Followers 0

Istanbul

598 posts in this topic

Mili svete, :-[ :-[ :-[ cacka me da opet da  idem u Tursku, ovog puta neka druga kombinacija. Mislila sam avionom do Istanbula. E onda me zanima do mora. Da li da idem vozom ili busem. Mislila sam Marmaris ili Ayvalik. Ako je bilo ko isao od Istanbulske autobuske stanice na more, zanima me koliko bi to bilo para(nas je troje) ili koji grad da gledam za ova dva mesta a da idem avionom ako se nadje nesto povoljno.Imaju ove akcije...,stekla sam utisak da na licu mesta mozes da nadjes smestaj kakav volis i bez agencije, a ja nisam smotana.fala klanj:: 

I ja se uvek rado vraćam u Tursku, em je velika, tako da se teko nešto ponavlja, a nije preterano skupa (sem piva).

S obzirom da prošlog leta nisam otišao na jedno veće putovanje isprobah Pegasusa od Bgd preko Ist/Sabihe do Alanje. Sa Pegasusom ima veoma puno kombinacija, pa i Kipar. Letovi su vezani, cene sasvim 0k.

Evo mog predloga za jeftino more iz Istanbula.

Pre dve godine, za vreme Putničke kuće 2012, išao sam iz Istanbula, sa drugaricom, na more na par dana. Otišli smo do ostrva Imbros, nekada grčkog, sada turskog, koje se sada zove Gokceada.

Autostopom smo stigli iz Istanbula za nepun dan. Krenuli smo ujutru, stigli predveče. Poslednji deo se prelazi trajektom, koji je nešto smešno jeftin, par evra.

Na ostrvu ima nekoliko kampova na plažama, i sećam se da je bilo baš jeftino ako imaš svoj šator. Nije bilo gužve, more je fantastično, ostrvo je jako lepo i zanimljivo. U nekim starim selima, u brdima, još se čuje grčki na ulicama, ali stanovništvo ostrva je sada većinski tursko. Ostale su one bele grčke crkvice u kršu, ostaci neke ogromne tvrđave, divovski platani u centru svakog sela itd. Jako lepo mesto. Za razliku od grčkih ostrva, barem onih na kojima sam bio, ovo uopšte nije sređeno i turistički uglancano.

Eto, može jeftino, a koga ne mrzi da stopira iz Istanbula može i besplatno :) Vratili smo se takođe stopom, takođe za jedan nepun dan. Pored toga, ostrvo Imbros poznato je po vinu, mada je to vino bilo prilično skupo. Ali za jednu-dve flaše se može izdvojiti :) Po ostrvu smo takođe stopirali bez ikakvih problema, ljudi su bili vrlo ljubazni i brzo bi nam stali. Poznato je i po wind-surfingu, sa jedne strane ostrva je dosta vetrovito i tamo možeš da iznajmiš opremu pa da se okušaš, mnogi dolaze specijalno zbog toga.

Prilažem fotku.

imbros.jpg

Je li isao neko busom E3 od Sabiha Gokcen aerodroma do metro stanice 4. Levent? Avion mi slece u 14:40, radni dan, koliko bi mu trebalo da se dogega do tamo, jedno 3 sata?

Evo mog predloga za jeftino more iz Istanbula.

Слично као у Лазаревом предлогу можете обићи и грчка острва Родос, Кос, Хиос... Преко лета постоје свакодневне везе трајектом на релацијама Мармарис-Родос, Бодрум-Кос, Чешме-Хиос и друге.

У праву си, раније је било јефтиније...

Чешме-Хиос 20€

http://www.chiossunrisetours.com.tr/en/cesme-sakiz-feribot.php

Бодрум-Кос 32€ повратна

http://www.ferrybodrum.com/prices.php

Мармарис-Родос 60€ повратна

http://www.marmarisferry.com/

Мислим да се на лицу места можда може добити боља цена међу бродићима који воде на дневне излете.

Je li isao neko busom E3 od Sabiha Gokcen aerodroma do metro stanice 4. Levent? Avion mi slece u 14:40, radni dan, koliko bi mu trebalo da se dogega do tamo, jedno 3 sata?

Nema nikakve potrebe da se mucis. Sletis na SAW uzmes E 11 ekspres do Kadikoya, pa ferijem do Eminonua i tu imas bezbroj linija za Levent. Ovo ti govorim jer je brzo bez obzira sto ima presedanja. A pritom je najjeftinije. Ali ako imas dosta prtljaga onda ne preporucujem.

Ali ako ti se ne mile presjedanja imaš direktno Havataš buseve do Taksima, a tu imaš metro. Lako ćeš se snaći u njemu. Prva stanica na putu ti je Osmanbey, Levan je četvrta. Havataš ti je 13 lira i treba mu oko sat vremena do centra, zavisi od saobraćaja.

Znam za Havatas buseve, stalno i idem njima do aerodroma, ali sad treba da dodjem bas do stanice 4. Levent sa aerodroma a nisam u zurbi, pa me je interesovalo koliko treba tom busu E3 do tamo, mada ne znam ni koliko je to ok opcija, mislim da su sada cene u ovim E10, E11 do Kadikoja i E3 do Leventa oko 7 lira, pa usteda od par lira i nije bitna ako mi treba tri sata da dodjem do tamo.

Da l je neko bio skoro u crkvi Sv Sofije, koliko je ulaz? Kako da predjem u Azijski deo, neki bus, cena itd?

Krajem decembra prisle godine karta za  Aya Sofya je bila 25tl -odnosno to je data bilo oko 9e.

Za prelazak na azijski deo preporuka taksi, ali samo ako vas ima vise.  Ili dolmosem.

Ceba javnog prevoza je 3tl.

Cekaj, pitas za Istanbul? Kakav taxi !?!?!? Cak i voz sad ide ispod Bosfora....

Aya Sofija moze za Dz uz karticu a do Azijske strane ides trajektom za manje od 2 tl Istanbulkartom

Odusevljen sam prevozom u Istanbulu, karte nisu skupe, 1,95 je jedna voznja druga u roku od 2 sata valjda je 1,35 ako sam dobro skontao. Jedino se nisam vozio busom, nije ni bilo potrebe. Karte su jako skupe za muzeje ali sam kasno video da imaju neku karticu koja traje 72 sata i kosta 85 lira. Pre par dana kurs je bio 1e-3.05tl.

U azijski deo sam isao brodicem koji je regularni deo javnog prevoza.

Ljudi sta jos obici posle Istanbula u Turskoj msm mesta koja vredi videti?:rolleyes:

Edited by Cannavaro

Moraš nam reći malo preciznije koji deo Turske te zanima, ili bar kakva mesta. Turska nije baš mala zemlja :)

Pa Lazare prvenstveno voleo bih da upoznam vise njihovu kulturu da vidim istorijske znamenitosti,gradjevine itd...