Posted September 6, 2012 A kako posle misliš iz Izraela u Liban? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2012 A kako posle misliš iz Izraela u Liban? To sam hteo da pitam,jeli moguće iz Izraela u Liban??Nisam pratio situaciju dugo..Sirija je poremetila sve.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2012 Kopnom u/iz Izraela je moguće samo iz Jordana i Egipta. Moguće je u Izrael i brodom, trajektom i avionom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2012 Kopnom u/iz Izraela je moguće samo iz Jordana i Egipta. Moguće je u Izrael i brodom, trajektom i avionom. Jasno mi je sve...ništa od toga..mnogo komplikovano. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2012 Kupio sam 2 karte za Bejrut sad 25. Dakle razmisljam da odem do ambasade u Beogradu i da predam papire za vizu ali ne znam koliko se ceka na dobijanje vize? Ako ne moze do 25. cini se da procedura dobijanja na granici i nije toliko komplikovana. Znaci navesti ime hotela i ne znam da li je potrebna rezervacija ili ne? Ima li ko skorasnja iskustva vezano za ovo? Da li traze neke pare da se pokazu itd.? Pozz. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2012 Kupio sam 2 karte za Bejrut sad 25. Dakle razmisljam da odem do ambasade u Beogradu i da predam papire za vizu ali ne znam koliko se ceka na dobijanje vize? Ako ne moze do 25. cini se da procedura dobijanja na granici i nije toliko komplikovana. Znaci navesti ime hotela i ne znam da li je potrebna rezervacija ili ne? Ima li ko skorasnja iskustva vezano za ovo? Da li traze neke pare da se pokazu itd.? Pozz. Ne znam da li se promenilo nesto u poslednjih godinu dana, ali ja sam u jesen 2011. dobio 'vizu' (samo pecat u pasosu) sa mesec dana boravka, po sletanju na aerodrom u Bejrutu. I nije me nista kostala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 2, 2013 Skoro sam se vratio iz Libana....putovao preko Istanbula...vizu sam dobio na aerodromu...niko nista ne pita...ako nekog nesto vise interesuje tu sam... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2013 Piši, piši... Ja sam hteo da idem taman kad su počeli nemiri u Tripoliju i dolazak sirijskih izbeglica... Na kraju sam izabrao neku drugu destinaciju. Piši šta si obišao, generalne impresije o zemlji, bezbednost... Šta si jeo i koliko te ispalo, kako si se kretao okolo... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2013 Нисам био у Либану. Следе занимљиви сајтови. О блискоисточној храни: http://mideastfood.about.com/ Рецепти и либански обичаји везани за храну: http://www.foodbycountry.com/Kazakhstan-to-South-Africa/Lebanon.html Добар блог где су представљена различита либанска (арапска) јела: http://www.tasteofbeirut.com/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2013 Meni Bejrut vise "nije svideo". Delovi grada kao sto su Hamra i Ashrafieh jesu zaista lepi i dosta novih zgrada niche. Hamra street je ogromna ulica sa mnogo markiranih radnji i paprenim cenama. Za neku normalnu kupovinu pored manjih radnjica ima i City Mall sa relativno normalnim cenama. Sto se ostalih cena tice uglavnom su iste ili malo vise nego kod nas. Isao sam Turkishom, preko Istanbula naravno. Cena povratne karte je bila tacno 501 EUR. Kartu sam uzeo 19. a putovao 24. Decembra tako da mogu se naci povoljne karte. Ne treba da napominjem da sam kartu kupio online naravno jer je ista kostala u Knez Mihajlovoj u TA agenciji 75.000 din. Isao sam da vidim Harisu. Na brdu iznad Bejruta, na kamenoj kuli ogromna statua Device Marije. Prelep pogled na more i grad. Treba obici. Nama je taksi uzeo 50 USD za pola h voznje do tamo...i cekanja nekih 2h i povratak nazad. Sto se taksija tice ima dve vrste. Po gradu se motaju neki "service" taxi sa crvenim tablicama koje mozes da zaustavis, prekrstis se i nadas da ce pristati da te vozi tamo gde zelis. Nemoj da te cudi da zaustavis 20-ak kom. i da nijedan nece. Cena je 2.000 libanskih para...oko 1.5 USD Auobusi su pravo cudo. Moze se desiti da jednom dodjes 16-com na adresu na koju ides a vec sledeceg dana da ti sofer prilikom ulaska kaze da ne ide tamo! To me jako iznerviralo. Saobracaj je posebna prica. Libanci kazu: "U saobracaju moras da se boris...ne smes da popustas". I sam sam vozac ali sam se tamo kao suvozac nekoliko X oprostio sa ovim svetom Zamisli da ce na recimo manju raskrsnicu sva 4 vozila uci istovremeno...svi stati na sred raskrsnice...svi paliti sirene neko ce krenuti u rikverc...napravi se kolona iza..strasno...kao pesak zaboravi na prelazak na zeleno svetlo za pesake...ja sam jednom krenuo na zeleno za pesake...dosao do pola ulice i automobil je naisao i svira mi da stanem da bi on mogao da predje na crveno...naravno stao sam...sad ozbiljno...dobro voditi racuna za vreme setnji...guzve su velike...ideja kod njih je da svaki Libanac ima svoj auto pa nije cudo da porodice imaju i po 4-5 automobila...studenti npr. se podrazumeva da idu na predavanja svojim kolima itd... Libanci koje sam upoznao su zaista OK...ovo je bila inace jedna poseta. Krug ljudi sa kojima sam provodio vreme su zaista prijatni ali se meni generalno nije svidela atmosfera. Sto se bezbedosti tice nisam se osecao nista manje bezbednim nego u bilo kom gradu u SRB. Najlepse za kraj...zene...mnogo su lepe..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 8, 2015 Pozdrav drugari Kupih kartu za Bejrut, pa sad pocinjem da skupljam informacije. Prvo sto sam procitao u wiki-u za vize je sledece: Devojke iz Srbije ne mogu nikako da uđu u Liban! Da li je ovo samo preostra ocena, ili stvarno postoji problem? Pitam jer idem sa drugaricom. Drugo, koji deo Bejruta preporucujete za boravak od pet dana tamo. Ja sam inicijalno bokirao http://www.booking.com/hotel/lb/j-amp-spa-beirut1.sr.htmljunior apt with balcony, u Hamri, ali ako postoji nesto pametnije, nije mi tesko da se preorjentisem Na airbnb stanovi mi se cine skuplji no hoteli. Trece, da li je neko zna kontakt od nekog vozaca, koji bi nas sproveo svuda u dan ili dva i koliko bi nas to zadovoljstvo otpriike kostalo? Cetvrto, clubbing, koliko eur per night je dovoljno? Normalno, nikakvo izivljavanje, ali par piva, par shotova, par koktela ... da budem onako tipsy Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2015 Cao Putnik dugoprugas,Kada putujes i da li si se mozda vec vratio iz Bejruta? Napisi neki info kako si se proveo i kako je proslo na granici sa drugaricom..ja idem u martu 2016 Hvala,Bojana Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2019 (edited) Sad baš pročitah da devojke iz Srbije ne mogu da uđu u Liban??? Od silnih putnika, niko ništa ne napisa. Ne možeš biti pametan šta da misliš. Da li da ideš ili ne? Valjda ko reskira, profitira 😀 Edited June 2, 2019 by petrovna Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 3, 2019 Diplomatska kolonija 5, Beograd; Tel. 3675 153, 3675 154; Fax: 3675 156, 3675 157; E-mail: ambaleb@sbb.rs; radno vreme 09.00-15.00h "Presavi tabak" i pošalji pitanje a u vezi ulaska devojaka iz Srbije u Liban. Pisani odgovor pokaži na granici ako bude problema. Mada, treba znati da svaki policajac, na bilo kojoj granici, bilo koje zemlje ima diskreciono pravo da stranoj osobi uskrati ulazak u zemlju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2019 Ja sam bila u Libanu u martu. Sama. Samo su mi pogledali pasos i rekli WELCOME. Istina, u povratku sam videla na aerodromu i skup vrlo sumnjivih devojaka, rekla bih da su lakog morala, ali sa njima je bio neki covek koji je sredjivao prolaz. U Libanu sam bila fantasticnih 7 dana. Obisla sam ga celog. Cak sam bila u Balbek, sama, gde je granica sa Sirijom, koja je u blizini, vrlo protocna. Ali, siiti su jako ljubazan narod, sto ne mogu reci za sunite iz Tripolija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2019 Napišite onda neke korisne info tipa smeštaj, klopa itd. za nas low budet, koji putujemo češće u godini. A kada se vratite iz Izraela, da čujemo kako su reagovali na libansku vizu. Meni je 7 dana malo. Sad sam mislila da idem iz Pariza, ali je karta skupa. Bolje onda da jurim nešto iz Bgd- a preko Istanbula. Koliko ste platili kartu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2019 (edited) 4 hours ago, petrovna said: Napišite onda neke korisne info tipa smeštaj, klopa itd. za nas low budet, koji putujemo češće u godini. A kada se vratite iz Izraela, da čujemo kako su reagovali na libansku vizu. Meni je 7 dana malo. Sad sam mislila da idem iz Pariza, ali je karta skupa. Bolje onda da jurim nešto iz Bgd- a preko Istanbula. Koliko ste platili kartu? Bejrut je jedan od najlepsih gradova u kojima sam bila, a putujem često. Ima mnogo taksija i minibuseva. Taksisti su uzasni, kao svuda u svetu. Za turiste je uvek 3 puta skuplja cena, pa morate da se cenjkate. Ja sam bila smeštena u hotelu u Hamri, ali pošto je bilo van sezone uopste nije bilo skupo. Mislim da je bilo nesto oko 35 evra u dobrom hotelu. E sad, lokalnim prevozom mozete da idete svuda: do Tira i Sidona (mozete oba gradica videti za jedan dan). Spremite se da vas svi muskarci gledaju, osim u hriscanskim delovima zemlje. Jedan dan sam bila u Biblosu i Tripoliju. Treći dan sam odvojila za Balbek. Tu sam bila jedina strankinja, plavusa u minibusu, sa zabradjenim muslimankama, i bradatim muskarcima. Putuje se 1.5 sat, prolazi se mnogo vojnih punktova... Malo je zastrasujuce, ali sam uspela. To je grad siita i Hezbolaha, kao i Tir. Inace, videcete mnogo fotografija njihovog vođe i različitih sehida koji su poginuli za veru u Siriji ili u ratu sa Izraelom. I to sve duz autoputa. Mislila sam, ako sam već dosla do tamo da predjem i u Siriju, posto je tu bio prelaz i vrlo je frekventan, ali su me ipak prijatelji odgovorili, Od balbeka ide autoput do damaska i prolazi vrlo bezbednim područjem. Ne bi bilo opasno. A sada je i Damask miran. Ali nista. Treba znati da Sirijci, koji podržavaju Asada, samo mogu da izadju iz zemlje preko Libana, zbog cega su mi u avionu bili većinom oni kada sam isla za Bejrut. Sa aerodroma imaju i neki autobusi koji voze do Sirije, neko mi je tako rekao. Moram reci da u celoj zemlji ima mnogo vojske, zbog rata u susjedstvu, ali se osecate sigurno. I jos nesto, nigde nisam videla toliko skupih vozila. Hriscani su jako bogati. I to i Maroniti i Pravoslavci. Oni su ovde neka vrsta elite. Zato je sve i skupo u gradu. Imaju sve najskuplje marke, kao u Parizu. Rekli su mi da iz drugoh arapskih država dolaze bogate zene da ovde kupuju odeću, da ne idu u evropske gradove. E da, ovde se dolazi i na kockanje. U Bejrutu se nalazi najveća kockarnica na Blsikom istoku u koju ne mozete uci ako ne pokazete da imate najmanje 20.000 evra. verovatno u nju ne mozete ni uci ako nemate na sebi isto toliko u odeći i nakitu:) Imaju veliki problem sa prostitucijom. I za to postoji deo grada gde su ti lokali. Nisam isla tamo. E da, sto se tiče karte, platila sam je oko 170 evra. Isla sam preko Atine. Edited June 7, 2019 by Milena24 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2019 Hvala. Molim Vas napišite koji su sumnjivi krajevi, pošto znam da lutam po raznim mestima. Sad je preko Aegean-a karta bila uz rođendanski popust 260 e. A van sezone je sigurno povoljnije. Šta da se radi, nekima je samo materijalno bogatstvo u glavi. I srednja klasa mora da živi, a ne da jede kavijar. Tamo je možda u manjini, ili imaš ili nemaš. Mali je broj muškaraca koji ne gledaju i ne odmeravaju, bitno je da ti ne upropaste putovanje na bilo koji način. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 18, 2019 Da li možemo na aerodromu uzeti vizu ako budu tražili? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2019 21 hours ago, MEHRUNISA said: Da li možemo na aerodromu uzeti vizu ako budu tražili? viza je besplatna i dobija se po dolasku, na aerodromu...samo mora da se ima povratna avio-karta, i adresa smestaja gde ce se odsesti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2019 Hvala. Najbolji ste 🌷 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 25, 2022 Ovo leto provedoh u Libanu. Provod fenomenalan i divni ljudi. Samo morate imati stomak kada prolazite kroz siromašnije četvrti. Nažalost ekonomska kriza ide na ruku turistima. Sve je poprilično jeftino. Ranije sam pisala svoje utiske na nekim temama, sad primećujem da forum nije nesto aktuelan, pa ko ima neko pitanje, odgovoriću. A da devojke ne mogu u Liban - potvrđujem da je napisana najveća glupost. Niko ne traži da pokažete povratnu kartu i bukiran smeštaj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 25, 2022 1 hour ago, petrovna said: ... A da devojke ne mogu u Liban - potvrđujem da je napisana najveća glupost. Niko ne traži da pokažete povratnu kartu i bukiran smeštaj. Ovo mislim da je bilo tačno baš davnih dana (da ne kažem skoro pre 10 god), kada su imali problema sa devojkama iz istočne evrope i trgovinom ljudi, ali to je neko davno prošlo vreme. Ja zamalo nisam otišao pred početak korone pošto su bile neke avio karte iz BG-a za manje od 150 EUR povratna, ali svi znamo kako je prošla 2020... Ako si raspoložena da napišeš generalno šta si videla, koliko je koštalo, kakva je situacija sa prevozom. Jesu li i dalje redovne restrikcije struje i vode? Generalno, sve me interesuje oko trenutne situacije pošto oduvek imam želju za otići i posetiti, ali nikako da se potrefimo 😃 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 26, 2022 (edited) Turista ne može da oseti restrikciju struje, jer svi hoteli imaju generatore. Iz tog razloga cena hotelskog smeštaja je počela da raste, tj. duplirana u odnosu na prošlu godinu. Turisti su uglavnom dijaspora, sretne se neki druge nacionalnosti, ali retko. E, sad nisam bila smeštena u Hamra Urban Gardens ili Grand Meshmosh, gde su spavaonice. Pominju se restrikcije vode na jesen, jer je potrebna obnova postojećeg zastarelog i dotrajalog sistema. Semafori samo rade u strogom centru grada. Hamra je prošle godine delovala sablasno, sad sam primetila promenu, ali na bolje. Nažalost pojedine opštine su uništile more. Od mirisa kanalizacije nekada i nije moguće sedeti na terasi hotela. Kurs se prati na lirarate.org. Naravno nikada nećete dobiti iznos kao na sajtu, ali okvirno da imate uvid. Postoji podatak samo za dolare, evro je izgleda sad izjednačen, ali ga ne prima svaka menjačnica. Poneti zato dolarčiće i ne razmišljati. Menjati u menjačnicama po crnom tržišnom kursu, nikako u banci. Karticu ne koristiti, jer se obračunava po zvaničnom kursu, koji je mnogo manji, pa ste na gubitku. Smeštaj se plaća u kešu, negde može i karticom, tada se skidaju isključivo dolari bez konvertovanja u zvaničnu valutu, ali preferiraju keš. Inače dolar ludije, tokom mog boravka od 30.000 dostigao je 34.000 LBP. To se odražava na neke cene, kao što je prevoz ili baklava u poslastičarnici 😥 Glavno čvorište za prebacivanje iz Bejruta na sever i gradove kao što je Jounieh, Byblos, Batroun i Tripoli je Dawra (Dora). Cena prevoza može da varira od destinacije, ali uglavnom zavisi od veličine prevoznog sredstva (ako kombi ima 24 sedišta, cena je niža za 5.000 LBP ), recimo max. cena za Biblos - Tripoli je 30.000, mada sam plaćala i 25.000 LBP. Za prebacivanje na jug, tj. Damour, Jiyeh, Saida i Tyre prevoz se hvata ispod nadvožnjaka Cola. Prevoz od Saide do Bejruta je 30.000 LBP, a neki prevoznici naplaćuju 25.000 LBP, ali manji kombi posle 18 h je 35.000 LBP. Nije neka razlika, pa neki čekaju jeftiniji prevoz, neki ne biraju. Edited August 26, 2022 by petrovna Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites