Followers 0

Istanbul

598 posts in this topic

Ja mislim da bi bilo bas tesno da stignes cak i da ti se poklope sve zvezde. Sav prevoz koji si nabrojao ide cesto ali ne bas svaki cas a na Eminonuu, gde se ukrcavas u brod, ima vise pristanista i treba ti vremena da se snadjes. Ja licno ne pamtim da su metro, tramvaji ili brodovi kasnili. Samo da li si siguran da je ta varijanta od aerodroma moguca? Koliko ja znam metro ne ide do aerodroma. Ili sam zestoko van vremena. Mozes da ides i Havasom do Aksaraja i predjes na tramvaj do Eminonua. Taksijem treba nekih pola sata, mozda nesto manje, ali je moguce da uletis u guzvu.

Pa ovo je sjajna vest (bar za mene neupucenu)  :dance: Ja sam zadnji put bila u Istanbulu 2005. i metro je isao samo do Jenibosne. Ali, nazad na temu, i posle ponovnog preracunavanja, mislim da bi i dalje bilo prilicno knap da stignes do azijskog dela i nazad mada mozda ne i neizvodljivo ako ti je zarka zelja da se samo provozas. U tom smislu preporucujem liniju do Kadikoja jer brod prolazi odmah pored Devojacke kule (Kiz Kulesi), a ako je predvece, zalazak sunca je nezaboravan.  :mah:

Жарка жеља ми је само да пређем у азијски део, не мора по сваку цену бродом

Lepo je otici i na Princevska ostrva. Naravno, njihov vodeni GSP ide do tamo.

Ako bas budes imao vremena mozes koristiti i njihov funikuler.

U Vojnom muzeju prvi vojni orkestar na svetu svira svakoga dana posle podne otomanske marseve.

Uz otomanske marseve odlicna i jevtina klopa u vojnom muzeju.

Жарка жеља ми је само да пређем у азијски део, не мора по сваку цену бродом

U popodnevnim satima kopnom, od Eminenija do Azije, treba skoro 2 sata i bar sat vremena nazad. Brod je mnogo bolje resenje. Ako treba pomoc oko metroa/tramvaja, tu sam.

Imas (tj. nemas) jako malo vreme.

Od aerodroma do Eminonu pristaniste treba ti sigurno min. saat-1:15h, i za nazad isto ti ispada vec 2,5 saata. Dok uhvatis brod, dok stignes do aziske strane, dok se vratis sa brodom... Samo transport moze da pojede tih 4 saata.

Zasto ne isplaniras za neki sledeci put da odes recimo na 3-4-5 dana do Istanbula. Pa da vidis malo grad, odlican je.

Хвала свима на корисним информацијама. Знам да је за Истанбул потребно више дана па класично разгледање града уопште нисам ни узимао у обзир и ово преседање сам хтео да искористим буквално да пређем на азијско тло и да оверим 3 континента за 12 сати (даље путујем за Африку)  :)

С обзиром да је ова варијанта с градским превозом тешко изводљива размислићу да ли да се отворим за такси, бар у једном правцу или да одрадим свој план при повратку кад такође имам неких 6 сати чекања али у јутарњим часовима.

Jel neko skoro putovao busom Sofija-Istanbul, treba mi friska informacija o ceni karte?

;D

Ako idete vozom u Istanbul, od turske granice do Istanbula voze samo spavaca kola za koja se placa 25 evra dodatno u jednom smeru, a moze se desiti da cak i nema mesta, jer voz je prepun Engleza, Spanaca i slicno ...

Koristan link sa puno slika Istanbula, http://www.tt-group.net/visit-turkey/Istanbul-photos/

Takodje, znajte da ne mozete rezervisati povratak vozom par dana unapred, vec samo na dan putovanja, a i tada nije sigurno da li ce biti spavacih kola iz Srbije, pa moracete u bugarski vagon, za koji je opet sve neizvesno da li ce biti mesta,

Treba mi jedan brz odgovor ;D

Da li ako krenemo sutra vecernjim vozom ( kazu da ide oko 21H) za Sofiju, i stignemo  u istu sledeceg jutra, mozemo laganica da stignemo busom do Istanbulskog aerodroma Sabiha do ponoci?

U koje vreme krecu busevi iz Sofie i koliko traje put?

Ne znam da li da krenem sutra ranije ako ima neki bus?

Na sajtu autobuske stanice u Sofije stoji da bus za Istanbul ide ujutru u 9, pa naredni u 12. Cena je 50 leva i u oba slucaja je prevoznik Metro +. Ja mislim da mu treba oko 8 sati da stigne, ali nisam siguran buduci da se nisam vozio iz Sofije. Ako voz iz Bg-a ne kasni i stigne pre 9 u Sofiju, komotno stizes do ponoci na Sabihu. Do aerodroma mozes da hvatas kombi sa Taksima (mislim da je u pitanju kompanija Havas), mozes da se iscenkas za taksi ili da se lomatas javnim prevozom sto moze podosta da traje, a nisam siguran ni koliko je izvodljivo. Do aizjskog dela ces vec stici kombinacijom metro/tramvaj/trajekt, ali sta se hvata iz azijskog dela do aerodroma, to vec pojma nemam...

Hvala puno na odgovoru :)

mislim da bi mi i ovaj u 12 odgovarao, samo me brine voz da li su to sigurni polasci? video sam vreme polaska na sajtu zeleznice.

Ako idete vozom u Istanbul, od turske granice do Istanbula voze samo spavaca kola za koja se placa 25 evra dodatno u jednom smeru, a moze se desiti da cak i nema mesta, jer voz je prepun Engleza, Spanaca i slicno ...

Koristan link sa puno slika Istanbula, http://www.tt-group.net/visit-turkey/Istanbul-photos/

Takodje, znajte da ne mozete rezervisati povratak vozom par dana unapred, vec samo na dan putovanja, a i tada nije sigurno da li ce biti spavacih kola iz Srbije, pa moracete u bugarski vagon, za koji je opet sve neizvesno da li ce biti mesta,

Ja sam isao u leto 2008, spavaca kola placala su se dodatnih 9 eura, a mogao si u Sofiji uzeti kartu do Svilengrada, mislim da se tako zove poslednja stanica u bugarskoj i izaci na stanici kapikule to je turska strana granice. Iz Kapikule-a ima voz za Istanbul koji ide jedno 3 sata posle ovog medjunarodnog. Inace je bas dobar voz, ima i klimu.

Tanjug preneo vest neke kineske agencije, a nase novine objavile, da je, u subotu uvece, na stanici metroa na Taksimu pukla bomba.

U turskim medijima nista o tome. Izgleda da je u pitanju izmisljotina. Svasta...

Da li neko ima najnoviju informaciju za autobus na relaciji Istanbul - Beograd (Nis, Novi Sad)?

Zna li neko kakav je kurs u menjacnicama na otogaru, tj. da li da ih izbegavam pa da menjam pare negde u gradu ili je ok? Proslog puta sam imao utisak da bih pre nasao pticje mleko nego menjacnicu uopste a kamoli neku sa pristojnim kursom. Ili je mozda bolje menjati po bankama?

Ne znam za otogar, ali na promenjenih 5-10 evra ne oseti se razlika. U bankama bi trebalo da je dobar kurs, samo ponesi pasos. U okolini zeleznicke stanice Sirkedzi bolji kurs je na z.stanici nego u okolnim privatnim menjacnicama.

Hej, putnici, kako tumačite ovo:

BALKAN FLEXIPASS CARD

Balkan Flexipass card gives an unlimited travel opportunity for a period of 5, 10 or 15 days in the railway routes of the Balkan countries (Bulgaria, Macedonia, Romania, Turkey, Serbia, Montenegro and Greece ) within its validity period of one month. In case that the selling country is the resident country of the passenger, Balkan Flexipass Card is only valid in the round trip route between departure/arrival station and border point of the said country. Children under the age of 12 years travel for the half of adults' (those over the age of 26 years) fare.

to je sa zvaničnog sajta turskih železnica:

http://www.tcdd.gov.tr/tcdding/avrupa_ing.htm

Isao bih u Tursku vozom, sa balkan flexipass kartom, ali ne znam da li mi kao državljaninu Srbije ta karta (kupljena u Beogradu) važi u Turskoj i Bugarskoj. Da li je ovo nešto novo? Da li je neko iz Srbije skoro putovao sa balkan flexipassom?

Ja sam isao na leto 2008. Balkan Fleksipasom po Turskohj i niko mi nista nije rekao, e sad to ima veze i sa cinjenicom da kondukteri manje-vise nisu ni znali sta je Balkan Fleksipas tako da su samo pogledali cenu karte (50e) i naskrabali nesto. Isao sam: Kapikule Istanbul, Istanbul-Kajzeri, Seldzuk-Izmir, Izmir-Bandirma (grad na mramornom moru odakle idu feriboti za Istanbul). Kartu sam kupio u Novom Sadu.

ok, pitanje - da li je neko ima sveze informacije o tome kako preci relaciju Sofija - Stambol?

bus / voz = cene, red voznje?

hvala in forward....

In case that the selling country is the resident country of the passenger, Balkan Flexipass Card is only valid in the round trip route between departure/arrival station and border point of the said country.

Pročitaj malo bolje.  Dakle, to znači da ako si državljanin Srbije kartu možeš da koristiš u Srbiji samo od mesta od koga započinješ put do granice i nazad (ako ideš iz Beograda za Istanbul, u Srbiji ti važi samo Beograd - Dimitrovgrad - Granica i Granica - Dimitrovgrad - Beograd), a u drugim državama možeš da koristiš koliko hoćeš. To je rešenje doneto da se flexipass ne bi koristio za domaća putovanja, što je mnogo bolje nego Interrail koji ne važi u državi prebivališta iz istog razloga.