Jump to content

Featured Replies

Posted

Evo jedne prilicno ruzne vesti :

JEZERO SE PRAZNI

17:26 - Ledinačko jezero, po nalogu nadle?nih inspektora, treba da se isprazni zbog, kako je navedeno, "nedovoljne bezbednosti". Nalog o ispumpavanju vode iz jezera, kako pi?e "Dnevnik", dostavljen je pro?le sedmice Nacionalnom parku "Fru?ka gora" i korisniku, firmi "Alas internacional". Re?enja da se ispumpa voda iz akumulacije povr?inskog kopa Srebro doneta su po nalogu Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i Republičkog ministarstva poljoprivrede, ?umarstva i vodoprivrede.

Nedavno se na jezeru odronio deo obale, kada je lak?e povređeno desetak kupača, i kupanje je sada zabranjeno.

Pokrajinski sekreterijat za za?titu ?ivotne sredine je krajem maja uputio dopis Republičkom ministarstvu za za?titu ?ivotne sredine u kojem su iznete sugestije da se ne?to hitno preduzme, jer Ledinačko jezero polako propada. Isto je uradio i Nacionalni park "Fu?ka gora", a umesto Republičkog ministarstva "odgovorili" su vodni inspektori. Po njima, re?enje je ispumpavanje vode. (021)

Pretpostavljam da ce reakcija javnosti, bar novosadske i vojvodjanske biti osudjujuca, ali da li ce se i preduzeti nesto  ne znam. Sad, da nase akcije ne bi bile samo rostilji i izleti (i nisu samo to  :-) ) evo ja predlazem da se preduzme nesto. Neka ucestvuju i samo ljudi iz Novog Sada, samo da se odradi nesto...

Mislim da je u nasem interesu da se ne dozvoli unistavanje  Ledninackog jezera...

Pa, ako neko ima neki konstruktivanpredlog, molim neka ga izlozi  :shh:

:mrgreen:

I meni se učinilo kao lo?a vest... preneo sam to drugarima ekolozima i evo ?ta su mi odgovorili povodom isu?ivanja:

To se cini kao dobra ideja...to jezero je vestacko, nema dotoka sveze vode a nigde i ne otice...ono je eutrofizacija koja ceka da se dogodi (ako vec i nije) a kupachi ne bi prestajali da dolaze...moglo bi da dodje do raznih trovanja cijanotoksinima i sl.

eutrofizacija... cijanotoksini....    :shockkk:

• Author

Mislim da su tvoji prijatelji ekolozi malko pogresili, ili nisu bas bili na jezeru... Na obali suprotnoj od ulaza nalazi se mali vodopad i stalni dotok sveze vode , sto se lepo vidi kad se jezero, a i potok zamrzne, a postoji i drugi, na istocnoj strani jezera, dakle ta prica o eu... sta vec, ne stoji ( a i kako bi se tako brzo napunilo? )... jezero otice negde sa dna, kroz podzemlje, i lepo se vidi gde se izliva  na prilazu jezeru, dole, pre onih masina...

Ako ovo sto sam ispricao nema smisla, neka me pregazi tramvaj  :-) 

e ja sam tamo doziveo nekoliko predobrih momenata, i mLogo mi zao da to jezero nestane...ali kad vec niko nije bio raspolozen da sredi to jezero, da makne te dve stencuge koje su nam svima visile nad glavama, onda nek ga isushe!

kud nisu krenule te stenchuge kad je zdravko colic snimao spot tamo!

eeeeeeeeeeee

pa ja nisam ni videla jezero a oni da ga isushe!!!

:maddd:

kud nisu krenule te stenchuge kad je zdravko colic snimao spot tamo!

:LOLLL:

Šteta... al pretpostavljam da se tu ništa ne može. Isušivanje tog jezera planira se i pominje već godinama, znam da su i ranije bili neki pokušaji da se ono isuši, kada još nije bilo priče o bezbednosti itd... ko zna kakvi su i čiji sve interesi tu u pitanju. Onomad su Ledinčani blokirali put... prošlog leta, ili kad već... U svakom slučaju, sigurno su u pitanju neke pare, a ovo sa odronom stene je došlo kao sjajan izgovor.

Na žalost, ne vidim šta mi tu možemo da uradimo.

• Author

Avaj!

Za?to sam ja jedini utopista ovde ?

Nije va?no pobediti, va?no je učestvovati, tako bar ka?u  :|

Mmm, na onom sastanku povodom kampa mo?emo 5 minuta odvojiti da vam objasnim ?ta sam mislio...

Franzee, sad ti razbrckavas temu o kampu koja ima svoje mesto na forumu  :happyyy:

BIĆE KUPANJA 16.07.2006.

09:57 - Ponovno kupanje u Ledinačkom jezeru biće moguće, ali tek za nekoliko godina. Načelnik Vodoprivredne ispekcije Dušan Jovanović objašnjava da je nalog za ispumpavanje vode iz jezera usledio isključivo iz bezbednosnih razloga, zbog odrona kamenja polovinom juna, kao i da jezero neće biti u potpunosti isušeno, već da će ostati oko trećina od sadašnje akumulirane količine vode. Kada će ova odluka stupiti na snagu Jovanović nije mogao da kaže.

Pokrajinski ministar za ekologiju Zoltan Đarmati takođe je upozorio građane da je kupanje na jezeru najstrože zabranjeno. Đarmati se poziva na izveštaje Nacionalnog parka ''Fruška gora'', Centra za obaveštavanje Novog Sada, nalaze inspektora za zaštitu životne sredine, dokumente i fotografije koje svedoče da postoji erozija tla, zidovi se urušavaju i jezero propada. (Dnevik)

• Author

Da, to su javili jo? u subotu, i ako se ta priča ispostavi kao tačna, mo?da nema razloga za brigu...

Samo, ono ?to nije rečeno je na koji način misle da saniraju navodnu eroziju.

Neću da budem paranoičan, ali mo?da je sve to samo priča da bi se smirio narod... ...?to ka?e Lazar, ko zna kakvi su i čiji interesi tu u pitanju...

Ostaje da se vidi, i po potrebi reaguje, nekako...

Franzee, sad ti razbrckavas temu o kampu koja ima svoje mesto na forumu  :happyyy:

ok ok, ali kontekst je ostao u ovoj temi...

pitao sam kad ce sastanak povodom kampa zato sto je Acketa rekao da ce na gorenavedenom odvojiti pet minuta za Ledinachko jezetro...  :wink:

aman zaman

toroche cho`ek samo da se niko ne bi bunio

"vraticemo mi vama jezero lepshe i dublje i prozirnije i bice i devojaka u toplesu sa palminim lishcem..."

"lazu kradu, isti su svi, na lancu bi nas sve drzali, lazu te, probudi seeee ovo jeeee...poslednji dan!"

uh kud se setih ritma nereda.... :)

sve u svemu...pas mater!