Followers 0

Italijanske železnice

191 posts in this topic

Dule, posto je ocito da baratas preciznim ciframa, mozes mi napisati cenu za voz, od Milana do Venecije?

Hvala unapred!

Da li je i u Italiji bolje kupovati on-line i to ranije ili je isto i na dan putovanja? Sa cime se moze popust dobiti?

http://www.ferroviedellostato.it/homepage_en.html

Sajt italijanskih zeleznica, verzija ne engleskom. Ukucaj datume i odakle dokle ces da putujes, sve ce ti se samo kasti. Postoje neke jeftinije tarife, pa mozes da iskombinujes i kupis kartu ranije preko neta kad vidis nesto povoljno. Ali, ono sto je uvek pametno raditi, to je da koristis vozove sa oznakom R (regionalni) i putujes od tacke A do tacke B, na ovaj nacin, preko mesta C i D: AC, pa presedas, pa CD, pa presedas, pa DB. Izadje jeftinije, a usput imas i mogucnost da obidjes gradove C i D :) Npr, ja sam isao od Venecije do Firence, sa presedanjem u Bolonji, prosvrljao 2-3 sata po Bolonji i ustedeo maltene 50% para. Jer, direktna linija IC vozom je kostala oko 30 i nesto evra, a Venecija-Bolonja, regionalnim vozom oko 8-9 evra, pa isto toliko i Bolonja-Firenca.

Inace, jako vazna stvar je da kad kupis kartu na stanici, OBAVEZNO treba da je PONISTIS na zutom automatu kod izlaska na perone ili na samim peronima. U protivnom, smatra se da nemas kartu i placa se paprena kazna. Ja to nisam uradio, ali srecom, naisao sam na jako ljubaznog konduktera koji nam je sve lepo objasnio na tecnom engleskom  :shockkk:

@ Dragance

На сајту италијанских железница нема цена за "R" возове, већ само за ове брзе.

Где нађеш цене? На сајту или на лицу места?

Raspitajte se koliko kosta karta italijanske zeleznice u kilometrima. Ja jos nisam uspeo da provalim ali mi devojka rece da se ona tako vozala. Znaci kupis kartu, npr 500km i onda se vozikas dok nepotrosis to. Koliko sam skontao moju devojku kad je ona to koristila to je bila najjeftinija varijanta.

Nema ako gledas neki dalji datum. Probaj sa blizim, cena je 14,55 evra, direktno, jedan pravac. Ako se preseda u Veroni, izadje te isto para, ali bar mozes videti i Veronu ;)

Da li neko zna/ima iskustva oko putovanja vozom Bolonja - Rim? koliko kosta karta za vozove sa oznakom R na ovoj relaciji?  :yok:

Raspitajte se koliko kosta karta italijanske zeleznice u kilometrima. Znaci kupis kartu, npr 500km i onda se vozikas dok nepotrosis to.

Slobo, da li mozes da proveris ovo sa njom (da li jos postoji, gde se kupuje, nesto oko cene)..., jer zvuci prilicno interesantno!?

Hvala.

Ali, ono sto je uvek pametno raditi, to je da koristis vozove sa oznakom R (regionalni) i putujes od tacke A do tacke B, na ovaj nacin, preko mesta C i D: AC, pa presedas, pa CD, pa presedas, pa DB. Izadje jeftinije, a usput imas i mogucnost da obidjes gradove C i D :)

Dragance, predpostavljam da si te "R" karte kupovao na licu mesta!?

Da, te karte sam tamo kupovao, na samoj stanici, jer me mrzelo da se cimam sa placanjem karticom i ostalim cudima. I za divno cudo, voz je bio prilicno praznjikav, obzirom da spaja dve takve turisticke destinacije.

Ne znam da li ste skontali ali kontrole u italijanskim vozovima pogotovu lokalnim su izuzetno retke ali nemojte da mislite da vam preporucujem da se svercujete. Takodje oko ponistavanja karte nije nista strasno ako je neponistite, u principu mozete da platite kaznu ali cim vide da ste stranac samo ce vas opomenuti i preskrabati hemijskom po karti jer istini za volju bar pola stranaca ne zna ili zaboravi da ponisti kartu na stanici pre ulaska u voz, ovo govorim iz licnog iskustva  :roll:

Dule, posto je ocito da baratas preciznim ciframa, mozes mi napisati cenu za voz, od Milana do Venecije?

Hvala unapred!

Kao sto je vec neko napisao sve cene mozes videti na www.trenitalia.com

Konkretno za Milano-Venezija, regionale cena je 14,55e. Kada gledas cenu na sajtu za regionale vozove uvek ukucaj sutrasnji dan, jer ti vozovi svakog dana idu u isto vreme i cena im ne zavisi od ranije kupovine.

Da li je i u Italiji bolje kupovati on-line i to ranije ili je isto i na dan putovanja? Sa cime se moze popust dobiti?

Da, kupovao sam cesto on-line za duze destinacije i za brze vozove.

Kao sto rekoh za regionale nema svrhe bookirati ranije, ali npr. za sve ostale vozove imas popust ako kupis unapred. Tako da ako ides neko duze putovanje vise ce ti se isplatiti da uzmes voz sa oznakom E (express), koji je nesto malo skuplji od regionale, ali za njega vazi popust od 20% za kupljenu kartu jedan kalendarski dan pre (amica promotivna ponuda), tako da na kraju izadje jeftinije ici direktno express-om nego presedati nekoliko puta regionale-om. Za ostale, skuplje vozove postoji popust 15% za kartu kupljenu 7 dana ranije i 30% za kartu kupljenu 15 dana ranije.

Ali, ono sto je uvek pametno raditi, to je da koristis vozove sa oznakom R (regionalni) i putujes od tacke A do tacke B, na ovaj nacin, preko mesta C i D: AC, pa presedas, pa CD, pa presedas, pa DB. Izadje jeftinije, a usput imas i mogucnost da obidjes gradove C i D :)

Kada ovako kupuje karte sa regionale presedanjima, uvek kupite jednu kartu za celo putovanje, na kojoj pise gde menjate voz, nego da kupujete regionale pojedinacne karte od mesta do mesta.  Moze dosta a se ustedi.

Ne znam da li ste skontali ali kontrole u italijanskim vozovima pogotovu lokalnim su izuzetno retke ali nemojte da mislite da vam preporucujem da se svercujete. Takodje oko ponistavanja karte nije nista strasno ako je neponistite, u principu mozete da platite kaznu ali cim vide da ste stranac samo ce vas opomenuti i preskrabati hemijskom po karti jer istini za volju bar pola stranaca ne zna ili zaboravi da ponisti kartu na stanici pre ulaska u voz, ovo govorim iz licnog iskustva  :roll:

Generalno si u pravu, ali dva puta mi se desilo da sam platio po 50eura zbog neponistene karte. Tako da ne prepustajte se slucaju. :)

Evo sto mi je devojka poslala: http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http://www.trenitalia.com/cms-file/allegati/trenitalia/normativa/normativa_servizio_interno/02_condizioni_particolari/ART_72.pdf&sl=it&tl=en

Ne znam da li ce biti od pomoci ili ne ali pogledajte. Ona mi kaze da su nesto poostrili uslove za te kilometarske karte.

razmisljam se nesto za ovu opciju kupovanja 300 km npr.

verovatno postoji opcija kao u interrailu da sam upises relacije na kojima putujes.

e to u kompletu sa retkim prolazenjem konduktera(koje sam i ja primetio) moze da bude zanimljivo.

ja sam tako u italiji ustedeo jedan dan puta-nisam napisao datum puta ni relaciju dok nisam video da kondukter ulazi u vagon.

posto se to nije ni desilo na relaciji milan-verona, ispade da sam ustedeo jedan dan puta sto mi je posle spasilo zivu glavu.

e sad, ne znam koliko je to rizicno i izvodljivo, al eto, nama je uspelo, pa ako je neko voljan da rizikuje ili je u teskoj situaciji, neka proba :)

pa idemo, za prvi maj! ;)

idem da vidim na cemu sam, pa ako me apse, bar znam da vise ni ne pokusavam da odem  :mah:

malo me i zanima koja je procedura na aerodromima. mislim, ako samo pogledaju pasos i ne ubace ga u neku bazu podataka, na proveru, onda sam bezbedan  :D

E ovako,planiram da putujem od Bga do Beca,pa iz Beca za Milano,odatle da idem do Torina,Trsta i u povratku Slovenije.

Planirao sam da uzmem Interrail 5/10 dana,ali me zanima kako funkcionise ta karta.

Zanima me da li moram da rezervisem nesto,da dodatno placam i ostalo.

Znaci Bg-Bec-Milano-Ljubljana-Beograd,a ako mogu i Trst i Torino da se ubace,bilo bi odlicno,ali do njih cu provati stopom ako ne moze...

I ako neko moze da mi kaze gde mogu da uzmem u Beogradu Interrail,tj. da li ce me nase ljubazne salterske sluzbenice razumeti,i koliko kosta!

Hvala unapred!

Planiram da krenem skoro,tj 10og februara,i svaki odgovor bi mi dobrodosao!

E ovako,planiram da putujem od Bga do Beca,pa iz Beca za Milano,odatle da idem do Torina,Trsta i u povratku Slovenije.

Planirao sam da uzmem Interrail 5/10 dana,ali me zanima kako funkcionise ta karta.

Zanima me da li moram da rezervisem nesto,da dodatno placam i ostalo.

Znaci Bg-Bec-Milano-Ljubljana-Beograd,a ako mogu i Trst i Torino da se ubace,bilo bi odlicno,ali do njih cu provati stopom ako ne moze...

I ako neko moze da mi kaze gde mogu da uzmem u Beogradu Interrail,tj. da li ce me nase ljubazne salterske sluzbenice razumeti,i koliko kosta!

Hvala unapred!

Planiram da krenem skoro,tj 10og februara,i svaki odgovor bi mi dobrodosao!

Kako funkcionise Interrail pogledaj ovde: http://www.interrail.net/ Samo vodi racuna da Interrail nevazi za zelju ciji si drzavljanin.

U velikoj vecini slucajeva nemoras nista da rezervises samo banes u voz. Meni se samo dva puta desilo da sam morao da doplatim u vozu i to jednom od Amsterdama do Frankfurta i drugi put valjda u Danskoj ili Svedskoj i to recimo oko 5EUR.

Kartu treba da mozes da kupis na zeleznickoj stanici i u KSR tursu (isto pripada zeleznici ali ne znam gde mu je adresa u BG)

Nase sluzbenice ce te razumeti a mozda ti ponude i neki ispod ruke, upola cene  :roll:

Trebalo bi za 5 dana za maldje od 25 god da kosta oko 60eur ali nemoj me drzati za rec proveri to na zeleznici.

Da li neko zna da li je sa voznom kartom na osnovu FIP legitimacije moguce putovati na relaciji Fiumicino Airport- Rim u leonardo ekspres-u ili bilo kom drugom vozu?

Da li neko zna da li je sa voznom kartom na osnovu FIP legitimacije moguce putovati na relaciji Fiumicino Airport- Rim u leonardo ekspres-u ili bilo kom drugom vozu?

Prvo ako ne znas italijanski na aerodromu gde prodaju vozne karte nece ni hteti da prica sa tobom tako da cisto sumanjam da ces ostavriti bilo kakav popust. Gledaj da izbegnes voz Leonardo Express jer je on 10EUR i on vozi direktno na glavnu zeleznicku stanicu TERMINI a ovi drugi su 5.5eur i staju na svakom cosku ali su skoro duplo jeftiniji.

Да ли су потребне неке унапред резервације за Бергамо - Милано. Видим да иде скоро на пола сата воз, капирам да могу на лицу места да узмем карту.

Ne treba rezervacija to je regionalni voz. Mozes da s uguras sve dok vrata mogu da se zatvore :)