Posted July 28, 2014 (edited) Evo malo taze informacija sa lica mesta. Dana sam se vratio iz Istanbula i bilo je u pocetku cudno, posle je vec preraslo u razocaranje sto nisam ostao duze, ali tako je za prvi put. Mislim da bi mi jos dva dana taman zavrsili posao. Obisao sam dosta toga, ali mi je zao sto nisam obisao porodicnu grobnicu Sokolovica (Mehmet pasa Sokolovic...), dzamiju sam samo spolja, posto se renovira. Nisam obisao ni stanicu Orijent Ekspresa, a posebno nisam bio na azijskom delu osim onog dela sto sam prosao ka aerodromu Sabiha Gokcen. Ono sto sam video, a mislim da je bilo dosta toga, je uglavnom lepo. Od svega mi se najvise dopala Dolmabahce palata i to je svakako must see. Poseta mora da se rezervise, ako se ne ide organizovano sa vodicem. Aja Sofija, Plava dzamaji, Topkapi su isto destinacije za posetu, al Dolmabahce je po meni neprikosnovena. Svaka lokacija je na svoj nacin posebna. Kapali carsija uopste nije jeftina, moze da se cenka, ali umeju da budu i bezobrazni. Pitas za jednu stvar na jednom mestu kazu 80 lira, ista stvar na drugom 120. Kad sam probao da se cenjkam, drsko mi je rukom pokazao da produzim dalje. Zatim, slatkisi, u Kapali carsiji tri kutije 20 i 25 lira i nece da spuste cenu, ispred carsije iste tri kutije 10 lira! Ali cujem da su neki drugi uspevali bas dosta da snize cenu, na razumljivu. Npr. traze ti 300 evra za jaknu, a proda za 50! Jednostavnije je ako kazes za koliko se u Srbiji to prodaje i da ne moze kod njega biti skuplje kad od njih nabavljamo. Jeftinije je pazariti kod Egipatske pijace, oko Rustem pasine dzamije. Em se lakse cenjka, em su nize cene. Ljudi su na ulici opusteni, sedis i lezis gde hoces, niko te ne dira. Nije preterano cisto, a i oni se ne trude bas da paze. Bacaju gde stignu razno djubre...Prevoz radi savrseno i cisto je.Hranom i nisam bas nesto odusevljen, nisam se ni previse trudio da nadjem nesto posebno, al jedva cekam da rostiljam u kucnoj varijanti. Jos jedna prevara je na cedjenim sokovima. Posto je kao sok od nara nesto sto treba probati, resio sam da kupim. Bilo nas je dvoje i ja sad hocu sok od nara i sok od mesavine neke. Pitao nas je da li hocemo male case i ja rekoh da. Ta mesavina je 3 lire, a nar 12! A fazon je da te case nisu iste, mala casa od nara je duplo manja od male case tog drugog soka! Naplate ti 4 puta vise a duplo manje soka. Tako da prica o postenju, ne pije preterano voda, gde god mogu, zavrnuce te. Caj sam pio i to mi je najvise prijalo, sedis na malim stolicicama okruzen Turcima u ambijentu u kojem ne bih nikad u Beogradu seo sa likovima koji tako izgledaju, ako me razumete, ali tamo mi je takva atmosfera prijala. Sve u svemu, jedno lepo iskustvo. Moze se reci da smo dva sveta, slicni u necemu, u drugom razliciti. Treba posetiti, ako se moze. Edited July 28, 2014 by severac Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 28, 2014 Kada sam bio nisam mogo da razumem ljude koji kupuju na toj pijaci, to je cisto sisanje ovaca, misle da su svi turisti debili. Cuj za kutiju ratluka da dam 10 evra, pa da je od zlat ne bih uzeo. A za sok od nara te je neko zavrnuo, ja sam 4 lire platio pola litre punu casu, n drugom mestu 2 lire ali je ona mala plasticna casa Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 29, 2014 Od Trga Taksim, onom njihovom ulicom ka Galate kuli, casa soka od nara 12 lira, lepo pise, a kod Topkapi palate 20 lira!Nije 10 evra, vec lira. , znaci to je za tri kutije 400 dinara. Inace sam kupio kilo ratluka za 200 dinara kod Rustem pasine dzamije, sto mislim da je bilo najpovoljnije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 23, 2014 Da li neko ima turisticki vodic "Grad na dlanu - Istanbul" ? putujem ya 7 dana i ne mogu nigdje da nadjem :/ ili neki drugi iydavac... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 17, 2014 Aya Sofija moze za Dz uz karticu a do Azijske strane ides trajektom za manje od 2 tl IstanbulkartomNa koju karticu misliš? Pitam za Aja Sofiju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 20, 2015 Pozdrav društvo,Bacite pogled na moje utiske iz Istanbula. Nadam se da će vam iole šta značiti iz teksta.Svako dobro. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 20, 2015 Pozdrav društvo,Bacite pogled na moje utiske iz Istanbula. Nadam se da će vam iole šta značiti iz teksta.Svako dobro.Svideo mi se tekst, i sam sam posetio Istanbul letos. Ima neki svoju car, al mi se hrana i nije bas svidela. Ne prija mi nesto taj ukus mesa. Jeste da nisam sad bas sve probao, i mozda gresim, al nisam se bas najeo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2015 PRESSPotpisujem! Press hladno prolazi na svim atrakcijama koje spadaju pod Min. Kulture.Jedino meni nije prolazilo u Cisterni Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2015 kako mogu napravit ovaj PRESS? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2015 Imam pitanje za one koji su putovali Pegasusom. Išao bi u 7., 8. mjesecu u Istanbul i vidim da su sad letovi jeftini, ali me zanima kako se cijene mijenjaju? Koliko bi mogla biti karta ako kupim za dva, tri mjeseca? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2015 Ja sam sebi radio u photoshopu, plasrificirao u knjizari...Super je ako imas nekoga ko ima firmu a voljan je da ti lupi pečat pored svega Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2015 I to stvarno prolazi? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 2, 2015 Da... Nisam ni sam vjerovao, cak me bilo strah prvi put i da pokusam ali kad sam vidio kako lagano prolazi sokirao sam se Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 5, 2015 Zanimljivo. Da sam samo znao.Hvala na "savetu", za ubuduće. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2015 Za kratak boravak u IST, 2-3 dana, gde je najbolje uzeti smeštaj? Idem prvi put, cilj je obilaziti sve lakše... Sultanahmet pretpostavljam? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2015 Da, Sultanahmet. Ima tu milion hotela. Ja sam bio u hotelu Metro, 3 zvezdice, sasvim pristojno. Nije neki luksuz, ali imas klimu, frizider, kreveti su ok i kupatilo, Wi Fi besplatan. Na 10 minuta je od Kapali carsije, dobro je povezan T2 (cinimi se) tramvajskom linijom. 15 minuta od Plave dzamije i Aja Sofije. Ima u okolini dosta lokala sa hranom, dobar je kraj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2015 Moj osećaj je da je Sultanahmet značajno skuplji po pitanju svega u odnosu na recimo Taksim. U martu sam bio nekoliko dana u Stray Cat hostelu kod Taksima koji takođe ima svojih čari, posebno šetnja glavnom i sporednim uličicama do Galate pa na dalje preko mosta do Spice Bazaar (Egipatski bazar) i nazad. Inače, pored hostela se nalazi i stanica gde možeš da uhvati tramvaj do Sultanahmeta. Vožnja traje oko 20 minuta i košta nešto malo više od evra. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2015 (edited) Ne znam koliko je nocenje kostalo posto sam isao preko agencije, tako da ne znam za cene nocenja. I deo oko Taksima je lep, na moju zalost, nisam ga dovoljno obisao. Takodje, ako vec kupujes, kupuj oko Egipatske pijace, jer je jeftinije i tu Turci kupuju, a turisti kupuju na pijaci. Edited June 24, 2015 by severac Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2015 (edited) Pa da, ali kad je mali broj dana onda razlika u ceni, pogotovo u hostelima nije toliko bitna već to kako da uštedim vreme u prevozu pošto Ist deluje kao dovoljno veliki da prevoz bude komplikovan i traje dugo A čini mi se da je najviše atrakcija na Sultanahmetu pa je logično obići sve tu a onda otatle i sve ostalo za šta bude vremena. Za neko detaljnije istraživanje, naravno, mora se doći opet Edited June 24, 2015 by FilipBgd Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2015 Ako ipak odsednes na Sultanahmetu, ides tim tramvajem (ako neces da pesacis), predje se most, izadjes i onda do Galate kule pa uzbrdo do Taksima kroz tu setacku zonu. Drugi put ti je kroz Kapali carsiju da se seckas ulicama do spomenute Egipatske pijace, pa peske preko mosta, do Galate kule. Ma snaci ces se (uglavnom je sve dobro obelezeno), Istanbul je zaista lep, i nisam se nigde bolje osecao u Evropi kao tamo, iako sam otisao sa predrasudama. Samo pazi, Turci hoce da zavrnu gde god stignu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2015 Ist deluje kao dovoljno veliki da prevoz bude komplikovan i traje dugo Baš suprotno - Manje mi je trebalo od Taksima do Sultanahmeta nego od Telepa do Futoške pijace Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2015 (edited) Može li mi neko preporučiti što jeftiniji hostel u centru grada (studentski budžet ), nisam izbirljiva i želim što manje love dati na smještaj al' bi kul bilo da je neki, underground, alternativniji, okupljalište zanimljivih nežnih ljudi različitih strana, tako nešto. Ima li tako nešto, negdje?I, zanima me - moguće da se već spominjalo, preletim svakako ovih 29 strana - najjeftiniji prijevoz od aerodroma (S.Gokcen) do centra grada, kako, čime, koja stanica?I postoji li neka iskaznica (a da nije press, falsifikovana ) kojom mogu jeftinije plaćati ulaz u muzeje? Edited June 25, 2015 by Dafna Pehfogl Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2015 Hvala vama gore na pomoći Za prevoz je pisano ranije, samo kucaj u pretrazi, kažu ljudi bus E10 Kadikoy i trajekt do Eminonu najjeftinije, samo pazi na vreme potrebno za transport. Ima Istanbul card za prevoz i Istanbul museum card Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2015 Istanbul museum card Koji ne važi gotovo ni za jedan bitniji muzej Od/do S.Gokcen ide i Havatas. Cena u jednom pravcu je 14 lira, što je nešto manje od 5 e. Ne znam da li možeš jeftinije sa menjanjem više prevoza. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites