Posted August 28, 2022 Zanimljiv izveštaj. Nisam bio u Libanu od 2005, ali rado bih ponovo otišao. Pitam se kako je dolazak milion i po Sirijaca uticao na život tamo, s obzirom da je i pre toga političko-ekonomska situacija bila veoma osetljiva. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 28, 2022 (edited) @Lazare, hvala. Možda je vreme da ga opet posetiš. Sirijce sam najčešće viđala po odmaralištima. Tamo uglavnom dolaze libanski gastosi i viša klasa. Srednja klasa je uglavnom na javnim plažama ili privatnim, ali ne tako fensi. Kad prođe sezona, verovatno nađu drugi posao. Dolaze i kao turisti. Koliko su platežni, ne znam. Mada veliki broj njih prosi, posebno u Hamri i Džamejze. Nekada stvarno mogu da te preplaše. Rešenje je reći im samo "BADEN" i više ti se ne obraćaju. Edited August 28, 2022 by petrovna Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 28, 2022 2 hours ago, petrovna said: Rešenje je reći im samo "BADEN" i više ti se ne obraćaju. Jel' moze Baden-Baden kao ona banja poznata u Nemackoj? Salim se, sta znaci rec "baden"? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2022 (edited) Baadein 🤣 znači kasnije. Sad razmišljam da idem ponovo u januaru ili aprilu. Ne videh vodopade. Bila sam do Jezzine, ali nista, suvo. Edited August 29, 2022 by petrovna Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2022 7 hours ago, petrovna said: Baadein 🤣 znači kasnije. Sad razmišljam da idem ponovo u januaru ili aprilu. Ne videh vodopade. Bila sam do Jezzine, ali nista, suvo. Jel' mozes navesti neke cene hrane, ono konkretno sta koliko kosta, kakva je higijena u radnjama koje sluze hranu, itd? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 30, 2022 (edited) Najbolji falafel u Bejrutu kod Abou Al-Karam košta 45.000 LL. Zatar je kako gde, a kombinacija sa sirom dodje oko 25.000 LL, opet zavisi od veličine, jer sam plaćala i 65.000 LL u Batrunu. E, sad muškarcu manji zatar možda nije dovoljan za doručak 🙂 Moja omiljena poslastičarnica, nije libanski fazon, ali je fenomenalna: https://meltndip.com/ Veliki sok (500 ml) od nara je 130.000 LL. Voćna salata u marketu je 28.000 LL. Voda od 2L je 8-9.000 LL. Komad peciva 5.000 LL. U kafiću poručena voda, jedna amerikana, jedan latte i limunada sa nanom, 200.000 LL uz bakšiš. Doručak u hotelu je 10 dolarčića, to dođe bacanje para. Za te pare jedeš ko car! Higijena je ok. Jela i uličnu i restoransku hranu. Ponela aktivni ugalj, ali ga nisam koristila. Najbolji mi je lik u Batrunu - Koko pekara. Pekar ništa ne dodiruje bez rukavica, a promeni ih kad golim rukama uzme novac. Ako ima para na stolu para, samo ih zgrne u neku kutiju. Kod nas i pare i hleb ti daju, a niko ne pere ruke. E, sad kako dolar skače idu i cene. Edited August 30, 2022 by petrovna Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 30, 2022 @petrovna Samo mi molim te pojasni koliko je 45.000LL to je oko 29€? Evo sta sam jos nasao - 10000 LBP = 6.61376$ Jel' lira isto sto i libanska funta il ine? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 30, 2022 Lira i funta su isto, imaš dva kursa, "službeni" i crni (ima link za isti ranije na temi). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 30, 2022 On 8/26/2022 at 9:11 AM, petrovna said: Inače dolar ludije, tokom mog boravka od 30.000 dostigao je 34.000 LBP OK, znaci 1$ = 34.000 LBP otprilike, znaci taj falafel je bio oko 1.5$ kazi ga? To je onda izuzetno jeftino? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 30, 2022 Vidi se ko je upućen u materiju i ko prati temu 🙂 @deleter, hvala. @Hibridni Kukuruz, tako je. To je cena falafela. Samo što nije dž 🙂 Tu sam za sva pitanja. Ako odem još koji put, postaću expert za Liban. Nekome je omiljena Turska ili Grčka, ja se navukoh na Liban 🙂 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2023 (edited) Била поново у Либану. Мало пиркао ветар, температура око 18 степени, а последњег дана мог боравка почела је киша. Поједини Либанци су баш зимогрожљиви 🤣 Божићни вашар у Батруну ме одушевио на сликама и купих авио карту. Курс је последња три дана лудовао. Када сам стигла долар је био 43.000 LBP, пењао се за по 1.000, ишао до 49.000. Сад је пао. У Хамри сам сконтала које су две мењачнице најбоље. Знам који најмање плаћају, а код њих увек гужвара, раде слично као шибицари у Паризу. Убер ради екстра. Рачун 152.000 LBP, даш 200.000 и то је то, њихов бакшиш. Читала сам да су се због тога неки жалили на Болт. Ма, за те паре код нас само уђеш у такси. Ово је била цена вожње после поноћи до аеродрома. Чувени фалафел је 60.000 LBP. Edited January 17, 2023 by petrovna Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2023 I ja bih ponovo u Liban. Sad me uhvatila nostalgija dok čitam. Nedostaju mu malo svežije zime. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites