Posted May 11, 2017 (edited) Noskichu, ja za tebe imam predlog, jer meni treba investitor, 'ajde lepo da otvorimo agenciju i dovodimo ljude u Vijetnam bilo turistički bilo radi TEFL kurseva, slično kao onaj Južnoafrikanac, samo ćemo da proširimo paletu proizvoda. Trenutno zagađenje u Hanoju i HCM-u http://aqicn.org/city/vietnam/hanoi/ http://aqicn.org/city/vietnam/ho-chi-minh-city/us-consulate/ Sada je od 51-57, to umereno zagađeno, u pola devet uveče kada je saobraćaj mnogo ređi, preko dana ido do 127, nekad i više nekad malo manje. Tamo je izuzetno toplo, i to je problem uz vlažnost od oko 91%, i zagađenje bude baš teško, u Hanoju preko dana ne može da te ne grebe i guši u grlu, nema šanse mnogo je olova u vazduhu. Plus vetra nema, recimo ovde u Nha Trangu, vetra uvek ima pored mora, plus i predveče, i onda i to preko dana zagađenje koje se skupilo vetar rastera i bude malo prijatnije imaš more da se rashladiš u Hanoju i HCM toga nema, ne kažem da to nije izdrživo i ostalo, nisam video HCM, ali Hanoj jesam i taj grad nikome ne bih preporučio za život, em je grad ružan i prljav em je zagađen, lep deo je oko jezerceta i parka, ali samo kada zaustave saobraćaj zbog nekog praznika ili zato što je nedelja. Niš jeste zagađen, ali ne toliko, pa čak ni zimi jer ima uvek vetra i takođe sve to rastera i nebo se uvek vidi, centar Beograda pretpostavljam da je približno tog zagađenja, ali već šta ja znam Banovo Brdo, Novi Beograd opet zbog vetra itd. lakše se diše, ali centar tipa Obilićev venac i slično je tog kalibra kao ovi Vijetnamski gradovi samo opet bitna stavka u Beogradu se uvek vidi nebo, znači nema toliko smoga obrni-okreni. Da ne pričamo recimo u Nišu, Palilula ili Pantelej i Durlan da su sigurno u zelenoj zoni 24 sata dnevno. Manji gradovi kod nas su neuporedivo čistiji. Čuo sam da ovde prskaju svu hranu. voće i povrće nemilice, sada sam i dobio potvrdu da je Vijetnam poznat po hemikalijama u hrani, e sada i u Srbiji se prska i u EU, ali ovde verovatno nema nikakva kontrola, jer i djubre bacaju svuda, što je vrlo ružno imaju prelepu prirodu i plaže, ali djubre je sastavni deo, sada još napali ova brda okolna, samo zidaju po njima u toj izgradnji vodi ovaj njihov milijarder jedini, sve će da razbuca ovde, jednostavno čovek nema mere, za 2-3 godine ova regija ovde neće imati ništa od prirodnih lepota ko hoće sada da vidi ovaj kraj oko Nha Tranga, pravi je trenutak. Oko Hanoja bar bližoj okolini nema ni lepe prirode ni lepih naselja, većinom su pirinčana polja, naselja i kuće su specifične, njihov neki princip gradnje, ne izgleda ni malo lepo, i dograđuju spratove po principu sam svoj majstor to stoji nakrivo, imaš utisak svakod trenutka će pasti takvih nadgradnji ima i u Hanoju puno takvih kuća svuda. Moj utisak je da je jug dosta lepši. Da zanimljivost, oni zidaju skoro 24h dnevno, evo sada je 21h po vijetnamskom vremenu i dalje se čuju čekići. U onom njihovom "Diznilendu" platiš ulaznice uđeš ono pola onog zabavnog parka je gradilište, zidaju do kasno u noć, ljudska prava, prava radnika i ostalo, oni to ovde drugačije shvataju, po prodavnicama rade od ujutru dok se ne zatvore radnje kasno uveče, tu i odremaju i sve ostalo. Mnogo su malo plaćeni pa ih zato ima u jednoj maloj prodavnici po 4-5, zapošljavaju i više nego što im treba, ali ih plate od 110-170$ mesečno. Oni jesu ceo dan na poslu i zidaju i noću, ali nije to rad sad ono udri, jak tempo, da se oznojiš pošteno i da pucaju leđa, to je kod njih sve lagano, tu im zavidim stvarno su opušteni i oni nigde ne žure sa poslom. Ako ti negde pravi onaj Banh Mhi sendvič to traje jedno 5 minuta, realno ne treba utreniranom čoveku više od 10-20 sekudni. Mislim oni imam utisak da jednostavno takvi su malo im treba za hranu, malo jedu, ne troše mnogo energije, i guraju, puno ih je i to im definiše mnoge običaje kod njih, zato i ne brinu o bezbednosti niti o bilo čemu, imaju rezervu uvek 95 miliona ljudi na raspolaganju koji su mali potrošači i malo zahtevni, zamena je na dohvat ruke. Edited May 11, 2017 by Dodik Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2017 (edited) A cekaj Dodik, jesi li ti sa porodicom zapucao u Vijetnam samo zbog Youtube klipova Alexa Stevensona, Ninja teacher-a? Alex je solo mlad decko, zvanicno je kao Juznoafrikanac native speaker i njegova situacija sa tvojom nema ama bas nikakvih dodirnih tacaka. Mislim da je tvoj najveci problem sto odmah cim nesto cujes od nekoga to prihvatas kao bezuslovnu istinu. I moj ti je savet da u buducnosti budes dosta oprezniji. Ipak ti nisi sam, odgovoran si za porodicu i malo dete. Nemoj molim te grlom u jagode. Vec dobro promisli, isplaniraj, pripremaj. I korak po korak. A ne odmah sve ili nista. Edited May 11, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2017 Hvala Noskichu, biću oprezniji! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2017 O Vijetnamu udario sam završni "putopis" u ovoj temi, čitajte putnici namernici da znate šta vas očekuje, ko hoće da živi, ko da putuje i samo obilazi. https://www.klubputnika.org/forum/topic/9398-predavanje-engleskog-život-i-rad-u-vijetnamu/?page=3 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2017 (edited) Evo, danas u Da Nangu, pa da dodam, ovo ko posećuje Vijetnam obavezno da poseti Da Nang, stvarno nisam očekivao ovako prijatno iznenađenje, ovde je @noskich bio sasvim u pravu, lep je grad, liči na mediteranski samo sa širokim ulicama, nije ni zagađen nešto, prašina i od ovih vozila, ali ne preterano. Ljudi bar u ovom kvartu, su mahom ljubazni i ne drpaju, čak znaju bar osnovni engleski što nisam mogao da verujem, naplaćuju normalno, ima i par pekarica, skroz druga priča, videćemo narednih dana. U hotel gde smo stigli neki ćumez, a na slikama dobro izgleda zaobilazite Ruby Guesthouse, kao kuća Adams Family, a nije ni najjeftiniji, odma' rekli tom liku doviđenja i našli prekoputa, jedina neprijatnost do sada, ovako i cene su niže nego u Hanoju i Nha Trangu, domaćinska atmosfera, opušteni svi, puno kafića, i baš puno prodavnica, ovo je deo između aerodroma i onog mosta za zmajem, kako li se već zove, koji im je zaštitni znak ovog grada. Nema baš toliko zelenila kao Nha Trang, ali je sasvim ok, videćemo kakva je situacija blizu plaže, da li su korektni ili ne domaćini. Za sada vrlo prijatno iznenađenje. Edited May 14, 2017 by Dodik Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2017 (edited) Dodik, mi smo tik do plaze placali sasvim solidan hotel Green Moon samo 10 USD noc. Za jedno 12 USD smo bili u drugom pristojnom hotelu u centru Danang Centre hotel. Motor smo iznajmljivali za 100k donga po danu. Preporuka i za Ngoc Chi restoran, mi smo bili narucili 5 jela sa menija plus sokovi, supu i kiflu, sve 8 USD. Instaliraj aplikaciju Grab sto je njihova verzija Ubera i svuda po gradu za 1-4 dolara, 4 za aerodrom jer se placa taksa za vozila. Plaza je prvoklasna, samo sto je u sredisnjem delu zaliva plitka voda. Nije za plivanje ali idealno za decu. Za plivanje je bolje otici na kraj zaliva. Definitivno jedan od najboljih gradova koje sam ikada posetio. Ako ti je do zelenila pravac planine i neverovatan pogled na grad u zalivu sa Monkey mountain. Edited May 14, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2017 (edited) 12 hours ago, noskich said: Dodik, mi smo tik do plaze placali sasvim solidan hotel Green Moon samo 10 USD noc. Za jedno 12 USD smo bili u drugom pristojnom hotelu u centru Danang Centre hotel. Motor smo iznajmljivali za 100k donga po danu. Preporuka i za Ngoc Chi restoran, mi smo bili narucili 5 jela sa menija plus sokovi, supu i kiflu, sve 8 USD. Instaliraj aplikaciju Grab sto je njihova verzija Ubera i svuda po gradu za 1-4 dolara, 4 za aerodrom jer se placa taksa za vozila. Plaza je prvoklasna, samo sto je u sredisnjem delu zaliva plitka voda. Nije za plivanje ali idealno za decu. Za plivanje je bolje otici na kraj zaliva. Definitivno jedan od najboljih gradova koje sam ikada posetio. Ako ti je do zelenila pravac planine i neverovatan pogled na grad u zalivu sa Monkey mountain. Hvala puno na tipovima. Mi smo blizu mosta, Dragon Bridge jer je tako ispalo nekako ne znam ni sam, ali je dobro pošto smo fascinirani ovim njhovim građevinskim poduhvatom, uzeli smo sada smeštaj prve klase, apartman sa kuhinjom, malo skuplji doduše oko 110 dolara za 6 noći, ali vredi. Mada verovatno ćemo po restoranima mahom da se hranimo jer su ovde stvarno dobri i mnogo jeftiniji za ono što nude, nego u Hanoju i Nha Tranghu. Ja sam u šoku, ali pozitivnom prvi put od kada sam u Vijetnamu, ja ne mogu da verujem da ovde postoji ovakav grad. Beograd je prdež u kadi za Da Nang. Onaj stari deo grada liči na Mediteran, puno kafića, prodavnica, ljudi sede piju piće, sve lagano, a novi delovi su sa ovim ogromnim ulicama i bulevarima, da ovde saobraćaj stvarno nije problem nije toliko gust, i onda i oni ne voze baš kao kamikaze. Svuda gde smo bili, prošli, ljudi nam se javljaju, hello, šta god sam kupovao i plaćao pošteni su, ljubazni, ovo je neverovatno za Vijetnam, nema potrebe da se cenjkaš, ja kupio 3 soka i dao toj ženi 50k, i krenuo malo izvan radnje, ona mislila da idem uhvati me za ruku, da sačekam, izvadi novac i vrati mi 20K kusur. Ovi ovde kao da su drugi narod, stvarno i u restoranu se trude oko tebe, ovo ovde ja do sada nisam video u Vijetnamu, svaka im čast. Da, ne pričamo što oni koliko ja vidim prosečan žitelj Da Nanga ima mnogo više para na raspolaganju i mnogo bolje živi od prosečnog Srbina u Srbiji, to nema greške. Mislim to danas nije ni teško, ali opet. U odnosu na ostala mesto ovde je najveći broj privatnih automobila, verovao ili ne čak su danas kod mosta bila i dva saobraćajca! Ne znam stvarno, ali drugačije je sve i to u pozitivnom smislu i grad i ljudi. Onaj most predobro izgleda. Njima ovde jedino fali više zelenila u samom gradu, nije da oni neće, svuda su oni zasadili drveće, ali jednostavno nije dovoljno i neće biti za kasnije faliće uvek kiseonika, tu je bolji trenutno Nha Trang, zeleniji je ima brda i planine okolo i baš se primećuje razlika u vazduhu, mada u svemu drugome jednostavno ne može da priđe Da Nangu, ovo je veliki, moderan grad što ti reče. Kuće su prilično lepe mahom i nema mnogo velikih zgrada što je plus. Prodavnice su im ili apsolutno moderne ili pristojnog izgleda, nabasao na Adidas zvaničnu radnju, prosto mi neverovatno bilo rekoh da li je moguće i to da imaju. Ovaj grad toliko odskače da je to neverovatno, ali što je neverovatnije ljudi, stvarno su dobri i ljubazni, i sve je ovde mnogo jeftinije ima veliki izbor svega i restorana i prodavnica i ne kradu te pritom i onda normalno i zbog toga bude jeftinije nego na drugim mestima. Ovde u Da Nangu recimo samac bi mogao pristojno da se hrani po restoranima, koji su dobrog standarda za 250-270$ mesečno možda ne sva tri obroka al dva dnevno sigurno da izgura. U jednoj radnji kupili mi nešto pa vlasnik umesto 15 rekao 50 za cenu ne zna engleski dobro, pa kada smo se sporazumeli on se izvinjava čovek, reko mu ok bre Ovde im milo kada im uđeš u prodavnicu, onda ni meni nije žao da mu ostavim novac, a ne ja treba nekome da guram u džep ti si namršten ne znaš ni dobar dan ni doviđenja da kažeš. Krivo bi mi bilo da nismo došli u Da Nang, takva mesta treba da se vide i posećuju. Edited May 14, 2017 by Dodik Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2017 (edited) Ono, što je po meni velika mana u celom Vijetnamu je to što ovde očigledno svu hranu tretiraju razno-raznim konzervansima, i hemijama koje joj omogućavaju da se ne pokvari na temperaturama od 40c i 91% vlažnosti vazduha. Što znači da su ti konzervansi izuzetno jaki i štetni po zdravlje kada se unose, evo gledam i juče i danas, vitrina sa kolačima u jednoj radnji u komšiluku, čisto je i zaštićeno od prašine, ali vitrina je obična nije rashladna unutra su mafini i razni drugi kolači na tom principu od penastog testa i to stoji tu danima na 32-35c (realno se oseća kao da ima preko 40c) i vlažnost vazduha 91%, što je vazduh vlažniji i veća temperatura namirnice se lakše kvare, ovde i meso pečeno koje prodaju, i salame koji oni unapred naseku za Ban Mhi sendviče, sve to stoji napolju u staklenim vitrinama koje se niti hlade niti se zagrevaju na 63c ili više (temperatura potrebna da se bakterije ne bi razvijale) inače sve van tih standarda, dozvoljava ravoj bakterija otprilike u milionima svakog minuta, pa kako odmiču sati uvek se taj broj povećava. Prođem pored te vitrine sa raznom iseckanom hranom, na jednom mestu čak i lignje, mislim lignje ili oktopus ostaviti negde van frižidera posle minut-dva počeće da smrde, ovde ne niti ide neki neprijatan miris od te hrane niti ih napadaju muve, što je opet prosto neverovatno hrana na polu-otvorenom, napolju, na 40c, muve ih nigde nema. Zato ja bar tako smatram ovde je dobro doći na odmor ili proputovanje, ali za neki duži život sigurno ostaju trajne posledice po vaše zdravlje, za par nedelja ovde do mesec dana verovatno vam ništa neće faliti, ako posle odete negde drugde i jedete hranu koja nije toliko tretirana hemijom kao ovde. @noskich Juče videsmo 3 pacova onako solidna, projuriše kroz kapiju i u neko dvorište, posle i u onom tržnom centru koji izgleda koa mini-kruzer, pored neke radnje sa igrama pacov opet uz stepenice hvata šturu? Jel' u budizmu postoji verovanje da se pacovi ne diraju, pa ih ovde zato ima ili su eto neka slučajnost ili jednostavno ih ima kao i na nekim drugim mestima? Da Nang je prilično čist grad, i stvarno lep grad, ali eto to nas je jedino malo začudilo u par navrata smo ih videli. Nisam ih video recimo u Hanoju koji je prilično prljav grad, pre bi tamo čovek očekivao tako nešto. Edited May 15, 2017 by Dodik Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2017 Verovanje je da ne treba ubijati bilo koje stvorenje koje ima nervni sistem, dakle oseca bol i ima svest. A pacova ima svuda, zavisi gde ti se zalomi da ih vidis. Pacovi i bubasvabe su neizbezni. Mozda jedino mozes biti relativno slobodan od njih u hladnim predelima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2017 14 minutes ago, noskich said: Verovanje je da ne treba ubijati bilo koje stvorenje koje ima nervni sistem, dakle oseca bol i ima svest. A pacova ima svuda, zavisi gde ti se zalomi da ih vidis. Pacovi i bubasvabe su neizbezni. Mozda jedino mozes biti relativno slobodan od njih u hladnim predelima. Ma, da nisu ovo ni neki kapitalni primerci ima i većih u drugim zemljama, nego rekoh da nema nešto veze s njihovim verovanjem, jer znam da u nekim azijskim zemljama imaju i hramove posvećene pacovima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2017 (edited) Samo da dodam, u Vijetnamu mislim da treba izbegavati vijetnamsku izvedbu stranih proizvoda, poput stranih jela i pica i bukvalno sve sto nije lokalno jer je to prilicno loseg kvaliteta, a debelo se naplati. Sva ta 'zapadna'/internacionalna hrana i pice poput sendvica, pica, burgera, koktela, nargila... Kao i bilo sta uvozno, skuplje je nego na 'zapadu' osim ako nije vijetnamska kopija. Kopije su im stvarno solidne, jer se inace u Vijetnamu prave i originali tako da imaju opremu, znanje i iskustvo. Nije lose tamo se opskrbiti odecom i nekom opremom, ko ima tu srecu da moze da nadje broj. Za nas krupnije se tesko sta moze naci. Edited May 16, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2017 (edited) 3 hours ago, noskich said: Samo da dodam, u Vijetnamu mislim da treba izbegavati vijetnamsku izvedbu stranih proizvoda, poput stranih jela i pica i bukvalno sve sto nije lokalno jer je to prilicno loseg kvaliteta, a debelo se naplati. Sva ta 'zapadna'/internacionalna hrana i pice poput sendvica, pica, burgera, koktela, nargila... Kao i bilo sta uvozno, skuplje je nego na 'zapadu' osim ako nije vijetnamska kopija. Kopije su im stvarno solidne, jer se inace u Vijetnamu prave i originali tako da imaju opremu, znanje i iskustvo. Nije lose tamo se opskrbiti odecom i nekom opremom, ko ima tu srecu da moze da nadje broj. Za nas krupnije se tesko sta moze naci. Tu se apsolutno slažem tako je. Ja sam kupio neke papuče Nike, da li su stvarno Nike ili ne, ne mogu da tvrdim, verovatno nisu, ali kvalitet je kao da su original i izgled. Što se hrane tiče da, već sam napisao da im je recimo italijanska pasta kao kuvana čizma itd, jer oni za Zapadnu hranu nemaju znanje ali što zbog turista što zbog globalizacije i kapitalizma koji ovde hvataju velikog maha, forsiraju se restorani sa zapadnom hranom, kao što reče Noskich zbog cene i kvaliteta bolje je izbegavati. Da Nang je opet tu izuzetak, može da se nađe po niskim cenama i nešto od zapadnog, ili istočnog od komšija, a da je ok, evo recimo burger sa korejskom začinjenom piletinom je u jednom restoranu 1$, nije loše, s obzirom da sem zapadnog oni ovde bilo šta što je uvozno debelo naplate ako je iz Koreje, Japana, itd... Jes, nisam znao Noskichu da si i ti krupniji sve sam imao utisak da si ti neki neuhranjeni, budista! Da i ja sam se malo pomučio sa nalaženjem papuča i majica, papuče samo kada uđem u radnju oni me pogledaju u noge i smeju se i kažu nema za tebe, majice jedva našao u onom stranom supermarketu, sva sreća pa imaju 20 vrsta majica pa sam uspeo da iskopam 3 da su mi taman. Da i tu jedan savet, ja nisam kupio papuče pre dolaska, majice, jer sam znao da se to ovde sve proizvodi pa rekoh sigurno ima i jeftino je, nisam računao da za domaće tržište nema veličina, a plus i ono klasično drpanje, a negde su iskreno i prodavnice skupe, targetiraju njihov ovaj novo-komponovani sloj, njihove skorojeviće, pa onda morate da istražujete dok nađete to što vam treba i veličina koja vam treba, po ceni koja vam treba! Po meni najbolje pivo ovde koje može da se popije po pitanju cene i kvaliteta je Tiger Beer, kinesko, bez konkurencije, cene mu variraju ja sam ga mahom pio po restoranima, zavisi gde ga kupujete i pijete, a vidim i u Da Nangu je popularno i među lokalcima, pio sam iz staklenca Bia Saigon, i ono je onako može da se pije, izađe negde oko 44c $, pola litra, ali mislim da im sem kvaliteta čak ni higijena nije jača strana kod tog domaćeg flaširanog piva. Ima Hanojsko pivce je više fensi od Saigon, ali je i skuplje. Edited May 16, 2017 by Dodik Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2017 (edited) @noskich Noskichu, hvala ti za preporuku za grab, stvarno su prva liga, lepo izbaci ti cenu, pokupi te ua par minuta, svi voze dobra moderna kola, lepota, mnogo bolje od taxija. Bili danas do plaže severni deo, prema Lady Budha lokalitetu, plaža je prelepa, i čista i more je besprekorno čisto, neverovatno sve izgleda, tamo pored plaže i duva vetar, tako da je prijatnije, međutim ovaj deo grada pre reke, je mnogo lepši i ima svega mnogo više. Edited May 16, 2017 by Dodik Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2017 (edited) @noskich U pravu si bio sinoć bili u vegeterijanskom restoranu ovde ih ima na svakom koraku (jeste da i posle obilnog obroka ja sam ogladneo u roku od pola sata), za 6$ smo naručili 4-5 jela i to sam ja uzeo bio najskuplju salatu i dva soka. Edited May 19, 2017 by chivitli Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2017 (edited) Ovde po vegetarijanskim restoranima, ko voli, stvarno je jeftino, najskuplje jelo koje (kod ovih je to bila salata neka dobra stvarno) može da se naruči je oko 1,60$ odnosno 35k, većina jela je 20k, eventualno po neko 25k. Mi evo bili u nekoj fensi pekari-kafeu, imaju razna peciva po uzoru na evropska, plus te sendviče sa korejskom piletinom i slično, razbucasmo se, ali kompletno za nekih 7$, Da Nang po meni nudi najviše bez ikakve konkurencije, da imaš izbora da su cene niske, da te ne kradu, nema greške, ko hoće da provede neko prijatno vreme bez neke nervoze u Vijetnamu samo Da Nang. Taksisti ima ih previše, pa im kriza izgleda šta li, čim me vide samo trube, do danas sam im prstom pokazivao da mi ne treba vožnja, a od danas samo ih ne fermam, staju na ulici sviraju kao ludi, ja se samo pravim lud dok ne odu. Noskichu očigledno ni ti ne pušiš kao ni ja, ali smo isto bitno zaboravili da kažemo ljudima, da je ovde raj za pušače, cigarete su bagatela, najskuplje su 30k, znači oko 1,40$, ali neka normalna cena je 20-22k ili 25k, zavisno gde kupujute imate Malrboro za te pare do 30k, Winston je valjda 25K, imate Kent isto za taj novac, radost za pluća za male pare... Edited May 19, 2017 by chivitli Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2017 (edited) Prednost zivota u Vijetnamu ( I ostalih SEA zemalja) je sto je sve osnovno sto moras imati (krov nad glavom, lokalna hrana I odeca, transport, usluge) jeftino. Na 'zapadu' je relativno lako priustiti 4k ogromni televizor, poslednji telefon, markiranu odecu... ali sta ti to vredi kada su ti troskovi za osnovne potrebe koje nikako ili tesko mozes da izbegnes ogromni. Vidis zato su mi licno takve zemlje interesantne, ne treba mi luksuzna roba, ali mi treba parce zemlje gde bih podigao kucu, treba mi hrana svaki dan, I sve ostale nuzne potrebe koje se bez ikakvih problema zadovoljavaju. A u Sidneju gde sam 9 godina nema sanse da kupim zemlju I podignem kucu. Edited May 18, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2017 Tema drastično pročišćena. I tema je Vijetnam, ko nije primetio. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2017 I ja sam se vratila iz Vijetnama .. posle 26 dana puta ...prezadovoljan . Momci su pre mene dosta rekli o Hanoju I Sajgonu pa necu detaljisati. Noskich je sve to lepo opisao ...kao da sam ja rekla. Ja cu preneti neke osnove moga plana I organizacije puta sa mojim utiscima....pa ko moze neka izvuce info , zakljucak sta mu se scidja sta ne I kako bi on po svom ukusu. Uglavnom ..Vijetnam nije uopste problematicna zemlja za samostalnu organizaciju puta ..sve je organizovano I na licu mesta I online. O bezbednosti nisam ni pre puta brinula a ni na licu mesta . Ljudi su svuda isti ..I dobri I losi ..ja nisam imala bas bas losih iskustva sa njima na ovom putu...na dva mesta su mi bas bas nesto naplatili ali u jednom slucaju se moze reci da je ispalo posle dobro po mene ili prica ima dozu humora..pa cu je kasnije spomenti. Za pocetak evo mog plana I programa , pa cu posle redom o nekim detaljima. Plan puta za Vijetnam za 26 dana. 1. - polazak iz Bg-Doha , ( ovde preporučujem da se online rezerviše city bas tour od 3 sata obilazak grada koji free omogucava Qatar:-)…ako imate veliku stop. 2.dolazak u Hanoj ( 1 dana u Hanoju) u vecernjim satima ,smestaj ( hotel Blue bell …cena od 11-14e bez doručka) u Hoan Kiem district , , 3...( 2 dan u hanoju ) obilazak..idem prvo prema Citadeli - Tornju sa zastavom ( petkom neradi …pa se može nešto pogledati spolja) , ratni muzej ( isto ..petkom neradi ..spolja se može videti par aviona) , Hram literature, One Pilar pagoda , HM mauzolej I kuca ( nisam ulazila u mauzolej ,a kuća muzej jesam –super je) , nastavljam do veceg jezera odn. do Budistickog hrama ...I onda taxi do Old Quatera ( na taximeter al me ipak odrao za to kratko parče..kaže praznik..kakav bre praznik u aprilu…kako da se svađam sa njim I na kom jeziku I kad ima taksimetar koji pokazuje skoro 30e.) Do Marketa . Posle se spustam na do jezera Hoan Kiem pa prema French quarter. Drugog dan u Hanoju , posle dnevnog obilaska grada , u večernjim satima oko 20.30h polazak noćnim vozom za Sapu –treking , pirinčane terase -2dana 1 noćenje . 4.-dolazak u jutarnjim satima u Sapu, tu bi trebalo da mene I ostale ( ko ide sa Lilly agencijom ) saceka vodič . I posle doručka ..oko 9h se krece na trekking . Rucak negde usput ... oko 16h kraj prvog dana ..spavanje kod neke lokane porodice. Vecera...kuliranje ...spavanje...:-) ---------------------- LILY'S TRAVEL AGENCY 18 NGO HUYEN STR., HOAN KIEM, DIST., HA NOI, VIET NAM Tel: + 844 39382065 * Hotline/Whatsapp: +84 986835103 Email: lilynguyentour@gmail.com Facbook: https://www.facebook. com/lilystravelagency Website: http:// lilystravelagency.com Recommend by : Tripadvisor Lily's attraction review in Trip Advisor Agenciju mi je preporucila prijateljica ..I slucajno se desilo da je ova agencija u istoju ulici u kojoj sam I hotel rezervisala. I upravo se ulica u kojoj mi se nalazio hotel , agencija I sve ostale vide na drugom klipu koju su momci pre mene postaili na ovoj temi . I moj komentra , pre nego sto zavrsim ovaj post, na oba klipa...slazem se sa momkom na klipi da je bitna razlika izmedju Australije I Vijetnama ( a verovatno I u komparaciji Vijetnama sa bilo kojom drugom zemljom ..je da JE INTERESANTAN Ako planirate da idete sami I pocnete da se pripremate ...otkricete puno interesantnog ...a kad stignete tamo potrdice vam se reci decka sa klipa da je sve oko vas interesantno. Samo se treba uglaviti negde u neki pored puta ,,kafic,, kako vec da nazovek ,,zalogajnica,, supa bar I posmatrati svet oko sebe ...drugacije od uobicajenog I definitivno zanimljivo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2017 Pre puta mi je dosta glavobolje zadavao taj deo plana puta koji se odnosio na izlete iz Hanoja. I svako ko malo proceprka po netu videce da ima svega I svacega I da posle toga neznas na koju stranu da krenes I sta da radis ..koja je prava info I koje su cene ..da bi planirao budjet..ili da nebude neprijatnih iznenadjenja. Iz tog razloga mi je bas dobrodosla informacina o Lilys agenciji. Resila sam da posaljem poruku na chetu..I s obzirom na vremensku razliku sa nama +6 sati sutra dan sam vec dobila opsiran odgovor..sa sve prilozima o planu tura I cenama , opisu,savetima ...sve na finom englesko. Postavila sam jos par pitanja , prenela svoje nedoumice hocu li voz ili bus ..lepo se mi ispricasmo ...I ja sam barem posle toga bila mirnija jer znam sta da ocekujem. Kad sam stigla u Hanoj I svratila do njih ..potrazila imenom decka sa kojim sam se prepisivala ...on se pojavio ...pita kako se zovem odn.da mu u komp unesem svoju mejl adresu da bi mu se pojavio moj mejl da se podseti o cemu smo pricali. Sve mi je to bio ok..bez cimanja ...u agenciji I celim putem u Vijetnam gde god sam bila obilno sam bila usluzena vodom , vocem I sta vec imaju..nikad manje vode na putu nisam kupila jer su mi svuda davali flasice sa vodom. Moj plan je bio vrlo stisnut I morala sam da se pridrzavam satnice da bi sve islo po planu ...sta da radim tako se moralo ...ako neko kaze ccc...ili vise voli opusteno. Jedina zamerka za momka u agenciji ..ali netreba bas doslovno shvatiti kao kritiku , vec sugestiju kako to treba mozda bolje uraditi. Skrenula sam im paznju sta sve hocu I da imam malo vremena kad dodjem u Hanoj I da ih iz tog razloga unapred kontaktiram ...da bi imali u vidu da I za mene treba da unapred predvide voz ili bus kartu..za brod ..medjutim ...oni kao da taj deo uopste nisu ukapirali ili kao kad ti dodjes onda cemo uraditi rezervaciju ...a ne da mi unapred za tebe sve uradimo a ti se nepojavis...iz tog razloga ,, umalo ,, ako to tamo postoji...da ostanem bez ture za Ha lon Bay....a to u poslednji minut izgleda koa da kod njih nije problem ...jer vec ce vas negde uglaviti. Umesto voza sam izabrala bus I uopste se nisam pokajala ..ona lezeca sedista su super I nije tako hladno kao u vozu..I jos te ostave u busu da spavas jos sat vremena kad stignete u Sapu. Evo detalja treka u Sapi. Night 1: Hanoi – Sapa By bus: The bus company will pick you up from our hostel or your hostel from 8.30-9.00 pm (please by ready by 8.30 pm in case you are the first pick-up). The bus will arrive at Sapa Town around 5.00 am. You can have a short nap in the bus for 2 hours and Mao will come and pick you up at the bus station. By train: Normally the train will start at 10.0m pm from Hanoi Train Station – Tran Quy Cap Str (You should be there 30 minutes in advance). The train will arrive at Lao Cai City around 6.30 am. Our bus will pick you up from the train station to Sapa Town. You will meet Mao at the church at Sapa Town and start the trekking from there. Day 1: First day trekking 8.00 AM: Meeting with Mao and she will take you for breakfast. She will come and ask for your name 9.00 AM: Start trekking, remember to bring with you enough water for the day. You will rest when you like and have lunch on the way as well. Depend on which level you chose for the trekking, you will go with Mao or her sister in a different ways. Trekking along the local and less crowed way with mountains, fields, streams. 12.00 AM: Lunch in a local restaurant. 1.00 PM: Trekking further, chatting and taking photos. Totally first day you will trek for about 13km 4.00 PM: Depend on how many times you stopped to rest, you will arrive at the homestay around 4.00 pm. You can meet the family, and see how the rural life is. You can help Mao and her family to cook dinner and learn the way how local people cooking (including catching and preparing the chicken if you want). 7:00 PM: Dinner and enjoy happy hour with the whole group with games and “happy water” (our local guiders will offer you a lot of local wine and it is called “happy water”). Stay 1 night homestay there. Day 2: Second day trekking (for 2D/1N tour) 9.00 AM: After having breakfast, Mao will guide you further to less crowed area. It is flexible depending on your health and emotion, you can tell with local guiders to go further or less than the first day. This day you have more chance to see paddy fields and waterfall. 12.00 AM: Having lunch and take a break. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2017 5. Sapa- drugi dan trekking ... oko 15 ili 16 bi trebalo da se vratimo u Sapu ...jos malo vremena za muvanje okolo dok nedodje . I opet nocnja voznja do Hanoj .....:-) A sto se Sa Pe tice: Ispred agencije u Hanoju , mene I jos nekolicinu putnika , poveo jedan od moaka koji pomaze agenciji do lokaciji gde nas je cekao mini bus , koji nas je odvezao do onog velikog busa. ...I tako lepo stigoh u Sapu nocnim busem. Stigao bus ko zna koliko rano ...nisam gledala u sat...ali nas vozac ne dira da spavamo do 6am. I onda dodje vodic..sa papirom na kojim su ispisana imena putnika koji njemu pripadaju ..I tako nam pokazuju taj papir p ko se prepozna javi se . Moj vodic je bila ..prvo bi rekla devojcica , pa devojka ...a ona ima troje male dece ..i bebica joj je na ledjima .Odvela nas na dorucak I oko 9 smo krenuli. Dusa nam ispala do 14h do rucka...posle nizbrdo... Sve u svemi bezveze....sve ovo do sada nije ni moralo da bude. Dosli smo zbog trekinga po pirincanim poljima...to je Sapa. U agencijama takve slike... I mi mislimo sada ce da pukne pogled na pirincane terase cim predjemo vrh....al ....nista. Samo smo se jako umorili...I onda takvi jos se zivi ispekosmo na dole...pici zvezda samo tako , jos mi na visokoj nadmorskoj visini. Mislis uspon tezak dok ne pocnes da se spustas. A spust sve pod rucnu...skoro pa 90 stepeni...lupam ali bas strmo. Ni to sto smo sad imali i asfalt nije mnogo tu pomoglo...ukupno 10km tog dana. Uskoro...pred kraj puta pojavise se pirincane terase...a onda sok. GDE JE PIRINAC ? Nije ni poorano a kamoli posadjen...zeleni se samo trava...pa vara I kolko tolko docarava zelenilo pirincanih terasa. Jedva dodgoh do homestaya. Umorna. Tempetatura tela mi se digla na sto. Ulepljena. Kacket na glavi mokar...sad I pobeleo od soli. Vec planiramo da sutra radimo ZNATNO kracu turu Vecerasmo divnu klopu koju nam je Mu spremila. I povukli se ko kokoske na spavanje... dobro neki su ostali da probaju appy wather iliti pirincano vino...naski rakija od pirinca S obzirom da sam juce sve jedva podnela I kako sam iscrpljeno izgledala ...mislili su da necu moci da idem sa njima....medjutim gde ovoliki put predjoh I da sad odustanem. Krenem ja ...jer sad druga devojcica sto nas vodi rece da ce skrati sto god bude mogla I trajace u vrh glave tri sata. Krenemo na gole...strmo...jedva idem...koleno netrpi taj ugao.. Idem.. zaostajem za njima oko 10m ali ih stizem. Cim smo dosli na ravni deo...koleno proradi I ja brze I lakse hodam...I ONO NAJBITNIJE. ...PIRINCANE TERASE ZBOG KOJIH SMO DOSLI NA TREK. Idemo kroz necije imanje...granice terasa...upadamo u vodu...blato...malo .. nista strasno zabavljamo se. Pa ovde su trebali jos prvog dana da nas dovedu. To je to. Sad nije ni bitno sto nema posadjenog pirinca... trava se zeleni da ga docara. Negde vidimo bivole koji se valjaju u kaljuzi od terase...negde bivo sa gazdom ore...patkice uzivaju u kaljugama... decica prljava I musava...motori zuje okolo. I tako mi na dole . Bambus suma...ovi moji se zablentavili od tempa pa neznaju da stanu da uzivaju...ja stanem...a oni dole stali jer su morali da me sacekaju. Da mene nisu cekali ne bi ni stali. I tako idemo na dole oko nas lepa priroda . Preko puta isto terase. A u sredini neka reka...brza. I preko nje viseci most. Super ...idemo ..klati se on...lokalci se hlade u vodi a belci u otvorenom kaficu ispijaju pivce. Idemo na dole ...pre mosta...upekla zvezda ...I vidim u sred polja kucica kao zaklon ...rekoh a da malo stanemo da predahnemo u hladu...bas ovde.. I da nerekoh nestadosmo da malo kuliramo...kao da nas neko bicem tera. Posle prvog mosta nikao je jos jedan...I onda na gore malom betonskom stazom,, sve ti poljubim,,...a ono strmo da me cekrkom izvlace. A sunce bije li bije odozgo I od pozadi. Lipsah. Dodjosmo skoro do vrha.. tu restoran...da se jede...da se neispustmo. Restorancic...ko I svi drugi ...samo sklepan...grubi radovi I pokriveno. Ovaj je jos I dobar...drvo I krov kesto kao keramicko. A onaj juce.SAV OD LIMA.. lipsa smo na rucku . I posle rucka jos par metara I put. Tu nam dodje taksi. Danas je nedelja pa se kombi tesko nadje. Pa je preduzimljiva Mao. Sestra od Mu...sa kojom radi Lilys agencija...sve koje je imala trekere...nagurala u jedan van. VESELO BESE... stvarno ...ne zezam se. Ide tako van i ja gledam. Od onog dela .. gde nam bese drugi restoran.. gde smo bili okruzeni pirincanim tetasama...sa obe strane brda su pirincane tetase. Dole u podnozju sa obe strane su lokalne kuce.. I po sredini reka. I to tako traje I traje. To mesto je 8km od Sape. Videla na tabli. Pitam Mao kako se zove kaze...Zana Chai...mislim se ... sto me odmah nedovedoste...nego sipcim 10km ...pola dana I nigde pirinca a kamoli terase sa pirincem. Ovaj deo milina da se muvas I muvas po tim tetasama. Sedis pored vode na pivce...ili njihovu supu i rolnice. Ovo je da tu nadjes smestaj I zorom cim sunce grane iskocis I gledas okolo...setas...uzivas.. a onda zvezda upekne .. povuces se negde...pa popodne opet isto. E to je prava stvar a ne ovako...skrojili ga za Izraelske vojnike tek skinuti pa dodju na ,,vrh cega vec,, da urlaju juuu vidi nas ....uf kakav pogled...I onda me ubace u turi po njihovoj meri da se smorim. Al da mene neko pita ja bi ovako kako vam rekoh I opisah. Naporno bi. Izdrzah. Vratila se u Sapu. SAPA bezveze. Gomila prasine. Ja kao krenula sa se promuvam po jednom delu koji sam sad videla na ulazu. Deluje starinski...da se malo promuvam .. je cekam bus u 22h. Posle trekka sam bila bas umorna I po povratku u grad SaPa mi situacija sa suncem u ocima, prasini pa nevidim po oba slucaja , nije bas prijala. Opekotine oko vrata..zato nisam dalje cunjala , vec sam se vratila u hostel na jezeru odakle krece nocni bus I zamolila da se istusiram ..posle tusiranja bila ko preporodjena...sedela u hostelu ...ovi sto rade u jedno vreme naricise klopu ( pot - ko zan sta je to) ..jedi ..cirkaju ..vrlo bucni ..niko nikome nesmeta niti se oni zbog ikoga ustezu. I tako provedoh interesantno vreme dok nije dosao bus I tacno na vreme krenuo. Mogla sam da stignem I na bus koji je iz SaPe kretao u oko 16h I u Janoju sam oko 22h. Ja sam htela da stignem ujutru da malo sacekam I vidim lokalce kao ezbaju rano ujutru oko jezera Hoan Kiem..ali sam u Hanoj stigla jako rano u 3,30h...I onda se lagano po pustom centru vratila do ulice u kojoj je moj hotel I agencija ...10 min lagnog hoda. Tamo sve zatvoreno...jedino je ispred hotela hostela koji je bio otvoren 24sata I imao cikicu kao obezbedjenje koji je ispred ulaza kunjao na stolici. Ulaz hotela je uvucen a ispre ima neka klupa uza zid...pitam cikicu da li mogu tu da legnem ...klima glavom..I tako sam tu otkunjala 2 sata dok nije svanulo ...zvirila ispod oka sta se dogadja okolo, jer su prolazile ,,nocne ptice,, iz nocnog zivota..gresile ulaze u svoje hotele...a onda ulica pocinje da se budi. Izlaze gosi iz hotela , ja ih pitam za password za wifi...treba proveriti drustveni zivot :-). Sad je skroz svanulo I ja uzima svoj mali ranac I idem do agencije gde sam ostavila kofer I cekam da me povedu na turu po Halong Bayu.:-) 6.10.4-u ranim jutarnjim satima 3.30h stizem u Hanoj . I istog dana u 8h trebala bih odmah da nastavim busom za Halong Bay ( tura 2dan 1 noć na brodu , jer ima raznih opicija ..i spavanje na Cat Ba ostrvu , I tura sa više dana I dnevna tura) ..tamo se stize oko podneva...ukrcavanje na brod...pocinje tura ,voznja ,kuliras na brodu, vecera , spavanje . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2017 Ovako je to izgledalo pre puta ...nadjoh mejl od agencije . For Sapa 2 days/ 1 nights we have 2 options: + The first option you will go with normal trekking, by popular way which everyone go so will be very busy and crowed. You will do the first day around 12 km to Lao Chai, Ta Van village stay 1 night in Ta Van village. The second day you will do around 10 km trekking to Giang Ta Chai, Su Pan village then comeback Sapa town to comeback Ha Noi by overnight train or overnight bus. If you go by soft sleeper train it is $85/person for package tour for 1 night in 2 stars hotel or 1 night in homestay If you go by sleeper bus it is $55/person for package tour for 1 night 2 stars hotel or 1 night in homestay. +The second option, you will go trekking by mountain way with our local tour guide by less busy area, trekking by small road, stay in real local house in Hau Thao village on very high mountain. If you trekking with this option you will avoid from busy area, and trekking by local way. You can understand more about local life not the tourist life. Also the trekking will be more flexible, you can do easier trekking or you can do more hard trekking with smaller group. For 2 days 1 nights: If you go by bus, the price is $65/person for package tour. If you go by train the price is $95/person for package tour . Ja sam se odlucila sa bus opciju ..I bila sam zadovoljna..narocito sto ti njihovi busevi imaju I wc..sasvim ok..i plasticne papuce za wc..jer smo u busu svi bosi...higijena. A ovo je do mejla koji se odnosio na Halong Bay turu. For Ha Long Bay 2 days, 1 night, we have a lot of boats, about 200 boats, from the cheap one, to the medium boat, to the deluxe cruise. So to make you not confused, I would like to suggest you some boats with the reasonable price. The price varies from $65 for the cheap boat, but with the cheap boat, you should not expect too much about the quality of the tour: the boat, the organization, the tour guide, the meals and the itinerary. If you want to take the medium quality, you can go with medium boat like: Fantasea cruise, Moonlight cruise, Golden Sun cruise, Papaya cruise, Imperial Classic cruise... The prices of them differs from $82 to $100 per person. Or if you want to go with the better quality cruise, you can go with Lavender Cruise ($103/person), A Class ($120/person), Imperial Legend cruise ($106/person), Sun Legend Cruise ($105/person)…. Or another boat which is even better in quality and itinerary which also cruises Bai Tu Long Bay: Lemon cruise ($98/person), Legacy cruise ($110/person),Swan Cruise ($115/person),Garden Bay Cruise ($115/ person), Galaxy Premium ($120/person), or Glory Legend cruise ($120/person), Cristina Diamond Cruise ($125/person)… We also have 4 and 5 stars quality cruises as: Gray Line cruise, Indochina Junks, Pelican cruise, Bhaya Cruise Signature cruise, Royal wings cruise, Silversea cruise, Royal Palace Cruise... so please let me know if you interesting the luxury one. Additionally, we would like to pick you up from your hotel and bring you back your hotel when you finish the tour. Sve u svemu ..tura me je na kraju kostala 97$...zbog mnogih detalja ;-) I objasnjenja zasto..od toga da je lada zaliva podigla taksu bas sada za 10$ ...posebna soba ..samo jos ona ostala. Naravno to je dvokrevetna soba ...I ako nije do vas ..ako ostane upraznjena moracete vi da snosite taj trosak. A druga opcija je ( ako odmah niste se setili da insistirate da kazete da hocete da budete sami u sobi I odmah doplatite za taj luksuz) je da cete dobiti ,,cimera iznenadjenje,, Pa sta vam sreca nameni Gospodja sreca I ja smo na ovom putu izgleda bile u jako dobrim odnosima ..pa nemogu da se pozalim na ovo iznenadjenje. U poslednji momenat ,kao I ja , je turu uplatio decko iz Holandije ..tako da smo se jako lepo slozili , podelili iskustva sa puta. Ja sam isla pravcem odozgo na dole a on obrnuto , tako da smo se bas lelo ispricali. A I za stolom su nas uparili sa mladjim ljudima ..I u svemu zadovoljan sa svojom skupom turom. zapravo ovo je srednja cena..ali posle onih raskosnih obroka zapitali smo se kako li je tek na onom skupom brodu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2017 Moram da kazem da sam u celoj turi jako puno uzivala..od momenta kada je vodic dosao motorom po mene da me preveze do svoje agencije , gde sam ga sacekala dok je on pokupio druge putnije u obliznjim hotelima. Ponudili su mi stolicu ali sam ja vise volela da sednem na stepenik I posmatram jutarnji zivit,,kako zenica raznosi naokolo na nacni pune velike cinje Po Boa . Svako je zauzeo mesto na nekoj stolici na nekoj strain ulice ...sedeo gledao , citao novine , pricao sa sagovaracem ..a zenica im je donosila cinije Po Boa. Bilo mi je zanimljivo sve to dagledam ...tu jutarnju rutuni. Ko prolazi , cime je natovaren. I onda sam put od 5 sati do Halon Baya..drzite oci otvorene..ima puno prelepih prizora pored puta...I pirincanih polja , malih farmi pataka, jezera oko kojih se one skupljaju. U vezi one situacije sa SaPon I nemanja pirinca na terasam..objasnili su mi . Jos je rano u aprilu da se u visim delovima sadi pirinac. Noci nisu dovoljno tople da se u nju posada pirinac..satrunuce. I SaPa ima samo 1 zetu pririnca godisnje. A ja se ravnala prema Indonezii da u aprilu ima vec klasali pirinac. Zelena polja pirinca se prostiru svuda oko Hanoja ...a prema jugu ..pirinac je vec klasao po mom ocekivanju. U centralnom Vijetnamu ima dve zetve pirinca godisne a u delti reke Meking tri.:-) A svaki uzgajivac pirinca ima I malu farmu paraka I ribnjak sarancica koi. To su prirodni odrzavaci zdravlja pirinca. Dok je pirinac pod vodom patke skupljaju insekte koji bi unistili pirinac ,,a sarani o rade pri korenu. Od ture Halong Bay nisam mnogo ocekivala ...ocekivala sam sivilo , belilo sta vec..ali lepo vreme ne. I eto ti lepog vremena...mina ..stvarno je bilo prelepo I za uzivanje na gornjoj palubi broad ..da se opravda visoka cena ture. Najleposi deo ture je bio kad smo uvece nekim malim drvenim camcem kroz stenu usli u sakriveno jezeri , u okviru zaliva gde zive neki majmuncici koji vise sa stena kao planinari. To je bilo divno. Rekla sam da sam neka bogata osoba I da mi se moze zakupila bih za sebe u svoje drustvo ovo zaklonjeno jezero u zalivu za ceo dan...a turisti ..bas me briga zanjih U malom zalivu smo se ukotvili...vecernja atmosfera je bila predivna...a ujutru...ko bi reko da je sva ona sinocna lepota nestala. Ceo zaliv je bi prekriven smecem. Lokalci koji su tu ziveli I imali plutajuci farmu skoljki su pokusavali malim mrezama za vadjenje ribe iz vode da skupe svu tu kolicinu djubreta ali ...To je bilo moguce detaljno skupiti samo ako razucete mrezu od jedne strane zaliva dp druge I povucete mrezu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2017 Dok je u zalivu bilo divno vreme ...na pristanu odakle brecu svi ti brodovi je bilo ..za mene ...katastrofa...sivo , slabo vidljivo...a okolo luke se gradi punom parom hotel do hotela. I zamislite sve one naivne I neinformisane turiste koji ce organizovano dolaziti u te hotele . I kojima ce se ta lokazija servirati kao vrhunac ture ...u Halong Bay imas hotel wow..ili svi oniindividualni koji dodju dotle pa kao sami ce sutra da nadju povoljno neki brod za turu po zalivu...strasno. Nisam isla na Cat Ba ostrvo a mogla je I ta opcija..ma tamo moze sve ..da se predomislite ..samo vas isprebacuju..sve se telefonom zavrsi. Radovala sam se povratku u Hanoj...meni se svidjala njegova atmosfera , narocito uvece ..onaj drugi klip sve to jako lepo docarava. Onaj izlazak na setaliste pored Hoan Kien jeaera nikada necu zaboraviti I sve one ljude koji lepo setaju , zabavljaju se , plezu , uvezbavaju korake za kutarnju gimnastiku, prepune ulice , klopa ...na semaforuma sam lepo preazila ulicu jer us se zaustavljali...a I kad uhvatis ritam prelazis ulicu gd ehoces..to ti jao kao uskakanje u preskakanju konopca...I to rade u parku...uopste u parkovima im je atmosfera bas oako kako bi uparku I trebalo da bude . Ljudi uzivaju , druze se , smeju se ..I tu su najopusteniji I nasmejani. Pre puta nisam bila sigurna koliko dana da odvojim za Hanoj ...uglavnom je bio savet sve to za cas obidjes...jeste ...ali vredi se vise puta vracati u Hanoj I to u vecernjim satima I upijati onu dobru atmosferu. Voziti se riksom I biti u centru krizng toka kad bus prodje pord tvoje noge za 5cmm Franch cuoter je zanimljiv...stalno sam zamisljala kao je Hanoj I ceo Vijetna bio jako zanimljiv sa ukrstenm stilovima u vreme kolonizacije ...to ja tako sad zamisljam .. njima se sigurno nije svidjalo ali nesporno je da je bio lep spoj...sad samo treba odbiti onih 55mil motora ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2017 I ovo je drugi deo plana puta. 7. drugi dan na turi I na brodu - Oko 12 sati bi trebalo da se vratimo sa ture. Bus se vraca za Hanoj...još jedno veče u Hanoju J. Noćenje u Hanoju ..isti hotel…I sutra ujutru još jedna tura preko agencije –Tam Cuoc ( zovu g I Halon Bay na suvom). Za ovaj deo puta sam ovde trazila pomoz. Probitni plan je bio da iz Halong grada uhvatim neki prevoz do Ninh Binha. Glupa ideja ...mnogo petljancije , naporno , cimanje , I prlus vise kosta a manje uzivanja. Zato sam zakljucila da je I bolje I pametnije da se vratim u Hanoj ( jupii za jos jedno vece u Hanoju) I da opet organizovano odem na turu Tam Cuoc. Mnogo vise sam videla ..a cena mozete na netu trazeci ovo turu nabasati na identicne celodevne ture ..cena uglavnom ista ..oko 30$...mozda ce neko reci mnogo ..ali kako god da sam se sama organizovala I morala nociti 1 ili 2 noci u Tam Cuocu ili Ninh Biny , sve cene ulaznica , rentiranja , klope izaslo bi vise ..I ne samo to nego mnogo vise vimanje ..a nije mi to bio naum na ovoj turi. Vec samo gospordski guram koferce ko pudlicu na povodscu. Mala sala na moj racun. Pre puta sam se dvoumila da li na put da krenem sa rancem ..ipak je to mnogo dana , presedanje ..gde koferce ..mali ali ipak koferce...zbog odredjenih okonosti da neduzim ..odlucim se za koferce...pun pogodak...uopste niej bilo komplikovano I svuda je bilo tako da moze lepo da se gura ili vuce , lepo stoji u prevozu ..ma super 8. Tam cuoc... ujutru u 8h isped Lillys agencije , po običaju , se kreće. Organizovano busem Tri pećine –u prevodu znači Tam Cuoc . AM : 8:00 - 8:30. Our guide & driver will pick you up at your hotel in Hanoi Old Quarter, then leave by coach to Hoa Lu (2.5 hrs). Visit the historic capital of Vietnam and the famous ancient temples of Le and the Dinh Dynasties. Then our bus will transfer you from Hoa Lu to Tam Coc for lunch around at 12:30PM. PM : After lunch, boat trip to visit Tam Coc to see the beauty of the karst formations as you pass along their base and row into one of the many caves carved through the limestone. Then, cycle for an hour on quiet roads through villages, rice fields, rivers and rocky outcrops in Tam Coc - Bich Dong (around 5 km). Dive back to Hanoi and drop off at your hotel around at 18:00PM Popodne , kad se tura završi …ja se nevracam sa ostalim iz grupe , već do polaska uzimam ..taxi do Ninh Binh voz stanic ( 100k) ..čekam voz do 22h . Nocnja voznja ( spavaca kola 21$ ranije kupljeno) do Hue... stari carski grad. 9.13.4-stizem u Hue ujutru oko 10 sati…uzima taxi do smastaj Phong Nha Hotel ( 100k) … tuširanje I presvlačenje pa idem u obilazak Citadel . Prvo kupujem kombinovanu ulaznicu za Citadelu I za kraljevske grobnice ( mislim da je cena kom.ulaznice bila 360k...zaboravih da kazem ako momci pre mene nisu reki da se za 1$ dobijalo 22600 do 22800 ili 22900donga..cisto da se zna orjentacija ..I 360k je skraceno o d360.000donga), koje planiram sutra za obilazak. -preteklo vreme posle Citadele …pa sam sa nekim lokalcem motorom otišla do Japanskog mosta. Kad am izasla iz Citadele me neki cikica pitao sta bi dalje I tako se kao dogovorimo da me vozi do pokrivenog Japanskog mosta za 300k...meni je zbog udaljenosti to delovalo ok ali sam preplatila Sve u svemu lepo on mene tamo odvede , pocinje I slaba kisica ali kod mosta jos uvek suvo...nepozuruje me ..daje mi vlaznu maramicu da se obrisem ..I ako ima svoje ...ok. uzimam. Vraca me u hotel dogovaramo se da me sutra vozi u grobnice..I da dodje pred hotel u 8h...pomerim na 8.30h vidim sinu covek ..ok..nije raniac. I sve to za 25$...meni niej delovalo puno..ali se ispostavilo da je cena 15$...Ujutru ga cekam ...nejga nema ..prilaze mi iz hotela I pitaju sta se desava ..kazem nema mi vozaca ako ga nema za 5 min. da li mogu oni da mo organizuju vozaca. Za 5 min su sve sredili I jos 15$. U hotelu su mi ponudili prevoz buse 120k mali mini bus I usput se staje na neke lokaciji. Prevoz + dnevni izlet..super. A moj vozac ..moj cikica...verovatno se zapio sa svim onim novcem koji sam preplatila pa se ujutru uspavao ...A ja sam jos u odlasku ponovo svratila do Japanskog mosta ..a kad te hoce hoce te 10.14.4-Hue..obilazim 3 grobnice... Kontaktirala sam lokalnu agenciju preko mejla Stop and Go Cafe: 03 Hong Vuong, Hue. T: (054) 0905 126 767. stopandgocafetours@gmail.com , Tijen dobro govori Engleski …ali na kraju sam povoljnije prošla sa čikicom na motoru koga mi je pozvao ili preporučio hotel.Bilo je povoljnije. 11.15.4-napustam Hue... idem u Hio An (Ima mini van za 12 osoba I usput staje i na Hai van pas i u Marble planinama i na Lang Co plazi , I doveze te do sledećeg grada I odabranog hotela-povoljno lepo I zanimljivo..taman usput ..da nemoram da se vracam posle iz Hoi Ana). Opet …trebala sam preko napred navedene agencije …ali nije imao dovoljno ljudi za deljenje troška busa …I opet mi hotel sve sredio …organizovano sa busićem. Stizemo popodne u Hoi An. Smestaj u hotel …tuširanje , presvlačenje …u hotelu Bamboo Garden Homestay organizujem se za sutrasnju turu za My Son ( kaže se Mi San …Lepa Planina)...ima pre podnevni termin sa polaskom oko 4 ili 5 sati ujutru I popodnevni termin …polaazak iz hotela u 13h na lokaciji oko 15h… Hoi An ..zovem ga grad lampiona ..jer su upaljeni raznobojni lampioni . Kod Japanskog mosta je turist info gde se kupuje ulaznica za obilazak znamenitosti u gradu. Ta ulaznica od 120k nije samo ulaznica za grad..niko ti to nece traziti..vec u centru grada su stare trgovacke Kineske kuce..I ne samo Kineske ..koje vredi obici. Ulaznica ima 6 isecaka I svaki put kad negde udjes oni ti odseku deo..e tu znaju negde da nebudu marljivi pa ti isecak ostane..pa mozes vise da vidis. 12.16.4- Hoi An...danas je u planu da rentam bajs I da posetim ,, sela koja uzgajaju povrće,, …salim se ...ovde su to male farmice ... pirinčana polja u okolini …plaza .I popodne do My Son..kaze se Mi San( lepa planina u prevodu)I hramovi iz Kmerskog perioda. 13.17.4- ostanem jos jedan dan da iskuliram .. 14.18.4-napustam ujutru Hoi An I idem taxijem do Da Nanga na aerodrome I letim za HMC ( dalek je put I moram avionom da skratim put) . Hoi An - Da Nang aerodrom - oko 30-45 min. U onom turist birou u Hoi Anu kod pokrivenog Japanskog mosta sam platila 120k za sher taksi do aerodrome u Da Nangu ..negde je u ulici bilo I 240k..i to mi je delovalo ok..mislila sam daleko je to ... Dolazak u HMC ..u 8.30h) . Sa aerodromea taxijem do centra grada ( 200k) ..do Bui Vien ulice ..gde je lokalna agencija mi sačuvala rezervaciju za bus u 11h za Mui Ne…..stižem u Mui Ne oko 16h :-). Odmah u hotelu Delight Hotel Mui Ne utimam turu za sutra ujutru I povratnu bus kartu za HMC…I odoh na plažu . 15.19.4.Mui Ne…jutarnja tura kreće u 4h …prvo Bele pescane dine, pa Crvene , pa ribarsko selo I Farly izvor.I sve se završi do 8.30h…I ostatak dana plaza. 16.20.4- popodne oko 13h busom napustam Mui Ne L...povratak u HMC ..stižem oko 20h ... smestaj u hotelu My Hotel u Distriktu 1. Smestila se I idem da obidjem agencije da vidim sta nude za Cu Ci tunele , I Deltu Mekonga. 17.21.4-Cu Ci tunel tura I obilazak farmice lokalne radinosti -lakovane kutijice I slike ( slike se prethodno prave sa ljuskama jaja, pa se lakiraju , glacaju I poliraju ..fantasticne su ..nigde posle nema takve) , možda farma cvrčaka i likera . 18.22.4-HMC…Market , katedrala , pošta , gradska većnica , stari hoteli , parkovi , šetalište uz reku Sajgon …povratak u hotel …pauza …nastavak u večernjim satima. 19.23.4-HMC...Delta Mekoga tura... idem 2 dana turu…do Can Tho..veceg grada u delti, jer je onda lakse da iz njega nastavim dalje…nocim u Can Tho I sutra ujutru nastavim prema luci za feri Ha Tien prema Phu Quocu ostrvu. 20.24.4-Can Tho ..ujutru nastavak ture po Mekongu …vodena pijaca Cai Rang , poseta nekom homestayu gde prave bombone od kokosa, drugoom selu gde prave pirinčane rezance.Povratak u hotel …mala pauza pa dolazi mini bus da me preveze do glavne bus stanice odakle nastavljam busem i do Ha Tien 21.25.4- oko 8.30h stižem u Ha Tien …bus stanica je oko 1,2km od centra ..uzimam taxi do hotela Long Chau Hotel , noćenje . U hotelu su mi rezervisali I kupili kartu za feri SuperDong. 22.26.4- u 8h krećem …sat ipo voznje I stižem na ostrvo Phu Quoc...taxi do hotela Phu Quoc Valley Resort , raspremam se … bazenu …pa free bajsom do plaže za 5min. Klopa u restoranu na plaži … 23.27.4- isto ...ahh.... 24.28.4- U lokalnoj agenciji rezervišem dnevu turu po ostrvu ( 12$) …obilazi se farma bisera, ribljeg sosa, bibera , ribarsko selo , zatvor iz amer-vij rata I 2sata na Sao plaži. 25.29.4- …u večernjim satima odlazak na noćnu pijacu u DD. 26.30.4-...posle doručka ..taxi pa na aerodrome na ostrvu 4km udaljen od hotela...I let za HMC...malo vremena na aerodromu …ručak na aerodromu ..I uvece poletanje za Dohu. 27.1.5-Doha –opet veliki stop :-( 27 dana ….Beograd Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2017 Da vam ja ovde ne bih uzdisala prenoseci impresije iz Tam Cuoca potrazite slike na netu..prelepo je ..koja god varijanta da se pkavi ..da li zelena ili zuta. Cena one moje skupe ture od 30$ ukljucivala je kao sto se videlo iz opisa I ulaznicu u Tri pecine I tetkicu koja pedala camac..I to prilicno dugo..zablenavila sam pa sam izgubila osecaj o daljini ali nije ,,do coska I nazad,, U suprotnom pravcu , jer je to tura tamo I vamo, su doazile neke lokalne zene u brodu koje us tako bile ponete ambijentom ...a izgleda da su ili talentovane ili profesionalke ..pa kad su putile glas I zapevale neku ariju ..mama mija ...trebalo je to cuti. Kad se brodic okrece nazad ..e tu vas presrecu prodavci pica , voca ..ti kazes ne hvala ima , nisam zedan ..ne za tebe odgovara ona za tvoju ledy koja vesla..I ako sam znala za to ..pitam bakicu koja je veslala ..da li hoce nesto ..bakica odgovara pivo..te kupih bakici pivo..otvorila je I popila , da nebude posle joj vratila. Sve u svemu jako lepo , nesvakidasnje ..pitala sam se kao su dosli do ideje da u tom zatvorenom prostoru sade pirinac ...glupo od mene ..gde god imas priliku tii pirinac posada. Posle voznje camcima , nas vodic..cije je ime Cirkus ( to je bilo prvo mesto gde su njegovi ,,jos nesudjeni ,, rositelji prvi put izasli ..I posle je sve istorija I on je jako ponosan na svoje jedinstveno ime) nam je iznajmio bicikle ( cena u okviru ture) I napravili smo jedna djir oko pirincanih polja u blizini . A on nam je objasnio sadnju pirinca..odn. etape polaganja zrna , sadnica , rasadjivanje . I onda stado malih kozica ..stali smo da ih propustimo..okolo tisina nema saobracaja samo se cuju njihovi meki korac. I u toj lepoti sam napravila sudar bajsom ..udarila sam odpozadi Malezijku ..koja je spala sa bajsa Sta da joj radim , kad nepazi. Jednom rukom radi selfi ili sta vec..druga ruka nemarno prebacena preko rukohvata, vec nekoliko puta je zaobilazim ..ali kad stamen zbog sikanja ona me obidje I onda kilavi I nepazi kuda ide..krivuda ..a I ja malo blenem okolo I delic nepaznje I eto incidenta. Nista joj nije bilo. Posle voznje svi smo se vratili do busa , meni je Cirkus pomogao da preko nekog lokalca pozovem takxi do zel.stanice u Ninh Binhu..nije daleko 10min . 100k. I tu sam na stanici sacekala voz koji za sam ranije kuoila kartu u spavacim kolima. Ono sto se na netu zove tvrdo sediste ii dusek. Ma sacim je ok. ja sam uzela ono srednje mesto. Posteljina ..cisto ..ali sam ipak stavila svoju Tajlandsku maramu preko jastuka..u kupeu je jako hladno . Nabila sam kragnu duksa preko nosa...moze da se spava. U kupeu jedan par stranaca koji su usli verovatno jos u Hanoju..I neke lokalne devojke. Na stanici u Ninh Binhu je ostala jos gomila stranaca ...verovatno su kupili karte za kasniji voz ili nisu na vreme kupili za ovaj moj. Inace voz je dosao na vreme. I u Hue sam stigla sledeceg dana oko 10h...cini mi se da je tu malo kasnio. Niej mi se zurilo ..gledala sam sa svog visokog lezaja kroz prozor. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites