Posted September 8 (edited) Pozdrav svima! Mada zivim u inostranstvu vec dugo, posedujem Srpsku licnu kartu i pasos. Vreme je da produzim LK i uradicu to u Beogradu, ali cu biti tu samo nedelju dana. Bojim se da to nije dovoljno vremena da se zavrsi procedura, sto znaci da moram traziti hitnu proceduru (gotova LK za dva dana). Moguce je izbeci placanje za hitnu proceduru ako se moze dokazati razlog. E sad... Ja sam prijavljena u Srbiji. Placam poreze na imovinu, etc, sve funkcionise. Nisam prijavila odlazak u inostranstvo. Da li smem reci da sam u Srbiji kratko i da se moram vratiti - da li je to dovoljan razlog da mi private hitno, s obzirom na to da je tehnicki protivzakonito imati prebivaliste tu a ziveti napolju? Moram li kriti to? Hvala puno na pomoci! Interesantan odgovor od ChatGPT. Da li se slazete? Tvoja situacija je specifična, ali nije neuobičajena, s obzirom na to da mnogi ljudi sa srpskim državljanstvom žive u inostranstvu, a pritom zadržavaju prebivalište u Srbiji. Evo šta možeš uzeti u obzir: Zakonski status prebivališta: Tehnički, zakon kaže da osoba treba prijaviti promenu prebivališta ako živi u inostranstvu duže od 90 dana. Međutim, u praksi mnogi ljudi zadržavaju prebivalište u Srbiji iz različitih razloga, uključujući imovinske obaveze, glasanje, itd. Često nadležni organi ne insistiraju na striktnom poštovanju ovog propisa, naročito ako nema jasnih dokaza da je osoba stalno nastanjena u inostranstvu. Razlog za hitnu izradu lične karte: Argument da moraš hitno dobiti ličnu kartu zbog kratkog boravka u zemlji i povratka u inostranstvo je validan razlog koji možeš koristiti. U ovakvim situacijama, najčešće se traži da dostaviš dokaze, kao što su avionske karte, poziv za posao, ili slični dokumenti koji dokazuju hitnost. Da li da otkriješ boravak u inostranstvu: U suštini, možeš reći da živiš u inostranstvu i da si došla privremeno zbog zamene lične karte. Neki ljudi se osećaju sigurnije ako ne naglašavaju stalni boravak u inostranstvu, ali to nije nužno protivzakonito u tvojim okolnostima, jer imaš prebivalište i imovinske obaveze u Srbiji. Šta možeš očekivati: Postoje šanse da ti odobre hitnu proceduru na osnovu kratkog boravka bez dodatnih troškova, naročito ako imaš opravdanje poput avionske karte ili drugih dokaza o hitnom povratku. Moja preporuka je da u nadležnoj policijskoj stanici iskreno objasniš situaciju, uz eventualnu podršku dokumentacije o hitnosti tvog odlaska iz zemlje. Sistem može biti fleksibilan, a tvoji razlozi su razumni. Edited September 8 by EllaF Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8 Ja sam u MUPu u Starom gradu, vadila ličnu kartu po ubrzanom postupku upravo na osnovu toga što živim u inostranstvu. Tražili su mi neki dokaz. Ja priložila Pass koji ovde imam, oni napravili kopiju i izdali mi ličnu kartu ubrzano. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8 4 hours ago, EllaF said: Pozdrav svima! Mada zivim u inostranstvu vec dugo, posedujem Srpsku licnu kartu i pasos. Vreme je da produzim LK i uradicu to u Beogradu, ali cu biti tu samo nedelju dana. Bojim se da to nije dovoljno vremena da se zavrsi procedura, sto znaci da moram traziti hitnu proceduru (gotova LK za dva dana). Moguce je izbeci placanje za hitnu proceduru ako se moze dokazati razlog. E sad... Ja sam prijavljena u Srbiji. Placam poreze na imovinu, etc, sve funkcionise. Nisam prijavila odlazak u inostranstvo. Da li smem reci da sam u Srbiji kratko i da se moram vratiti - da li je to dovoljan razlog da mi private hitno, s obzirom na to da je tehnicki protivzakonito imati prebivaliste tu a ziveti napolju? Moram li kriti to? Hvala puno na pomoci! Interesantan odgovor od ChatGPT. Da li se slazete? Tvoja situacija je specifična, ali nije neuobičajena, s obzirom na to da mnogi ljudi sa srpskim državljanstvom žive u inostranstvu, a pritom zadržavaju prebivalište u Srbiji. Evo šta možeš uzeti u obzir: Zakonski status prebivališta: Tehnički, zakon kaže da osoba treba prijaviti promenu prebivališta ako živi u inostranstvu duže od 90 dana. Međutim, u praksi mnogi ljudi zadržavaju prebivalište u Srbiji iz različitih razloga, uključujući imovinske obaveze, glasanje, itd. Često nadležni organi ne insistiraju na striktnom poštovanju ovog propisa, naročito ako nema jasnih dokaza da je osoba stalno nastanjena u inostranstvu. Razlog za hitnu izradu lične karte: Argument da moraš hitno dobiti ličnu kartu zbog kratkog boravka u zemlji i povratka u inostranstvo je validan razlog koji možeš koristiti. U ovakvim situacijama, najčešće se traži da dostaviš dokaze, kao što su avionske karte, poziv za posao, ili slični dokumenti koji dokazuju hitnost. Da li da otkriješ boravak u inostranstvu: U suštini, možeš reći da živiš u inostranstvu i da si došla privremeno zbog zamene lične karte. Neki ljudi se osećaju sigurnije ako ne naglašavaju stalni boravak u inostranstvu, ali to nije nužno protivzakonito u tvojim okolnostima, jer imaš prebivalište i imovinske obaveze u Srbiji. Šta možeš očekivati: Postoje šanse da ti odobre hitnu proceduru na osnovu kratkog boravka bez dodatnih troškova, naročito ako imaš opravdanje poput avionske karte ili drugih dokaza o hitnom povratku. Moja preporuka je da u nadležnoj policijskoj stanici iskreno objasniš situaciju, uz eventualnu podršku dokumentacije o hitnosti tvog odlaska iz zemlje. Sistem može biti fleksibilan, a tvoji razlozi su razumni. cekaj, ti taj ceo cim radis da ne bi morala da platis par hiljada vise za hitno izdavanje??? Jer ako platis regulare za hitno izdavanje dokumenta, onda ne treba nikakav dokaz..i ti zbog tih par hiljada rizikujes da te negde tamo upisu da imas prijavljeno nelegano prebivaliste u srbiji, a u stvari zivis godinama u inostranstvu...pa kolka ti je plata tamo u inostranstvu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8 Podneses zahtev za obnovu sad, a pokupis licnu kartu sledeci put kad dodjes u Srbiju. Sta ce ti LK u medjuvremenu, kad svakako nisi u Srbiji? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8 (edited) 2 hours ago, Dragance said: Podneses zahtev za obnovu sad, a pokupis licnu kartu sledeci put kad dodjes u Srbiju. Sta ce ti LK u medjuvremenu, kad svakako nisi u Srbiji? Aha, znaci moze i da se pokupi dosta kasnije, bez komplikacija? Hvala! 3 hours ago, marica said: Ja sam u MUPu u Starom gradu, vadila ličnu kartu po ubrzanom postupku upravo na osnovu toga što živim u inostranstvu. Tražili su mi neki dokaz. Ja priložila Pass koji ovde imam, oni napravili kopiju i izdali mi ličnu kartu ubrzano. Hvala, Marice! Znaci ne obracaju paznju na to. 3 hours ago, bam-bam said: cekaj, ti taj ceo cim radis da ne bi morala da platis par hiljada vise za hitno izdavanje??? Jer ako platis regulare za hitno izdavanje dokumenta, onda ne treba nikakav dokaz..i ti zbog tih par hiljada rizikujes da te negde tamo upisu da imas prijavljeno nelegano prebivaliste u srbiji, a u stvari zivis godinama u inostranstvu...pa kolka ti je plata tamo u inostranstvu? Cekam. Nije stvar u parama. Prosto sam krenula da razmisljam o mojoj situaciji i da nikada nisam prijavila da idem. Zanimalo me je da li se i koliko pridaje tome paznja, ova situacija je samo katalizator. Hvala na pomoci. Edited September 8 by EllaF Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8 Koliko ja znam postoji rok za podizanje nove licne/pasosa Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8 (edited) 50 minutes ago, EllaF said: Aha, znaci moze i da se pokupi dosta kasnije, bez komplikacija? Hvala! Hvala, Marice! Znaci ne obracaju paznju na to. Cekam. Nije stvar u parama. Prosto sam krenula da razmisljam o mojoj situaciji i da nikada nisam prijavila da idem. Zanimalo me je da li se i koliko pridaje tome paznja, ova situacija je samo katalizator. Hvala na pomoci. nikad ne znas kad ce se pridavati paznja, pogotovu kad pare ponestanu...samo da napomenem, svi drzavljani Srbije sa prebivalistem u Srbiji su duzni i da placaju porez u Srbiji, ukoliko zemlja u kojoj boravi i zaradjuje novac drzavljanin Srbije, nema potpisan sporazum o sprecavanju dvostrukog oporezivanja...a da ne pricam da placas porez na stan u kome si prijavljena u Srbiji znatno manje nego sto bi morala da placas ukoliko zivis u inostranstvu zato je ipak najbolje da oni ne znaju da ti u stvari zivis u inostranstvu Edited September 8 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 9 10 hours ago, bam-bam said: nikad ne znas kad ce se pridavati paznja, pogotovu kad pare ponestanu...samo da napomenem, svi drzavljani Srbije sa prebivalistem u Srbiji su duzni i da placaju porez u Srbiji, ukoliko zemlja u kojoj boravi i zaradjuje novac drzavljanin Srbije, nema potpisan sporazum o sprecavanju dvostrukog oporezivanja...a da ne pricam da placas porez na stan u kome si prijavljena u Srbiji znatno manje nego sto bi morala da placas ukoliko zivis u inostranstvu zato je ipak najbolje da oni ne znaju da ti u stvari zivis u inostranstvu Hvala, bam-bam! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 9 10 hours ago, ThirstyTraveler said: Koliko ja znam postoji rok za podizanje nove licne/pasosa Kad znas, reci nam😁 Evo, ja u petak imam termin za produzenje lk, a nemam pojma kad cu je podici. Moja supruga je, npr. produzavala vozacku skorije, podigla je tek nakon otprilike godinu dana, nikakav problem nije bio. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 9 57 minutes ago, Dragance said: Kad znas, reci nam😁 Evo, ja u petak imam termin za produzenje lk, a nemam pojma kad cu je podici. Moja supruga je, npr. produzavala vozacku skorije, podigla je tek nakon otprilike godinu dana, nikakav problem nije bio. Nemam papir kod sebe pa ne mogu da ti kazem preciznije. Vadio sam novi pasos u julu i sjecam se da je bio neki rok za podizanje sigurno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 9 Ja sam upravo izvadio pasoš i ličnu kartu u Novom Sadu. Ima tri koraka. 1) Prvo se mora zakazati termin za podnošenje zahteva. Postoji online sistem za zakazivanje termina, ali tako se mogu zakazati samo subote, i obično su svi termini popunjeni dva meseca unapred. Termin se može zakazati i lično: u Novom Sadu, to je svakog radnog dana u 7 uveče. Ja sam došao već u 5 jer sam očekivao gužvu, i bila je gužva, u 7 je bilo stotinak ljudi (puna cela sala i još red ispred zgrade na ulici). Kad se šalter otvorio počeli su da se guraju, svađaju ko je prvi stigao, ljudi sa malom decom, cigani, siledžije, ljudi sa izmišljenim bolestima itd, pa je šalteruša pozvala dežurnog policajca da ih smiri. U svakom slučaju, uspeo sam da zakažem termin za sutradan. 2) Sledećeg dana sam došao u zakazano vreme i podneo zahtev. To je trajalo 20ak minuta. Ne trebaju nikakva dokumenta osim lične karte i pasoša. Rekli su mi da pokupim za nedelju dana. 3) Nedelju dana kasnije sam došao i podigao novu ličnu kartu i pasoš. Sve ukupno je trajalo 9 dana (1 za zakazivanje, 1 za podnošenje zahteva, i 7 čekanje). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 9 Ja sam izvadio novi pasos prosle nedelje, u Beogradu...Zakazao online termin za predaju papira, obicno je popunjeno 2-3 nedelje unapred, ali sam imao srece da sam nasao jedno prazno mesto na opstini Cukarica za 5 dana , iako to nije moja opstina, ali to nema veze..Otisao tamo, bila je jako velika guzva, medjutim onda su mi objasnili da tu ljudi cekaju ko nije zakazan online, jer kao sistem nesto ne radi dobro, pa moze i licno da se dodje bez ikakvog zakazivanja, i odmah preda zahtev za novi pasos, samo, naravno, treba stici na red hehe..medjutim, ovi koji su zakazani online, kao i ja sto sam, imaju prioritet, tako da sam usao u roku od 5 min..Isto kao i kod Lazara, u tih kratkih minuta cekanja, sam prisustvovao svadji, jer je bilo padobranaca, pa onda su se pojavile 2 familije Cigana sa brdo beba, koji kao idu preko reda, jer beba itd...u sv. slucaju, jeste haos, al sam ja uleteo odmah. Sve zavrsio za 5 min, i rekli mi da mogu da podignem pasos za nedelju dana...Otisao sam posle 9 dana, prosle nedelje, i podigao s jednim papirom koji ti daju, ali ne secam se da su na papiru ista napisali da mora da se podigne u nekom predvidjenom roku, ali ko zna.... Jedna napomena: ako vadite novi pasos zbog toga sto je popunjen, ne placajte onu skuplju cenu od 4200 ili 4300 din, koja kao vazi za one koji vade pasos kojem je datum isteka veci od 7 meseci od dana podnosenja zahteva.. To ne vazi za nas, nego se placa normalnih 3600 din. U kancelariji su mi rekli da potpisem izjavu da se odricem te razlike u parama, jer je kao velika komplikacija da se to sad ponovo plati i vrati stara uplata... Tako izgleda svima uzimaju extra kintu, jer je tu moju izjavu ubacila u neku korpu visoku jedno metar i koja je bila dupke puna tih izjava...Znaci bilo ih je hiljade unutra...Kad sam je pitao kako uopste neko moze da izvadi pasos unapred, a da mu stari nije istekao, da mu nisu popunjene stranice, i da ga nije izgubio, rekla mi je da moze, da ne moze da mi objasnjava, ali da imaju neke situacije koje su jako retke...Naravno, oni to na sajtu nigde nisu objasnili, i tako svi kojima su popunjene stranice u pasosu placaju tu vecu cenu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 9 4 hours ago, ThirstyTraveler said: Nemam papir kod sebe pa ne mogu da ti kazem preciznije. Vadio sam novi pasos u julu i sjecam se da je bio neki rok za podizanje sigurno. Malopre sam nesto na brzinu guglao, pa izaslo nesto za BiH, da valjda, nema rok za podizanje licnih dokumenata, osim za pasos, pa je negde bilo zabelezeno u 2 slucaja da su pasosi ponisteni, jer nisu podignuti nakon nekog predvidjenog vremena, ne znam kojeg. Ako je sve to uopste relevantno za Srbiju. 3 hours ago, Lazar said: 1) Prvo se mora zakazati termin za podnošenje zahteva. Postoji online sistem za zakazivanje termina, ali tako se mogu zakazati samo subote, i obično su svi termini popunjeni dva meseca unapred. Termin se može zakazati i lično: u Novom Sadu, to je svakog radnog dana u 7 uveče. Ja sam došao već u 5 jer sam očekivao gužvu, i bila je gužva, u 7 je bilo stotinak ljudi (puna cela sala i još red ispred zgrade na ulici). Kad se šalter otvorio počeli su da se guraju, svađaju ko je prvi stigao, ljudi sa malom decom, cigani, siledžije, ljudi sa izmišljenim bolestima itd, pa je šalteruša pozvala dežurnog policajca da ih smiri. U svakom slučaju, uspeo sam da zakažem termin za sutradan. Ne znam kakav je i koji to poseban sistem u NSu i vazi za 2 meseca unapred Ja sam zakazao termin za produzenje licne karte preko e-uprave i to je moguce uraditi samo do 30 dana unapred. Ne mora nuzno u svojoj opstini, vec u bilo kojoj, gde ima slobodnih termina koji ti odgovaraju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 9 @Lazar Postoje dve usluge, jedna je specijalno za subote druga je za ostale dane u nedelji. Bar je tako bilo prošlih godina. Nije potpuno očigledno gde su za ostale nedelje, ali bile su malo dublje u listi pre nekoliko meseci (ista situacija traje već duže vreme Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 9 22 hours ago, marica said: Ja sam u MUPu u Starom gradu, vadila ličnu kartu po ubrzanom postupku upravo na osnovu toga što živim u inostranstvu. Tražili su mi neki dokaz. Ja priložila Pass koji ovde imam, oni napravili kopiju i izdali mi ličnu kartu ubrzano. Kakvo je ovo ludilo mozga od strane drzave da izdaje LK i pazi sad po ubrzanom postupku jer neko zivi u inostranstvu a zaprvo i nema prava na licnu kartu... Nemam nista protiv tebe niti tebe prozivam samo ne mogu da verujem sta sam procitao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 9 @deleter u pravu si, sad vidim da može da se zakazuje i za radni dan. Ali je baš dobro sakriveno, uspeo sam da nađem tek sad kad si mi rekao da postoji. Inače te odmah baci na stranicu na kojoj piše еЗаказивање - лична карта и/или пасош - Град Нови Сад (САМО СУБОТА). U Kralja Petra I može i radnim danima. Eto, sad znam za 2034. kad budem sledeći put vadio. @bam-bam pazi kad su i ovde bili cigani sa gomilom male dece i ušli su preko reda jer su deca vrištala. Ja sam čekao puna dva sata, oni su čekali 2 minuta, zakazali i otišli kući. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 9 12 hours ago, bam-bam said: ..Kad sam je pitao kako uopste neko moze da izvadi pasos unapred, a da mu stari nije istekao, da mu nisu popunjene stranice, i da ga nije izgubio, rekla mi je da moze, da ne moze da mi objasnjava, ali da imaju neke situacije koje su jako retke...Naravno, oni to na sajtu nigde nisu objasnili, i tako svi kojima su popunjene stranice u pasosu placaju tu vecu cenu Pre par godina muž i ja bili u BGu i odlučimo da izvadimo nove pasoše. Trebalo je da putujemo nešto po Jugoistočnoj Aziji (živeli već u SG) a tada su nam svuda trebale vize. A malo strana ostalo u pasošu. Ima neki preporučeni minimum kad vadiš vize, bar 2 slobodne, dve susedne slobodne, nešto tako…. U svakom slučaju shvatim da će nam trebati bar 7 strana slobodnih u kratkom roku, i odlučimo da ih zamenimo dok smo u BGu.U to vreme takođe samo neka konzularna odeljenja su izdavala biometrijske pasoše. Nama najbliži je bio Peking. Na sajtu MUPa piše da novi pasoš možeš da dobiješ kad je važenje isteklo ili ne može da služi svrsi. Naš praktično nije mogao da služi svrsi. Nije to tako službenica shvatila. Imali smo scenu, ali moj nezadovoljni mejl žalbe je rezultirao rešavanjem problema u dva dana sa sve izdatim novim pasošima. 7 hours ago, mveruovic said: Kakvo je ovo ludilo mozga od strane drzave da izdaje LK i pazi sad po ubrzanom postupku jer neko zivi u inostranstvu a zaprvo i nema prava na licnu kartu... Nemam nista protiv tebe niti tebe prozivam samo ne mogu da verujem sta sam procitao. Mogla bih roman da napišem ovde o dogodovštinama sa srpskom birokratijom gde se dešavaju slične ili iste stvari. Inače, ja sam ličnu kartu zadržala zbog par praktikalija, ali ne koristim nikakve pogodnosti rezidentalnog statusa.Mislim da je to slučaj sa većinom ljudi. Verovatno država ima neke koristi od tih statistika gde mi postojimo iako ne postojimo. ili je jednostavno sistem star i inertan.. Mislim, kazne su male za to ne odjavljivanje, mrzi me sad i da se bakćem sa time. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites