Followers 0

Bosna i Hercegovina - turistička mesta?

13 posts in this topic

Šta videti i obavezno obići u Bosni i Hercegovini? Unapred se svima zahvaljujem za pomoć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bosna je veoma lepa zemlja. Gde god odes, neces se pokajati. Splavarenje na Drini, vrelo Bosne, Sarajevo, Mostar, Medjugorje, Trebinje, Foca, Banja Luka, Doboj, Bihac, Jajce! Planine i reke su prelepe!

Share this post


Link to post
Share on other sites

... Livno (možeš da skitaš po Cincaru i Dinari, slikaš divlje konje...), piramide u Visokom :), Tešanj (prelep stari grad i crkva u centru), Teslić (banja), dolina Bosne i dolina Vrbasa, Sutjeska (jedno od najimpresivnijih mesta na kojem sam bio), Jajce (čuveni vodopad), Trebinje (Leotar, manastir Gračanica, stari grad i most, manastir Tvrdoš, grob Jovana Dučića...).

Sve zavisi od toga šta želiš da vidiš, šta te zanima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mostar, Pocitelj, Stolac, Trebinje, planine: Prenj, Jahorina, Kozara, Zelengora ( obavezno), kanjoni Vrbasa, Tare, Rakitnice ( obavezno), Bihac, Una ( obavezno) - Martin Brod, Kravice vodopadi, Han Pijesak - Romanija ( obavezno), pecina Vjetrenica ( obavezno), Hutovo Blato, Bosanska Krupa ( restorani na Uni), Jablanica ( janjetina), Nevesinje ( tracking po Velezu), Vlasenica ( jeftino skijanje), Busko jezero, Blidinje,.....onako nabacah sta mi pade na pamet...sretan put!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam u novembru bio do Bihaca, i moram da priznam da sam zapanjen prirodom i celokupnim ambijentom tamo. Znaci koj turisticki potencijal postoji u onoj zemlji  :LOLLL:....

Inace sam Bihac sa okolinom i s Unom je prelep, Sanski Most, Novi Grad isto prelep...Bas sam se odusevio. Samo sto je situacija jos gora nego u Srbiji tako da mozes da mislis....Inace sto se tice nacionalizma i politickih sranja niko te ne dira, nas su bas gotivili... :gossip:

Tako da iako nije popularna destinacija toplo ti je preporucujem da je obidjes...pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam bio u Republici Srpskoj. Preporucujem i tu republiku. Posebno je lepo skijanje na brdovitoj Vlasenici, splavarenje Drinom, itd...  Pored mesta Drinjaca u nekom brdu ima stara gvozdena alka utisnuta u stenu, kazu stara hiljadama godina. Nisam je video, ali planiram sledece leto u `planinarenje` da je vidim.  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam bio u Republici Srpskoj. Preporucujem i tu republiku.

Sve je to Bosna druže moj ::arabia:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Република Српска је прелепа, зато бих препоручио следеће да обавезно посетите.

Етно село "Станишићи". На излазу из Бијељине. Природа и амбијент који сваког остављају без даха. А храна?  :D права домаћа. Мир, релаксација. Препорука.

Спуст низ Дрину. Дуг 20 км од села Горња Трешница до Љубовије, у трајању 6 часова, са паузом на обали. Ту је Дрина полупланинска, чамци иду кроз брзаке. Хоћете мало адреналина? :dance: Дрина зелена и чиста, рибе промичу и зелене шуме, чист ваздух. Ма, рај на земљи!

Манастир "Ломница". Недалеко од Шековића. код Власенице, са црквом Светог Ђорђа. Иконостас из 1577 године. Мала црквица, једноставна грађевина са припратом. Мир и тишина.  :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prelep je deo koji se može videti kada se od Trebinja pođe putem ka Ljubinju (taj put dalje vodi ka Stocu i Mostaru). Prolazi se obodom Popovog polja, pogled je neverovatan. Sa druge strane puta nižu se stara hercegovačka sela, sa tipičnim (za to podneblje) kamenim kućama.

Ako se ide tom rutom, negde pre Mostara bi valjalo skrenuti ka Blagaju. Tamo je stara derviška Tekija na izvoru reke Bune. U samom mestu ima i otomanske arhitekture (svratiti do poseda porodice Velagić) a vredna posete je i stara kula Stjepan grad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve nabrojano je divno, Bosna je zaista lepa zemlja.

Ja bih preporučio jedan, turistički gotovo nepoznat kraj, sa predivnom prirodom.

Opština Bosansko Grahovo nalazi se na jugozapadu Bosne, tridesetak km od Knina, i poseduje velike lepote.

Šator planina ( 1872 m ) je pravi biser prirode. Ispod vrhova planine nalazi se ledničko

Šatorsko jezero, na preko 1400 m visine, svake godine na Ilindan se tamo redovno ide.

Ispod planine je selo Preodac, sa više od stotinak izvora i vrela, okolina puna šuma i pašnjaka, nestvarni prizori, kao da ste u Stjenovitim planinama..

Strma i visoka Dinara ( 1913 m ) sa najvišim vrhom Troglav, pruža se kilometrima iznad Livanjskog polja i predstavlja prirodnu granicu između Bosne i Hrvatske.

Na putu Grahovo-Drvar, nalazi se selo Peći, jedno od najlepših sela u BIH, sa izvorima, pašnjacima, poljima, a iznad sela se smenjuju guste šume i kameni masivi planine

Uilice, ili kako Dalmatinci zovu Ilice ( 1654 m ).

Dalje cestom prema Drvaru, nalaze se Resanovci, kod koga se krije ulaz u pećinu Ledenicu, za koju mnogi koji su bili i u Postojni kažu da je još lepša : sadrži predivne pećinske pejzaže i veoma je dugačka, više kilometara.

U blizini Drvara, nalazi se jedna od meni najlepših planina Bosne, planina Klekovača ( 1965 m ) koja je viša i od Dinare, i predstavlja u stvari veliku visoravan čiji se vrhovi završavaju kamenim gromadama. U blizini se nalazi i predivni šumski kompleks, Lomska prašuma, jedna od poslednjih prašuma u Evropi.

Ako svratite u Drvar, svakako produžite i u Martin Brod, na prelepe slapove.

Nažalost, vlasti i nekad i sad, nisu umele da iskoriste ni pedesetinu tog divnog prirodnog potencijala, koji čami gotovo nepoznat. Ako odete tamo, ne propustite priliku da vidite ovo što sam nabrojao, to je jednostavno fantastično. Zbog mina i ostalog iz rata, svakako je korisno stupiti u kontakt sa lokalnim stanovništvom i dobro se informisati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bosna je prelepa gde god da krenes. I sam narod je prica za sebe.

@ Stole moram da te ispravim, manastir se zove Lovnica kao i reka koja tu protice  ;) 

:shh: nemoj nikome da kazes, meni je mama bas iz Šekovića i ja obozavam da idem tamo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0