, Bonito said: Evo i Sangaj se otvara za dva dana,i "sta cete sad"? extra vest... samo, da li si svesna sta se dogadjalo tamo skoro pa 3 meseca? i da li znas da ce ljudi, koji su inace testirani svaki dan od kad su bili zatvoreni, sto pcr sto antigen, morati da imaju 48h kod da bi mogli da koriste javni prevoz i ulaze u restorane, shopping molove i sl, znaci testiranje na svaka dva dana, pa ako zakasni da se apdejtuje kod peske na posao 15km npr.... i da, tamo je skolska godina gotova sem za zavrsne razrede osnovne i srednje skole. p.s. i kina smanjuje karantin na 7 dana po dolasku... p.s.s. u shenzhenu i mrtvaci moraju da imaju negativan test da bi ih kremirali. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2022 evo kakva je situacija na terenu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 5, 2022 Teaching in China Janey Lee · 58 мин. · Music teacher in Shenzhen primary school Native and Non native are ok Location Futian Requirements: Bachelor degree ,Music major is preferred , two-year teaching experience as a music teacher ,must know how to play piano and can teach vocal music class could teach primary students sing well . Work visa provided : Could deal work visa for native and non native English speaker. You must have work visa documents ready if you need work visa. For non native you could hold your own visa yourself. You must live in China now Salary: 19 - 23k, salary could be negotiated if your English accent is very good and with years teaching experience as a music teacher . Benifit : free meals during the working days and 12 months Salary . For female teacher, you could live inside their school 's apartment for free. Airport pick up service Working time: ASAP Visa Requirements: 1. Bachelor degree , (major in music for non native if you need work visa ) 2. No Criminal Record or cancellation certificate 3.Recommendation letter from your previous school to prove that you had two years teaching experiences as a Music teacher . Wechat Contact :pop-culture Evo naleteh na FB na oglas za nastavnika muzickog u SZ pa posto ja sirim dezinfo,evo. Naravno,uvek ima oni koji nikad nisu ni bili ticeri a jos manje u Kini,oni znaju bolje. by the way Shanghai slobodan,sve normalno.Situacija na terenu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 5, 2022 (edited) 1 hour ago, Bonito said: Shanghai slobodan,sve normalno.Situacija na terenu. ma ne, najbolje da ih dozivotno drze zatvorene lol... pustili su ljude van posle 2ipo, 3 meseca strogog lokdauna i svakodnevnog testiranja, i to je za tebe normalno? isto je normalno sto mora da se ima 72h kod da bi bukvalno mogao da zivis, znaci testiranje na svaka 2 dana. no comment... trenutno je situacija da ima par slucajeva dnevno u Sangaju i Pekingu, u ostalim delovima je mirno, tj bez slucajeva, sto je super, ali ovde nema opustanja.... U Guangzhou vec mesec dana nema slucajeva, a mi se i dalje testiramo 3 puta nedeljno, pon i cetvrtak u skoli (sto je olaksanje za nas profesore i decu jer ne mora da se gubi vreme po redovima) i subotom city wide testiranje. a ima oglasa i poslova, niko nije rekao da nema... plus je ovo smesna plata za predmetnog profesora u Shenzhenu... Nestabilna je situacija sa virusom, sto se tice posla ima ga, plus su plate bas skocile, a i skole daju povisice ako produzis ugovor... Meni su ponudili 28000 juana za sledecu skolsku godinu (skok sa 25000), ali sam im se ljubazno zahvalio i rekao da odlazim... Komsiji Ameru na univerzitetu su ponudili povisicu od 10000 juana, sa 15k na 25k, jer je jedini od 8 profesora koji je ostao... Nije potpisao nov ugovor, jer se vraca za Ameriku za 2 nedelje, posle 14-15 godina u Kini. Kad se bude malo smirila situacija sa koronom, mozda sledece godine, i kad bude bilo moguce doci u Kinu kao pre, kad nagrnu Srbi, Rusi, Ukrajinke i crnci, vratice se i plate na staro. Edited June 5, 2022 by mixy123 wrong word Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 5, 2022 (edited) 2 hours ago, Bonito said: Teaching in China Janey Lee · 58 мин. · Music teacher in Shenzhen primary school Native and Non native are ok Location Futian Requirements: Bachelor degree ,Music major is preferred , two-year teaching experience as a music teacher ,must know how to play piano and can teach vocal music class could teach primary students sing well . Work visa provided : Could deal work visa for native and non native English speaker. You must have work visa documents ready if you need work visa. For non native you could hold your own visa yourself. You must live in China now Salary: 19 - 23k, salary could be negotiated if your English accent is very good and with years teaching experience as a music teacher . Benifit : free meals during the working days and 12 months Salary . For female teacher, you could live inside their school 's apartment for free. Airport pick up service Working time: ASAP Visa Requirements: 1. Bachelor degree , (major in music for non native if you need work visa ) 2. No Criminal Record or cancellation certificate 3.Recommendation letter from your previous school to prove that you had two years teaching experiences as a Music teacher . Wechat Contact :pop-culture Evo naleteh na FB na oglas za nastavnika muzickog u SZ pa posto ja sirim dezinfo,evo. Naravno,uvek ima oni koji nikad nisu ni bili ticeri a jos manje u Kini,oni znaju bolje. by the way Shanghai slobodan,sve normalno.Situacija na terenu. hahahaa nasla jedan oglas na 1, 3 milijardi ljudi , i kao woooow....a najvise u oglasu mi se svidja ovo- native i non-native speaker za profesora muzike, tj. kalvira.....samo mi nije jasno, koji je native jazik u pitanju, muzicki hahah? pa ne uce ih engleski, valjda onda nije bitno da li si native english ili ne, tj. na takvom mestu je dozvoljovnjeno da radi bilo koji jezik.....native je obavezan samo za teaching english...debilizam.... btw, nadam se da nisi mislila na mene kad si pomenula ono za ljude koji nikad nisu bili ticheri, jer sam ja po vokaciji i profesor spanskog jezika i knjizevnosti, tako da ne samo da imam iskustva , nego sam i skolovani ticher , sa svim znanjima o metodici nastave, didaktici, psihologiji ucenja itd... Edited June 5, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 6, 2022 (edited) Kad uporedimo ono što je pre @Bonito pisala o Aziji i ovo sada jasno je da je prošla kroz "tretman" u Srbiji i vrlo brzo shvatila da je u Aziji za naše ljude život bolji nekoliko svetlosnih godina negoli u Srbiji. Isto očekujem i od @mixy123 kada se bude vratio, biće jadikovki i žala za Azijom nakon početne honeymoon phase, za jedno mesec-dva. Nije slučajno skovana ona izreka Srbija-ubija. A za @bam-bam evo čovek objasnio kako je Azerbejdžan nidje veze: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=573884550770369&id=100044464868143 Edited June 6, 2022 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 6, 2022 (edited) 5 hours ago, noskich said: Kad uporedimo ono što je pre @Bonito pisala o Aziji i ovo sada jasno je da je prošla kroz "tretman" u Srbiji i vrlo brzo shvatila da je u Aziji za naše ljude život bolji nekoliko svetlosnih godina negoli u Srbiji. Isto očekujem i od @mixy123 kada se bude vratio, biće jadikovki i žala za Azijom nakon početne honeymoon phase, za jedno mesec-dva. Nije slučajno skovana ona izreka Srbija-ubija. A za @bam-bam evo čovek objasnio kako je Azerbejdžan nidje veze: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=573884550770369&id=100044464868143 Moze se reci tretman Korona-Srbija ili Srbija u doba Korone ili Srbija i stanje svesti u istoj uopste. Ja volim moje selo iskreno i zivnula sam ovde ali mentalitet ljudi je mnogo zaostao u Srbiji inace. U Aziji je zivot bolji ali samo kao expat,naravno. 18 hours ago, bam-bam said: hahahaa nasla jedan oglas na 1, 3 milijardi ljudi , i kao woooow....a najvise u oglasu mi se svidja ovo- native i non-native speaker za profesora muzike, tj. kalvira.....samo mi nije jasno, koji je native jazik u pitanju, muzicki hahah? pa ne uce ih engleski, valjda onda nije bitno da li si native english ili ne, tj. na takvom mestu je dozvoljovnjeno da radi bilo koji jezik.....native je obavezan samo za teaching english...debilizam.... btw, nadam se da nisi mislila na mene kad si pomenula ono za ljude koji nikad nisu bili ticheri, jer sam ja po vokaciji i profesor spanskog jezika i knjizevnosti, tako da ne samo da imam iskustva , nego sam i skolovani ticher , sa svim znanjima o metodici nastave, didaktici, psihologiji ucenja itd... Jao usta moja hvalite me.Pa jos nabraja i predmete sunce ti. E a zaboravio si da pomenes pedagogiju u tom svom nabrajanju hihihi jer ako si studirao na filoloskom kao ja,valjda znas da je pedagogija neizbezan predmet obzirom da dobijas zvanje profesora,ili ne znas.E Srbijo. Edited June 6, 2022 by Bonito Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 6, 2022 12 minutes ago, Bonito said: Moze se reci tretman Korona-Srbija ili Srbija u doba Korone ili Srbija i stanje svesti u istoj uopste. Ja volim moje selo iskreno i zivnula sam ovde ali mentalitet ljudi je mnogo zaostao u Srbiji inace. U Aziji je zivot bolji ali samo kao expat,naravno. Jao usta moja hvalite me.Pa jos nabraja i predmete sunce ti. E a zaboravio si da pomenes pedagogiju u tom svom nabrajanju hihihi jer ako si studirao na filoloskom kao ja,valjda znas da je pedagogija neizbezan predmet obzirom da dobijas zvanje profesora,ili ne znas.E Srbijo. nisam pomenuo pedagogiju, ne mogu sve heheh zato sam napisao itd....Btw, nisam imao predmet Didaktika, tako da nisam bas samo nabrajao predmete...u sv. slucaju, cisto da znas da nismo bas svi pali s marsa sto se " ticinga" tice, koleginice :)... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 6, 2022 12 minutes ago, Bonito said: Ja volim moje selo iskreno i zivnula sam ovde ali mentalitet ljudi je mnogo zaostao u Srbiji inace. Ovo nije ništa specifično za Srbiju već važi za manje - više ceo Balkan. Ipak, kao što opšte siromaštvo i endemska korupcija u Kambodži npr. ne smeta expatima da dobiju koliko - toliko pristojne uslove života i natprosečne plate za određenu kategoriju poslova, tako ni zaostao mentalitet u Srbiji nije prepreka ljudima koji imaju konkretno znanje i veštine da izgrade karijeru i obezbede sebi i više nego pristojan životni standard. Na kraju se ipak sve svodi na individuu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 6, 2022 5 hours ago, noskich said: Kad uporedimo ono što je pre @Bonito pisala o Aziji i ovo sada jasno je da je prošla kroz "tretman" u Srbiji i vrlo brzo shvatila da je u Aziji za naše ljude život bolji nekoliko svetlosnih godina negoli u Srbiji. Isto očekujem i od @mixy123 kada se bude vratio, biće jadikovki i žala za Azijom nakon početne honeymoon phase, za jedno mesec-dva. Nije slučajno skovana ona izreka Srbija-ubija. A za @bam-bam evo čovek objasnio kako je Azerbejdžan nidje veze: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=573884550770369&id=100044464868143 noskich, zasto mislis da svi ,kao i ti, treba da ne vole svoju zemlju i svoj grad, i da zivot svuda treba da im bude lepsi nego u zemlji rodjenja? Ako si mislio i na materijalni aspekt, pa nije ni sve u parama....ja sam ziveo i radio po inostranstvu, ali Bg je moj grad, i nigde se nisam osecao lepse nego tu, na duze staze....evo i sad se vracam iz azerbejdzana da radim za 3 puta manju platu, pa sta.... Ok, mozda Azerbejdzan i nije neka reprezentativna zemlja, malo ga pretera taj Bosanac sa storija, ali ja nisam nista jos napisao o toj zemlji, rekao sam da cu pisati kad odem odatle..... ali , ima jedna stvar koju odmah mogu da napisem, kao prilog mom shvatanju zivota u Srbiji, i Beogradu. Naime, saznajem da je iznajmljivanje mog raspalog stana u jos raspalijem gradicu u azerbejdzanu, nenamesten, u kome jedna jedina stvar ne radi kako valja, i od ukupno 6-7 zimskih meseci nisam povezao 3 dana da mi je radilo i grejanje i topla voda u isto vreme, ledeno, zidovi tanki itd, dogrevanje sa radijatorom na struju koji je bio ukljucen 24 h na max u jednoj sobi itd....kosta tricavih 300 evra, plus grejanje, voda i struja.... mislim da ne postoji jeftinijeg velikog grada u svetu od beograda, sto se tice rentanja zivotnog prostora....vise ne mora ni da se poredi odnos zarada/cena rente, dovoljno je u apsolutnim brojevima... ono sto u bgu ti dobijes za 300 evra u centru grada, to ne mozes ni u bangladesu verovatno....a mislim da cemo se sloziti bar u jednom- krov nad glavom je najvazniji za zivot, od svih tih materijalnih stvari... 8 minutes ago, ppetrovic said: Ovo nije ništa specifično za Srbiju već važi za manje - više ceo Balkan. Ipak, kao što opšte siromaštvo i endemska korupcija u Kambodži npr. ne smeta expatima da dobiju koliko - toliko pristojne uslove života i natprosečne plate za određenu kategoriju poslova, tako ni zaostao mentalitet u Srbiji nije prepreka ljudima koji imaju konkretno znanje i veštine da izgrade karijeru i obezbede sebi i više nego pristojan životni standard. Na kraju se ipak sve svodi na individuu. pa sta to pricas sa @Bonito, kad ona izgleda i ne zna nikog od lokalaca iz zemalja u kojima je zivela/radila....njoj ne smeta nista ni kod kineza i kambodzanaca, jer ih i ne poznaje....bitno je da kapne mnogo bolja kinta nego ovde, a kakvi su oni- zaostali, konzervatvni, zatvoreni , formalisti, ili opusteni, druzeljubivi, veseli , napredni...to nije bitno, ne mesamo se hahahah Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 6, 2022 Ma OK, ne ulazim u to ko voli da se meša i sa kim, svako živi onako kako mu odgovara. Poenta je da Srbija, baš kao i svaka druga zemlja na svetu, ima svoje probleme i svoje nedostatke, ali se nekako ovde uvek potenciraju pozitivne stvari JI Azije i isključivo loše stvari u SRB i onda se na 30+ strana vodi potpuno besmislena diskusija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 6, 2022 21 minutes ago, ppetrovic said: Ma OK, ne ulazim u to ko voli da se meša i sa kim, svako živi onako kako mu odgovara. Poenta je da Srbija, baš kao i svaka druga zemlja na svetu, ima svoje probleme i svoje nedostatke, ali se nekako ovde uvek potenciraju pozitivne stvari JI Azije i isključivo loše stvari u SRB i onda se na 30+ strana vodi potpuno besmislena diskusija. kako ko , kako ko....ne potenciraju se samo pozitivne stvari JI Azije, nego i drugih zemalja po svetu..sto nije ok. ukoliko se pisu komparacije sa srbijom, i to uvek ovde sve najgore, a tamo suprotno...treba biti realan u tim odnosima, ali ti od nekog ko je jedva docekao da pobegne odavde i da se se vise nikad ne vrati, ili nekog ko jedva ceka da ode odavde jer ga sve nervira, objektivnost ne mozes ocekivati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 6, 2022 Pa ni ne očekujem Mislim, gledam po sebi - iz godine u godinu, em što mi primanja konstantno rastu, em mi se karijera razvija i više nego pristojno (skoro da uopšte ne zaostajem za svojim kolegama u US i EU, a po njima se ravnam od uvek), em što iz godine u godinu sve lakše obavljam svoj posao jer se zakoni koliko - toliko unapređuju i digitalizacija sve više uzima maha (svoje novo DOO pravno lice sam osnovao iz svoje sobe preko Interneta recimo, ovo je bilo nezamislivo pre samo 5 godina i još uvek je misaona imenica na dobrom delu kontinenta), i sad me neko ubeđuje na 50+ strana kako je ovde užas i da treba bežati odavde glavom bez obzira, jer gle čuda, mnoge stvari u Srbiji nisu kako treba. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites