Followers 0

Istanbul

598 posts in this topic

u istanbul se uvek "isplati" ici  :-D zapravo ne mogu da zamislim situaciju u kojoj taj grad nije apsolutno uzasno zanimljiv :)

kada sam prvi put bila u stambolu pre nekih 4-5 godina, bilo je to sredinom do krajem oktobra, i bila sam apsolutno fascinirana gradom, a vreme je bilo fantasticno, 22 stepena, sunce sja i sve tako :) dobro naravno, to ne znaci da je nuzno uvek tako :) ali, u svakom slucaju ne oklevaj nego pakuj ranac i posle javljaj utiske  smartass svakako bi trebalo otici tamo jos koji put pre nego sto nam bugari uvedu astronomske vize  :psuje:

Htjela bih da odem na 5-10 dana u Istanbul, i par dana prije ili

poslije do Sofije, a ono sto me zanima jeste da li mi se isplati ici krajem oktobra, pocetkom

novembra, ne mogu ranije?!

Da li je neko od vas u to vrijeme bio tamo, kako je?

I takodje nije mi problem ici sama, ali ako neko u to vrijeme takodje planira ici

tamo ili do Sofije, slobodno neka mi se javi, drustva nikad dosta!!!

I ja hocu da odem do Istanbula, pre nego sto nam Bugarite roknu vize.. Isto sam imao tako nesto u vidu da posetim i Sofiju dan-dva pre ili posle ili mozda i jos nesto u Bugarskoj. Kraj oktobra mi je ok, ali za sada jos ne bih mogao nista za sigurno da ti kazem pre oktobra...

pa sad eto videcemo  :wink:

Da su se Turci toliko uspanicili da nam je jedan dao pet evra

To nam vraćaju onaj harač što su ga kupili 500 godina... voze nas besplatno, hrane nas, poje, daju nam smeštaj, a sad nam eto daju i pare...  flowers::

ne placaju vam harac, vec vam dijele merhamet :wink:

dragi prijatelju Lazar, i prije smo pricali, ove sedmice se selim u novi i veci stan. Kad god pozelis opet mozes biti moj gost. Moja vrata su uvijek otvorena tebi i prijateljima.

hej ljudi :)

SUPER JE OVAJ TOPIC !

idem sa drugaricom za 2 nedelje  (cim sredimo vize, ovih dana, mozda i pre krenemo)

u Tursku 

Vec smo bile u Istanbulu pre par godina

sada opet idemo tamo i posle toga jos po Turskoj.

Cula sam da TURSKA viza vazi mesec dana, da li je to tacno ?

Da li traze na granici neke potvrde iz HOTELA ; boravisne taxe i sl ?

posto smo mi nasle ljude preko COUCHSURFING.com-a

pa da znamo unapred...

Provescemo i 10ak dana u Istanbulu

da ga konacno lepo obidjemo...

Ovde sam nasla skoro sve informacije koje su me zanimale

pa  ovom prilikim da se svima zahvalim ;)

Jos me zanima,

uzecemo BALKAN FLEXIPASS karte

da putujemo do tamo i nazad...

Zanima me, da li ce jos neko putovati do ISTANBULA "ovih dana"

pa da idemo zajedno ?

mzoemo uzeti spavaca kola

nas je dve...

pozz, svima.

PS :  molim vas, jos jednom da proverim :  da li za  dobijanje TURSKE vize

treba neka GARANTNO PISMO, vaucer ???

Tursku vizu mozes kupiti na granici za 10 evra i jeste ... vazi mesec dana i multi je ... sa vise ulazaka! Jedini je problem kako dobiti bugarsku tranzitnu vizu! Elem ... ko sto ti rekoh na CSu ... Najlaksi nacin ... i najjeftiniji i najbrzi za putovanje oko turkse je auto stop!

nemam nikakvog iskustva sa autostopom a ni drugarica sa kojom idem./..

Isla bih stopom samo sa nekim ko je vec to radio. Ovako, idemo VOZOM

100% uzimamo taj BALKAN FLEXIPASS.

TO sto si mi ovde napisao VEC ZNAM.

Poenta mog pitanja i jeste sto MORAM imati TURSKU VIZU

da bih dobila bugarsku TRANZITNU.

Naravno da onda kupovina na  granici otpada.

Da li neko zna, da li mi za tursku vizu, ovde u konzulatu, treba garantno pismo :

jer sma ovde negde na forumu - procitala post nekog decka

gde kaze da su njega vratili iz KONZULATA

u Bgu

i trazili da donese to pozivno pismo

ILI VAUCER

za neki hotel (preko travel agencije)....

a da uzmes tranzitnu tursku u jednom smeru, dve slike + 22 evra, a posle na granici kupis regularnu? pare gubis zahvaljujuci bugarima u svakom slucaju, ovom kombinacijom verovatno najmanje :) ako te pitaju gde ti je viza za zemlju u koju ides posle turske, mozes da kazes da gruzijsku uzimas u istanbulu npr. :)

(ne, nije proverena kombinacija)

upravo sam dosla iz Bga

podigla sma TURSKU VIZU :P

hip hip huRRRej :)

naravno da nisam trazila TRANZITNU

vec lepo ovu kraci boravak

dali mi na mesec dana

(tj pise 2 meseca vazeca, ali mesec dana boravka)

Samo sam napisala da idem kod FRIDNS/PRIVATE

posetu

napisala drugaricino ime i adresu

i sve je bilo ok.

rekao mi covek jos " LEPO PUTUJ :)

tako da evo, NE MORA garantno

niti vaucer

vec samo navedete, moze i BILO KOJE IMA i bilo koja adresa

u Turskoj

(mada sam ja navela validne podatke, NIKO to nije gledao niti obracao paznju:P)

tako da, sutra idem u lov na BUGARSKU tranzitnu...

zanima me, koje DATUME da navedem kada uzimam to osiguranje ?

(na dva dana ?)

i JAVITE SE LJUDIIIIIIII

ko putuje skoro ka Istanbulu

pa da idemo zajedno ? :)

POZZ

Srecna put u Istanbul

evo par svezih informacija sto se tice cena, upravo sam se vratio iz Istanbula

generalno sve je skuplje nego prosle godine, za 30 i vise procenata

kebab je od 2.5 lire i vise

turska kafa je 3 lire i vise

nes kafa je 3 lire

gradski prevoz je 1.30 lira

efes je u supermarketima 2 lire, u kaficima 4 lire

obrok u burger kingu je 9 lira

riba u hlebu na galiti je 3 lire

kuvani i peceni kukuruz je 1 lira

ako si u mogucnosti placaj visa ili master karticom jer je povoljniji kurs i usteda nije mala na vecu sumu, a mozda ti i nikad nesto i ne skinu sa racuna

Kurs je 1.73 lire za 1 evro

inace cuvaj stvari dok se setas centrom Istanbula jer ove godine je znatno vise dzeparosa nego prosle godine, obicno prodaju papirne maramice, lacosta majice, i bukvalno te opsedaju i guraju pod nos ono sto prodaju, a drugom rukom ti vade novcanik iz torbe, bio sam svedok takve jedne pljacke.

Pozdrav svima,

imao bih par pitanja u vezi sa Istanbulom i putovanjem ako nije problem :)

Devojka i ja idemo tamo za novu godinu , rezervisali smo hotel preko neta (inter) i ostajemo 6 noci.

Sl. nedelje idemo u tursku ambasadu da uzmemo vizu, a onda cimanje sa Bugarima.

Planirali smo da idemo vozom, 28.12 bi krenuli. Ona ima pravo na flexipass, a ja nemam jer sam pre mesec dana napunio 26. Da li postoji mogucnost da na salteru i ja nekako dobijem tu kartu sa popustom, 3000 nije mala razlika (ako sarmiramo radnicu :).

Nesto sumnjam da ce bas u vozu proveravati datum rodjenja.

Vidim da vecina hvali turska spavaca kola, cini mi se da je doplata u bg za spavaca oko 1500 din.

Da li iz Bg idu njihova ili su to neki nasi krsevi, treba li ta trazimo da nam daju bas za ta turska ako idu i njihova odavde.

Koliko je kreveta u kupeu?

Jos jedna stvar, posto idemo u svojoj reziji, sta se najvise isplati za gradski prevoz, pojedinacne karte ili nedeljna, video sam da postoje i takve karte, ali nemam predstavu koliko ce nam voznji biti potrebno i koliko su udaljena mesta koja treba obici.

Ako imate jos neki savet slobodno napisite :)

Hvala na odgovorima i sigurno cu imati jos pitanja :)

Veliki pozdrav!

Najblje je da napravis profil na www.couchsurfing.com onda nadjes smestaj preko tog sajta da ne placas smestaj u istanbulu ... ima super coool clanova iz Istanbula a onda se istim tim ljudima pridruzis na velikoj zurci koju spremaju za Nvu Godinu! Sto se tice prevoza u istanbulu ... pa nije skup ali ja sam se ipak do sada uvek svercovao (najgori sam ... znam)! Put do istanbula ... pa ja mislim da se ipak najvise isplati da ides vozom do Sofije a od Sofije BUSem! Podrav i lep provod!

sta se najvise isplati za gradski prevoz, pojedinacne karte ili nedeljna, video sam da postoje i takve karte, ali nemam predstavu koliko ce nam voznji biti potrebno i koliko su udaljena mesta koja treba obici.

Čini mi se da nema potrebe za nedeljnom kartom, jer se 99% svih atrakcija nalazi u samom centru grada. Sve možete obići pešaka, Istanbul je odličan za šetnju. Potrebna vam je samo mapa, koje se tamo prodaju na svakom ćošku. Sem toga, tako ćete mnogo bolje upoznati grad... :)

da ti odgovorim na pitanje za FLEXIPASS :

da u pravu si : nece  NIKO u vozu da ti proverava datum rodjenja

ali problem je sto an salteru kada KUPUJES tu kartu

MORAS DATI PASOS...

znaci, kada se kupuje flexipass - obavezan je pasos...tako da,

nema sanse da ti proda flexipass...

sto se smestaja tice

zaista ti i ja savetujem

NAJOZBILJNIJE

da  ides na www couchsurfing com

ima TOLIKO PUNO ljudi u Istanbulu

(clanova CSa)

koji su uvek spremni da prime goste :)

i strasno su ljubazni, dobronamerni, itd itd...

I ja idem za novu god., u Istanbul  ::arabia:

pa se vidimo :))

pozz svima

Koji su hosteli za preporuku, a da su u centru grada?

ako je kriterijum - najjeftinije sto se moze naci, onda definitivno:

Camli Palas Oteli za 4 evra noc.

nalazi se na karakoy-u, tacna adresa: osman demirci 225

hrana je uzasno jeftina.. za jednu liru (oko pola evra) mozes da se fino najedes na ulici :)  ne mogu sad da se raspisem, al ima ovde puno strucnjaka za istanbul tako da njima prepustam da nastave :)

stariji je post, ne znam da li je jos uvek ovako povoljno :) ako ima neko skoriji info za ovaj ili neki slican hostel, jeftin, molim da odgovori :)

U Camli Palas hotelu je verovatno i dalje vrlo jeftino, ali ne treba očekivati neki luksuz, jer je to lučki hotel u kom odsedaju uglavnom mornari. Sobe davno nisu okrečene, posteljina je takva da nije loše poneti vreću za spavanje, kupatilo je zajedničko, itd. Meni je bilo okej, jer je bilo 4 evra noć, a u centru je Istanbula.

ej ljudi, evo ubih se od trazenja po forumu, ne mogu da nadjem :)

kako se stize najlakse busom iz centra stanbola do aerodroma sabihe?

i jos jedna stvar, avion polece u 6 ujutru, znaci treba bas rano da se krene, a naravno potreban mi je najjeftiniji prevoz ;D?

jel se seca neko ko je bio na sabihi?

gracias

Postoji linija koja ide do tamo sa Taxima, ali se ne secam koji je broj autobusa, znam samo da su na toj liniji autobusi dvospratni! Raspitacu se ...

ej ljudi, evo ubih se od trazenja po forumu, ne mogu da nadjem :)

kako se stize najlakse busom iz centra stanbola do aerodroma sabihe?

i jos jedna stvar, avion polece u 6 ujutru, znaci treba bas rano da se krene, a naravno potreban mi je najjeftiniji prevoz ;D?

jel se seca neko ko je bio na sabihi?

gracias

Laksa i skuplja varijanta: busevi Havasha, polaze se Taksima (krenes malo prema Shishliju, pored McDonaldsa) na svakih sat vremena, kostaju 12 lire.

Jeftinija varijanta: koristis gradske buseve IETT, idu do aerodroma iz vise delova grada. Evo satnica:

http://www.iett.gov.tr/saat/orer.php?hid=Saatler&hatcode=E-10

http://www.sgairport.com/havaalani/tr/ulasim/iett.asp

Ako letis u 6 ujutru, moraces da dodjes na aerodrom uvece prethodnog dana pa tamo onda da blejis na klupi do check-ina. Imaj na umu da je aerodrom udaljen nekih 50km od centra i da se do njega putuje 50-60 min.

auuu a ja sam mislio da izadjem uvece u grad, posto ce biti subota vece  :D...

jel ima neki kasniji autobus, bar negde oko 1 da krece?

e da, da li se neko seca jedne ulice u istanbulu pune klubova i barova, nikako ne mogu da se setim kako se zvala, bio sam jampi :).....samo se secam da smo taksijem presli galata most ( isli smo od sirkeci stanice), skrenuli levo i isli nekom sirokom magistralom ka ataturk mostu, paralelno sa onim zalivom...

i onda se ta magistrala lagano penjala gore, stigli smo do te ulice koja je isto paralelna sa tom magistralom i sa zalivom, i bila je jako dugacka, bukvalno klub do kluba i kafic do kafica...odozgo je mogao da se vidi zaliv....ulica se lagano spustala ka nazad, ka galata tower its....

od galata mosta mozda ima 10-ak minuta voznje taksijem, ne vise....

To bi mogla biti ulica Istiklal caddesi, iliti ulica kojom ide stari crveni tramvaj, od Tunela do Taksima. Ustvari, preciznije, u sporednim ulicama je stotine kafica i super rastorancica. I klubova, naravno. Tu mozes gluvariti celu noc i ujutro , sabajle, uhvatiti bus sa Taksima za Sabihu.

ne pedjalon, nije to ta ulica, tu znam...ta ulica ide od taksima dole ka galata mostu, i upravna je na zaliv, a ova moja  je udesno gledajuci od taksima, paralelna je sa zalivom i nalazi se nize, bas iznad zaliva, u blizini ataturk mosta.....

ajde ljudi, pomozite mi, setite se  :dance:

vodim na :pivoooo: ko se seti te ulice pune klubova...

znam da ste bili u istanbulu, sa ovog foruma je bar 50% bilo tamo minimum 3 puta, pa stanbol nam je glavna polazna tacka za sve azijske zemlje...

pomagajte, molim vas.....ovo me pitanje vec dugo muci  ::crazy:

Nadam se da mislimo na istu ulicu...Ova se nalazi u Ortakoy-u, pored prvog mosta na Bosforu (Bosphorus Bridge), paralelna je sa zalivom i mislim da se zove Muallim Naci Caddesi...Kada sidjes sa te ulice i podjes prema zalivu nadjes se na platou izmedju Ortakoy dzamije i palate sultane Esme (dosta runirana zgrada, kontrast ostatku naselja).

Nadam se da mislimo na istu ulicu...Ova se nalazi u Ortakoy-u, pored prvog mosta na Bosforu (Bosphorus Bridge), paralelna je sa zalivom i mislim da se zove Muallim Naci Caddesi...Kada sidjes sa te ulice i podjes prema zalivu nadjes se na platou izmedju Ortakoy dzamije i palate sultane Esme (dosta runirana zgrada, kontrast ostatku naselja).

ne, ova ulica je iznad ataturk mosta...

Треба ми помоћ:

Следеће среде путујем преко Истанбула ка даљем одредишту и имам на располагању неких 6 ипо сати између летова. Када од тога одузмем нпр. 2 ипо сата за чекирање остаје ми 4 сата и занима ме да ли је реално изводљиво да за 4 сата одем (метроом и трамвајем) од аеродрома Ататурк до Галата моста, одатле ухватим трајект за азијски део Истанбула и вратим се на исти начин до аеродрома? На аеродром би требало да стигнем око 5 поподне (наставак путовања ми је у 23:35) и не знам колико ће на овај мој план да утиче чињеница да је реч о предвечерју радног дана и да ли су велике гужве/кашњења у превозу