Posted April 1, 2013 Dragi forumaši Treba mi jedan savjet ... Idem u Istanbul na ljeto i hoću da si kupim neki turistički vodič u BG-u. Za Rim mi je npr. bio odličan onaj DK TOP10, ali sad gledam, Vulkan nema u ponudi to za Istanbul. Da li uzeti Alnarijev "Grad na dlanu" ili da se potrudim da nađem DK-ov u Sarajevu možda? Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2013 Nema potrebe da kupujes. Odgovorila sam ti na temi "Kupujem vodice". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2013 Ljudi kakve su uticnice za struju u istanbulu, da nam se ne desi neprijatno iznenadjenje ko u Pragu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2013 Standardne, kao kod nas Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2013 Ljudi, moze li mala pomoc oko gradskog prevoza u Istanbulu. Vidim da je sistem slican kao nasem BUSplusu ali na vise mesta na internetu mi se spominje ''zeton, akbil, istanbulcard, te cena od 3TL, pa onda od 1,95TL.'' Koliko sam razumeo, kupim karticu koja kosta od 10TL i onda kupujem onoliko voznji koliko mi je potrebno? Da li je moguce da se kupi karta za gradski prevoz na Sabiha Gokcen aerodromu? Bicu smesten kod Galata kule, kakvo je vase misljenje koliko je optimalan broj voznji za obilazak standardnih znamenitosti? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2013 Tebi treba Istanbulkart, prošlo leto je bio 7 lira. Stavljaš na njega koliko hoćeš kredita, a uštedi se dosta kad god presedaš (50% popust na drugu vožnju u roku od dva sata, pa još malo više na treću itd). Sa Sabiha aerodroma, najjeftinija varijanta je da uhvatiš autobus E-10 do Kadikoja, a zatim brod sa Kadikoja. Sa "Istanbulkartom" izaći će te oko ~4.75 lira, ako nije poskupelo. Ima da se kupi karta, šalter se nalazi pored stanice napolju. A optimalan broj vožnji... Mislim da je veliki deo nas uživao da pešači tamo, pa makar bilo i malo dalje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2013 Mislim da cu sa E3 do metro stanice Levant pa onda metroom do Taksima. Hvala puno Chivitli! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2013 Ako si kod Galata kule,nemoras da izadjes na Taksimu(osim ako ne zelis da razgledas)mozes da se vozis do stanice Sishane. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 24, 2013 Ranije je moralo da se izadje iz voza na Taksimu i da se predje na sledeci peron, jer tu 1 stanicu vozi drugi voz. Bez obzira sto je sve na istoj liniji. Ne znam kako je sad. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 24, 2013 Ranije je moralo da se izadje iz voza na Taksimu i da se predje na sledeci peron, jer tu 1 stanicu vozi drugi voz. Bez obzira sto je sve na istoj liniji. Ne znam kako je sad. Tako je i sad, tj. bar je bilo u februaru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2013 Prevoz je poskupeo za pola lire od kada sam bio poslednji put: Feribot, tramvaj i metro su 3TL Autobus 4TL po vožnji (kartica sa 5 vožnji je 15TL, sa 10 vožnji je 28TL) @Chi - Istanbulkarta - sa njom može da se kombinuje prevoz? Sve ovo gore pomenuto? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2013 Prevoz je poskupeo za pola lire od kada sam bio poslednji put: Feribot, tramvaj i metro su 3TL Autobus 4TL po vožnji (kartica sa 5 vožnji je 15TL, sa 10 vožnji je 28TL) @Chi - Istanbulkarta - sa njom može da se kombinuje prevoz? Sve ovo gore pomenuto? Istanbul-kart se isplati već posle par vožnji. Koliko se sećam (februar), za vožnju metroom i tramvajem skida 1,95 TL, za vožnju busom skida 1,35 TL. Za feribot sam zaboravio koliko skida. Ako presedaš iz bilo kog u bilo koje prevozno sredstvo mislim da za svaki sledeće čekiranje skida oko 30% manje novca. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2013 Istanbul-kart se isplati ukoliko turista ima nameru da obidje nesto vise u Istanbulu osim Sultanahmeta. Omogucava prevoz u svim kombinacijama: tramvaj, metro, autobus, metrobus, prigradski voz, uspinjaca u sistemu IETT, autobusima privatnih kompanija Özel Halk i AŞ, kao i feribotom u sistemu IDO. Validatori se trenutno ugradjuju u taksi vozila, ocekuje se da placanje usluge istanbul-kartom pocne na jesen. Dopunjuje se na mnogim kioscima sa stampom ili posebnim na kojima pise "IETT Jeton Akbil Istanbul-kart". U metro stanicama i lukama postoje automati koji vam takodje omogucavaju uplatu kredita. Karticu mozete da kupite na oba aerodroma ili glavnoj autobuskoj stanici na Bajrampasi kada stignete u Istanbul. Vazeci cenovnik imate na sledecem linku: http://www.iett.gov.tr/tr/main/pages/toplu-tasima-ucret-tarifesi/42 Videti prvu tabelu pod Anonim kart: 1,95 TL 1,25 TL 1,00 TL 0,75 TL 0,75 TL 0,75 TL Ulazak u prvi prevoz vam je 1.95 TL, u drugi 1.25 TL, treci 1TL i u ostale po 0.75TL. Ove tarife za presedanje vam vaze 2 sata od overe u prvom vozilu ili stanici. Za feribot koji vozi sa jedne na drugu stranu Bosfora ovo su vazece cene. Voznja brodom od Kabatasa preko Kadikeja za Princevska ostrva je 4.25 TL (zeton za jednu voznju je 5.50 TL). Za presedanje na Metrobus sa nekog drugog prevoza ne vazi presedacki popust, ali sa Metrobusa na drugi prevoz da. Takodje, prevoz Metrobusom se naplacuje prema broju prevezenih stanica. Po ulasku na stanicu vam skine pun iznos 2.95TL, ali nakon izlaska sa perona mozete overiti karticu na terminalu i on vam vrati iznos na istu. Tarife su sledece: Broj stanica Anonim Kart 1-3 1,60 TL 4-9 2,40 TL 10-15 2,50 TL 16-21 2,60 TL 22-27 2,70 TL 28-33 2,80 TL 34-39 2,90 TL 40+ 2,95 TL Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2013 Po trenutnim informacijama, 29. oktobra 2013. godine se pušta u rad: - metro linija ispod Bosfora, na relaciji Kazlıçeşme - Yenikapı - Sirkeci - Üsküdar - Ayrılıkçeşme - Söğütlüçeşme - high-speed voz Istanbul - Ankara (kažu, trajanje putovanja 3 sata, ali mislim da će u početku biti nešto duže do završetka svih deonica brze pruge) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 13, 2013 Vratili se iz Ist. Bili autom. Videli pakao. Dobro iz svega toga : nekoliko dana svi nervozni a ja zvizducem u Kneza Milosa u samom spicu....i mislim se...nemate vi pojma sta je pakao. Ono je zlo. Ja takav haos nisam video nigde. Ko za baksuuz, bili smo smesteni u hotelu u delu Bajrampasha a morali svaki dan da idemo do Taksima. Snimao sam, slikao... ja i dalje ne verujem da tavav saobracajni cep moze da postoji. 300m se vozi sat vremena. Nadam se da je to samo bio los period (bili od 08.-15.05.) mada mi svi Turci kazu da je tako skoro svaki dan...365 dana u godini. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 14, 2013 Naravoučenije: kad u neku metropolu ideš kolima, tražiš smeštaj van centra, parkiraš auto i ne pališ ga do povratka. Razlika u ceni i vremenu između gradskog prevoza i auta -- zanemarljiva; ušteđeno nerviranje -- neprocenjivo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 14, 2013 Tako je to SVAKI dan - ALI, ima i gore od toga: kada padne kiša... LELE... tek TO da vidiš je prava jeza, a kamoli da tada voziš... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 14, 2013 To je bila moja logika. Posto je firma davala odredjeni novac uzeli smo hotel 5* sa svim spa perverzijama i bizarnim pogledom na Ist.. Takodje, Hotel daje i besplatan parking sto je za Ist prava retkost i to podzemni. I moj plan je bio da ostavim Megy u podrumcetu i da idem prevozom. Hotel Titanic Bussines Bayrampasha. Ta lokacija mi je odgovarala jer smo imali posla na 3 strane grada. Dva dana smo isli u Zeytinburnu, cetiri dana Taksim i dva dana u Sisli. Treci dan smo isli prevozom.... Voz od stanice Rami do Topkapi palate. Presedanje na T1 pa do Kabatasa...pa Funikular do Taksima. Na tamo i nekako (isli oko 10h) ali nazad oko 19.00... kod Galata mosta smo propustili 2 tramvaja i u trecem visili na vratima. Nije da ne moze da se izdrzi ali mnogo je ljudi, mnogo stanica...cimanje i lomatanje. Dobili smo od prijatelja Akbil pa bar tu nismo imali problema... Cinjenica je kad se malo udje u stos i izbegava auto put i veliki bulevari...moze da se ustedi dosta vremena. Mnogo je bolje voziti kroz uske ulice i mahale pune sveta ...daleko brze se stigne. Posle 3 dana sam naucio put kroz neki bazar, ispod dzamije pa u neko skolsko dvoriste...pa preko parka Besiktas.... znao sam i za pola sata da predjem kompletnu deonicu. E sad...crn sam, naucio da otvorim prozor i ne koristim zmigavac nego samo izbacim ruku i ...uleci.. Ne verujem da je ta avantura za svakoga. @BooBooleya ... sta da ti pricam...3 od tih 8 dana bila kisa. Sve znam, sve mi je jasno...borba za zivot... Ali, vrh ludila je dolmus, onaj stari mercedes, koji staje u levoj traci na bulevaru Akpinar bez ikakvog znaka i izbacuje putnika. Da se razumemo, volim ja haos i u takvom haosu se osecam bolje nego u ,npr, sve pod konac Cirihu... ali brate, preteruju.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 14, 2013 A sta reci za deo autoputa koji je u samom gradu, pa sedamnaest neiscrtanih traka...bez zmigavaca, bez pravila - zakon jaceg... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 14, 2013 Заиста ми је чудно да читам све ово јер сам и ја ишао колима за Истанбул и био изненађен да су мање гужве него у Београду на пример. Сад у августу ћу опет па ћу видети да ли је претходни пут била случајност. Био сам и возом више пута, а доста сам се возио и аутобусом и опет нисам стекао тај утисак, уствари уопште нисам видео саобраћајни колапс ни у самом центру. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 14, 2013 Заиста ми је чудно да читам све ово јер сам и ја ишао колима за Истанбул и био изненађен да су мање гужве него у Београду на пример. Сад у августу ћу опет па ћу видети да ли је претходни пут била случајност. Био сам и возом више пута, а доста сам се возио и аутобусом и опет нисам стекао тај утисак, уствари уопште нисам видео саобраћајни колапс ни у самом центру. Manje nego u Beogradu? Ti mora da se salis Ja sam u principu posle 4-5 puta navikao na istanbulske guzve.. ali danas vec imas brdo aplikacija za android koji ti u real time pokazuju zakrcenja i cepove po celom gradu.. tako da, dovoljno je pre polaska baciti pogled i zaobici. Doduse, taj zaobilazak moze da bude i od 15km sve u svemu, lepo je ici kolima u Istanbul, vozaci su zaista odlicni, i nekako mnogo drugaciji nego ovde u Srbiji, svi ce te pustiti da se ukljucis, pa cak i kad se guras.. Retko sviraju, retko se nerviraju.. navikli su prosto. Svakodnevnica. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 14, 2013 Не шалим се озбиљно. На аутопуту је само био мањи застој али ништа већи од оног који зна да се створи у Београду на аутопуту од Генекса или оне две петље до Арене. Ни на Султанахмету није било гужве каква зна да буде у шпицу у Београду на Бранковом мосту, Теразијском тунелу и Краља Милана. Преко оба моста на Босфору прелазио сам као и преко Газеле у Београду кад нема гужве. Застој од неколико минута је био само на наплатној рампи пр крају моста. На Галата мосту било је као и на Бранковом у Београду за време нормалног саобраћаја. Аутобусом кроз Истанбул кретали смо се брже него кроз Београд. Е сад, можда је тај пут била само случајност, али опет кажем ни док сам се кретао пешке нисам видео гужве веће од београдских а био сам у Истанбулу неколико пута. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 15, 2013 Ne znam da li ima neki nacin za postavljanje videa na forum (nisam se bavio time) ali koliko sam bio fasciniran guzvom pravio sam fotke, klipove... ima tu sati i sati dogodovstina iz voznje i to vecinom na potezu Bayrampasha-Sultanahmet-Taksim... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 15, 2013 Postaviš na YT pa link ovde Čini mi se da je Či napravio da povuče i prikaz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2013 Moze lı neko da mı objasnı kako dadodjem ız pravca Taksıma do Vaseljenske patrıjarsıje? Na jednoj od prethodnıh strana je pısalo da od Emınönü do Patrıjarsıje ıde autobus 99. Gde tacno cekam taj bus ı ıde lı on dırektno do patrıjarsıje ı kolıko stanıca ıma do tamo, na kojoj stanıcı ızlazım? Ilı da ıdem nekım drugım prevozom od Taksıma do Patrıjarsıje? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites