Posted December 22, 2009 Pozdrav svima. Ne samo da sam nov na forumu, nego sam nov i što se tiče putovanja. Srbiju sam proputovao uzduž i popreko odsedajući po budžacima i planinraskim domovima boga pitaj koje kategorije i bilo mi je lepo. Od inostranstva sam video Budimpeštu, Pefhohori i Rim pre više godina. Sada bih da se upustim u putovanja po inostranstvu. Velika želja mi je da odem u Vijetnam. Voleo bih da mi odgovorite na neke nedoumice što se tiče putovanja uopšte, a ne bi bilo loše i neke informacije vezane baš za Vijetnam. Pošto bih ja putovao u sopstvenom aranžmanu i najjefitinijoj varijanti, znači bez turističkih agencija i njihovih aranžmana interesuje me par stvari: Prvo kada planirate put, a vezano za smeštaj, kako pretražujete hostele, bungalove ili bilo koji drugi smeštaj za tu destinaciju. Da li jednostavno ukucate na google accommodation in Hanoi pa tražite ili već postoje neke agencije preko kojih rezervišete/nađete noćenja. Drugo, kako planirate put na te daleke destinacije. Preko turističkih agencija aviokarta do Vijetnama je oko 700e. Da li je to jedini način ili tražite low c. kompanije pa sklapate put iz delova recimo od Bg-a do Londona, pa odatle do Istanbula pa odatle do Hanoia. Kako to funkcioniše? I gde tražite ako ima vozova od-do. I za kraj, ja bih se pripremio za Vijetnam preko neta u smislu šta gde ima da se vidi, šta ne sme da se propusti itd. ali da li na primer postoje turističke agencije u Vijetnamu koje organizuju neke ture. Da li to na licu mesta potražite ili opet preko neta nađete agencije koje nude usluge raznoraznih tura-vodiča. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2009 Baš za ova pitanja ima dosta odgovora na forumu: i za lowcost do Azije i kako rezervisati hostele i kako naći jeftin voz i kako kombinovati putovanja. Može i google, ali zašto kad je ovde već sve filtrirano. Samo treba malo vremena izdvojiti pa pročitati. Članovi foruma baš dosta korisnih podataka i linkova navedu. Može se koristiti i opcija pretrage ! Srećno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 31, 2009 Upravo sam se vratio s jednog dugackog putovanja po aziji, i koga zanima nesto o severnom vijetnamu, slobodno pitajte... hanoi preporucujem, dobar grad, ali nikako turisticke izletes lokalnim agencijama, jer deru, a ne dobijate nista za to... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2010 Upravo sam se vratio s jednog dugackog putovanja po aziji, i koga zanima nesto o severnom vijetnamu, slobodno pitajte... hanoi preporucujem, dobar grad, ali nikako turisticke izletes lokalnim agencijama, jer deru, a ne dobijate nista za to... Uskoro krecem na put za Hanoi pa me interesuje sta da ocekujem po sletanju na Noi Bai aerodrom (kako do grada-taxi.... savet!) Da li se isplati jednodnevni izlet iz Hanoi-a do Parfum Pagode? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2010 Da li je neko bio u Vijetnamu skoro, interesuju me cene smestaja, hrane, prevoza.........generalno koliko treba para za jedno dvonedeljno krstarenje po Vijetnamu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 8, 2014 Vidim niko ništa nije pisao već 4 godine, očigledno ljudi ne idu u Vijetnam... što mi je drago. Mi se vratismo sa puta pre neki dan, pa sam eto obećao da napišem koju, u čast našeg ''dočeka''. Nisam nikada pisao u negativnom tonu za neku zemlju (oh, kakve greške!), ali sam shvatio da ljudi (mi, putnici) gomilajući i čuvajući ta negativna iskustva ustvari skrivaju te dragocene informacije nesvesno od drugih, onda ti drugi odu u takve zemlje i... dožive hard-core Moldovenjesk! Obišao sam pun đavo zemalja, upoznao zilion ljudi, kultura, običaja... ali tako ogavne ljude kao u Vijetnamu (i Maroku) nikad.Vijetnam kao zemlja nije Bog zna šta poseban. Ima nešto malo istorije (ima je u drugim mnogo više), ima dobrih plaža (a i ovoga ima u mnogo boljem izdanju po drugim zemljama), priroda ništa specijalno. Ono što nam je definitivno pokvarilo celu sliku tamo su LJUDI. Možda je bolje da se napiše ''ljudi'', mada zbog toga što smo upoznali i par valjanih pripadnika vrste,da ne stavljamo apsolutno celu naciju u isti koš.Zapanjujuće je sa kolikom drskošću i bezobrazlukom oni nastupaju prema strancima. Ok, ima toga po svim zemljama, negde skoro nimalo (Japan), a negde skoro maximalno, kao ovde. Ipak, kada ste svakodnevno u kontaktu sa njima oko nalaženja smeštaja, prevoza, kupovine hrane, pića, suvenira, ulaznica, apsolutno u svakom slučaju će se truditi da vas oljušte kao krompir! Taj bezobrazluk nije na foru APP kao što obično biva, već u nekim situacijama ide do ivice agresivnog ponašanja i incidenta (prilikom bukiranja dve karte za putovanje busom noću od 12h sam izričito tražio da nam daju mesta pozadi gde lepo možemo da se ispružimo jer smo skoro pa dva metra; naravno, nema problema. kad smo došli u bus, ne da nisu bila ostavljena mesta, već je zadnji deo busa bio rezervisan za transport robe!?! na moju raspravku sa vozačima kako to nije u redu i kako smo mi dobili odgovor da ćemo bez problema sedeti (ležati-pošto je bio sleeper bus), on je bio toliko drzak da bukvalno samo što nije počeo da psuje, naravno, ja sam uzvratio istom merom jer bezobrazluk ne trpim ni sekunde, ukratko završilo se kao ma ko vas j-be, tako je kako je, da bi pre samog polaska počeli da uguravaju još stvari, neke stare pisaće i ostale mašinske delove koji su smrdeli samo tako, čak su ih stavljali oko mene i cure bukvalno blokirajući nas da izlazimo, na šta sam ja ne trpeći više odreagovao, ustao i dohvatio mašinetinu i kad su videli da sa čovekom od 2 metra nema zezanja, onda su je sklonili). Takvih primera je bilo milion.Jednom sam pitao što su tako bezobrazan narod, da li je to deo njihovog ''nacionalnog folklora'' kojim privlače turiste, besno sam dobio odgovor: Vi ste svi stranci za nas isti i niste vredni ničega, samo je lepo uzimati pare od vas, ko vas j-be, i tako ste nam krivi za sva zla koja smo doživeli!!!I posle ajde odite u takvu zemlju?Svi su jednostavno u funkciji dranja turista, ali SVI! U malim gradovima gde prvi put vide strance se jednostavno uče kako to da rade - cura koja verovatno prvi put saopštava veću cenu od realne to radi sa zadrškom i na licu joj piše da joj je neprijatno, ali Bože moj, tako se ''ulazi'' u taj business. Na autobuskoj stanici, šalteruša nam daje buske karte od 120 umesto od 100 jedinica, na karti jasno piše ime drugog grada da bi ona rekla ''kako nema veze, to je to''. Onda sam ja proverio sa ostalim pesendžerima da bih utvrdio ono što sam i znao, karta je 100. Pokrenuo sam ''lavinu'' na ženu (ako može tako da se kaže, jer time vređam žensku populaciju , da bi na kraju i ona videla kako nema zezanja i vratila nam po 20. Još se u ostatku puta rugala i smejala nama, pipkala nam rance, pa i nas, imitirala itd...Proveli smo nekih osam dana tamo, po zbrzanom postupku smo obišli manje-više sve vredno (od Ho Chi Minh-a na jugu, do Halong Bay-a na severu) i zaista mislim da Vijetnam nije vredan nikakve posete posle svega doživljenog.Po islamskim zemljama sam doživljavao nenormalnu srdačnost i ljubaznost, a ovde, samo što te ne ščepaju i bace u neki logor koji brane tigrovi.Cilj mi je da tamo niko živ ne ode - ako uspem u nameri, biću presrećan, jer onakve bitange to i ne zaslužuju. Napominjem da nas hvala Bogu niko nije opljačkao ili fizički napastvovao, već jednostavno, pišem iskreno i od srca ono što mislim. Naravno, ako je neko baš rešen da ode, dobiće informacije, ali i svojsko ubeđivanje i odvraćanje od strane moje malenkosti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 8, 2014 Obicno nisam aktivan na forumu, i ne obracam paznju na rasprave, ali stvarno moram da reagujem. Moj utisak o Vijetnamu uopste nije bio takav. Meni je u toj zemlji bilo lepo.Slazem se da Vijetnamci nisu najljubazniji narod na svetu, ali mislim da se ovde malo preteralo.Ako birate izmedju Vijetnama i Kambodze-Kambodza defintivno, ali Vijetnam ne bi trebalo zanemariti.Pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2014 Vatroslave, u pravu si, stvarno su preterali sa ponašanjem. BTW, braća Kmeri nisu nimalo bolji od Vijetnamaca, i tamo smo bili puni ''utisaka'', nego zaseni nas Angkor sa svojim čudesima pa rekosmo da ne pišemo ništa.Imaš tamo zemlju Laos, još nije iskvarena turistima, ljudi su jako pristojni i normalni. Za Japan i Koreju je izlišno govoriti, to kao da je neko otcepio deo Evrope i bacio ga u ovaj deo sveta, totalno druga priča. U Japanu sam se čak stalno osećao nekako neprijatno zbog njihove super-extra kulturnosti.Planiram februara na Tajland. Ako mi neko kaže kako su oni isti kao Kmeri ili Vijetnamci, žešće ću se razočarati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2014 Vatroslave, u pravu si, stvarno su preterali sa ponašanjem. BTW, braća Kmeri nisu nimalo bolji od Vijetnamaca, i tamo smo bili puni ''utisaka'', nego zaseni nas Angkor sa svojim čudesima pa rekosmo da ne pišemo ništa.Imaš tamo zemlju Laos, još nije iskvarena turistima, ljudi su jako pristojni i normalni. Za Japan i Koreju je izlišno govoriti, to kao da je neko otcepio deo Evrope i bacio ga u ovaj deo sveta, totalno druga priča. U Japanu sam se čak stalno osećao nekako neprijatno zbog njihove super-extra kulturnosti.Planiram februara na Tajland. Ako mi neko kaže kako su oni isti kao Kmeri ili Vijetnamci, žešće ću se razočarati.Jos gori su. U stvari tai su najgori od svih, ali su za razliku od gore pomenutih malo "namazaniji" pa se tako provuku. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2014 Divota! Znam da oni imaju najdužu turističku tradiciju i najviše turista, jelte, pa sam mislio da se kojim čudom desilo da se malo edukuju vremenom... Ali dobro, videćemo. To je tek za par meseci, da prođe prvo ovaj šok. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2014 (edited) Naplacivanje vece cene strancima nije specificno samo za jugoistocnu Aziju ili cak celu Aziju. Setite se samo taksista na zeleznickoj stanici u Beogradu, na aerodromu ili na crnogorskom primorju.U principu ako neko ima pristojnu platu i ne mora da se dovija da bi preziveo onda je to druga stvar, obicno na takvim mestima na kojima su radnici solidno placeni su i cene na nivou tako da ni nema potrebe da se bavi ovakvim multi-cenovnikom.Medjutim, kad neko gleda da se prehrani, a pruza uslugu strancu koji ima desetostruko visa primanja onda stupa na snagu taj multi-cenovnik.Ne kazem da je to u redu, samo obrcem situaciju, da se sagleda iz druge perspektive.Slicno i sa visim cenama za ulaz u nacionalne parkove, muzeje i slicno - sve se to finansira iz budzeta, tako da ako kao stranac ne placas porez onda se to kompenzuje visom cenom karte.Ne bih nikako krivio bilo koju naciju ili drzavu, vec bih uzroke ovakvih problema pre svega trazio u siromastvu i piramidalnoj raspodeli resursa na svetsku populaciju. A ne/ljubaznost je druga stvar i tu stvarno ne moze niko da se vadi na zivotni standard. Nisam bio ni u Vijetnamu ni u Kambodzi, ali je moj utisak da su ljudi ljubazni na Tajlandu i u Laosu. U Laosu narocito. Pretpostavljam zato sto su jako dugo vremena bili izolovani i sto su im stranci i dalje zanimljiva novotarija i novi izvor prihoda dok su na Tajlandu potpuno oguglali, a i tip posetilaca na Tajlandu i u Laosu se razlikuje. Mislim da mnogo vise kukolja ide na Tajland radi napijanja, seks turizma i bahanalisanja nego u Laos. Pa prema tome su i lokalci obazriviji prema strancima na Tajlandu. Edited October 9, 2014 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2014 Manje-više se slažem sa svim što si napisao. Da dam jednu dopunu. Obišao sam dobar deo siromašnih zemalja. Zapravo, one možda čine i preko 70%, jer mi jednostavno više prijaju od razvijenih koje su mi prilično dosadne, skupe i predvidive. Islamske siromašne zemlje mahom nemaju taj problem od kog pate Vijetnam, Kambodža i slične dalekoazijske zemlje. Ima situacija gde hoće da te oljušte (ozloglašeni Maroko, delovi Palestine, Jordan), ali tu je recimo i jedna ultra-siromašna Sirija, kao i Alžir, Tunis, Iran, Turska (manje turistički delovi) gde ljudi stvarno ne rade takve stvari. Tamo čak ŽELE da ti pomognu, osećaju se lepo kad to čine. Ovde te (kao što jedan momak reče u delu o Kambodži) gledaju kao pokretni bankomat, preziru te, obožavaju tvoje pare i osećaju se nekako ushićeno kada te izrade. Mislim da oni nemaju predstavu šta znači i kako pomoći strancu u nevolji, to im je totalno nepoznata kategorija. Na drugoj strani, čak i u turističkim delovima Turske, pa i ovim pobrojanim islamskim zemljama ne deru te na drzak i bezobrazan način, nego nekako smešno, da bi na kraju popustili, nasmejali se, prozezali, sve se drugačije završi, tako da i ne gledaš to tragično. Ovde kada ne uspeju u nameri imaju pogled ala ''pobio si mi celu familiju, gubi mi se s očiju''. Osmeh sam retko viđao, zaista.E sad, ko je kriv zbog čega su oni takvi? To je pitanje za neke dublje analize, rekao bih. Ja uvek volim krivicu prvo da svalim na političare i loš obrazovni sistem. Mada, nekako su krivi i ti zapadni turisti koji stvarno imaju brdo para (mi backpackeri ih, jelte, nemamo?), kojima sve ovo nije skupo i koji plaćajući sve to papreno ohrabruju lokalce da budu drskiji. A kad pomenu ''kukolj'', oni su itekako krivi jer znaju da se ponašaju kretenski prema lokalcima, verovatno zato i takve frustracije prema (svima) nama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2014 (edited) Naplacivanje vece cene strancima nije specificno samo za jugoistocnu Aziju ili cak celu Aziju. Setite se samo taksista na zeleznickoj stanici u Beogradu, na aerodromu ili na crnogorskom primorju.U principu ako neko ima pristojnu platu i ne mora da se dovija da bi preziveo onda je to druga stvar, obicno na takvim mestima na kojima su radnici solidno placeni su i cene na nivou tako da ni nema potrebe da se bavi ovakvim multi-cenovnikom.Medjutim, kad neko gleda da se prehrani, a pruza uslugu strancu koji ima desetostruko visa primanja onda stupa na snagu taj multi-cenovnik.Ne kazem da je to u redu, samo obrcem situaciju, da se sagleda iz druge perspektive.Slicno i sa visim cenama za ulaz u nacionalne parkove, muzeje i slicno - sve se to finansira iz budzeta, tako da ako kao stranac ne placas porez onda se to kompenzuje visom cenom karte.Ne bih nikako krivio bilo koju naciju ili drzavu, vec bih uzroke ovakvih problema pre svega trazio u siromastvu i piramidalnoj raspodeli resursa na svetsku populaciju. A ne/ljubaznost je druga stvar i tu stvarno ne moze niko da se vadi na zivotni standard. Nisam bio ni u Vijetnamu ni u Kambodzi, ali je moj utisak da su ljudi ljubazni na Tajlandu i u Laosu. U Laosu narocito. Pretpostavljam zato sto su jako dugo vremena bili izolovani i sto su im stranci i dalje zanimljiva novotarija i novi izvor prihoda dok su na Tajlandu potpuno oguglali, a i tip posetilaca na Tajlandu i u Laosu se razlikuje. Mislim da mnogo vise kukolja ide na Tajland radi napijanja, seks turizma i bahanalisanja nego u Laos. Pa prema tome su i lokalci obazriviji prema strancima na Tajlandu.stojim u redu za trajekt napulj- kapri....karta za drzavljane italije 5 evra, strance 30..pise na salteru lepo...ja cujem sta ovi lokalci ispred mene kazu, pokupim malo naglasak ( dobro mi idu jezici heheh), i dobijem kartu za 5 evrica ...stvar je u tome da ljudi koji zive u turistickim zemljama, ili tamo gde imaju puno doseljenika, imaju prilicno lose misljenje o "ljudima sa strane", ukljucujuci i turiste....pa pogledajte uostalom i nase bivse komsije koje imaju primorje....svi samo zele da oderu turiste, i pri tom misle o njima sve najgore, cesto to i kazu na svom jeziku, ako ih stranac nece razumeti...samo je ekspresija tih osecanja drugacija od kulture do kulture...meni, npr. mnogo vise smeta nadmen stav engleza ili francuza, gde jednostavno osetim, bar ja, da na mene gledaju kao na nize bice...iako im ostavim brdo para...a i desilo mi se nekoliko puta da cujem kako englezi izmedju sebe zovu "zute" - flip flops.........to nikad nece reci ako je neko, ko nije njihov, tu u drustvu...a posto imam jako puno dobrih prijatelja engleza, to su mi i potvrdili...jedna od retkih zemalja gde mi se cini da odnos prema strancima nije negativan, je USA...valjda zato sto su i svi oni dodjosi hehehe sad, nekome je ruzniji naziv- prljavi stranac, a nekome, kao meni, nipodastavajuci flip-flop....sve je to stvar estetike... sorry za trol....tema vijetnam heheh.....po meni, vijetnamci jesu malo nezgodni, i drski, ali ima verovatno i razloga zasto je tako....stranci su im , u skorijoj istoriji, pobili pola stanovnistva i urnisali zemlju...ono sto smo mi imali 3 meseca, oni su imali 15 godina, samo u zadnjih pola veka...tako da, verovatno, sve belce poistovecuju sa amerima, ili francuzima....inace, vijetnamci koje sam upoznao bolje, su cool ljudi...samo eto, malo zestokiji...a to neki nasi susedi mogu i za nas da kazu hahha...tako da mi nije bilo tesko da udjem u njihov "trip", i posle smo se odlicno slagali ...meni je u vijetnamu bilo lepo Edited October 9, 2014 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2014 Da se ogradim odmah - i meni se gade svi ti ''nabijači'' cena u NS za vreme Exita koji naplaćuju sendviče duplo strancima, ista stvar u Guči. Dakle, da ne ispadne kako toga kod nas nema a da su Azijati najgori. Njihov stav je među najgorima, a te pojave ima svuda očito. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2014 (edited) Nikada nisam bio u Vijetnamu, a ni u tom delu Azije. Medjutim jako dobro poznajem dve devojke iz Vijetnama, i moram priznati da sam se malo iznenadio kada sam procitao Talesov post gde je nazvao Vijetnamcime ogavnima. Obe devojke znam jako dobro, i dosta su mi pricale o svojoj zemlji i o svojim sunarodnicima. Stalno su isticale kako su u Vijetnamu ljudi posteni, ljubazni, hoce da pomognu, itd. Poverovao sam im jer su i same odavale takav utisak. Inace bas sam se prosle sedmice cuo sa ovom jednom. Pitao sam je o cenama o Vijetnamu, i kada je najbolje da se obidje itd. Evo sta mi je napisala, mozda bude nekome od koristi:In VN, you can travel by motorbike and it's quite cheap, actually if you come, i will ask my family to lend you one, you only have to pay the gas.Except for ticket flight, for a quite good trip in Viet Nam, which you can have beautiful beaches, sea foods, visit places in Da Nang and nearby. Quite cheap : Average food expense / 1 day : 4$ -10$ with beer and drink - 20$ Average travel cost by motorbike : 2-4 $ day for gas. If you rent, it's also cheap, may be about 2 $/ day Fee for places visit : some free, some costly but not much like Egypt, the most cosly place here is about 20$ and you will enjoy it so much!!! For example Ba Na hill - 20$ and it include everything : cable trip to the moutain, visit all place there and games , some extra fee for some extra place and food but still not much. The beach in our city is amazing and cost no fee at all. haha. And the seafood is so fresh and great , but also very very cheap, the most costly thing may be lobsters which i don't know but may be cost about 50$ , hihi. And others like fish, shrimps, cullte ... is very cheap and fresh and decilious cooked , it will cost most 20$ per a meal for 4 with drink and all.I don't know but November and December is not a good time for fun. We have flood and big storm in Da Nang. And the north is cold , not too cold for snow but still cold, may be it will be cool to you but i'm not enjoyed at all haha. Summer is hot, but the beach is awsome And Autumn time Sept- Oct is the best for Mid- Viet Nam in Da Nang. We have some rain but not too much rain, and sunny day. In winter, in the north will be better without flood and storm and i recommended you to come to Hai Phong city, not our capital Ha Noi. I don't like Ha Noi because it's so crowed and not very organise. My city in mid-VietNam is the best place in Viet Nam, i guarantee you However, you still can visit some place in the North and the South to experience the different.In the city it might be more costly. You really can travel by motorbike, it very cool way to travel in Viet Nam And much more cheaper. You can go anywhere, stop anytime and do everything you like. If you come here, i can give you all the advices and my friends will help you out too !!! ^^ hihi If you never see flood and big huge tropical storm, may be flood and storm in Vietnam's winter time might be a new experience. VietNam have no snow, only 1 time a year in very high place on mountain like Sa Pa - very beautiful place of Viet Nam. Edited October 9, 2014 by Zidar Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2014 Hehe, burazeru, ja posle iskustva sa našim ljudima svukuda stvarno nemam pohvalno mišljenje o Srbima, a naročito kad vidiš u kakvom smo stanju doveli zemlju. Pa ipak, nikad ne bih loše nešto rekao o Srbima pred strancima, NIKAD! Tako da, ni ja ne očekujem da Vijetnamke drugima kažu: jeste, Tales je u pravu, mi smo stvarno dno-dna nacija kad mrzimo vas strance a obožavamo vašu kintu! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2014 Što se tiče tog jeftinog voženja bajka po Vijetnamu: http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g293921-i8432-k2689645-Driving_or_Motorbiking_in_Vietnam_It_s_the_law-Vietnam.html Driving or Motorbiking in Vietnam ---- It's the law Apr 06, 2009, 12:41 PM HERE IS OFFICAL WORD: Most foreigners who have a driver’s license issued in their home countries simply have to register for a license here,’says Lam Thanh Trung, vice-chief of the Agency for Granting Driving Licenses (a sub-department of Ho Chi Minh City’s Service of Transportation). [...] However, licenses are only granted to those who have valid travel visas for a period of at least three months in Vietnam (though the actual length of the visit does not have to be that long). [...] Standard driver’s licenses in Vietnam are good for five years. Motorbike licenses, on the other hand, have no expiry date.’An important point to note, how-ever, is that the type of license issued in Vietnam will only be equivalent to the type granted in one’s home country. For instance, ‘A four-wheel driver’s license can-not be registered to ride a motorcycle,’ Trung stresses. Those who have a four-wheel license but want to ride a motorcycle will have to pass an exam on riding techniques, but won’t have to take a written exam on traffic laws. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2014 @Tales Ako su lagali mene, i ja lazem vas. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2014 Joj prijatelju, vodi racuna, narocito sa tim motobajkom.Znam ih gomilu koji su uzeli motobajk, neko im kao dao da im ucini,pa posle dan - dva... nema motobajka i sta ces... mora da platis, a oni ga sami ukradose sa rezervnim kljucem. Nema smisla, oni sirotinja, dadose ti da ti ucine, pa sad ostali bez motobajka.Ja im nista, ama bas nista ne verujem. Najcesce koriscena recenica medju njima je ME NO HAVE MONEY...Sad sam i ja sam poceo da je koristim, pa kad dodjem da popijem kafu, bar girls odma sedaju za sto, a ja im samo dodam... ME NO HAVE MONEY. I odose bez pozdrava.Ajde da ne gresim dusu, nisu valjda bas svi takvi, ali ja nisam ni jednom naisao na nekoga ko ce nesto daucini ili pomogne, a da to bude bez njihove provizije, Oni za dzabe ne rade NISTA.Kao sto sam rekao u onom mom dugackom postu, mi smo za njih pokretni ATM i nista vise.Ja zivim ovde, pa ajde recimo da mogu da malo udjem u sustinu.Ne zelim da te oneraspolozim, naprotiv, ali strogo vodi racuna.Pozdrav i sa srecom ako dolazis u ove krajeve, Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2014 Što se tiče tog jeftinog voženja bajka po Vijetnamu:http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g293921-i8432-k2689645-Driving_or_Motorbiking_in_Vietnam_It_s_the_law-Vietnam.htmlJeste, tako bi trebalo da bude, ali kad odes sa recimo dozvolom iz Srbije, BiH ili Hrvatske, onda ti kazu da ne moze, jer nije na engleskom!?Mora kao prevod dozvole na engleski. Ili internacionalna vozacka, to priznaju, E ako nemas, onda ti kazu, ajd mogu ja da ti zavrsim, ali mora malo da se pocasti, sto bi u prevodu bilo, za Kambodzu na primer, 45$ regularna cena, a sa tim "castimo malo" 95$.Isto ti je i u Vijetnamu. Cela SEA je uglavnom isto sve. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2014 umesacu sei i reci da pisete gomile gluposti....za osam dana u vijetnamu i sve se vec zna,zar ne?....sta je bilo ho shi min,hanoi,halong by i to naravno s turom iz hanoja,sta se moze inace obici za osam danavijetnamci kao ljudi nisu za da se lose izrazim za pi...ce imaju jak karakter i pa sta ako hoce da vas zaebu....smejao sam se sa njima dok su vacarili kojekakve naivce...sve je u tome kako se postavite i ponasate prema njimau severnom delu su najlosiji,nekako siroviji i prgaviji a pogotovo u Sapi dok su u juznom delu meni stvarno super...dosta puta su me pozivali na kafu ili castili me klopom i super su i nisu dvolicni kao recimo u laosu...u laosu mi se uopste nisu dopali,jako dvolicni i vacare te nako na finjaka,dok je u vijetnamo to direktno....recimo negde mi daju manje klope nego sto bi trebalo i ja im manje i platim iako su mi rekli cenu pre,nema tu nekih svadja ovo ono jednostavno se treba ponasati onako saljivo bezobrazno i ok jeto s motorima su isto gluposti sto pisete,ako vam je do sigurnosti iznajmite ga u hotelu,ja sam uzimao tamo gde mi daju jeftinije,uglavnom 4 dolara za dan,cenkanje se uglavnom svodilo na to da pitam kolko je pa ako kaze 5 ili 6 pitam za 4 ako nece produzim do drugom,motora ima tu ko alva i uglavnom vas taj prvi zove nazad i da vam za tu lovu,a za te dozvole koga je uopste briga i da vas neko zaustavi par dolara resava stvar,niko me nijednom nije zaustavio za bilo stahoteli su uglavnom des dolara osim ako necete u neke rekomandovane s masom jadnih bekpekera gde je veca cena...uglavnom se pita za cenu pa ako nece za deset produzi se dalje,.ja sam se tako osilio pa sam trazio sa balkonom i dnevnim svetlom jel vole da uvaljuju neke sobe bez prozora al na to padaju uglavnom ti jadni bekpekerivacario sam i ja njih dosta puta,kao recimo u sapi traze neke pare kad idete motorom da vidite neka cuda,jednostavno mahnite i dajte gas,oni se deru a vi se smejte,negde sam i u atrakcije jednoistavno dao gas i jednom je samo posao za mnom...pa sta platite mu koliko treba,ono kao nisam znaotako sam se vratio tamo ponovo jel mi je super bilo,prosle god mesec i ove mesec dana...destinacija koju i te kako treba obici i pritom jako jeftina i da za halong baj se neide sa turom iz hanoija vec se ide za kat ba ostrvo pa se zeza tamo i od tamo uzme neki brod...tako jedno fenomenalno mesto se ne upropastava turom iz hanoiai ko ne zeli da vozi motor ni ne treba da ide tamo nek ide bolje negde drugde,jel se vijetnam ne gleda s autobuskim turama koje su da napomenem jako lose i prenatrpanei sve treba placati u njihovoj lovi a ne u dolarima jel se cene zaokruzuju a za dolar se dobija vise u banci od te sume sto se zaokruzi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2014 Hahahaha, evo ga Pera, legenda sajta! Pa gde si ti čoveče, nije te bilo dugo vremena? Prosto sam sad počastvovan da odgovaraš na ovom topiku! Ej, matori, pa nije baš da su sve gluposti. Ko me zna, zna da sam zakleti neprijatelj agencija i tih bus-tura. Ono, jes' da smo silom prilika morali da putujemo busevima (onim regularnim) jer em nismo imali puno vremena, em stopiranje je maltretiranje najgore tamo (ne može više od 200km na dan da se pređe), ali agencije - najn! Ok, stekli smo suprotna mišljenja o tim zemljama, i to je lepo. Evo, moje se podudara skoro u potpunosti sa camalusom - koji tamo živi, i verovatno je ovde najkompetentniji da kaže šta o tome. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2014 Hahahaha, evo ga Pera, legenda sajta! Pa gde si ti čoveče, nije te bilo dugo vremena? Prosto sam sad počastvovan da odgovaraš na ovom topiku! Ej, matori, pa nije baš da su sve gluposti. Ko me zna, zna da sam zakleti neprijatelj agencija i tih bus-tura. Ono, jes' da smo silom prilika morali da putujemo busevima (onim regularnim) jer em nismo imali puno vremena, em stopiranje je maltretiranje najgore tamo (ne može više od 200km na dan da se pređe), ali agencije - najn! Ok, stekli smo suprotna mišljenja o tim zemljama, i to je lepo. Evo, moje se podudara skoro u potpunosti sa camalusom - koji tamo živi, i verovatno je ovde najkompetentniji da kaže šta o tome.e tako treba..razlicita misljenja, iz razlicitih uglova, pa da se citaoci lepo pronadju sta im vise pristaje njihovom poimanju stvari...a i u jednom smo se svi slozili- da su vijetnamci zestokiji i nadrkaniji od vecine tih okolnih naroda, i da sa njima nema zajebancije i cile mile...al sto ne znaci da su losiji...evo jedne skice koja ih lepo opisuje: vozim se u tadzi na suvozacevom mestu, i vidim matori taksista na misici ima istetovirano vietcong....i odma krenem u spiku ja kao iz srbije mi se borili protiv amera kao i oni, i nema puno naroda koji su imali muda da se fajtaju sa amerima..kao, samo mi iracani vijetnamci afganistanci...a matori se samo okrenu ka meni i rece, bez da je trepnuo- yes,you all fight, but only we win Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2014 e tako treba..razlicita misljenja, iz razlicitih uglova, pa da se citaoci lepo pronadju sta im vise pristaje njihovom poimanju stvari...a i u jednom smo se svi slozili- da su vijetnamci zestokiji i nadrkaniji od vecine tih okolnih naroda, i da sa njima nema zajebancije i cile mile...al sto ne znaci da su losiji...evo jedne skice koja ih lepo opisuje: vozim se u tadzi na suvozacevom mestu, i vidim matori taksista na misici ima istetovirano vietcong....i odma krenem u spiku ja kao iz srbije mi se borili protiv amera kao i oni, i nema puno naroda koji su imali muda da se fajtaju sa amerima..kao, samo mi iracani vijetnamci afganistanci...a matori se samo okrenu ka meni i rece, bez da je trepnuo- yes,you all fight, but only we winJaojjjjkakav majstor !!!Pa sto je istina, istina je Svaka mu cast. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 12, 2014 Vatroslave, u pravu si, stvarno su preterali sa ponašanjem. BTW, braća Kmeri nisu nimalo bolji od Vijetnamaca, i tamo smo bili puni ''utisaka'', nego zaseni nas Angkor sa svojim čudesima pa rekosmo da ne pišemo ništa.Imaš tamo zemlju Laos, još nije iskvarena turistima, ljudi su jako pristojni i normalni. Za Japan i Koreju je izlišno govoriti, to kao da je neko otcepio deo Evrope i bacio ga u ovaj deo sveta, totalno druga priča. U Japanu sam se čak stalno osećao nekako neprijatno zbog njihove super-extra kulturnosti.Planiram februara na Tajland. Ako mi neko kaže kako su oni isti kao Kmeri ili Vijetnamci, žešće ću se razočarati.jedna mi stvar nikako nece biti jasna..kako to da svi ti divni kulturni narodi japanci nemci englezi malo malo pa naprave neko sranje gde pobiju milione i porobe pola sveta, a vecina ovih "divljaka" nikad nikog nije dirala.... da li je to u stvari njihova zelja za prosvetiteljskom misijom i sirenjem kulture i pismenosti, ili sta li? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites