Bolivija

23 posts in this topic

Pozdrav putnici 👋

Planirao sam put u Boliviju u Junu, zbog situacije sa virusom nisam u mogucnosti da pribavim vizu pre polaska pa sam mislio da odem i dobijem vizu na aerodromu u Santa Cruzu. 

Da li neko ima iskustva ili informacije oko samog procesa i koliko je to zapravo sigurno. Upucen sam u dokumentaciju koja mi je potrebna, polako sam poceo da se pripremam ali i dalje imam nedoumicu da li je to zapravo dobra odluka.

Kontaktirao sam nasu ambasadu tamo ali nisam dobio odgovor tako da sam odlucio da srecu okusam na forumu nadajuci se da neko ima pozitivna iskustva.

Hvala unapred 😀

Vizu možeš bez problema izvaditi na graničnom prelazu, ali se tada umesto 30 plaća 100 USD. Možeš je izvaditi i u bilo kom drugom konzularnom predstavništvu ili ambasadi Bolivije u inostranstvu, po normalnoj ceni. 

No, preporučujem ti prvo da proveriš da li ti je viza uopšte neophodna, jer su pre par godina nešto menjali i mislim da nam viza više nije ni potrebna za ulazak u Boliviju. Meni su je zadnji put kad sam bio (sep 2019) naplatili, ali su me zvali pisle da mi vrate pare (koje mi ipak nisu vratili zbog komplikovane birokratije)... Zadnji info koji imam od drugih putnika je da nam viza NE TREBA. 😊 

Hvala na ohrabrujucim informacijama, istrazivao sam na internetu, po ministarstvima kao i po nekim stranicama i uvek nailazim na to da je viza potrebna, ali isto tako svuda su zahtevi ili informacije drugaciji tako da ne znam ni koliko su oni sami azurni 😂Pripremicu papirologiju (potvrdu o vakcini protiv zute groznice, izvod sa racuna, rezervacija povratne karte i hotela...) i poleteti za Santa Cruz i aplicirati za vizu na samom aerodromu.

Nadam se dobrom ishodu i svoja iskustva podelicu ovde 😀

Ne znam odakle nameravas da letis za Santa Cruz, ali imaj u vidu da je moguce da zbog te neke nejasne birokratije, mozes da imas problem na aerodromu i da ti ne dozvole uopste da se ukrcas na let. Jer, ako je zvanicna informacija koju sluzbenici na aerodormu imaju da ti viza treba, a ne budes je imao, verovatno da te nece pustiti. Budi spreman da ih argumentovano ubedis nekim zvanicnim dokumentima. Ako je let iz neke Boliviji susedne zemlje, onda i nije tolika steta, ali ako poleces iz Evrope pravo ka tamo, mozda je potencijalni finansijski rizik gubljenja takvog leta prevelik. Imaj i to u vidu, kao i cinjenicu da u Boliviju mozes i kopnom iz neke od susednih zemalja, time bi smanjio rizik potencijalnog propustanja leta. Sve ovo se odnosi na funkcionisanje u normalnim okolnostima, a sad tokom ovog vanrednog stanja, verovatno da su mere jos rigoroznije. Pitanje je da li ces uopste moci vec u junu da ides tamo. U svakom slucaju, srecno :) 

8 hours ago, Dragance said:

Ne znam odakle nameravas da letis za Santa Cruz, ali imaj u vidu da je moguce da zbog te neke nejasne birokratije, mozes da imas problem na aerodromu i da ti ne dozvole uopste da se ukrcas na let. Jer, ako je zvanicna informacija koju sluzbenici na aerodormu imaju da ti viza treba, a ne budes je imao, verovatno da te nece pustiti. Budi spreman da ih argumentovano ubedis nekim zvanicnim dokumentima. Ako je let iz neke Boliviji susedne zemlje, onda i nije tolika steta, ali ako poleces iz Evrope pravo ka tamo, mozda je potencijalni finansijski rizik gubljenja takvog leta prevelik. Imaj i to u vidu, kao i cinjenicu da u Boliviju mozes i kopnom iz neke od susednih zemalja, time bi smanjio rizik potencijalnog propustanja leta. Sve ovo se odnosi na funkcionisanje u normalnim okolnostima, a sad tokom ovog vanrednog stanja, verovatno da su mere jos rigoroznije. Pitanje je da li ces uopste moci vec u junu da ides tamo. U svakom slucaju, srecno :) 

a zasto ga ne bi pustili u avion kad u sistemu timatic koji koriste sve aviokompanije pise da se za srpski pasos viza dobija po sletanju na aerodromu u boliviji? 

11 hours ago, Wazza said:

Vizu možeš bez problema izvaditi na graničnom prelazu, ali se tada umesto 30 plaća 100 USD. Možeš je izvaditi i u bilo kom drugom konzularnom predstavništvu ili ambasadi Bolivije u inostranstvu, po normalnoj ceni. 

No, preporučujem ti prvo da proveriš da li ti je viza uopšte neophodna, jer su pre par godina nešto menjali i mislim da nam viza više nije ni potrebna za ulazak u Boliviju. Meni su je zadnji put kad sam bio (sep 2019) naplatili, ali su me zvali pisle da mi vrate pare (koje mi ipak nisu vratili zbog komplikovane birokratije)... Zadnji info koji imam od drugih putnika je da nam viza NE TREBA. 😊 

Viza je besplatna kad se vadi u ambasadi

9 hours ago, maarinkovic95 said:

Hvala na ohrabrujucim informacijama, istrazivao sam na internetu, po ministarstvima kao i po nekim stranicama i uvek nailazim na to da je viza potrebna, ali isto tako svuda su zahtevi ili informacije drugaciji tako da ne znam ni koliko su oni sami azurni 😂Pripremicu papirologiju (potvrdu o vakcini protiv zute groznice, izvod sa racuna, rezervacija povratne karte i hotela...) i poleteti za Santa Cruz i aplicirati za vizu na samom aerodromu.

Nadam se dobrom ishodu i svoja iskustva podelicu ovde 😀

ne znam da li si video, ali evo ovde mozes i online da zavrsis vizu, pa ti samo lupe vizni pecat kad stignes u boliviju...

http://www.rree.gob.bo/formvisas/

i ne brini se, niko jos od nasih nije imao problema da udje u boliviju....znam brdo ljudi koji su skoro  bili, i ja medju njima ( mada davno), i sve je lako proslo..jedno vreme nam cak nisu n bile potrebne vize...

Edited by bam-bam

Hvala svima na pomoci 😄

Definitivno sam odlucio da se zaputim u Boliviju 3ceg Juna. Pokusacu da proputujem po njoj sto vise ali cu biti smesten u Cochabambi. Izbecicu tranzit kroz Brazil pri odlasku i povratku zbog situacije, prica se da moze biti problema sa letovima.

Svakako cu podneti izvestaj ovde i podeliti informacije za jos ljubitelja Juzne Amerike 😊

Sve najbolje i hvala jos jednom.

na sajtu MSP, koji se redovno azurira, stoji ovo:

БОЛИВИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Боливију. 
Боливија не дозвољава улазак странцима у Боливију, осим у веома изузетним случајевима за које се предвиђа ригорозна процедура. Међународни летови су суспендовани. 

Zasto mislis da ce se nesto promeniti do 3. juna?

https://www.embassyofbolivia.nl/en/covid-19-2/

Pogledaj i druge sajtove. Treba PCR test ne stariji od 72 sata i karantin trenutno traje 10 dana. Jedini problem je da su letovi iz Evrope trenutno suspendovani do 31.-og maja. 

Što se vize tiče ona je potrebna, međutim može se dobiti na aerodromu. Više ljudi je na stranim forumima posvedočilo da su se mogli ukrcati na avion bez prethodno pribavljene vize. Prilikom ulaska dobijaš 30 dana boravka, produžavanje je moguće za još mesec dana. Kada sam ja produžavao svoj boravak u Boliviji, u Samta Cruzu sam čekao četiri sata da bi došao na red u avgustu 2019.

Tada sam proveo više od mesec dana u Boliviji te sam video dosta od ove zemlje.

Sam Santa Cruz ti baš i nije neki interesantan grad te ga većina turista zaobilazi..Tu imaš najviše belaca u čitavoj Boliviji kao i puno Menonita koji žive u nekom prošlom vremenu u enklavama pored Santa Cruza, te dolaze tamo da trguju. Definitivno poseti Samaipatu ako budeš išao za Santa Cruz. Predivno malo mesto koje služi kao vikend izletište za stanovnike Santa Cruza. 

Ni Cochabamba nije po meni vredna nekog dužeg zadržavanja. 

U divnom sećanju mi je ostao Rurrenabaque i vožnja autobusom po neasfaltiranom putu u trajanju od više od 24 sata, a interesantni su i Potosi, Sucre, Tupiza, Copacabana. Ne treba zaobići ni La Paz a glavna atrakcija je svakako Salar de Uyuni. 

Edited by Kornelije

potvrdu o vakcini protiv zute groznice,

Je li ovo neophodno za vizu ili samo preporuka ?

Sent from my GM1913 using Tapatalk

Da li je obavezna vakcina protiv žute groznice? Na mfa sajtu piše da treba samo ako se dolazi iz određenih država. 

Planiram da letim iz Bogote i ako se snadjem da u Bogoti dobijem vizu.

2 hours ago, gixxer said:

Da li je obavezna vakcina protiv žute groznice? Na mfa sajtu piše da treba samo ako se dolazi iz određenih država. 

Planiram da letim iz Bogote i ako se snadjem da u Bogoti dobijem vizu.

ranije nije bila obavezna, vec samo preporuka ukoliko se ide u delove zemlje gde je amazonska prasuma.....pretpostavljam da je tako i sad....vizu mozes da dobijes i na granici, ako ti je muka da se cimas u bogoti, i  ako si drzavljanin srbije, samo kosta 100$....

a licno se i ne bih mnogo zadrzavao u bogoti, nije neki grad...bolje je na karipskoj obali- kartahena i okolina, barankilja, onda medeljin je strava, i kali je dobar...bogota je , kad bolje razmislim, najbezvezniji deo kolumbije....

4 hours ago, bam-bam said:

a licno se i ne bih mnogo zadrzavao u bogoti, nije neki grad...bolje je na karipskoj obali- kartahena i okolina, barankilja, onda medeljin je strava, i kali je dobar...bogota je , kad bolje razmislim, najbezvezniji deo kolumbije

Ovo je jedno potpuno lično iskustvo. 

Po meni je Bogota mnogo zanimljivija i od Cartagene, a naročito od Barranquille. Stvar ukusa. 

Što se tiče vakcine protiv žute groznice i Bolivije, prvi put (2018) mi je nisu tražili, drugi put (2019) jesu. Ni prvi ni drugi put nisam išao u Amazon. Imao sam utisak drugi put da su tražili nešto za šta da se uhvate, da zezaju malo... Srećom vukao sam sa sobom gomilu papira i dokumenata, pa i vakcinu. 

Proguglaj neke sveže informacije na netu (na engleskom ili španskom). U nekim zemljama Južne Amerike ova vakcina je i besplatna. 

10 hours ago, Wazza said:

Proguglaj neke sveže informacije na netu (na engleskom ili španskom). U nekim zemljama Južne Amerike ova vakcina je i besplatna. 

U Brazilu. Barem je bila, ja sam se tamo vakcinisao. Samo smo morali da nadjemo jos ljudi, valjda ukupno 6, jer je pakovanje vakcine valjda za 6-oro. Prvobitno je vazila 10 godina, pa su onda promenili pravili i sad vazi dozivotno. Doduse, drugar koji se poslednji vakcinisao je primetio da ja vakcini istekao rok trajanja i insistirao da otvore drugu, tako da, ko bi ga znao da li sam stvarno imun na zutu groznicu ili nezvizhdlol::

Znam da na na aerodromu Guarulhos u Sao Paolu ima kancelarija ANVISA-e, koja je nadlezna za izdavanje medjunarodnih sertifikata za vakcinaciju (to je zapravo jako vazno, jer strane zemlje uglavnom samo takav, medjunarodni sertifikat uvazavaju), ali ne znam da li i sama vakcinacija moze da se obavi na aerodromu, ili mozda samo negde u gradu, verovatno uz unapred dogovoren termin.

Molim putnike koji su bili da me posavetuju koliko je realno dana potrebno da se vidi La Paz? Ne planiram da se upoznajem sa lokalcima i obidjem svaki cosak vec da se procunjam kroz grad i vidim najzanimljivije lokacije. 

Hvala

jedan dan ti je dovoljan. Grad nije ništa posebno u poredjenju sa drugim glavnim gradovima Južne Amerike. Obidji gradsku katedralu, veštičju pijacu, ulicu sa suvenirima, možeš da se provozaš žičarama i to je to. Samo da znaš da ćeš morati da hodaš vrrrrrrlooo polako zbog visine i da je La Pas sav u brdima, tako da neće biti lagana šetnja. Izbegavaj uličnu hranu, na mnogim mestima koriste pseće meso (ne zezam se). Samo ako ti lokalac od poverenja preporuči neko mesto. 

Od cele Južne Amerike, La Pas mi se najmanje svideo. Previše je haotičan za moj ukus :)

Dva dana bi trebalo da budu dovoljna da sve obidjes. Zavisi i cime stizes i odlazis (ako je kopnom to moze da se neplanirano oduzi) i koliko ukupno imas vremena na putu.
Vakcinu protiv zute groznice mislim da traze u dokumentaciji za vizu, a mogu i da traze na granici, tako da jeste potrebna. Posto vazi dozivotno, a treba i drugde po svetu, korisno je jednom je primiti. U Bg na Batutu.

Sent from my SM-T580 using Tapatalk

Ako ima jos neko neki savet u vezi vakcine za zutu groznicu... I narocito oko onog dela vezanog za poslednji mesecni izvod iz banke - koliko je to neophodan uslov za vizu. 

Edited by sandrolina

3 hours ago, sandrolina said:

Ako ima jos neko neki savet u vezi vakcine za zutu groznicu... I narocito oko onog dela vezanog za poslednji mesecni izvod iz banke - koliko je to neophodan uslov za vizu. 

pa napisase ti za zutu groznicu...dobija se u Batutu, u krugu Klinickog centra Srbije, u  Ulici doktora Subotica...svako ko dosta putuje po svetu trebalo bi to da odradi, vazi dozivotno..

ako se uzima viza na granici, nije trebalo pokazivati zadnji izvod iz banke..ali ona je kostala koliko mi se cini 100 evra...Ova preko ambasade je jeftinija, a ne znam sta traze od papira

Jel iko od forumasa dobio vizu za Boliviju u ambasadi u Rimu pre puta? Vidim da svi govore o vizi na granici i o vizi koja je vadjena u nekoj Boliviji susednoj zemlji. 

Hvala