Jump to content

Featured Replies

Posted

Pogledao sam strane za vize i neki podaci su dosta stari. Pa ako neko zna neke novije informacije za sledece zemlje, molim da se javi! Ako niko ne zna onda cu pitati u ambasadi :)

Alzir - ne moze se uci iz Maroka, granice su zatvorene

Tunis - ne treba viza, medjutim da li to vazi i kad se dolazi brodom (iz Italije npr.)? Citao sam slucaj kad je Lazar dosao brodom u Egipat pa ga nisu pustili jer nije imao vizu.

Libija - viza oko 20 evra, ne moze se uzeti na granici, moramo imati rezervaciju za hotel? + izlazna taksa

Egipat - viza oko 10 evra, bolje da se uzima na granici umesto u ambasadi, izlazna taksa; kad se dolazi brodom, ne moze se uzeti na granici

Izrael - ne treba viza, treba updejtati sajt: http://belgrade.mfa.gov.il/mfm/web/main/document.asp?SubjectID=129301&MissionID=101&LanguageID=390&StatusID=0&DocumentID=-1

Jordan - viza 5-10 evra, uzima se na granici, izlazna taksa

Sirija - viza besplatna u ambasadi u Beogradu, ali verovatno nije u drugim zemljama. Provericu kakvo je stanje u Ljubljani... Izlazna taksa 10 evra

Turska (zasto je u Evropi??) - viza na granici 10 evra; updejtati stranu jer vise nam ne trebaju vize za Bugarsku!

Hej, ako imaš nove informacije (iz ličnog iskustva), možeš na stranama za vize da dodaš izmene. Radi preglednosti, bolje je da te informacije čuvamo u odeljku vize, nego da ih mešamo i ovde i tamo.

• Author

Da da uradicu ja to na web sajtu, samo me zanima ako neko ima neki komentar na ono sto sam napisao. Mozda neko zna nesto a nije napisao na sajtu

Mozda samo mali dodatak na ono sto si napisao o Izraelu. Cak i ako se pogleda link koji si postavio, tamo stoji da su nama i dalje potrebne vize za ulazak u Izrael, dok oni ne zavrse svoj proces ratifikacije i stavljanje odluke u funciju. Do tada sve je po starom. 

I za Egipat (naravno, ako se i tu nesto nije menjalo u medjuvremenu). Bez obzira ako se tamo pristize avionom, u situaciji ako se ide u samostalnoj reziji, moze da bude problem za dobijanje vize na licu mesta. Ja sam svojevremeno kontaktirao njihovu ambasadu u Beogradu i rekli su mi da se viza dobija na aerodromu samo ako se ide posredstvom neke agencije tj. ako je u pitanju paket aranzman. Za regularno izdavanje vize u ambasadi traze povratnu avio kartu i rezervaciju smestaja. Sa druge strane, po iskustvima drugih, ako se ide kopnom, najlakse je vizu dobiti u njihovom konzulatu u Akabi, u Jordanu.

Dakle, da jos jednom podvucem, ovo su informacije od pre izvesnog vremena. Ako se nesto menjalo recite.

• Author

Za Libiju mi se cini da je mission impossible da se dobije viza. Trazim vec satima i nisam nasao nijedan jednostavan/jeftin nacin. Kao prvo, nemaju konzulat u Beogradu i Ljubljani. Za Sloveniju je zaduzena ambasada u Berlinu, mada jos uvek trazim...

Zatim velika je verovatnoca da se viza ne dobije, treba prevesti pasos na arapski, prevod treba da ima pecat i da je umetnut u pasos. Turisticki pasos se dobija samo preko ovlascene firme, najjeftinije sto sam nasao je 70 evra na dan + 60 ako se ide u pustinju. U pustinju je inace zabranjeno ici bez vodica. Moguce je dobiti tranzit vizu iz Tunisa do Egipta, medjutim velika je verovatnoca da je necete dobiti, i verovatno morati imati vlastiti prevoz. Kosta oko 20 evra i traje nedelju dana.

Po zakonu morate imati turistickog vodica sa sobom, ne mozete ici samostalno, mada sam nasao da je neko to vec uradio, ali po fazonu, platio turistickoj agenciji a onda im rekao da zeli da putuje sam.

Sve u svemu cini mi se da je lakse/jeftinije/brze platiti 80 evra za let iz Tunisa do Kaira i preskociti Libiju. A cudno mi je, uvek sam mislio da je lako otici tamo, znam da su mnogi radili na naftnim poljima...

Za Libiju mi se cini da je mission impossible da se dobije viza. Trazim vec satima i nisam nasao nijedan jednostavan/jeftin nacin. Kao prvo, nemaju konzulat u Beogradu i Ljubljani. Za Sloveniju je zaduzena ambasada u Berlinu, mada jos uvek trazim...

Kako nema!? Ja pre par meseci prosao pored libijske ambasade, ona je u istoj ulici gde i hrvatski konzulat, blizu zgrade Pinka. I mislim da sam bas procito na zidu da traze prevod na arapski pa sam se malo iscudjavao. Neverujum da se ista promenilo.

Ja znam za neke libijce koji studiraju kod nas u NS, jedan od njih mislim i da radi za ambasadu pa ako ga nahvatam bas cu da ga pitam za proceduru. Inace moji profani sa faksa putuju u Libiju bez problema, doduse uvek sluzbeno.

Adresa libijske ambasade u Srbiji je ovde:

https://www.klubputnika.org/vize/20-afrika/53-libija

Prevod pasosa na arapski vise nije potreban. Tako mi je rekao libijski konzul u Minsku jesenas.

Treba proveriti u libijskoj ambasadi u BG za svaki slucaj.

Treba i neki "sponzor" koju u Libiji preda službeni zahtev za tvoju vizu.

Molba se salje u libijski MUP na odobrenje. Pasos ti se pregeda u ambasadi i po potrebi kopira i salje tamo gde treba.

Vreme izdavalja vize je 1-2 nedelje.

Libija se u poslednje vreme otvorila turisticki tako da su dosta olabavili vizne zahteve.

Ipak treba imati na umu sledece:

Dokaz posete Izraelu u vidu vize ili pecata - nista od libijske vize.

Dokaz o ulazu/izlazu iz Jordana/Egipta preko Izraela - nista od libijske vize.

Za Izrael i dalje treba viza sporazum nije ratifikovan - kod nas ne znam kod njih sigurno nije.

Sirija na ex-SFRJ prostoru ima ambasadu samo u Srbiji. Drzavljani Srbije u BG dobijaju vizu besplatno, a viza na drugom mestu kosta 40 evra.

Strani drzavljani koji u BG traze sirijsku vizu naravno placaju i verovatno moraju da imaju neku dokumentaciju.

Takodje ako neko u Siriju dolazi iz zemlje gde nema sirijske ambasade navodno moze da dobije i vizu na granicnom prelazu (koja valjda daje boravka do 15 dana?), ali to sam procitao negde nemam iskustva.

Kolega forumasi koji su bili u Siriji svi su uzimali vizu u ambasadi, ja takodje.

A i svi stranci koje sam pitao u Siriji rekli su da su uzimali vizu unapred. Ako neko zna vise o ovome neka javi.

Strani drzavljani koji u BG traze sirijsku vizu naravno placaju i verovatno moraju da imaju neku dokumentaciju.

Hrvatski državljani ne moraju da imaju nikakvu dodatnu dokumentaciju kad vade sirijsku vizu u Beogradu.

I za Egipat (naravno, ako se i tu nesto nije menjalo u medjuvremenu). Bez obzira ako se tamo pristize avionom, u situaciji ako se ide u samostalnoj reziji, moze da bude problem za dobijanje vize na licu mesta. Ja sam svojevremeno kontaktirao njihovu ambasadu u Beogradu i rekli su mi da se viza dobija na aerodromu samo ako se ide posredstvom neke agencije tj. ako je u pitanju paket aranzman. Za regularno izdavanje vize u ambasadi traze povratnu avio kartu i rezervaciju smestaja. Sa druge strane, po iskustvima drugih, ako se ide kopnom, najlakse je vizu dobiti u njihovom konzulatu u Akabi, u Jordanu.

Dakle, da jos jednom podvucem, ovo su informacije od pre izvesnog vremena. Ako se nesto menjalo recite.

Ja sam isao pre nekih 6-7 meseci i po sletanju u Kairo kupio vizu/nalepnicu i prosao pasosku kontrolu bez ikakvih pitanja i potvrda o smestaju ili povratnoj karti.

Crveni pasos.

Takodje se ne secam placanja [posebne] izlazne takse [pomenuto u prvom postu].

• Author

Ja sam isao pre nekih 6-7 meseci i po sletanju u Kairo kupio vizu/nalepnicu i prosao pasosku kontrolu bez ikakvih pitanja i potvrda o smestaju ili povratnoj karti.

Crveni pasos.

Mozda si imao srece, u svakom slucaju ja necu reskirati :)

Odgovor iz ambasade u Ljubljani:

You have to have visa before traveling to Cairo. You can get it at our embassy every day between 10.00 a.m. and 2.30 p.m. on Opekarska 18 A. You need passport and small photo.

Kind regards,

Embassy of Arab Republic of Egypt

--- On Fri, 2/12/10, Csaba wrote:

Dear Sir,

I will be traveling to Cairo in May this year, coming from Tunis via

airplane. I'm a Serbian citizen. Do I need to obtain a visa at the

embassy in Ljubljana, or can I get it at the airport in Cairo?

Crveni pasos.

Mozda si imao srece, u svakom slucaju ja necu reskirati :)

Odgovor iz ambasade u Ljubljani:

You have to have visa before traveling to Cairo. You can get it at our embassy every day between 10.00 a.m. and 2.30 p.m. on Opekarska 18 A. You need passport and small photo.

Kind regards,

Embassy of Arab Republic of Egypt

--- On Fri, 2/12/10, Csaba wrote:

Dear Sir,

I will be traveling to Cairo in May this year, coming from Tunis via

airplane. I'm a Serbian citizen. Do I need to obtain a visa at the

embassy in Ljubljana, or can I get it at the airport in Cairo?

Ambasade uvek tako kazu ;D

Evo ti najverodostojne informacije (koje zapravo i gledaju na aerodrom pri checkin-u):

National Serbia (Republic of) (RS)

Embarkation Tunisia (TN)        

Destination Egypt (Arab Republic of) (EG)

Visited Tunisia (TN)            

Egypt (Arab Republic of) (EG)

Passport required.

- Passport and/or passport replacing documents must be valid

at least 2 months beyond the period of intended stay.

Visa required, except for Wives of Egyptian nationals,

provided holding proof thereof.

Visa Issuance:

- On arrival: if required, tourist visa can be issued on

arrival, to nationals of Serbia (Republic of),  for a max

stay. of 30 days. Fee: USD 15.-, or equivalent.

- On arrival: if required, a tourist visa is issued for a max.

stay of 15 days (free of charge) to those holding normal

passports entering Egypt via South Sinai (through Sharm El

Sheik, Saint Catherine or Taba airports), provided remaining

in South Sinai resorts and not continuing to any other city

in Egypt:

A ovo se nalazi na http://www.skyteam.com/about/travelhelp/travelinfo.html

Znaci nije nikakav problem uzeti vizu na aerodrom, a u slucaju da neko ima upateni aranzman preko agencije u Sharmu i slece na tamosni aerodrom, tada je 15-dnevna viza besplatna.

Sirija na ex-SFRJ prostoru ima ambasadu samo u Srbiji. Drzavljani Srbije u BG dobijaju vizu besplatno, a viza na drugom mestu kosta 40 evra.

Takodje ako neko u Siriju dolazi iz zemlje gde nema sirijske ambasade navodno moze da dobije i vizu na granicnom prelazu (koja valjda daje boravka do 15 dana?), ali to sam procitao negde nemam iskustva.

Kolega forumasi koji su bili u Siriji svi su uzimali vizu u ambasadi, ja takodje.

A i svi stranci koje sam pitao u Siriji rekli su da su uzimali vizu unapred. Ako neko zna vise o ovome neka javi.

Sirijska viza moze se dobiti i na granici, licno uradio. Oficijalno kazu kako samo oni koji nemaju ambasadu mogu uzeti viza na granici, ali moze svako.

Prije mene su bili Englezi i Kanadzani koji su takodze bez probleme uzeli vizu. Placa se u zavisnosti od zemlje, posto je Makedonija u Other platio sam 37eur. Cena je razlicna od zemlje do zemlje, mislim da je Amerika ipak najskupa  :dance:

Citao sam na sajtu www.jordanjubilee.com da postoji mogucnost da se izbegne placanje jordanske vize od 10 JD i kada dolazis kopnom ferijem iz Egipta i preko bilo kog granicnog prelaza ukoliko na granici napomenes da ides u Akabu. Zatim moras da se prijavis u nekoj lokalnoj kancelariji u roku od 48 sati. Izlazna taksa se u svakom slucaju placa.

Da li je neko ovo probao u praksi?

Hajde da već jednom završimo sa tim pričama o izraelskoj vizi. Gradjanima Srbije je potrebna viza za ulazak u Izrael. Može se dobiti samo u Beogradu. I biće tako dok se ne završi proces ratifikacije. Potrudiću se da vas o tome obavestim ASAP.

Bar je meni trebala pre par nedelja kada sam dolazio. Moja viza važi još malo pa se nadam da će i ta ratifikacija uskoro.

• Author

Hehe Libija od danas vise ne dozvoljava clanicama Sengenske zone da putuju u tu zemlju

http://www.allheadlinenews.com/articles/7017836602

http://uk.reuters.com/article/idUKLDE61F1DY20100216

Libya has announced it will cease issuing visas to citizens of European countries in the Schengen zone. Even citizens currently in possession of visas will be denied entry.

Sva sreca sto ja imam srpski pasos  zvizhd

• Author

OK kupio sam egipcansku vizu vazi do kraja Maja, 25 evra u ambasadi u Ljubljani. Cekali smo jedan dan, trazili su samo sliku i pare, nista vise.

• 2 weeks later...

Samo da dodam tri napomene na osnovu ličnog iskustva od pre petnaestak dana:

1) Sirijska izlazna taksa košta 500 sirijskih funti (trenutno je to 8 evra) i plaća se u njihovoj valuti. Kada iz Sirije ulazite u Tursku ili Liban, sigurno ćete platiti 550 jer neko uzima proviziju i, ma koliko se svađali, nema šanse da im ne platite ovih 50 kinti više. Kada iz Sirije ulazite u Jordan, plaćate 500.

2) Ako ostajete u Jordanu do 3 dana, ne plaćate izlaznu taksu. Ovo u praksi znači da ste verovatno stigli da obiđete samo Aman.

3) Kada ulazite u Liban (granični prelaz Masnaa) možete uzeti tranzitnu vizu koja vam pokriva boravak od 15 dana, košta 25000 libanskih funti (18$). Nema potrebe da vadite vizu u Beogradu

• Author

Cekaj a ako iz Sirije odem u Liban na jedan dan, pa se posle vratim, pa posle odem u Tursku, da li moram dva puta da platim tu izlaznu taksu?

Da, svaki put plaćaš izlaznu taksu, bez obzira koliko dana provodiš van Sirije. Ja sam iz Sirije išao u Jordan, Liban i u Tursku i platio sam izlaz 3 puta.

• 2 weeks later...

Da li može da bude prilikom prilikom vađenja Američke vize, ako si pre toga posetio Siriju, Liban, Libiju ili sličnu "neprijateljsku" zemlju?

Da li je neko išao u Ameriku nakon posete tih zemalja?

Pa mozes da imas malo duzi i interesantniji intervju u US ambasadi ali ako ispunjavas uslove nece te odbiti nebrini se.

• 3 weeks later...

Koliko znam viza za Jordan se dobija na granici, ali na sajtu MUP-a pise:

ЈОРДАН

Дипломатски и службени пасоши Потребна виза

Визе  се могу добити у ДКП и на граничним прелазима.

Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

Ispada po ovome da se turisticka viza ne dobija na granici, konfuzno deluje? U konzulatu Jordana u UAE su mi rekli da nasi gradjani jos uvek mogu dobiti vizu na granici.

Imate li neke informacije? Da li je neko skoro putovao u Jordan?

Ja sam putovao 2007. (ili 2006.) i vizu sam kupio na granici. Kolko sam upoznat posle mene je tamo islo jos dosta clanova foruma i svi su kupili vizu na granici. Ovoe zime su tuda prosli Lazar, Marko i Uros na svom putu za afriku i, opet koliko ja znam, kupili su vizu na granici!

I ja sam isto uzeo na granici, sa srpskim pasošem, tako da ne verujem da ima ikakvih problema!;)