Followers 0

Frilenseri, zakoni, porezi, Patreon itd

59 posts in this topic

Evo ja proučavam ovaj zakon o frilenserima, i ništa mi nije jasno, pa reko da pitam hive mind foruma. Ako imamo, recimo, 100 evra mesečno od donacija na Patreonu, to ide na Paypal. I ako sada neko od nas (fizičkih lica) to prevuče sa Paypala na svoj devizni račun, kako bismo podigli te pare, to je priliv iz inostranstva, i (barem sam ja tako shvatio) sa stanovišta Poreske predstavlja prihod od frilens posla.

E sad, informacije za 2022. koje sam iskopao kažu:

1) Od ukupne godišnje zarade prvo se odbije 50% na ime normiranih troškova.
2) Na ostatak se plaća porez, ukoliko je taj ostatak veći od maksimalne neoporezive sume, koja iznosi 384.000 dinara (godišnje).
3) Ako je ostatak ispod te sume, ne plaća se porez.

Drugim rečima, zbog normiranih troškova od 50%, ukupna neoporeziva suma bila bi 768.000 RSD godišnje.

Pitanje broj 1: Da li sam ja to dobro shvatio, da frilenseri koji godišnje zarade ispod 6.500 evra ne plaćaju nikakav porez?
Pitanje broj 2: Da li to znači da onda ne treba podnositi poresku prijavu?

Moja pitanja odnose se na fizička lica, ne na udruženja. Postoji i varijanta da to prebacujemo na račun udruženja, ali tu onda plaćamo dosta veće fees, pa me zanima kako stvar stoji sa fizičkim licima.

Ako bi neko mogao ovo da nam razmrsi, i da citira neki relevantan izvor, hvala mu/joj do neba i nazad. :) 

Tako je, do tog iznosa ne plaćaš ništa i ne podnosiš poresku prijavu, već ti Poreska Uprava sama izda rešenje početkom sledeće godine gde piše da li treba nešto da platiš. Rešenje stiže u elektronsko sanduče na ePorezi.

Obrati pažnju da ovakav režim traje samo do kraja 2022. godine i u toku su pregovori radne grupe sa Ministarstvom Finansija kako će sve funkcionisati od sledeće godine. Za sada je predlog Ministarstva da se ukupno plaća oko 42% poreza i doprinosa, što je opet drastično manje od ~67% koju plaćaju svi koji rade za platu, ali treba videti šta će na kraju da se izglasa. Pošto još uvek nemamo ni Vladu koja je konstituisana u Skupštini, potrajaće.

5 hours ago, ppetrovic said:

Tako je, do tog iznosa ne plaćaš ništa i ne podnosiš poresku prijavu, već ti Poreska Uprava sama izda rešenje početkom sledeće godine gde piše da li treba nešto da platiš. Rešenje stiže u elektronsko sanduče na ePorezi.

Obrati pažnju da ovakav režim traje samo do kraja 2022. godine i u toku su pregovori radne grupe sa Ministarstvom Finansija kako će sve funkcionisati od sledeće godine. Za sada je predlog Ministarstva da se ukupno plaća oko 42% poreza i doprinosa, što je opet drastično manje od ~67% koju plaćaju svi koji rade za platu, ali treba videti šta će na kraju da se izglasa. Pošto još uvek nemamo ni Vladu koja je konstituisana u Skupštini, potrajaće.

samo jedan dodacic- ti koji rade placaju 67% imaju stalno platu, a dobar deo ,verovatno vecina, frilensera ima kad uleti...mislim da je ta razlika vrlo bitna i za odredjivanje poreza i doprinosa.....

Ne nužno - zubar koji ima privatnu ordinaciju mora sebe da prijavi na neku sumu pa makar to bio i minimalac, ali koliko god da je, platiće 67% na tu sumu ali mu niko ne garantuje da će imati dovoljno posla u toku meseca da obezbedi sve troškove i sve zavisi od njega i kako uspeva da se bori na tržištu.

Frilenser kao fizičko lice može da “pauzira” obaveze prema državi ako nema dovoljno posla u toku meseca, ali zubar koji ima svoj DOO/preduzetničku radnju to ne može - država mu ispostavi račun svakog meseca bez obzira da li posla ima ili ne. Jedina fleksibilnost je što može sebi da određuje platu na mesečnoj bazi ali tu se svaka fleksibilnost završava - obaveze prema državi se moraju namiriti do kraja meseca pa makar morao da pozajmljuje pare svojoj firmi iz svog džepa kroz ugovor o pozajmici. Frilenser tih glavobolja nema, a obe varijante imaju prednosti i mane, pa su samim tim i procenti za poreska opterećenja drugačiji.

@ppetrovic Moram te ispraviti ovde, postoji mogućnost zamrzavanja (mirovanja) preduzetničke radnje, za vreme kog ne mora da plaća dažbine ali ne može ni da fakturiše.

Za DOO je druga priča.

Tačno, preduzetnik može da zamrzne agenciju ali ne sme da fakturiše ali ni da prima uplate, tako da je nezgodno ako si zubar i imaš svoju ordinaciju npr. ;-)

Ako si ITevac frilenser, onda je drastično lakše i manje rizično jer obično nemaš mnogo dobavljača i tekućih obaveza prema drugima u odnosu na zubare i uslužne delatnosti, jer ako imaš bilo kakvu promenu po računima dok si u stanju mirovanja, možeš da imaš baš ozbiljne probleme.

2 hours ago, ppetrovic said:

Tačno, preduzetnik može da zamrzne agenciju ali ne sme da fakturiše ali ni da prima uplate, tako da je nezgodno ako si zubar i imaš svoju ordinaciju npr. 😉

Ako si ITevac frilenser, onda je drastično lakše i manje rizično jer obično nemaš mnogo dobavljača i tekućih obaveza prema drugima u odnosu na zubare i uslužne delatnosti, jer ako imaš bilo kakvu promenu po računima dok si u stanju mirovanja, možeš da imaš baš ozbiljne probleme.

a jel to vazi i za racune u inostranstvu?

Ne znam na šta tačno misliš. Kao pravno lice u Srbiji ne možeš tek tako da imaš račune u inostranstvu osim ako nemaš registrovanu ispostavu ili predsavništvo negde tamo, a ako imaš račune kao fizičko lice, onda nema šta ni da se zamrzava i to podleže pod potpuno druge propise.

12 hours ago, ppetrovic said:

Ne znam na šta tačno misliš. Kao pravno lice u Srbiji ne možeš tek tako da imaš račune u inostranstvu osim ako nemaš registrovanu ispostavu ili predsavništvo negde tamo, a ako imaš račune kao fizičko lice, onda nema šta ni da se zamrzava i to podleže pod potpuno druge propise.

pa masa frilensera, a i drugih ljudi, ima racune u inostranstvu, i onda prima uplate na te racune, pa se ovde u srbiji protok uopste ne registruje....pogotovu to rade frilenseri.....zasto to ne bi mogao da radi i preduzetnik, pausalac...zamrzne agenciju, ali i dalje prima uplate preko racuna u inostranstvu? jedino ne moze da fakturise....

To ti ne rešava problem jer poreske vlasti sarađuju između sebe i razmena podataka među državama se intenzivira iz godine u godinu. Američki IRS istovari spisak srpskih državljana koji imaju račune u US-u i to je game over za frilensere. Sa EU zemljama je saradnja još tešnja, tako da prostora za izbegavanje nema toliko koliko se misli. Jedino što izgleda takva vrsta “pametnjakovića” još uvek nije došla na red za trkeljisanje, ali sprema nam se druga sezona kuknjave frilensera uskoro :-))

3 hours ago, ppetrovic said:

To ti ne rešava problem jer poreske vlasti sarađuju između sebe i razmena podataka među državama se intenzivira iz godine u godinu. Američki IRS istovari spisak srpskih državljana koji imaju račune u US-u i to je game over za frilensere. Sa EU zemljama je saradnja još tešnja, tako da prostora za izbegavanje nema toliko koliko se misli. Jedino što izgleda takva vrsta “pametnjakovića” još uvek nije došla na red za trkeljisanje, ali sprema nam se druga sezona kuknjave frilensera uskoro :-))

da da, jasno je....u sl.slucaju meni je poreski savetnik rekao da za sad nemamo nikakvu saradnju sa USA, jer i USA banke izgleda prave problem sa odavanjem podataka klijenata...tamo ima svasta, svakakvih banki, i za pranje para i sve...da ne ulazimo sad u tu pricu.....ali mi je rekao da sa evropom imamo tesnu saradnju, centralnom azijom takodje, australijom, novim zelandom....

Američki IRS itekako sarađuje sa našom Poreskom Upravom i obrnuto. Neće naša Poreska da cima američku banku ili instituciju elektronskog novca za spiskove srpskih državljana koje imaju račune kod njih, jer naravno da američke kompanije ne smeju da dele takve informacije sa stranim zemljama, ali će zato bez problema da upute takav zahtev svojim kolegama u IRS-u a oni će dalje to opeglati sa svojim institucijama i vratiti spisak natrag našima. Važi i u obrnutom smeru, s tim što FATCA propisi omogućavaju (i zapravo obavezuju) strane finansijske institucije da prikupljaju brdo podataka o svojim klijentima i na zahtev ustupe natrag IRS-u, ali tako je to kad si globalna super sila, može ti se.

Sve u svemu, apsolutno nije nikakav problem srpskoj PU da sazna ko sve ima račune napolju, samo dok takvi dođu na red pošto trenutno imaju druge zanimacije.

Edited by ppetrovic

IRS ne saradjuje sa poreskom nego im naredi samo da im daju podatke, bas ih briga ko ima racune u Americi a da nije drzavljanin, njima je bitno ako treba neki porez da se plati a da l neko ima racune ili ne briga ih. 

On 7/2/2022 at 10:58 AM, ppetrovic said:

Samo da proverim: da li to znači da moja banka automatski prosleđuje info o svim mojim ino prilivima (i ne samo ino, zapravo o svim mojim prilivima na devizni i dinarski račun) Poreskoj, a Poreska onda to sabira, gleda da li je ispod ili iznad te neoporezive crte, zaračunava mi porez, i šalje mi rešenje na mejl preko e-uprave?

Da li to znači da i ovi likovi koji prodaju nešto onlajn, tipa prodaju polovne knjige preko kupinda i kupujemprodajem, isto potpadaju pod to pravilo? 

8 hours ago, mveruovic said:

IRS ne saradjuje sa poreskom nego im naredi samo da im daju podatke, bas ih briga ko ima racune u Americi a da nije drzavljanin, njima je bitno ako treba neki porez da se plati a da l neko ima racune ili ne briga ih. 

Poreske vlasti između država itekako sarađuju jer na tome bukvalno počiva ceo svet, zamisli da neka država odbije da prosledi podatke nekoj drugoj, cenim da bi se preko noći našlo na desetine hiljada "frilensera" iz Kolumbije i Sinaloe koji otvaraju račune u Švajcarskoj i Emiratima i koji se bave poljoprivredom i stvaraju nova radna mesta i ne žele ni sa kim da dele informacije o prihodima :-)))

Vrlo moguće da nemamo automatsku razmenu podataka sa američkim IRS-om, ali probaj da podigneš dolare sa svog deviznog računa u banci u Srbiji kao fizičko lice pa javi kako si prošao :-) Spoiler alert - otkako su novi FATCA propisi stupili na snagu, svaka novčanica se fotokopira i štampa na papiru, zapisuju se serijski brojevi novčanica koje se isplaćuju klijentu i svaki papir sa fotokopijama novčanica mora da bude overen pečatom banke i potpisom ovlašćenog lica, plus ti kao klijent daješ ličnu kartu na uvid i takođe potpisuješ svaki papir sa fotokopijama. Ceo proces ume da potraje :-)

31 minutes ago, Lazar said:

Samo da proverim: da li to znači da moja banka automatski prosleđuje info o svim mojim ino prilivima (i ne samo ino, zapravo o svim mojim prilivima na devizni i dinarski račun) Poreskoj, a Poreska onda to sabira, gleda da li je ispod ili iznad te neoporezive crte, zaračunava mi porez, i šalje mi rešenje na mejl preko e-uprave?

Sver banke su dužne da prijavljuju sve ino prilive svih fizičkih lica Narodnoj Banci Srbije još od 1. januara 2008. godine, a Poreska Uprava odatle izvlači podatke po potrebi i upoređuje ih sa izjavama o osnovu priliva koje banke prikupljaju direktno od klijenata i na osnovu toga vrše poresku kontrolu.

Do kraja godine Poreska Uprava sama trkeljiše sve transakcije i automatski obračunava poreze i doprinose koje si dužan da platiš i šalje ti poresko rešenje elektronsi preko portala ePorezi (ima da se podesi da ti stigne notifikacija na mejl ako ti stigne nešto u poresko sanduče) gde piše detaljno šta si dužan i kako da platiš.

31 minutes ago, Lazar said:

Da li to znači da i ovi likovi koji prodaju nešto onlajn, tipa prodaju polovne knjige preko kupinda i kupujemprodajem, isto potpadaju pod to pravilo? 

Ako imaju devizne prilive iz inostranstva, vrlo verovatno potpadaju pod istu regulativu.

21 minutes ago, ppetrovic said:

Poreske vlasti između država itekako sarađuju jer na tome bukvalno počiva ceo svet, zamisli da neka država odbije da prosledi podatke nekoj drugoj, cenim da bi se preko noći našlo na desetine hiljada "frilensera" iz Kolumbije i Sinaloe koji otvaraju račune u Švajcarskoj i Emiratima i koji se bave poljoprivredom i stvaraju nova radna mesta i ne žele ni sa kim da dele informacije o prihodima :-)))

Vrlo moguće da nemamo automatsku razmenu podataka sa američkim IRS-om, ali probaj da podigneš dolare sa svog deviznog računa u banci u Srbiji kao fizičko lice pa javi kako si prošao :-) Spoiler alert - otkako su novi FATCA propisi stupili na snagu, svaka novčanica se fotokopira i štampa na papiru, zapisuju se serijski brojevi novčanica koje se isplaćuju klijentu i svaki papir sa fotokopijama novčanica mora da bude overen pečatom banke i potpisom ovlašćenog lica, plus ti kao klijent daješ ličnu kartu na uvid i takođe potpisuješ svaki papir sa fotokopijama. Ceo proces ume da potraje :-)

dobro , i kakve sad sve ovo ima veze, podizanje dolara u srbiji i upisivanje novcanica, sa tim da li IRS daje podatke na upit nasem poreskom ili ne? 

Drzave saradjuju, niko ni ne spori, samo sam rekao da srpska poreska sa USA nema saradnju, tj, verovatno je vrlo jednostrana, ono sto oni traze nama, mi im damo, i to je saradnja...tako mi je bar rekao poreski savetnik, da nasi ne dobijaju informacije iz USA....kapiram da za neke specijalne slucajeve, ogromne ribe, mozda i dobiju nesto, al ovako da nasi traze da im ameri prelistaju i nadju racune nasih gradjana u USA, random, to nema sanse.....to mogu da rade sa evropom, ali USA ne...

naravoucenije, ko hoce nelegalno, moze lako otvoriti racune  u zemljama sa kojima nemamo saradnju, i da vadi pare sa kartcom u okolnim zemljama...i ciao...

Edited by bam-bam

Ima veze jer banke imaju obavezu da prikupljaju podatke o američkim poreskim obveznicima van teritorije SAD-a i da to prosleđuju na zahtev, i po defaultu podležeš proveri i kontrolama čim nešto radiš sa američkim dolarima bez obzira da li si njihov poreski rezident ili ne.

Što se tiče saradnje između nas i SAD-a, ta saradnja je vrlo intenzivna i američki IRS bi bez problema prosledio sve podatke o srpskim državljanima koji imaju račune bilo gde u USA jer je samo pitanje vremena kada će IRS-u trebati to isto u Srbiji kada su američki državljani u pitanju, tako da je neprijavljivanje poreza na transakcije na računima u USu vrlo rizično već danas, a biće još gore vremenom.

Što se tiče drugih jurisdikcija van USA i EU, vrlo je teško otvoriti račune kao nerezident jer banke generalno nisu raspoložene za tako nešto, a frilenser koji zarađuje 500 EUR mesečno svakako nema ni para da ode do Paname ili Hong Konga tek tako.

7 hours ago, ppetrovic said:

Ima veze jer banke imaju obavezu da prikupljaju podatke o američkim poreskim obveznicima van teritorije SAD-a i da to prosleđuju na zahtev, i po defaultu podležeš proveri i kontrolama čim nešto radiš sa američkim dolarima bez obzira da li si njihov poreski rezident ili ne.

Što se tiče saradnje između nas i SAD-a, ta saradnja je vrlo intenzivna i američki IRS bi bez problema prosledio sve podatke o srpskim državljanima koji imaju račune bilo gde u USA jer je samo pitanje vremena kada će IRS-u trebati to isto u Srbiji kada su američki državljani u pitanju, tako da je neprijavljivanje poreza na transakcije na računima u USu vrlo rizično već danas, a biće još gore vremenom.

Što se tiče drugih jurisdikcija van USA i EU, vrlo je teško otvoriti račune kao nerezident jer banke generalno nisu raspoložene za tako nešto, a frilenser koji zarađuje 500 EUR mesečno svakako nema ni para da ode do Paname ili Hong Konga tek tako.

u madjarskoj se otvara racun bez vecih problema, za drzavljane srbije....generalno si u pravu, nigde se ne otvara racun tek tako, ako si nerezident....pa i u americi, vecina banaka nece da otvore, ali neke i oce ;) ....pretpostavljam da IRS vec uveliko dobija podatke o svojim drzavljanima od nase sluzbe, one za koje zatrazi, ali nesto mislim da je uzvratna "usluga" problem...ponavljam, nisam to sam izmislio, nego mi je rekao poreski konsultant koji je do pre manje od godinu dana bio direktor jedne od filijala poreskog u beogradu....

Za početak treba razlikovati banku (koja mora da bude osiguranja u US od strane FDICa) i instituciju elektronskog novca (raznorazni fintech startapi - Payoneer, Paypal, N26, Revolut, itd.) - ove prve generalno ne vole da rade sa strancima, ove druge ne prave pitanje (pola Srbije ima Payoneer naloge) i uredno su se prijavile srpskoj NBS za obavljanje delatnosti iz trećih država na teritoriji Srbije u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju i kao što vidš, i PayPal i Payoneer su uredno na spisku, sve legalno.

U Mađarskoj možeš da otvoriš račun kao srpski državljanin nerezident, ali imaš problem automatske razmene podataka jednom godišnje, tako da je game over, play again?

U USu možeš da otvoriš Payoneer nalog, dobiješ karticu kojom ovde plaćaš bez problema, ali kroz par godina, naša Poreska prosledi zahtev IRS-u za spisak srpskih državljana koji imaju otvorene račune tamo, IRS ljubazno zamoli Payoneer za podatke (jer zašto ne bi? Samo je pitanje vremena kada će im trebati kontra usluga od naših, plus dobijaju dosta toga po defaultu kroz FATCA procedure), prosledi srpskoj PU - ako nemaš poreske prijave za te račune i transakcije na njima, džaba ti da si dizao pare sa Payoneera i sa Madagaskara - game over, play again?

Recimo, dočepaš se nekako Emirata, Singapura ili Hong Kong-a, oni uglavnom ni ne žele kao nerezidentu da ti otvore tekući račun bez minimum $200 000 inicijelnog depozita - game over, play again?

Koristiš Payoneer karticu godinama, dižeš pare u Mađarskoj, nemaš nikakve zvanične prihode, vodiš se kao nezaposlen, ali uredno ideš na more svake godine, kupuješ nova kola jednom u X godina, imaš kulturni i socijalni život, moža si postao i roditelj u međuvremenu, sve dok ti jednog dana ne pokuca Poreska na vrata (vide disparitet u primanjima i potrošnji, ili te je jednostavno odrukao komšija koji rinta u Maksiju za minimalac dok se ti k**čiš po Instagramu kako blejiš po 2 meseca godišnje na Tajlandu i radiš remote bez dinara plaćenog poreza) da te pita od čega ti tačno živiš i kakvi su ti izvori prihoda.

Ovo poslednje još uvek nije krenulo da se dešava, ali smeo bih da se kladim da će u jednom trenutku da krene, kao što se dešava u svim zemljama koje teže da postanu uređene.

Zahebato je tajiti porez danas u Srbiji i može da ima ogromne posledice, naročito kad si na dnu lanca ishrane, tj. ako praviš do 500 EUR mesečno, tad ti je manevarski prostor maksimalno sužen i možeš najviše da nagrabusiš.

9 minutes ago, ppetrovic said:

Za početak treba razlikovati banku (koja mora da bude osiguranja u US od strane FDICa) i instituciju elektronskog novca (raznorazni fintech startapi - Payoneer, Paypal, N26, Revolut, itd.) - ove prve generalno ne vole da rade sa strancima, ove druge ne prave pitanje (pola Srbije ima Payoneer naloge) i uredno su se prijavile srpskoj NBS za obavljanje delatnosti iz trećih država na teritoriji Srbije u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju i kao što vidš, i PayPal i Payoneer su uredno na spisku, sve legalno.

U Mađarskoj možeš da otvoriš račun kao srpski državljanin nerezident, ali imaš problem automatske razmene podataka jednom godišnje, tako da je game over, play again?

U USu možeš da otvoriš Payoneer nalog, dobiješ karticu kojom ovde plaćaš bez problema, ali kroz par godina, naša Poreska prosledi zahtev IRS-u za spisak srpskih državljana koji imaju otvorene račune tamo, IRS ljubazno zamoli Payoneer za podatke (jer zašto ne bi? Samo je pitanje vremena kada će im trebati kontra usluga od naših, plus dobijaju dosta toga po defaultu kroz FATCA procedure), prosledi srpskoj PU - ako nemaš poreske prijave za te račune i transakcije na njima, džaba ti da si dizao pare sa Payoneera i sa Madagaskara - game over, play again?

Recimo, dočepaš se nekako Emirata, Singapura ili Hong Kong-a, oni uglavnom ni ne žele kao nerezidentu da ti otvore tekući račun bez minimum $200 000 inicijelnog depozita - game over, play again?

Koristiš Payoneer karticu godinama, dižeš pare u Mađarskoj, nemaš nikakve zvanične prihode, vodiš se kao nezaposlen, ali uredno ideš na more svake godine, kupuješ nova kola jednom u X godina, imaš kulturni i socijalni život, moža si postao i roditelj u međuvremenu, sve dok ti jednog dana ne pokuca Poreska na vrata (vide disparitet u primanjima i potrošnji, ili te je jednostavno odrukao komšija koji rinta u Maksiju za minimalac dok se ti k**čiš po Instagramu kako blejiš po 2 meseca godišnje na Tajlandu i radiš remote bez dinara plaćenog poreza) da te pita od čega ti tačno živiš i kakvi su ti izvori prihoda.

Ovo poslednje još uvek nije krenulo da se dešava, ali smeo bih da se kladim da će u jednom trenutku da krene, kao što se dešava u svim zemljama koje teže da postanu uređene.

Zahebato je tajiti porez danas u Srbiji i može da ima ogromne posledice, naročito kad si na dnu lanca ishrane, tj. ako praviš do 500 EUR mesečno, tad ti je manevarski prostor maksimalno sužen i možeš najviše da nagrabusiš.

ne , pricam o pravim bankama u USA, moze u nekima da se otvori racun ako si nerezident, a btw. vode te kao drzavljanina Srbije i Crne Gore, jer nemaju nova imena u listingu :) ......IRS za sad ne daje nasim poreskim organima podatke o racunima iz pravih banaka, tako kaze covek, a kapiram da ce ove sa starim imenom drzave jos teze naci, i ako budu nesto pretrazivali....jer u sistemu ce da trazi- Republic of Serbia, a ne Yugoslavia ili Serbia and Montenegro..to je za njih ko i Syria ili Siberia....

Na Tajlandu takodje moze da se otvori racun ako si nerezident, samo u odredjenim bankama, i to ne svim filijalama, samo odredjenim ;) ...sa tajlandom npr. imamo jako losu komunikaciju u svemu, pa kapiram i u ovim pitanjima...tako da, za sad ima jos vremena dok se to ne promeni, jednom svakako hoce, ali to moze dugo da potraje...

Edited by bam-bam

Cenim da će ići malo brže sad kad je država provalila kakvi su tokovi novca frilenserima, barem poreski inspektori nisu mutavi :-)

Spisak ljudi bukvalno može da se napravi jednim SQL upitom uz jutarnju kafu, taman da daju novim inspektorima bez iskustva malo da vežbaju, 15 minuta razgibavanja i kreneš od najvećeg neplatiše (tj. od onoga kojima je potrošnja najnesrazmernija prijavljenim primanjima).

Samo se strpi još malo i nabavi kokice u međuvremenu, biće 2. sezona "išli smo na šalter IRSa u Ameriku da pitamo da li treba nešto da platimo u Srbiji" :-))

Btw, nije tačno da nas nemaju u "sistemu" kao Republika Srbija pošto sam ove godine sticajem okolnosti 2 puta popunjavao W-8BEN formular (prvi put kao fizičko lice a drugi put kao DOO nakon par meseci za isti ugovor sa istom kompanijom) kojim se izjašnjavam da nisam poreski rezident USA i najnormalnije sam bivao "procesiran" kao državljanin Republike Srbije (bez Crne Gore), tako da itekako imaju sve u sistemu kod sebe, prate i oni dešavanja itekako.

Edited by ppetrovic

26 minutes ago, ppetrovic said:

Cenim da će ići malo brže sad kad je država provalila kakvi su tokovi novca frilenserima, barem poreski inspektori nisu mutavi :-)

Spisak ljudi bukvalno može da se napravi jednim SQL upitom uz jutarnju kafu, taman da daju novim inspektorima bez iskustva malo da vežbaju, 15 minuta razgibavanja i kreneš od najvećeg neplatiše (tj. od onoga kojima je potrošnja najnesrazmernija prijavljenim primanjima).

Samo se strpi još malo i nabavi kokice u međuvremenu, biće 2. sezona "išli smo na šalter IRSa u Ameriku da pitamo da li treba nešto da platimo u Srbiji" :-))

Btw, nije tačno da nas nemaju u "sistemu" kao Republika Srbija pošto sam ove godine sticajem okolnosti 2 puta popunjavao W-8BEN formular (prvi put kao fizičko lice a drugi put kao DOO nakon par meseci za isti ugovor sa istom kompanijom) kojim se izjašnjavam da nisam poreski rezident USA i najnormalnije sam bivao "procesiran" kao državljanin Republike Srbije (bez Crne Gore), tako da itekako imaju sve u sistemu kod sebe, prate i oni dešavanja itekako.

nisi me razumeo, neke banke nemaju u svojim sistemima Republic of Serbia.....pa ti otvore account pod drugim imenom drzave......a USA drzavne institucije svakako imaju Republic of Serbia u sistemu...e zamisli sad da IRS posalje upit bankama da im posalju podatke o racunima svih drzavljana Republic o Serbia koje imaju u sistemu....cak i ne moraju sve, nego samo Mirka Mirkovica.....I tamo u nekoj banci treba da im posalju uzvratnu info..provere u sistemu, ni jedan Republic o Serbia drzavljanin nema racun kod njih...jer ta drzava ni ne postoji u sistemu te banke... i sad  mislis da ce sluzbenik da konta- da vidimo mi koja je to drzava, kako je menjala ime itd? hm.....

10 hours ago, ppetrovic said:

Nije pitanje vremena, vec se automatski salju podaci, ko god otvara racun dobije da popuni formular. A sto ce tice fotokopiranja dolara i pecatiranja, ne znam gde to vadis pare i sta radis, ali poveci transfer smo imali i kupovinu stana i sve ovo sto si nabrojao nema veze sa zivotom.

Sto se tice racuna u bankama, moze da se otvori i sa turistickom vizom samo ne moze online nego mora licno da se ode. Naravno da Srbija pod tim imenom postoji sigurno jer imam racune u nekoliko banaka (BoA, Chase, Citi itd)

9 hours ago, mveruovic said:

Nije pitanje vremena, vec se automatski salju podaci, ko god otvara racun dobije da popuni formular. A sto ce tice fotokopiranja dolara i pecatiranja, ne znam gde to vadis pare i sta radis, ali poveci transfer smo imali i kupovinu stana i sve ovo sto si nabrojao nema veze sa zivotom.

Sto se tice racuna u bankama, moze da se otvori i sa turistickom vizom samo ne moze online nego mora licno da se ode. Naravno da Srbija pod tim imenom postoji sigurno jer imam racune u nekoliko banaka (BoA, Chase, Citi itd)

u vecim bankama naravno da postoji srbija pod tim imenom, ali u nekim manjim ne...pa ne pricam napamet valjda...treba malo traziti....i nece sve banke da otvore racun sa turistickom vizom, vise banaka nece nego sto hoce...