Followers 0

Uvac

30 posts in this topic

Dosta planinarskih drustava ide tamo, po vise puta u toku godine, a cene izleta se krecu oko 400 - 800 rsd, nemam pojma.

Najbolja opcija je kolima, podelis troskove goriva itd. :yok:

Možeš gomilu potrebnih informacija da nađeš i na sajtu rezervata Uvac, adresa je http://www.uvac.org.rs/. Na tu temu smo više puta pričali i na Freebiking forumu, a evo i jednog foto albuma sa Uvca: http://aleksandar.fotopic.net/c1467187.html. U planu za ovu jesen je dvodnevna biciklistička tura oko Sjeničkog jezera (detaljan program će blagovremeno biti postavljen na Freebiking sajtu u sekciji sa najavama izleta, http://www.freebiking.org/Najave/najave.html), a početkom avgusta ću kroz taj kraj provesti i jednu grupu italijanskih biciklista, pa bi možda postojala mogućnost da se i domaći bajkeri priključe, ukoliko bude interesenata.

Ako treba nešto od GPS trekova za taj kraj, javi. Ovako ukratko, što se pristupa tiče, ukoliko ne raspolažeš sopstvenim prevozom može se javnim prevozom stići do Nove Varoši ili Zlatara, ili na drugoj strani, krenuti nekim autobusom od Ivanjice ka Sjenici, pa sići na nekom od usputnih stajališta nadomak Sjenice. Za pešačenje je kraj relativno nezahvalan, odnosno velika su rastojanja i treba odvojiti dosta vremena. Bicikl je idealan za obilazak oba jezera, jer su putevi oko jezera dobri, a reljef nije previše zahtevan. Terensko vozilo je svakako najbrži i najkomforniji način da se sve obiđe, a do većine kutaka bi se uz malo opreza moglo stići i običnim automobilom. Proći jezera čamcem je svakako najatraktivniji način da se kraj doživi, a u vezi toga najbolje je da se obratiš rendžerskoj službi oko svih dogovora (ako nemaš sopstveni čamac, može se isti i unajmiti). Na dosta mesta na oba jezera postoje jako lepe tačke gde se može kampovati (zvaničan kamp se nalazi na početku meandara sa Sjeničke strane). Ako budeš imao nekih problema da ih kontaktiraš preko njihovog sajta, javi se da ti pomognem oko toga.

U lovačkom domu u Sjenici smeštaj još ne funkcioniše (i nije nikad ni funkcionisao  shtrumpf), a kad će ne znaamo. Konobar iz Laneta nas je uputio na kućni (aka privatni) smeštaj. Verovatno ne bi bilo loše da sklopimo nekakvu bazu jeftine spavke sa naglaskom na nereklamirani privatni smeštaj. Prvi prilog za bazu : Mino Zekić, Sjenica, u pravcu Trijebina (prati putokaz), dosta blizu centra,  prođe se između vatrogasnog i džamije, dvorište odmah iza drvene barake iza vatrogasnog. Noćenje 5 evra po njušci.

Planiram za 1.maj da obiđem meandre, pa reko’ da priupitam par pitanja. Da li imaš kontakt od Mina Zekića gde si prespavao? Ako znaš kakvo dobro mesto za klopu u Sjenici ili nešto što obavezno treba posetiti javljaj. Naravno, ako neko drugi zna za neki nešatorski smeštaj u Sjenici ili okolini nek javlja.

Ujutro smo našli taxi (ovo mi je valjda treći put u životu da sam platio taksi), pa smo od Kandića krša opalili šetnju, a šta je dalje bilo pogledajte na http://www.jovanovic.fotopic.net/c1497695_1.html

Verovatno ću ići kolima koja bih pri obilasku meandara ostavio negde kod Kandića krša, a ondak krenuo peške uz meandre do Molitve ili malo dalje, dokle mi se učini zanimljivim. Koliko ti je vremena trebalo da prepešačiš od Kandića krša do Molitve? Jel se sve vreme ide uz obalu?

Ako treba nešto od GPS trekova za taj kraj, javi. Ovako ukratko, što se pristupa tiče, ukoliko ne raspolažeš sopstvenim prevozom može se javnim prevozom stići do Nove Varoši ili Zlatara, ili na drugoj strani, krenuti nekim autobusom od Ivanjice ka Sjenici, pa sići na nekom od usputnih stajališta nadomak Sjenice. Za pešačenje je kraj relativno nezahvalan, odnosno velika su rastojanja i treba odvojiti dosta vremena. Bicikl je idealan za obilazak oba jezera, jer su putevi oko jezera dobri, a reljef nije previše zahtevan. Terensko vozilo je svakako najbrži i najkomforniji način da se sve obiđe, a do većine kutaka bi se uz malo opreza moglo stići i običnim automobilom. Proći jezera čamcem je svakako najatraktivniji način da se kraj doživi, a u vezi toga najbolje je da se obratiš rendžerskoj službi oko svih dogovora (ako nemaš sopstveni čamac, može se isti i unajmiti). Na dosta mesta na oba jezera postoje jako lepe tačke gde se može kampovati (zvaničan kamp se nalazi na početku meandara sa Sjeničke strane). Ako budeš imao nekih problema da ih kontaktiraš preko njihovog sajta, javi se da ti pomognem oko toga.

Jel imaš možda neki kontakt od rendžera ili je dovoljno raspitati se na licu mesta za iznajmljivanje čamca? Gde su stacionirani rendžeri, pretpostavljam u ovom kampu o kom govoriš, na početku meandara? Kog je reda veličine cena iznajmljivanja?

Dalje :-) Vidim na foto albumu da ste obilazili Ledenu pećinu? Jel se za obilzak pećina raspituje isto kod rendžera ili kod uprave rezervata u Novoj Varoši? Da li je moguće običnim kolima prići Ledenoj pećini ili nekom bliskom toponimu?

imam ja kontakt od šefa rendžera, meska rebronje, ugostio nas je fantastično već dva puta, poslednji put su nas džipovima vozili po rezervatu. mogu da pošaljem njegov kontakt na pm sutra (zarobljen je u telefonu koji do sutra neće raditi), nismo išli čamcima, to smo dogovorili za drugi put, ali su bili raspoloženi da pokrijemo samo troškove goriva (verovatno se neko simbolično čašćavanje preko podrazumeva).

Nemam Minov broj, jer su me na licu mesta uputili kod njega.

Ako znaš kakvo dobro mesto za klopu u Sjenici

Nemam pojma. Sećam se da smo baš hteli da kupimo sudžuk u Sjenici, da smo ga našli u nekoj mesari i da smo se razočarali.

Koliko ti je vremena trebalo da prepešačiš od Kandića krša do Molitve? Jel se sve vreme ide uz obalu?

Oko 2 sata, čini nam se. Ne, obala uglavnom nije pristupačna, a nešto kao staza vodi preko brda i dolina.

Ako znaš kakvo dobro mesto za klopu u Sjenici

Lovački dom "Lane", samo pitaj u Sjenici, svi znaju gde je. Gazda je vrlo fin čovek, cene su sasvim umerene, a klopa odlična.

PS zaobilaziti piceriju-restoran-diskoteku "Vavazu" u širokom luku, posebno noću :)

Hvala vam puno na informacijama!

@rayuela

Odlično ti zvuči ova priča, nadam se da ću biti slične sreće. Biću ti veoma zahvalan ako me sutra  ili narednih dana dočeka pm :-)

bloom, pošto si pitao i za smeštaj, jednom nas je mesko smestio u kamp-prikolicu na jezeru da spavamo (za dž), a drugi put smo odseli u Lanetu (zapravo smeštaj je privatni, u kući vlasnika), cena je 600din po osobi, smeštaj je vrlo komforan. Šaljem poruku sa kontaktima večeras, reci da sam ti ja dala broj i da sam poručila da te ugoste kao što su nas i mislim da neće biti problema :)

evo da pomognem oko prevoza: iz Beograda mozes do Prijepolja vozom. Evo lista polazaka iz Beograda:

voz  polazak dolazak tarif. rang ponuda

2121 03:15 09:21 P               2r

2123 07:05 13:00 P               2r

433  10:10 14:55 B/Ex               R 1r 2r VB PA

513  17:25 21:52 B/Ex               R 2r

435  22:10 02:52 B/Ex                R 2r KK SK PA

A od Prijepolja do sjenice mozes mozes autobusom ili taksijem koji je jako jeftin. Ne znam za kontakt ali ako hoces nabavicu ti. U sjenici ces naci Meska, lovacki dom Lane i sve ostalo. Svi su fini i ljubazni i svako hoce da pomogne.

Nikolar91, ići ću skoro sigurno kolima, ali hvala što se trudiš da pomogneš!

od Prijepolja do sjenice mozes mozes autobusom ili taksijem koji je jako jeftin

Jesi li siguran ? Put od Aljinovića do doline Mileševke je neasfaltiran, nenaseljen i dosta strm.  Ja sam tamo za 2-3 sata sreo možda 4-5 vozila. Koliko često idu autobusi i pošto voze taksisti ?

@bloom

Verovatno bi bilo zanimljivo da proučiš kakav je put Ivanjica-Sjenica, i da vidiš gde je zgodno za preći sa novog na stari put, obzirom da je Kandića krš na starom.

Jesi li siguran ? Put od Aljinovića do doline Mileševke je neasfaltiran, nenaseljen i dosta strm.  Ja sam tamo za 2-3 sata sreo možda 4-5 vozila. Koliko često idu autobusi i pošto voze taksisti ?

ako ideš tuda, da, mi umalo jednom nismo završili tu na stopu usred zime, mogu da mislim kako bismo se proveli... ali ako ideš preko nove varoši put je sasvim dobar i prometan.

To već ima više smisla, ali to je onda veliki obilazak. A i nešto ne verujem da ima (mnogo) autobusa iz tog pravca za Sjenicu. Pa je verovatno zgodnije izaći iz voza u Priboju (naročito ako tuda idu autobusi Sarajevo - Novi Pazar), Užicu ili Branešcima, pa stati na stop i/ili čekati buseve iz pravca Beograda (osim ako svi idu preko Ivanjice).

A nije ni od Nove Varoši do Sjenice baš prometan put. Ili bar nije vikendom.

jeste zaobilazno, a što se prometa tiče ne znam, išla sam i busom i stopom, nijednom nije bilo problema...  al bloom reče da ide kolima pa to njemu i tako nije bitno :) ta tura je okej ako hoćeš da vidiš mileševu, a i nova varoš je zanimljiva, s posebnim osvrtom na zlatar, meni je fenomenalna planina, mada se nisam nikad popela na vrh.. naravno, sigurno da ima i kraći put :)

A od Prijepolja do sjenice mozes mozes autobusom ili taksijem koji je jako jeftin.

Da se neko ne zezne, Nikola je taj deo puta prespavao, pa se izgleda ne seća baš najbolje kako smo došli i koliko smo platili :P

Autobusa iz Prijepolja baš i nema, stanica je improvizovana, a taksi vozi do Nove Varoši po ceni od 1000 dinara, odakle se hvata bus za Sjenicu.

Evo i ja da nesto dodam.. sto se autobusa u Prijepolju i okolini tice, prosle godine a bogami i pretprosle, nije ih bilo uopste...pa sam se ja snalazio uz pomoc taksista i stopa. taksisti jesu jeftini, ali na kratke relacije, tipa 5-6 km, i slicno.. meni su uzimali oko 100 dinara za 5 km voznje prosle godine, ali kada sam ih pitao da me odbace iz grada do Kamene Gore npr koja je 10-20 km odatle, svi su cenili oko 1000 - 1500.. ne znam kakvo je sad stanje, provericu u julu kad budem isao tamo :)

@bloom

Verovatno bi bilo zanimljivo da proučiš kakav je put Ivanjica-Sjenica, i da vidiš gde je zgodno za preći sa novog na stari put, obzirom da je Kandića krš na starom.

Prilično je dobar stari put preko Kandića krša. Kad smo krenuli od Ivanjice uopšte nije bilo kola, ali posle od Javora prema Sjenici ih je bilo. Dosta ljudi stopira usput, mi pokupismo 2 klinca koji nam rekoše da nikad ne čekaju dugo. Novim putem nismo išli, a i čini mi se da nema potrebe ako se ide kolima jer od Duge Poljane do Sjenice ima još 25km, jedino ako neko hoće da zastane na Goliji. Btw, put od Duge Poljane do Pazara je katastrofa, jedva ostadosmo sa svim točkovima.

Jos nisam bio,ali kazu da se Uvac mora doziveti.Od par ljudi koji su bili tamo ima samo reci pohvale.Inace obe grupe su spavale u satorima i kazu da leti uopste nije hladno ako nadjes dobru uvalu.

Po meni je i donji tok Uvca nepravedno zapostavljen. Pogotovu od strane ljubitelja prirode :)

Verovali ili ne od Radojinskog jezera do sela Strpci, skoro da nema zive duse pored Uvca. Posebna preporuka su manastiri Uvac i Dubrava. Spustajuci se niz Uvac naici cete i na zapustene zaseoke. Deluje pomalo jezivo, ali je priroda predivna, ocuvane borove sume, nema (za)ostataka coveka. Kroz neke delove toka ljudska noga nije odaaavno krocila.

Ako nekome trebaju informacije i kako stici, neka se javi :)

I evo nesto o manastiru Uvac:

http://www.youtube.com/watch?v=RhEwafsU0pE

Pozdrav svim ljubitelja putovanja, ovo je moj 1. post.

Da ne otvaram novu temu, vidim da ova već postoji, iskopah je u searchu. Ukratko, ja bih da kampujem na Uvcu, koja je mogućnost da se kampuje van "zvaničnih" kampova, da li možemo da odemo tamo, ostavimo kola negde, šatore na leđa, odemo negde da se ulogorimo i to je to?

I ako je to moguće, gde da idemo, a gde kola da ostavimo?

Hvala svima i pozdrav!

Vidim da nema odgovora na ovo poslednje pitanje,pa rekoh da ga malo osvezim. Meni treba ista informacija, ima lli negde pogodnih mesta za vikend kampovanje?

Ne bi bilo lose i neki kontakt telefoni koje ste spominjali ovde u prepiski, na private ili kako god?

Hvala

Uvac je specijalni rezervat prirode, što znači da u njemu ne može da radi baš šta ko hoće. Rendžeri sa dvogledima neprestano patroliraju, uglavnom u potrazi za lovokradicama, i mala je šansa da se neko provuče da ga ne vide. Jedan moj poznanik mi je nedavno rekao da se sa ženom ceo dan gubio po Uvcu u potrazi za meandrima, i na kraju je došao rendžer da im pokaže put. Video ih je dvogledom i čudio im se kuda to idu i šta rade po tim bespućima koja nikuda ne vode :)

Postoji zvaničan kamp pored jezera, tako da bi verovatno najbolje bilo kampovati tamo. Ne znam kakve su polise u pogledu samostalnog kampovanja bilo gde u rezervatu, ali pretpostavljam da im se ne bi svidelo.

Imaš ovde na sajtu destinaciju kanjon Uvca, pa pogledaj šta tamo piše. Tamo imaš link za zvaničan sajt rezervata, na kome možeš iskopati kontakt telefon, pa se raspitaj.