Posted May 27, 2017 Hladnoca lose utice na mene ..pa sam tog dana bila malo umorna I usporena...da li se nisam naspavala u vozu...cesto se budila...klima hladila ko kuda...udises led...I ako mi zapravo nije bilo hladno...a u Hue je bilo malo hladnjikavo , duvalo kasnije se I kisica pojavila ..prvo slaba a posle kad ama vec bila u hotelu I zagrmelo. Samo neka grmi kad sam ja zavrsila obilazak. Dosla u hotel I shvatim da sam ga rezervisala za dan pre...I oni me cekali dan ranije...nekako sam pored sve paznje pogresila unesto 13 tipnula 12...ili u padajucem meniju slucajno pogresno kliknula. I videla tek kad sam izasla iz voza...uf rekoh.. da mi nisu otkazali sobu kad juce nisam dosla. Nisu.. fini neki ljudi. Uzela taxi do hotela. Deluje na mapi lako ..al da se nezezam...I bolje sto nisam. Mape su me ovde mnogo izlagale. U vezi gde mi je hotel a I ona agencija ( Stp an go) I I gde je Japansli most Ulica u kojoj je hotel uopste nije neka velika ...vec sokace I to slepo...hotel nije na mestu gde je mapa pokazala. A agencije nigde u ulici ni okolo...a pokazivalo da su na pocetku ulice. Inace jutros mi salju mejl da imaju samo 1 coveka da deli kola samnom do Hoi Ana za 31e...jok..mnogo mi idem busem. To je posle ispako 5 ili 6$ u onom zajednickom busu sa usputnim obilaskom. Mada agenciju mogu svakako pohvaliti na njihovoj profesionalnosti. Zao mi sto nisam ranije videla onaj nacionalni park u blizini Hue sto je u prigranu agencije ,pa da izdvojim 1 dan vise za Hue da bi isla u taj nacionalni park. A na mapi Japanski most 7..8km...kao idu ljudi baajsom...I lociran paralelno sa Citadelom...cvrc...7...8km ima sigurno ako ne I vise I tamo je negde u pickovcu...znas kad bi ga sama nasla na bajsu.. a o ceni od 4$ ( koja je na netu kao najnovija cena)mozes samo da sanjas. Prvo sam otisla u Citadelu.. krenula riba peske. Jedva izadjoh na glavnu dzadu...oblacno muljavo ali toplo I nepada kisa...kao juce se ispljustala....glavna dzada ok...ali most treba preci...siroka bre Parferm reka ko Sava..ma ko Dunav .Rekoh sad cu se smoriti dok dodjem...vetar samara...a onda jos spacirung po Citadeli. Sto oterah onog sa motorom I riksom...dodje drugi...sednem ja pa u Citadelu...a ovi se frljaju sa ciframa ali I ja neznam sta pricam od onih nula. Preplatila sam...izedoh se. Kupim komb ulaznicu Citadela I grobnice.. kao hocu 2 ne 3 grobnice . Tu Duk I Kai Djin a necu Mih Mah...ali oni nemaju vezanu ulaznicu samo za Tu Duk I Kai Djin vec ili Tu Duk I Mih Mah...I moras da uzmes tiket od 3 grobnice.. reko ok...daj pa cu i u Mih Mah da idem...mnogo bi se pokajala da nisam u Muh Mah isla. Tu Duk slovi za ,,the best,,...lepo je ali je u velikom renoviranju...a ove druge dve da se us...kolko su dobre. Citadelom krenem...sjajno do sjajnijeg...vilica otpada.. a onda pocinje kisica...ali niko nebriga...idemo kisnemo...onda jace...vadimo kabanice...amrelcice...ko ima ; ) Polako sam obilazila. Sve milina kud pogledas. .izadjem...vec me umor lomi...kisa..hladnije ...duva...da idem u sobu ili da pokusam jos nesto. Tu me facari motorista...sta ces...gde ces...ja ko pitam za pokriveni Japanski most...on lupa cenu.. ja kao nesto zam zam( na Vijetnamskom kad spustas cenu) spustam.. nesto spustim ali daleko od obe cene sa neta. Krecemo...u drugom pravcu nego sto ja znam...ja mu pokazujem.. on klima zna gde je .. I vozi on tako mene.. mislim se jbt u koju rupu ce me odveze.. izlazimo iz grada...deluje pusto .. kisa bije...odosmo negde jbt.. udjosmo u neko selo...vitla on putem...tamo kao da kisa ic nije pala... I odjedno eto ti lepote...on mi daje vlaznu maramicu.. jbt kako li mi je lice..osvezim se.. on kaze take you time...I ja se tu promuvam...kupim banane zelene od bakice....a sve bi htele da od svake nesto kupim...e pa nisam tako jesna I zedna...kuliram tu ...pored kanal I puca pogled kolko seze na polja pirinca. Tesko je okrenuti se I otici...a videla sam sebe kako tu sedim I gledam u pozutela pirincana polja...ali jos su zelena. Vracam se...on me pita sta cu sutra...rekoh grobnice I hram.. on se nudi kao za ceo dan 25$ ...a mislila sam da u hotelu rentam njihovig bajkera..I rekoh kad se vrnem iz Citadele cu pricam ss njih..ali me cikica preduhitri Ova ponud mi delovala 25$ ok...dogovorimo se da dodje ujutru u hotel u 8am...vidim rano mu .. kazem u 8 30h.. smeje se kao to mu bolje. I ja se vracam u hotel. Rucam PoBo...koliko sam bila umorna nisam primetila da telefon nije okinuo sliku .. I zaspem 18h.. budila se . Opet spavala ..do jutra.. Dorucak.. jbt...kako prave one baget ceknice da su opako dobre. 2 jaja na oko I veknica ...limunada ss sve koskicee I voce.. nisam mogla sve... Ovi iz hotela me zapitkuju koga si bookirala za grobnice.. pa kako ides u Hoi An...pa kolko si platila.. imamo I mi...ima bus.. ali imamo malu grupu.. za Hoi An .. obilazak usput svega pa Hoi An....super..hocu..koliko ..120k od vrata u Hue do vrata u HA sa obilaskom svegaa usput. I cekam ja mog cicu bajkera od juce...8.30h...8.45...9h...nema ga... Prilaze iz hotela putaju gde je on...imas mu mob.. reko jok..nisam ga pitala.. rekoh ako ga nema za 5min.. htela sam vas da pitam...za 5min su pozvalu njihovog ciku bajkera I cena.. 15$...jbt. onaj bi me zavrnuo samo tako I krenem sa cikicom...lepo smo se slagali...on pazio da me usput ovi sto prodaju neorobe...vodio me da kupim ,vidim...ali po pravoj ceni... I na kraju htedoh Zmaj brodom malo po reci...ali opet je sve delovalo sivo oko 16h...rekoh ja sama u musavom brodu..na reci u nekom sivilu...reka siroka..sta bre gledam.. uzivam...jok...danas bese lepo u obilasku grobnica...bilo lepo vreme. Provijalo se sunce...ali neda da se vidi nebo...uf..bilo bi pakleno da bas sija ko u Sapi... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2017 Quote I stigoh u grad lampiona..kako sam zvala Hoi An ..mozda ga neki nazivaju suvise turistickim , ali to neumanjuje njegovu lepotu I lepu atmosferu u samo gradu ..pogotovu uvece. Hoi An sam odabrala da u njemu ostanem 1 dan vise , kao da kuliram , malo obilazim polja okolo I plaza ..zato sam I uzela hotel malo dalje od centra a kao blizi plaza..ah ta plaza ... ... sa usputnim stajanjima ..poseti na kratko plaza ...Marbl maunt I Ladi Buda hramu ..koji je izvrsan...prosli promenadom u Danangu..toliko sam samo videla ..verujem momcima da je lep ali sam ga ja koristila samo za aerodrome. U hotelu..su me prvog dana odmah po dolasku uputila u pogresnom pravcu prema plazu...pa mi se na kraju plaza smucila ...Morala sam bajsom da vozim ..sa sve njima ..po ulicama I to bas dobrano ....nije to za mene..voznja po njihovim ulicama.. Juce sam polako polako pa kad stignem...ili sidjem sa bajsa pa guram preko uskog mosta...jer ja nemogu da drzim ravnotezu kad sam spora a oni zuje oko mene Ili mi disu za vrtaom dok ja ,,sporac ,, prodjem. Cak sam I imala tako smesnu situaciju kad sam krenula u tom pogresnom pravcu . Odmah sam primetila da nesto nije uredu I stala sam I pitam okolo...strance I lokalce ..drzim papiric mape u ruci koji sam dobila u hotelu ...u jednom momentu ga spustam u korpu isped volana ..da bi gurala bajs, jer mi je tezak za jednu ruku..I onda dune vetar I ja onako nepomicno I nemocno samo gledam kako odlece moj jedini putokaz ..I za napred I nazad...lokaac sve to vidi I kao pravi dzentlmen sve sredjue..trci za papiricem koga vetar nosi. I ukljucuje navigaciju na svom telefonu da mi objasni gde sam I da u ovom prvcu nema plaze ..zapravo ima je a li nije to ono sto ja trazim. Vratim se do hotela I zamolim devojku koja me je pogresno uputila da me otprati deo puta gde mi je rekla da skrenem. Ocigledno je da smo posle skrenule u suprotnom pravcu od onoga koji mi je nacrtala na mapi. Malo mi sve to oko nje cudno ..mislim se pa ona zivi u ovom gradicu ..kako moze toliko da omane. Medjutim ..uskoro je opet omanula ...posle sam rekla dobro da sam imala dan vise u Hoi Anu. Nije mi zakazala turu May Son ...ok. rekoh desava se ..ali mi sad zakazi za moj 3 dan . Nisam dramila I ako mi se smucilo ...rekoh ajde osmeh I ok. nije kraj sveta imas I sutra priliku Kad pogledate mapu Hoi Ana I hocete da bokirate neki hotel videcete da u samom centru nema hotela ..I nema ...to je stari istorijski centra . Cak je u vecernjim satima zatvoren za motorna vozila. Gradic je prepun krojackih radnji , koznih stvari tipa torbe , jakne I sl. I koliko sam mogla da osacujem sve to deluje jako lepo. Ceo grad je sav okicen lampionima ,,sarenoliko ,,. A ulicama se cuje I u vecernjoj I dnevnoj varijanti neka lepa lagana muzika..dok nisam to provalila pomislila sam ko me to prati sa tom lepom muzikom. Jeste u nekom momentu jako velika guzva ali polako I sve ce biti uredu. Kroz grad tece reka ili je to kanal . I uvece vas sa obavele dozivaju da se provozate camcima ..cena od 50k do 100k..prodaju se kutije ( kao za hepi mil ) pa se u nju stavi sveca I onda se za srecu pusti niz vodu. Posle to neko negde skupi I pocisti..barem se nadam jer ih ujutru nisam videla. Kad stignem do sredisnjeg dela ...kod mosta koji spaja grad sa ostrvom preko puta ...vec neznam gde da gledam. Sa strane ostrva , preko mosta , se nalaze fensi restorani...kazem fensi ..ali nije to neka cena da udara po usima . Za cenu od 5 do 7 $ dobicete pristojno jelo. Ja sam volela da sednem na gornji deo restorana na neku malu terasicu I da pijem pivo I uzivam u pogledu na suprotnu stranu. A sa strane grada I ti ispod Japanskog natkrivenog mosta uz reku su lokalci postavili svoje male rostiljcice I peku raznjice za ono njhov jelo sto se smora list pirincanog lista , salata, I jaje. Oni to zovu Vijetnamske palacinke. Cena smesna ..ni 2 $. Sve je puno sa obe strane. Na strain ostrva je I nocni market ..e tu razbijaju sa cenama ..I moras se cenjkati I cena je zapravo 4 ili 5 puta niza. Moje obozavane przene banana sam samo ovde nasla ...I spremaju ih nekako drugacije nego na Tajlandu ili Indoneziji...vise kao neka palacinka. Pripremi se neka poh masa pa se nasecena banana na tanko prelije tom masom I tako zapece...ma predobro. Jednom sam uvece krenula da jedam I kod zelene pijace naletela na devojcicu koja ih je prodavala...uf..nisam ododlela . 1 palacinka 20k ( ni 1$) I krenem dalje a onu druga prodaje ...jos prvu nisam pojela ali je na izmaku ..kupujem drugu ..rekog stavi mi je u istu kesicu. Kad vec oni nevode racuna o okolini onda imaju kante za otpatke na kojima pise reciklaza za turiste. Na ulazu u grad je velika zelena pijaca...to je raj za oci ..sta sve tamo ima...neko rece da je imao poteskoca da nadje sveze meso..ja gde god sam pogledala na svakoj pijaci u svakom gradu samo sam videla sirovo meso...riba , voce ..uslikala ga na milion I svaka slika je kao za poster. Zelenis svakakav..susene stvari...lepo smo se iscenjkale. Nekada sam znala da stamen pored nekoga dok im lokalni vodic objasnjava sta je sta ( stranci ga unajmili) Ja sve saslusam , dok lepo pojedem svoj sendvic u baget veknici , I sad kad znam sta je sta pitam teticu koja je cena za mene ako uzmem sve to I to. Imaju nesto sto sam ja zvama ,, integralna so,, zbog boje...a to im je neka so koja nije bela I dodata joj je limun ili neke travke. Kafa im je super . Ja nepijem kafu ali sam tamo pila..ima ukus cokolade . Pogotovo je super Café Su Da..to je hladna kafa sa mlekom ...zapravo filter kafa sa kondenzovanim mlekom. Sednes u kafic pored mosta gde pocinje pijaca I narucis kafu ..I dok ono lagano kaplje I cekas ..posmatras zivot na pijaci. U toku dan treba obazrivo na pijaci jer tada ima puno I bicikla I motora I svi su tada tu. Nhg Trung marka kafe je najpoznatija I najhvaljenija. Sve im je upakovano I male paketice pa sam svasta ponesto nakupovala..e da imam veci kofer jos bi bilo. Svuda ima svezih pirincanih rezanaca ..ili su beli ili smedji.. a u centru kod mosta sam stala malo u hlad kad ide tektkica sa velikim slamnatim posluzavnikom punim svezih rezanaca I stavja ih na sunce...tu na centru na ogradu. Cunjam poprecnim ulicama I opet naletim na susenje rezanaca. Hoi An je nekada bio luka u kome su dolazili trgovci iz Kine , Malake , Tajlanda , Hong Konga , Singapura , Japana. I trebalo je vremena da se roba iznese , proda , da se ugovore novi poslovi I da se saceka sledece povoljno vreme za povratak..iz tog razloga su morali da ostaju I po tri meseca u Hoi Anu. I dok su cekali da se ispune sulovi ...oni su tu ostavljali deo svoje kulture gradeci svoje kuce , vrtove. Tako da su se do danasnjih dana sacuvale stare Kineske kuce ili trgovacke kuce . Te kuce imaju prednji deo I zadnja dvorista , prelepo su ukrasene..zmajevi , prelepe slike , bonsai drvece u divnim porcelanskim saksijama. I svaka saksija ima svoju podlosku. Ni sam neznam koliko sam puta sve to prosla lutajuci bez ikakvog pravca ..vec gde me pogled , njuh , zvuk privuce. Sve je prepuno cveca , koje poput lampiona vise sa terase ili krova. Nazalost I ovaj mali gradic trpi posledice promene klime , kao I svi mi . Tako da nivo vode u kisnom period toliko poraste da se voda prelije I onda se moze camcima po ulici. Sve sam ovo videla na izlozbi slika novijeg datuma od 2010g. , 2013g., 2016g. Na kucama se mogu videti vlazni tragovi ..ali se vidi da su oni odmah prionuli na posao I sveze okrecili. Tura za Mi San 25$ je za svaku preporuku. Rade je ili u cik zore pre svitanja ili popodne . Krece se se popodne u 13h . Na lokaciji si u 15h...obilazak sa vodicem..I posle smo se u Hoi An vratili brodom kad je vec sunce dobro zaslo. Kupili su nam kolace ( koje posle nigde nisam mogla da nadjem u daljem delu puta) I lubenicu koja je tako bila slatka..nisam se uopste ustrucavala kao neki koji nisu hteli da pridju da uzmu jos. I tako ovo je samo deo ..svake veceri mi je bilo tesko da odlucim da se vratim u hotel...uzivala sam u pogeldu , hrani , turama , u razgovoru sa lokacima , odn. Vijetnamcima koji su kao I ja bili na odmoru I dosli u Hoi An I sad kao ja idu dalje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2017 Prilikom kupovine avio karte I zbog nekih boljih datuma za cenu dobila sam 3 dana vise ..prihvatila sam jer znam da u planu puta uvek zafali koji dan . E tako sam ja napravila mesta za Mui Ne. Sto se tice plaze Mui Ne je ipak bolja opcija od Hoi Ana .. koga sam predvidjala za plazu...a mogu reci da sam I odugovlacila sa odlaskom u Sajgon...Posle sam se sama sebi smejala kad sam videla u svom planu puta na papiru da sam predvidela da se jako kratko zadrzim u Mui Ne I da se mozda iste veceri posle obilaska vratim za Sajgon. Zapravo , prvi utisak dolask u Sajgon mi nije bio wow...kasnije se to pokazalo da nije bilo tako kako mi se u prvi mah ucinilo , ali je uticalo da promenim da u Mui Ne duze se zadrzim , pa sam zato u Sajgon stigla u kasnim vecernjim satima. I to bas dana kad je bila neka navala turista , gostiju , cega vec u taj deo oko Bui Vien ulice gde sam bila smestena. Mui Ne mi se dopao ..plaza mi se dopala..restorani sa svezom ribom I drugim morskim plodovima..sve sam egzotika...koja je plovila u kristalno cistoj vodi velikih akvarijuma . Moje ranije saznanje je bilo da postoji nocni market gde se prodaje sveza riba iz bazena , danas ulovljena I prodata u ribarskom selu. A zapravo duz cele ulice se protezu rezorti ( sa strane do plaze) , restorani I tako mix redom. Krenem ja tako ...a ono zaredjali akvarijumi , restorani . Ima meni ispred , pa pogledas sta nude. Mesto je totalno Rusko. Samo se Ruski cuje ..cak I od lokalaca. Kako pridjem oni odmah na Ruskom, meni je na ruskom. Cene su ovde jace ..ali za njih to nije nista . Oni u restoranu pocnu veceru sa nekim morskim plodovima ..I u vreme kad sam ja zavrsila moju ribu I pirinac oni onda prelaze na tuna stejkove I celu ribu. Ja sam odlucila dok sam na obali bice za klopu samo riba..ali nemogu celog snepera da pojedem. Kazem im da bi volela snepera ali mi je suvise veliki ..ona mi odgovara nije ..kad mu odseku peraja I glavu I naseku ga I stave u kreamicku posuduu da je sasvim dovoljan za mene..I jeste . Ostavljam vam da zamislite koliko je ukusno. U keramickoj posudi se ukrcka sneper u soja sosu sa nekim njihovim lukom ..koji bih rekla nit mirise nit smrdi...ali radi neki posao..I uz to se dobije pirinac klot obaren. Ja sam uglavnom ranije dolazila u restoran jer nevolim kasno da jedem, tako da sa uvek mogla da dobijem sto do plaze. Do dolaska vecere je malo vise potrajalo ..ali meni se nigde nije zurilo . Lagano bi pila pivo I posmatrala lokalnu decu koja skacu po vodi ili ribar razvlaci mrezu..vetar duva nije pretoplo. I sve je to kostalo ako nekoga interesuje za poredjenje oko 120 do 140k. U lokalnim prodavnicama je bilo gomila kozmetickih proizvoda od kokosovog ulja , I od aloje...da nenabrajam cene ali oko 2 ili 3$ ..a sve te stvari su posle u Delti Mekonga na turi bile duplo ili troduplo skuplje. I ono za cim zalim u Mui Ne sto nisam mogla da nakupujem ,,jer sam imala jos dosta puta I nadala sam se da cu to moci na ostrvu kupiti..to je rum. Jedino sam u Mui Ne videla u prodavnicama gomilu raznih ukusa ruma ..sa ovim sa onim ... Obozavam rum I Coca Cola..pogotovo u pretoplom gradu-selu kao sto je Mui Ne .. Greska ..nista sto bi bilo gde videla nisam mogla da nadjem u daljem delu puta..tako ni lepe kolace sa ture u Mi San , ni te razne ukuse ruma ( ocigledno je da imaju plantaze secerne trske jer se svuda po ulici u celom Vijetnamu prodaje sok od trske) pa im je rum domaci I jako jeftin. Jedino sto sam tu kupila preparate od aloje vere ...to uvek treba... Voda u moru je jako tola. I imal sam srece da sam kao smestaj odabrala Dilaigth hotel jer se preko puta njega nalazio super rezort koji je imao neko drvece na plaza pa je bilo hlada ...koliko sam mogla pogledom da dosegnem po pazi ..ovo je bio sporadican slucaj na kome sam bila zahvalna. I u toku dana je toliko vruce da sam I ja u 6 ujutru odlazila na plazu I bila na plaza do 10 h ..zahvaljujuci tom hladu I onda u sobu..cak ni na rucak od vrucine nisam mogla da izadjem...a I od vrucine ti se ni nejede ..ali kad si u hladnoj sobi onda ogladnis. Turu za obilazak ribarskog sela , belih I crvenih pescanih dina I Farly izvoru sam odmah po dolasku rezervisala u hotelu , kao I povratni bus za Sajgon ..I sve to za 25$...meni je to bilo ok.Pre puta sam imala podatak da je to vise...al sad nemogu da se setim ko je to naveo . U svakom slucaju ova je cena. I ako je bilo predvidjeno da vozilo za turu dodje po mene u 4.30h dosao je u 4h. Vozili smo se oko 50min. po mraku , nigde nikoga na ulici ...a on pici ..nigde nestaje ..mislila sam da ce da svrati u jos neki hote po druge turiste...jok ..samo nas dvoje..stigosmo negde ..farovi osvetljavaju neke momke koji ga po jos mraku upucuju gde da se parkira. On mi nesto govori ..nista ga nerazumem , neznam sta hoce od mene sta ocekuje...on negovori ic engleski. Mrak...nigde niko drugi ..posle par sekundi dolazi pun van turista..I oni i ko zapeti odmah znaju gde I sta da rade..pice po mraju uz pesak -dine...a to su dine ...jbg. nista se nevidi...znaci izlazak sunca na belim dinama...pa posle crvene dine ..I oko 7h ribarsko selo ..onaj sarenis od njohovih malih okruglih brodica ..lavori sa morskim plodovima svuda po plaza ..zene prebiraju ..sortiraju ..muskarci popravljaju mreze...turisti odozgo gledaju...dorucak ..opet sendvic u baget veknici..ali to vise ( posle Hoi Ana) nije ona baget veknica kao francuska..ovo je obicna velika kifla..ok..proci ce...I posle sljapkanje bosim nogama po Fary izvoru sa crvenim obroncima I peskom..lepo ..sve u svemu ..I jos popodne opet plaza ..pa opet riba u nekom restoranu I kuliranje na terasi restorana dok nestigne klopa...I sutra jos jedno jutarnje kupanje I vracanje u Sajgon...opet divni prizori I plantaze Dragon fruita. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2017 Moram da istaknem da sam zahvaljujuci lokalnoj agenciji koja se nalazi u Bui Vien ulici ( opet slucajno u istoj ulici gde mi je I hotel u Sajgonu) Viet Fun Travel Co., http://www.vietfuntravel.com http://www.vietfuntravel.com/contact http://www.vietfuntravel.com/supportlepo stigla u Mui Ne . Tog jutra u 5a.m krenula iz Hoi Ana za Danang na avion I za sat vremena stigla u Sajgon , uzela taksi I srecom stigla 1 sat pre 11sati kad krece bus za Mui Ne. Pre polaska na put mi je bas sve to bio nategnuto kako cu I sta cu ..da nebude dodjem tamo I nema bus karte..pokusam online ..ali sve sto mi je izbacivalo I sto sam gledala je bio popodne pa na to + 5 sati voznje ..stigne se u Mui Ne kasno uvece ..sto mi se bas nije svidjalo..I odjednom ispade ova agencija ,,,,tada jos nisam ni ukapirala da su oni nesto posebno..kad sam pokusala da kupim kartu nesto je bio probem sa placanjem. I ja odustanem ..rekoh ..kupicu kartu kad stignem u Hanoj u nekoj lokalnoj agenciji. A ujutru kad sam ukljucila net u mejl saceka me mejl od agencije I pitaju me u cemu je problem? zasto nisam zavrsila kupovinu..rekoh problem sa placanjem. Da li mozete da mi rezervisete tu kartu I ja vam se javim telefonom kad stignem u Vijetnam I potvrdim dolazak kad sam u Hoi Anu I doci cu ranije ..na vremem..oni kazu ok...I ja ispostujem sta sam obecaa I oni..dodjem oni mi daju kartu I svi zadovoljni. Tako da ima samo reci hvale za njihovu poslovnost ..bez obzira sto nisu uvek bili nasmejani ili supe ljubazni. Jedan kometra mog prijatelja pre puta. Pita me gde idem , jer zna da uvek idem negde ..kazem u Vijetnam ..A sta ces tamo? Sta tamo ima ? Malo me zacnuo njegov ton I pitanje ...mislim se ko si ti da sudis o mom izboru destinacije ..I pri tom ne znas ni na mapi da pokazes gde je Vijetnam . Odgovorila sam mu ,, Ne znam ...videcu ..kad se vratim pricacu ..zna samo da imaju tri internacionalna aerodrome I vise lokalnih, Ispostavilo se da imaju svega mnogo vise . Posle kad su pocele da im stizu slike na viber ..ok..u poetku ..bas lepo I koloritno ..a onda su te slike nastavile da im stizu I stizu ..imala sam osecaj da ih vidim kako su zbunjeni ili u neverici ali bikvalno da misle da ih sad vec foliram....Ma daj ..sve ovo odande... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2017 Quote Da nezaborav ..a neda se sad ubaciti u prethodi post o Hue , a htela sam da preporucim . Ja nisam stigla , nisam znala ranije pa evo ko hoce I kome se svidi ovaj nacionalni park . Imam dobre preporuke da je stvarno super..a ko hoce neka jos malo proceprika po netu . Ovde samo ostavljam link programa puta preko lokalne agencije . Lepo sam se I sa njima dopisivala I ako nisam na kraju koristila njihove usluge, http://stopandgo-hue.com/bach-ma-national-park-tour-40-km-far-hue/ http://stopandgo-hue.com/ A preko ovog sajt asam kupila avio I voz karte . Baolau.vn Od kada planiram put u Vijetnam znam da se viza moze odn. pozivno Pismo za vizu po slletanju na aerodrom , dobiti preko sajta mayvietnamvisa....a kad dodje vreme da ja pribavim pozivno Pismo oni bitno poskupese na 20$ pa onda jos 25$ za vizu... Potrazila sam pomoc na forumu I dobila preporuku ovoga sajta http://vietnamvisapro.com/ I moja prijateljica je prosle godine preko njih pribavljala pozivno pitanje. a spominjem ih zato sto su znatno povoljniji 6$...I ta niska cena u odnosu na prethodni sajt mozda kod nekoga , kao kod mene izazove sumnju da li je sve uredu. Odmah da kazem jeste ..I drugi su je koristili I ja sam. A poenta zasto je jeftinije ..zato sto oni svakog pojedinacnog trazioca stave na spisak sa drugima pa 20 aplikanata tretiraju kao grupu I onda koriste pogodnost jeftinije cene za grupu. Sto je super . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2017 U pocetku puta bese dosta dana ...ali se potrosilo I dosla sam od gore do dole presla . Stalno se podsecam da sam u Vijetnamu...naznam zasto...da li sam se u Aziji toliko odomacila da mi nista nije novo ili strano..cudno....ili sam kroz pripremu vec odavno... odavno u Vijetnamu..ili sam se vec odomacila. Sajgon...kako je prvi utisak bi los...dobro se I lepo zavrsi...Rekla bih da sam ucinila da mi bude lepo I prijatno. I da promenim onaj prvi pogresan utisak. Poslednji dan odem ,da ugodim sebi , u jednom restoranu u mojoj ulici . Svaki dan tu prolazim I svideo mi se ambijent . I odlucim da tu rucam...I posle da prosetam do parka koji je u sledecoj ulici.. inace nema mnogo parkova u blizini... A u parku food market...e jbt. Sad kad sam jela.. obidjem ja...lepo...I meso od krokodila.. a nemaju palacinke od banane...:(....da nebese Hoi Ana...osta zeljna. A u parku divna atmosfera...taman onako kako je park I zamisljen...da se sedi na klupe..prica sa prijateljem...kuliras...neka rekreacija...a sve to ovde na sve strane. Niko nikom nesmeta...sutiraju bagminton lipticu samo tako...razni stilovi...macho stil...u graciozna balerina.... Sedim ja tu I sedim...uzivam...slusam ..gledam...a inda do mene sednu dve devojke ,studenti matematike.. I pitaju da li bi mogle samnom malo da pricaju ...I tako se zapricasmo do mraka ...pale se lampe....e pa lepo :). Bas lepo provedoh danasnji dan. Ujutru sam poranila pre nego sto bude bas bas vruce da sva voda ispari iz mene. Poucena prethodnim danom I poteskoce prelaska ulice ..ovde mi je to vec problem ( u Hanoju I na drugim mestima je to bilo mnogo lakse) . Pomislim da sam htela da uzmem smestaj bas kod Marketa .A on tacno na kruznom toku ..ufff..sto bi se nasamarila...I tako sama pomisao na taj prelazak ...a ne ne..Odlucim da odmah uzmem motor taxi ..nema mnogo do katedrale I poste ...i taman da neprelazim ulicu...2$...za 2$ vredi svaki cent samo da neprelazim ulicu I nestojim pored trotoara I udisem izduv. Posta koju je projektovao Gustav Ajfela me je odusevila...sama gradjevina je super ..unutrasnjos jos interesantnija ...super ambijent. Ispred poste maturanti u svecanim odorama slikaju se . I male grupice drugih ucenuka je tu ...traze da se slikaju sa turistima koji im se ucine interesantnim. Meni su bile najinteresantnije maturantkonje u Hoi Anu koje su se slikale uspred Japanskog mosta u tradicionalnim vijetnamskim tunikama I pantalonama ..one su odabrale da to bude u belom I slamnati sesiricima. U Sajgonu su odabrali plavu boju. Grupice maturanata sam posle sretala I kod gradske skupstine , opera . Citav taj potez od katedrale , poste , skupstine , parka Ho Si Minu , onih starih hotela do reke Sajgon je zanimljiv . Cak I nije preterano uzurban , bucan , ima puno zanimljivih mesta da se sedne popije pice ...barem mi tako deluje. Ima dosta zelenila I svuda po Vijetnamu pa I ovde razno drvece po ulicama sa divnim divnim cvetovima ...Pa sve te cvetove da sam slikala napunilo bi mi svu memoriju aparata. Plan je bio da uz obalu reke Sajgon se vratim do svoje ulice ..ali negde nisam mogla da prodjem pa sam opet uzela motor taksi. Ispalo je da sam bila u blizini ...sudeci po ceni voznje 1$..ali opet ponavljam da je I to dobro samo da izbegnem kruzni tok I prelaske ulice. Market mi se nije bas nesto dojmio I ako ima svasta ali valjda nisam bas vise bila zainteresovana za shoping. I moram da kazem da sam od klope ipak vise ocekivala..vise ukusa...moze da se jede nije neukusno...ali...ocekivala sam vise. U poredjenju sa hranom koju sam jela u Indoneziji I Tajlandu , hranu u Vijetnamu bi stavila ipak na trece mesto. Cene tura u Sajgonu...ima svega...I opet cu da kazem da su info sa foruma ( nezalim se na ovaj forum vec generalno na sve forume koje sam citala) bile polovicne I nedorecene. Ljudi ocito imaju potrebu da se foliraju...I onda kazu pola informacije I ispadnu carevi kako su jeftino prosli. Neznam cemu to..moje su pare I ako treba bacicu ih...sta ikog briga...da bi se nepoznatm pravdala koliko sam ,,pukla ,, za bilo sta.Da bi po povratku predtsavljala da sam manje platila. Prica je vezana za Cu Chi turu tuneli...kod ,,suseda,, pise platili 90.000donga...sto je oko 4$. ....a precutkuju da jos toliko moraju platiti ulaz. Ja sam turu platila 10$ I to je jedna cena ako ides sa vecom grupom a ne sam. I ulaznica je uracunata. Ok...10$ mi nedeluje previse za turu kao pola dana a traje od 8 ujutru do popodne 15h-16h....I ako niko od onih koji nisu ukljucili cenu karte u turu nije izasao da je kupi vec platio vodicu....sto bi se cimala placala pola pola...Ali je meni ocigledno da je nekom bitno da kaze manje .. I pritom nelaze...tura kosta 90hilj...a precuti ostalo... Uglavnom ima gomila faktora koji uticu na cenu...luksuz...privatnost...hrana...vodic..zna ili nezna Engleski...Itd. Agencija ima na svakom koraku...pa ako si umoran...dosta ti je ...udjes u prvu...I zavrsis posao. Pre puta sam imala info da je tura 2 dana pi Mekongu 50...52$...jbg...ali neko je na forumu kod suseda zaboravio reci ,,to je za dve osobe,, . Osecam po prici da su dvoje ali nigde kad spominje cenu ture nekaze po osobi ili kostalo nas je za nas dvoje. Vec kaze ja sam platio ... Ja se istripovala. Kad sam prvi put stigla u Sajgon I promuvala se okolo do dolaska busa vidim cenu za turu 450.000donga sto je 25$. Barem sam se malo obradovala za povratak u Sajgon . I da znam sta me ocekuje Ista prica je bila I za onu turu sa dinama u Mui Ne. Koju sam isto toliko platila. Zapravo 20$ + 100.000donga za bus I to dodje zajedno 25$ Deltu sam zapravo platila 28$....jer me mrzelo ici obilaziti sve u kvartu I ici tamo gde sam videla da je 25$ a kad odem tamo onda mi nakarikaju cene...to ti je ono- stave pocetnu najnizu cenu a posle se ispostavi da ima jos neki troskici pa cena na kraju predje 25$. Vise volim da taj deo formanosti obavim sto pre , jer mi nije poenta da u agenciji I po agencijama trosim vreme ..da to zavrsim pa da istrazujem okolinu , hranu ... I kad mi fino devojce rece njihovu cenu...rekoh.. I to mi je ok. Devojce posle ispade super.I dobro je da sam bas kod nje dosla. Nasla mi vezu za bus iz Can Tho za Ha Tien...( a zato nikako na netu nisam mogla da nadjem direknu liniju vec samo presedanje u Rach Gia ). Kaze ona meni ,,Idi ti sutra na turu tuneli a ja cu u toku dana da ispitam situaciju I poslacu ti poruku sta sam nasal ,,...Poslala mi po dogovoru sms poruku sve organizovala...eto tako. Nije mogla iz Sajgona da mi kupi kartu ,,neznam zasto ..ali mi je kontaktirala tamosnju bus kompaniju da mi proveri sve I da se javim kad stignem u Can Tho. Cu Chi tuneli je bila jako interesantni. Prvo smo svratili u lokalnu radionicu slika od ljuski jaja...da vam ovo sad nekazem nikada ne bi provalili da je sa ljuskama jaja. Rekli bi ste da je nesto kao ovaj savremeni lak za nokte koji kad se namaze puca I stvara se ona mozaik sara. Prvo se na neku keramicku plocu ,rekla bih iscrta motiv. Onda jedna grupa devojaka premazu nekim lepkom mesta gde ce doci ljuske ..pa preko tog lepka utisnjuju koru od jaja. Bele kore ..prljave ..ali nije bitno.. posle neki cikica to premaze nekim lakom , pa se nekim kameno glaca I glaca sa dosta vode . Pitala sam se kako se neoderu ljuske I sve . A da zaboravih da kazem da se kao delovi umetaju sedefni delovi skoljki. I posle ide na fino poliranje. Ma ovo sto sam sad sve napisala nikako nemoze da opise I docara lepotu tih slika. Manje slike su 30$ a vece npr.dimenzije 50x40 je 50$ ..pa I za vece 100$ ..200$. Kad ves spominjem slike ...moram da pomenem da sam posetila I radionicu za izradu goblena . Majko moja ..kakve slike , kakvi motivi ..boje ..nijanse jedne boje..dimenzije ...koliko uboda ..ma neki gobleni su bii tako precizni da je delovalo da su fotografije ...cena 100 do 200$ za vece..manje oko 50$ ..problem je bio koju sliku odabrati ...koju ...sve su fenomenalne. U toj sumi gde su tuneli ..tako mi pade pritisak od vrucine ili cega ..jedva sam izdrzala da nezaspem..u tunelima sveze ...nije mi bilo problem uci...ponela sam svoju malu lampu..I bas mi je bila potrebna u jednom momentuu u duzem tunelu...toliko je mracno da nevidis gde ides ni na koju stranu . Zaglavih se, a red iza mene..izvadim lampu pa osvetlim I sebi I drugima . Posle probasmo koren jama ..nesto kao krompir ..to su samo jeli za vreme rata.Neki su hteli da probaju da pucaju iz puski koje su koriscene u ratu ..kupe metke I odgovorni iznese pusku...sto je to bucno od samo jednog meta ...kako li je bilo kad zapraste... Posel povratka sa ture posetila sam vojni muzej na otvorenom. Cena uaznice je 2$ ....pa sto bih ,,zvirila ,, kroz kapiju. Palata ujedinjenja mi se bas dopala I ceo kompleks parka ispred I sama unutrasnjost zgrade . Pogled sa vrha je super. Zaboravih kolika je cena ulaznice ..ali nije velika. I Delta Mekonga ...brinula sam da ce biti lose vreme I bih iznenadjena plavim nebom ...Celo jutro izvitlalasmo camcem. Svatili do jedno Budinog hrama ...prepun cveca. Inace Vijetnamci postuju onog debelog srecnog I nasmejanog Budu. Vruce...bas...sparno...malo mi pozli. .Ispade da sam se prejela nudli.( Pizza od rezanaca).ali nije...vruce je I nema vazduha...jedva izdrzah u camcu. Srecom kraj I hotel blizu I u rashladjenm holu hotela se malo povratih . I cekam narednih tri sata do 14h bus koji ce me odvesti direkt do Ha Tiena pa sutra na feri. Cim sam stigla u hotel u Can Tho u hotelu sam zaolila da kontaktiraju bus kompaniju da sutra dodju po mene. Vijetnamci nam na turama nedaju mira...stalno smo u pokretu. Menjanje buseva.. ova grupa ovde ova ovde...u jedan brod..drugi..izlazi ulazi...posecuj race noodls making...rats meat...frogs...snails..bats...fruits.... Hotel mi izabrala agencija kad sam se prijavila...ok je .. na dobrom mestu..doplatila oko 6$ za sing room. Zadovoljna I prezadovolja ...samo mi je kupatilo veliko kao moj ceo stan u Bg. http://www.indochinapioneer.com/tour-packages-top-10-tours/Mekong-Delta-day-trip-109.html I moram da spomenem neku rec o gradu Can Tho ...koji se nalazi u samom sedistu delte Mekonga . Ako neko misli da je to mali beznacajni gradic vara se ...ima 1.2mil stanovnika. Na ulici jos veca guzva nego u Sajgonu ..srecom postuje se semafor Gomile motora...ulice su okocene ulicnom ukrasnom rasvetom ...sve sljasti od svecica u obliku poznatog Can Tho mosta ,,,konusnih sesirica I raznih cvetica. Setam se sa jednim Litvancem...covek arhiteksta ali u penziji , ima neki svoj pizza bar a on po 3 meseca provodi negde gde je toplo kad je kod njih hladno. Ja se dala u potragu za naocarima za sunce , jer su moje zavrsile u Mekongu. E bas sad ..u Sajgonu mi nudise na svakih 5m naocare a sad nigde nikoga...samo firmirane radnje...ali mi se ovde nedaje 100$ za naocare za sunce. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2017 (edited) Oljice, i ja sam bio u Blue Bell . Da, nocni bus za Sapu je super. Uglavljivanje u poslednjem momentu, nikakav problem. Mi smo bili u cajtnotu na povratku iz Ha Long Bay ka Ha Noi gde smo hvatali bus za Sapu. I tu smo imali epizodu akcionog filma. Prvi turisticki agent ugovorio sa drugim, dosao decko na motorciklu, zena seda iza njega i drzi torbe, ja se nekako drzim za nju na ivici sedista i tako smo troje na motorciklu sa torbama isli brzom brzinom kroz ulice Hanoja do mesta odakle ide bus za Sapu. Promicali na centimetar daljine od ostalih vozaca motorcikla. Da, u Sapi svi ocekuju da vide scenu kao sa slika, a to je scena neposredno pre zetve pirinca. Zbog takvih opisa ture kao sto je tvoj mi smo se odlucili da ne idemo na to, vec iznajmis motorcikl i ides gde hoces dva dana. Nama je gradic Sapa bio simpatican. Imaju neke performanse na gradskom trgu, vikendom se zatvori centar za saobracaj pa otvore night market. Za Ha Long Bay smo citali pre iskustva putnika da platis skupu turu, pa te opet ubace u jeftinu turu, jer je to mali haos od organizacije, a kao sto si i rekla sve se uglavljuje u poslednjem momentu i zato smo isli na jeftinu turu i sve je bilo OK. Nismo nocili na brodu jer smo dosta slicnih mesta kao sto je Ha Long videli na Tajlandu. Edited May 28, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2017 (edited) Tako da nas je Halong izasao 23 dolara plus 5 dolara za obilazak tih jezerceta okruzenih stenama sto ih pominjes sa lokalnim morskim piratima koji zive na brodovima. Atmosfera u Hanoju je odlicna, narocito uvece. Apsolutno se slazem. Edited May 28, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2017 Mozda ce neko da se pita zasto sam toliko vremena I truda potrosila da iz delte stignem do ostrva Pho Quoc kad sam mogla elegantno iz Chan Tho ili Rach Gia avionom na ostrvo...pa eto htela sam sto vise da vidim..avantura. Mini van je dosao u predvidjeno vreme u hotel po mene,,,cikica mi pomogao da unesem kofer , ne zato sto je toliko tezak..vec mu je to manir ,obicaj , duznost ...Mislila sam da cu sa tim mini venom do Ha Tiena...Medjutim , ne . Mini van je mene I jos par putnika samo odvezao do glavne bus stanice bus kompanije Thrang Ngoc Phat...gde su mi opet pomogli da me upute na kom salteru da kupim kartu do Ha Tiena I u koji bus na parking da udjem. Voznja je trajala 5 sati , prolazi se kroz lepe I zanimljive predele , naselja , pored lepo uredjenih dvorista , pirincanih polja...to sam ocekivala da cu videti. Nista spektakularno ..ali interesantno ..kao sto rece decko iz klipova koji su napred postavljeni. U Ha Tien sam stigla oko 20h..bus stanica je oko 1.2km od samog centra grada . Samnom u busu su bila jos dva para stranaca. Pitala sam ih da li neko hoce da podelimo taksi do centra . S obzirom da je na stanici bio samo jedan taksi. Par iz Holandije je rekao da ce prvo da jedu ( tu na stanici ..valjda je video nesto interesantno) I da je do centra blizu... 1.2km I da se moze peske. Kazem mu ,,Jeste bizu je ali je mrak I nemam pojma u kom pravcu ni kakav je put do centra sa stanice,,. Drugi par hoce da podelimo taksi...Taksi krece . Usput vidim da je put do centra totalno neosvetljen , osim farovi vozila I veci deo puta je preko mosta ..I nema nikakvog dela za pesake ili bicikliste ..kao posebno obelezeno...Mislim se ..nema sanse da bi ovde sama sa koferom u ovo vreme prosla...placam. Taksi vozi na taksimetar...Moj hotel I Britanskog para je odmah sa desne strane kad se prodje most , sto znaci na obali reke I u samom centru kod nocnog marketa i dnevne pijace. Na taksimetru pise 50k a ja se zbunila I utripovala da je cena 500k..pa dajem veliku novcanicu od 500.000donga...Britanka me pita zar nema manju novcanicu jer nema da mi vrati moj deo ..onda shvatam da sam pogresila I vadim iz novcanika novcanicu od 50.ooo donga odn.50k kako je pisalo na taksimetru. Ovo navodim da bi se znalo ..2,5$ cena taksija nije mnogo ni za jednu osobu ..da bi se cimala nocu sa torbama po nepoznatom terenu. Bila sam spremna I sam da platim taksi...ali posle toliko provedenog vremena na putu I u Aziji znam da je sasvim normalno da se podeli prevoz ili troskovi. I kad ovaj savet podelim ili insistiram da se prihvati , od strane mojih prijatelja, koji idu negde na letovanje ( gde vec Srbi idu..da nepreciziram zemlju) cudno me gledaju . Zapanjeno . Kao to je sramota ..to se neradi ... Pa ako se neradi ..onda cete ici peske kao Holandjanin po mraku . Hotel u Ha Tienu je na samoj obali ..nikada nisam prilikom bukinga trazila posebne usluge..ovaj put jesam . Molila sam za sobu sa pogledom na reku ..I sve vreme sam razmisljala kako cu rano ujutru da uzivam na balkonu sobe sa pogledom na drugo stranu obale sa koje polazi feri Super Dong....I onda se setite onih scena iz filmova kad zamisljam momente uzivanja a onda te ujutru budi najgora buka koju sam ikada dozivela u hotelskoj sobi Odmah po prijavljivanju u hotel sam zamolila osoblje da mi rezervise feri kartu za 13.30h to je poslednji polazak. I prosetala se nocnim marketom ispred hotela ..na promenadi poerd reke. Nikada nisam videla tako krupne skoljke I razne morske plodove. Nije bilo mnogi ljudi na goscenju morskim plodovia .I brzo sam sve osacovala ..malo vec I umorna , vratih se u moju sobu da sa blakona sve jos malo odozgo posmatram. Sledeceg jutra ispod mog prozora I hotela odvijala se trgovina kao u Mui Ne u ribarskom selu. Ribari su uskim camcima sa uzasno bucnim motorima, na onoj dugackoj sipki , dovozili ulov I preko ograde promenade dodavali ulov zenama koje su u lavodia razvrstavala sve I svasta od ulova. Kupci su vec dolazili pa je razmena bila u jeku. A dnevna pijaca pored hotela je isto vec bila na nogama . Zelenis u obilju , voca ne bas previse tek po nesto , cak jako malo , ali zato mesa I ribe na sve strane. Garderoba ..naravno. S obzirom da do 13.30h nemam vremena da obidjem od nekih must do atrakcija u Ha Tienu ..I s obzirom na kolicinu buke ..I da je sve to igrom slucaja ispred mog hoela ,...I da sam mogla sve da vidim za sat vremena..zamolila sam osoblje u hotelu da mi pomere polazak sa 13,30h na 8.30h...sto je I ucinjeno. Cak su otisi do poslovnice Super Donga I podigli mi kartu po ceni od 230k. Pozvali mi taksi do ferija. Jos neko vreme se motam okolo hotela. I u prizemlju hotela .I posmatrama jednu vecu grupu lokalnih gostiju koji upravo se pakuju u bus I odaze. S obzirom da hotel nema opciju dorucka ..svi ti gosti sede u holu hotela I jedu hranu koju im donosi tetica sa pokretnom tezgom ispred hotela. I to je ok. Nema dorucka u hotelu ali ga ima ispred hotela. I ja sam htela da naruci ali sad vec nisam imala vremena da sacekam I da natenane pojedem. Odlazim na feri stanicu taksijem ..cena 40k...samo sto sam usla na stanicu ..prilazi devojka koja prodaje sve I svasta I naocare za sunce ..:-) smejem se ..ovu nemogu da propustim ..jer su mi naocare za sunce neophodne I nema druge varijante. Chanel koji nisam kupila u Chan Tho za 100$ su mi sad opet u ponudi ..ali po znatno nizoj ceni . Pre mog polaska ima jos jedan u 8h..i putnici se polako ukrcavaju po budnim okom obezbedjenja I osoblja kompanije ferija ...skoro sam ostala sam na stanici...mislim valjda ce uskoro poceti da dolaze putnici za polazak u 8.30h. A onda mi prilazi devojka , koja valjda radi tu na stanici I trazi da mi pogleda kartu I kaze mi mozes da se ukrcas. Ok...pola sata pre ili kasnije neprestavlja mi problem...ulazim . Super Dong je moderan feri ..sve je unutra cakum pakum..sedista kao u avionu ...klima kao u avionu...smrzavam se onako golisava ..pa iz kofera vadim maramu da se ogrnem. Pusta se fim Bogovi su pali na teme...super ..samo da se gleda I da se smejes ,jer se od buke nista I necuje. Feri krece tek u 8.30h ...nije mi jasno da bi ovde prenela a I nisam imala koga da pitam , zasto onda ima dva vremena polaska. Vidim da su neki krenuli da idu negde gore ..idem I ja ..idu na palubu ..otvoreno je ..super na vazduh ...nevolim klime...Na palubi duva ..odnece mi moj Vijetnamski kacketic sa zvezdom , pa sedim blize vratima ..delim proctor sa sa neodgovornom ,,slatkom ,, bakicom ..I sa dva sveze pecena praseta od po 50kg... umotana u novinsku hartiju ...samo res peceni repic viri ( nije mogao da bude umotan) I ,,izdajnicki ,, otkriva identite zamotanog. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2017 Ubrzo stizem na ostrvo. Phu Quoc...na izlasku nas ceka rulja od sacekusa...vec me neko pita da li mi treba taksi ...Treba mi ..sta da okolisam...udaljavam se od izlaza I gomile ..on me prati ..pitam koliko kosta I kazem dokle idem ..on kaze 50k....OK...to mi je razumna cena ..A ne onaj lesinar u Hanoju sto me orobi ,, za neki njihov izmisljeni praznik,,. U mini vanu vec ceka jedan par stranaca , tu sam ja ..I hvataju jos jedan par bekpekera..Oni se nesto snebivaju na cenu od 50k...Ja nisam rasipnik ,kapiram da nekada kad si tanak sa budzetom da I 1$ je mnogo...ali stvarno neznam sta su drugo ocekivali koliko nize da bude. Kad nas u Evropi , ma sta Evropa ..I ovde kod kuce , rebnu sa cenom placas bez pogovora a onda se snebivas za 2,5$ Moram da kazem da me je mapa prilikom bukinga hotela na ostrvu , takodje , zeznula kao u Hue.Kad sam bukirala hotel mapa mi je pokazivala lokaciju hotela negde na Long bech , sto bi ja rekla ako je ostrvu Phu Quoc oblika Juzne Amerrike , mapa mi je pokazivala da je hotel gde je Cile ...a hotel je zapravo gde je Peru. Ok..ko god da je pogresio ucinio mi je uslugu. Kasnije sam videla da je taj deo jako nepirstupacan...I ako si u nekom hotelu na tom delu plaze ...tu si I nigde drugde nemozes samostalno da mrdnes ..mislim da ispesacis sam bez prevoza. A ova moja ,,pogresna lokacija ,, ..ispade urbana. Ali opet dovoljo izolovana u priprodi.. Voda je usper I cini mi se bolja nego na mojoj plaza. Problem je sto su u hotelu napisali da su oko 500m od puta . I ja vidim kad sam izasla iz taksija tablu ..I rekoh ok polako tu je vec...ali nije ..dolazim do nekog kraja I gde sad...pitacu ..pitam jednog coveka koji prolazi motorom..kaze :,,A to je daleko. ..ma samo me uputite nacicu ga ja vec....Ne ,on insistira da me poveze jer je daleko. Pitam ga kako misli da me poveze motorom ,a moj kofer. Stavlja moj kofer ispred sebe I ja sedam pozadi I krecemo ..I vozimo se ..I vozimo se ..meni vilica otpada ..gde sam ja to rezervisala ,,rajski hotel,, Stizemo posle par minuta voznje ( motorom je brze ali ja sam koferom bi se napesacila) . Smejem se od muke ..sacekuje me Quen devojka iz hotela ..ja joj kazem da je jako daleko , da putokaz nije tacan..I da u rezervaciji nepise da je ovoliko daleko. Odmah pitam da li imaju bicike za rentiranje ..ona kaze da je bajs ukljucen u cenu ( to isto nisam videla da pise)... Pogled na divnu prirodu oko bungalova , bazen me podseca zasto sam ovaj hotel odabrala. Ok..voznja bajsom kroz deo puta koji vodi kroz sumicu , nema mnogo prometa ..plaza je oko 100m kad se predje ulica sa koje sm upravo dosla taksijem. Quen mi pokazuje moju sobu ..sa onim divnim kupatilom koje je otvoreno prema sumi...servira dorucak ..uskor sam vec u bazen...popodne na plaza. Bajsom prema plaza mi treba 5 min.I s obzirom da je sve nizbrdo ..nemoram ni da okrenem opedalu ..samo da prikocim svremena na vreme. Posto nisam bas vican vozac ..ulicu preacim peske I guram bajs.Pored puta su male prodavnice I restorani , kupujem neke sitnice koje mi trabaju. Imaju rum ali ne onoliko kao u Mui Ne ..Coca Cola ide u moj frizider. I mogu reci da mi je na onoj vrucini kad se vratim sa plaze casa omiljenog pica I tekako popravljala raspolozenje I prijala. Bungalov je bio zapravo kao mali apartman pa sam imala sve. I svoju veliku terasu. Plaza ...smedji pesak ..par kafea restorana I jedan lokani restoran sa kuvanim jelima... ispred su lezaljke ..par palmi pravi hlad. Mrtva sam glasna ...klopa u restoranu uvek bila ukusna , osoblje bez emocija ali ok. ne gnjave . Daju ti meni , udalje se I posle par min. se pojave da te pitaju sta si odabrao. Donesu. Kad zavrsis pridjes platis. Pitam kako funkcionise stvar sa lezaljkama da li je dovoljno da uzmem neko pice I mogu da koristim lezaljke ..kaze ..klima glavom ..da... . Posmatrajuci sistuaciju par dana koliko sam bila tu ...ma oni ne bi pravili problem I da nisi nista u toku dana uzimao. Na lezaljke su doazili gosti iz drugih delova plaze I hotela..uglavnom ..atmosfera je uvek bila sasvim prijatna .. I svi su nesto narucivali .Iz restorana je dolazila neka lokalna muzika ..nemam pojma sta su pevali ali mi je prijalo...I nisam mogla da zamislim da sam na nekom drugom mestu. Voda je bila jako topla...nije bila bas bistro..kao da je bilo neko cvetanje ili sta ..ali je bila topa kao u kadi .Kad se ja smrzlica zalim da je voda bila pretopla Moram da pohvalim supu od pirinca sa ribom . Vratila me je u zivot. Ja volim da pojedem nesto kasikom I to je bila prava stvar. Neki pirinac ( od lomnjenog zrna koji ja ovde u prodavnici ni ne pogledam jer je lomnjeno zrno) onako niti je gus niti je corbas I komadi tune I neki zacini lokani. Majko moja sto je dobro . Dva puta za redom sam narucivala Da li treba da kazem da sam skoro pustila suzu kad sam se oprastala sa ,,mojom plazom ..mojim restoranom,, Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2017 Posle predjenog puta od vrha Vijetnama do donje strane ...nemogu da kazem da sam bila umorna .I da mi se vise nigde nije islo...zapravo sam bila jako zadovolja sa hotelom I plazomi svojom situacijom . Prvi deo dana bi provela u hotelu u bazenu I okolo bazena ,a popodne na plaza ..I onda jos jedno kupanje u bazenu po povratku. Da, nisam imala zelju da dalje ,,lunjam,,...ali trebalo je I malo se pokrenuti. Na delu gde prelazim ulicu kad idem na plazu , sa leve strane se nalazi menjacnica I mali turist office. I dok sam jednom cekal vlasnika da se vrati da mi razmeni evre ..pogledala sam brosurice koje ima. I videla sam da se nudi dnevna tura koja je obuhvatala posetu farmi biser a, bibera , ribljeg sosa, ribarskmom selu , kokos zatvoru iz vijetamer rata I cuvenoj Ao placi I sve to za 12$. Ova tura je ispala super . Prvo sam pomisljala da rentiram vozaca sa motorom ali sam ipak odabrala ovu turu sa mini venom. A do Sao plaze , od dela gde sam ja , ima 25km ( I tako u oba pravca). Kad sam planirala motorom ..planirala sam iz ,,pozicije Cilea,, a ne iz ,, pozicije Perua,, :[) Motor je super stvarcica , mozes sa njim gde god hoces...ali nije dobro ( a na to se cesto nemisli) da nema odozgo ni sa bilo koje strane bilo kakvu zastitu..I kad pocne zvezda da przi ...nema pomoci...ako udari kisa ..opet nema zaklona. Zato su mi kola ili mini van bolja opcija za ture . Na Sao plazi me ipak oprljilo sunce I smetala mi je vrelina koja izbija iz asfalta ...I pomislia sam kako bi bilo da sam sad na motoru a ne u rashladjenom mini vanu. Farma bisera ..prelepo , biber farma ..zanimljivo . Napokon sam ukapirala kako nastaje crveni , beli , crni biber ..svima je zajednicko da su potekli od zelenog bibera koji je uzreo , pa se kasnije razlicito obradi..sve je to isto ..biber. Fabrika vina od moto bobica ..zanimljivo , ukusno . Riblji sos...nije smrdelo kako sam ocekivala. Fermentisu 5t ribe sa 200kg solli. Ribarsko selo ..tesko I jadno u cemu zive ..limenim kucicama. Sao plaza ..fantasticna ..beli pesa ..plitko ..tesko da se plica...cene u restoranima na plaza bezobrazno visoke . Izolovaono mesto ...lepo ali izolovano..ako imate skuter onda super. Sad upravo zavrsavaju asfaltiranje puta od Sao plaze do glavnog puta. Zatvor koji su Ameri napravili I tu zatvarali I mucili severno Vijetnamce ..drzali su ih na suncu u malim kavezima od bodljikave zice ili u metalnim kontejnerima I barake su od lima..relne eto sta je to. Rekoh da sam na Sao plaza malo izgorela I da mi je vrelina iz betona smetala ...a mozete zamisliti da ti jasnici koji su tu zatvoreni po ceo dan budu przeni . I jos jedno vece na ostrvu..otisla sam do glavnog grada na ostvu do nocne pijace . Prepuna je restorana sa vec mariniranom , ili svezom ribom ..pa sta ko voli...ono je gozba za oci sta sve ima ..cene su razumne kao I porcije. Ljubazno me pozivaju ..zahvalim se I nenavaljuju...Zao mi je sto nisam sa nekim drustvom ..sad nisam gladna a I u ovakoj ponudi mi se nesedi sama u restoranu. Trazim da kupim one kolacice sa pecatom. Nalazim ih ,,neke tete prodaju domace pravljene kolacice ..ukusni su ..punjeni kokosom. A ja trazim one punjene sa cokoladom I malo vece , koje sam jela u Hoi Anu. Oni se cude sa uopste ima sa cokoladnim punjenjem..to im kao nije palo na pamet. Netreba se cuditi ..cokolada nije kod njih nesto sto im je na dohvat ruke svaki dan. A Durijan , mango ..jeste. Kupujem kolacice vec upakovane u kesu , kao iz fabrike . To mi deluje vece. Taman da posluzim prijatelje kuci. Uzas. Odmah da kazem . U kesi je bilo samo 4 velika kolaca I to bajata , uzegla , odvratnog ukusa. Nekupujte u kesi I tako , malo sam se promuvala po marketu ...dokupila jos neki zacin I vratila se u hotel. Sutra ujutru me je kolima iz hotela osoblje odvezlo na aerodrome . Koji je od hotela udaljen 4km. Aerodrom moderan , velik...kisa pljusti. Quen se sali da nebo place zamnom...mislim se I ja placem sto odlazim. Posle sam na aerodromu videla neku prognozu da ce narednih nekoliko dana u tom delu Vijetnama da se zadrze tamni oblaci. Maj je mesec pocetka kisnog perioda. Poslednja dva dana dosli su novi gosti u hotel...sto znaci da sam sve vreme imala ceo ,,moj mini rezort ,, za sebe. Quen me je jednom pitala da li sam tuzna sto sam sama u rezortu..ne ...kad se ima ovakva prilika da je ceo ovaj rajski vrt sa bazenom samo meni na raspolaganju ..kao I osoblje. S obzirom da nisam mogla da jedem onaj hleb iz kese koji su mi sluzili ..za tost ..pitala sam je da li zna da mi napravi przenice. Naravno da nikad nije cula sta je to ..niti kako se pravi. Pa me je pozvala u kuhinju da im pokazem ..sledecih dorucaka sam imala przenice za dorucak I na osnovu svega mogi svom ,,prijatelju koji je na onakav nacin pitao sta cu tam..sta tamo ima,, da kazem da sam se super provela u Vejetnamu da sam mnoge lepote videla , mnogo nisam stigla , da su ljudi bili dobri prema meni , da nisam imala problema , nemam nista lose da kazem..volela bih ponovo da se vratim..samo da nije tako daleko..trebalo mi je dva dana puta... Sin Chao Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2017 Quote nezalim se na ovaj forum vec generalno na sve forume koje sam citala) bile polovicne I nedorecene. Ljudi ocito imaju potrebu da se foliraju...I onda kazu pola informacije I ispadnu carevi kako su jeftino prosli. Neznam cemu to..moje su pare I ako treba bacicu ih...sta ikog briga...da bi se nepoznatm pravdala koliko sam ,,pukla ,, za bilo sta.Da bi po povratku predtsavljala da sam manje platila. Jako lepo rečeno i jako dobro opažanje problema. Vaš putopis je divan kao i celo letovanje u Vijetnamu @oljicae da li planirate da ponovite ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2017 Da nemam sta drugo da radim u zivotu ili da imam ,,neke cudne sposonosti, kao u filmovima sigurno ne bih imala stalnu Ja nemam problem da se vratim na mesto gde mi je bilo lepo...neko smatra da nema vremena da sevraca na isto... A sta mi je sledece ni sama neznam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2017 Bogami Oljice bilo je ovo jedno gospodsko putovanje, i po duzini i po komforu. Svaka cast. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 25, 2017 Pozdrav svima vidim da je neko napisao u delu za vize vietnam da nam od septembra 2017 ne treba viza Ali ja to nisam nasao za obicne pasose vec za diplomatske. Jel u pitanju neka greska ili vladin sajt nije skoro azuriran Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 25, 2017 Nije greska, ali nakon ukidanja sledi ratifikacija i potvrda svim granicnim sluzbama sto ume da potraje mesecima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 25, 2017 2 minutes ago, noskich said: Nije greska, ali nakon ukidanja sledi ratifikacija i potvrda svim granicnim sluzbama sto ume da potraje mesecima. Hvala puno na odgovoru 😀👍 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 25, 2017 2 hours ago, noskich said: Nije greska, ali nakon ukidanja sledi ratifikacija i potvrda svim granicnim sluzbama sto ume da potraje mesecima. Sećam se da je bilo priče o ukidanju viza tj. potpisivanja sporazuma, ali nisam video nikakve službene izvore da su rekli da se to i dogodilo. Imaš li neki link od nekih institucija u vezi sa ovim? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 25, 2017 http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/2862495/dacic-u-vijetnamu-jacati-privrednu-saradnju.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 25, 2017 44 minutes ago, noskich said: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/2862495/dacic-u-vijetnamu-jacati-privrednu-saradnju.html Ja ovde ne vidim da piše da su ukinute od septembra, a kamoli da je ovo sigurna stvar. Nije prvi put da je bilo ovakvih najava u vestima, pa da se na kraju ništa nije dogodilo (Jermenija 2014 i 2016). Isto tako da se primetiti razlika u izveštavanja ovde i prilikom ukidanja sa Kinom, pa čak i prilikom PREDLAGANJA ukidanja. Ovde mislim na činjenicu da se spominje kako je su se spominjali detalji tipa na koliko dana važi bezvizni režim i sl. U izveštaju za Vijetnam, osim što je bombastično najavljeno u naslovu, spominje se usput da su se "dogovorili o ukidanju viza..." bez jednog više detalja oko kada će to biti i kako će funkcionisati. Da se razumemo, nadam se da će se ovo dogoditi uskoro, ali reći da su ukinute vize i promeniti stranicu na servisu za vize je u najmanju ruku neodgovorno, pošto neko sa malo manje iskustva se možda zaleti u Vijetnam i doživi izuzetno neprijatno iznenađenje prilikom pokušaja check-ina ili još neprijatnije na samoj granici... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 25, 2017 (edited) 29 minutes ago, deleter said: Ja ovde ne vidim da piše da su ukinute od septembra, a kamoli da je ovo sigurna stvar. Nije prvi put da je bilo ovakvih najava u vestima, pa da se na kraju ništa nije dogodilo (Jermenija 2014 i 2016). Isto tako da se primetiti razlika u izveštavanja ovde i prilikom ukidanja sa Kinom, pa čak i prilikom PREDLAGANJA ukidanja. Ovde mislim na činjenicu da se spominje kako je su se spominjali detalji tipa na koliko dana važi bezvizni režim i sl. U izveštaju za Vijetnam, osim što je bombastično najavljeno u naslovu, spominje se usput da su se "dogovorili o ukidanju viza..." bez jednog više detalja oko kada će to biti i kako će funkcionisati. Da se razumemo, nadam se da će se ovo dogoditi uskoro, ali reći da su ukinute vize i promeniti stranicu na servisu za vize je u najmanju ruku neodgovorno, pošto neko sa malo manje iskustva se možda zaleti u Vijetnam i doživi izuzetno neprijatno iznenađenje prilikom pokušaja check-ina ili još neprijatnije na samoj granici... Mislim da je ipak odgovornost putnika da proveri direktno sa ambasadom da li je viza potrebna ili ne. Servis na ovom sajtu, kao i ceo sajt je rad volontera koji se ne mogu smatrati odgovornim. Inace u ovim vestima o vizama za Jermeniju nije nedvosmisleno napisano da je vec postignuto da ce viza biti ukinuta, dok je u slucaju Vijetnama to sasvim precizno saopsteno. Edited September 25, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2017 Ratifikacija je neophodna. Ali, ne mora da znaci da ce da potraje. U svakom lsucaju, provera pre polaska. Raduje me ukidanje. Nadam se skorom odlasku tamo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2017 Super je sto nam vise nece trebati vize, ali i pre nije bilo strasno. U principu ukidanjem viza dobijamo dve prednosti, prvo sto ne moramo da placamo vizu (25 dolara za troskove vize plus 6-15 dolara za pozivno pismo u zavisnosti od cene agencije) i drugo sto ne gubimo vreme cekajuci na izdavanje vize na granici sto u zavisnosti od guzve moze biti i vise od sat vremena. Tek cemo da vidimo na koji period cemo dobiti bezvizni boravak i kada ce tacno stupiti na snagu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2017 On 9/29/2017 at 1:20 AM, noskich said: Super je sto nam vise nece trebati vize, ali i pre nije bilo strasno. U principu ukidanjem viza dobijamo dve prednosti, prvo sto ne moramo da placamo vizu (25 dolara za troskove vize plus 6-15 dolara za pozivno pismo u zavisnosti od cene agencije) i drugo sto ne gubimo vreme cekajuci na izdavanje vize na granici sto u zavisnosti od guzve moze biti i vise od sat vremena. Tek cemo da vidimo na koji period cemo dobiti bezvizni boravak i kada ce tacno stupiti na snagu. jos jedna stvar....nasi "kinezi" koji iz juzne kine sad mogu lagano na drumskom granicnom prelazu da predju u vijetnam, i tako obnove svoj boravak u kini do sad je to bilo mnogo komplikovanije, jer online viza nije vazila na drumskim prelazima, samo na odredjenim aerodromima... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 1, 2017 Pa dobro, a zar nije logicnije raditi taj visa run u Hong Kongu? Ovo jeste korisno onima koji su geografski blize Vijetnamu nego HK. Kome je blize HK on ce i dalje ici tamo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites