Followers 0

Privremeni boravak - problem..

62 posts in this topic

Da li mi neko moze reci kako???

Ja sam drzavljanin Srbije. Moja verenica nije drzavljanin srbije i dobila je vizu na 3 meseca , dolazi ovih dana. Planiramo vencanje i nakon toga njen privremeni boravak.

E sada tu nastaje problem.

Jasno mi je sve sto se tice dokumenata za privremeni boravak ali.. Radim u Beogradu, a prijavljen sam u Nisu. Njena prijava boravka nakon 24 casa bice naravno u Nisu. Interesuje me kakva je procedura nakon predaje dokumenata za privremeni boravak da li vrse proveru na adresi koja je u aplikaciji za privremeni boravak ili ne, odnosno da li moramo biti sve vreme na toj adresi u Nisu ili ne za vreme trajanja procedure dobijanja privremenog boravka?

Jer nakon dolaska bice samnom u Beogradu i nakon vencanja.

kad joj budeš prijavljivao boravak raspitaj se u MUP-u, sve će ti objasniti, što ti nije jasno.

Da naravno da cu se raspitati do detalja.

Ali mislim da u MUP-u to nece razumeti. Jer kada sam poslao garantno pismo vrsili su proveru i pitanje je bilo kako ja radim u Beogradu, a adresa u Nisu. Trebalo je dosta vremena da objasnim da je sediste kompanije u Beogradu ali da radim svuda u zemlji i svetu. Takva je priroda posla i zbog toga sam stalno nastanjen u Nisu, a radim gde ima posla..

Tako da su mi odgovorili zasto se ne prijavim u Beogradu.. I veruj mi da sam jedva objasnio da stanodavci znaju da uzmu novac za kiriju a da ne zele da prijave stanara... Tako da je nemoguce menjati adresu svakog puta kada se promeni posao ili stan jer je malo onih koji zele pristati na prijavu stanara...

Ako hoces da dobije boravak za nju evo kako to izgleda ako je vanbracna zajednica u pitanju. Ja sam sad u procesu za moju devojku a moja drugarica je vec to uradila za momka.

Sto se tice boravisne dozvole treba ti:

-Tvoj izvod iz maticne knjige rodjenih-ne stariji od 6 meseci.

-Za devojku treba potvdra koju ona nabavlja u maticnoj drzavi, da je neudata.

-Treba ti overena izjava dva svedoka da ste vas dvoje u vanbracnoj zajednici(mogu ti poslati primer na e mail pa ga samo doradi)

-Treba ti potvrda sa posla da si u radnom odnosu, i da odes u Gradsku kucu (ili opstinu vec gde se to radi u tvom mestu) da popunis izjavu o izdrzavanju stranca-to je samo pro forme radi i nema veze da li je zaista tako u stvarnosti-(tako je rekla ta zena iz SUP-a u NS)

-Treba fotokopija tvoje licne karte i uverenje o drzavljanstvu.

-Treba tvoja i devojkina biografija( i to ti mogu poslati na e mail primer posto je malo cudnog formata ;) ).

-Treba ti licna karta stanodavca tj, fotokopija.

-Trebaju dve devojkine fotografije.

-Treba ti devojkina E-111 forma odnosno to je formular zdravstvenog osiguranja njene maticne drzave.

-I poslednje sto ti treba je obrazac br.8 koji se kupuje u Supu.

-Kasnije kada tvojoj devojci odobre boravisnu dozvolu, onda dobijate od njih uplatnice sa svim podacima koje treba ispuniti.

-Izadje otprilike oko 6000 din.

Na kraju sve sve svodi da tvojoj devocji treba samo pasos, potvrda da je neudata i formular E-111 a sve ostalo je na tebi, u Novom Sadu se sve resava za 1 dan.

Nadam se da sam ti bar malo pomogao i pojasnio.

U SUPu u Novom Sadu se to radi na III spratu i nakada nije guzva, cak se sta vise obraduju kad neko dodje da prijavi nekome boraviste.

Ja sam prosao ovo sve sa mojom suprugom. Ovo su moja iskustva.

Nece niko proveravati da li ste na toj adresi ili bilo sta. Bar nama nije niko nista proveravao, a druga godina privremenog boravka istice za koji mesec... Ne brini za seljakanje, obzirom da ces u slucaju bilo kakvog problema moci od svoje firme da dobijes potvrdu zbog cega menjas mesto boravka.

Kada odes da je prijavis u policiji, treba da odete zajedno, narocito ako ona ne zna (dobro) srpski. Ispitivace vas kako ste se upoznali i sl (moracete izneti i malo licnih detalja ako necete da budete sumnjivi). Predacete dokumenta koja vam traze, platiti taksu i za oko mesec dana ce vas pozvati da preuzmete dozvolu za boravak, kada ce njoj staviti nalepnicu u pasos (koja vazi kao multi viza za Srbiju). Ceka se dugo, jer sve ide u beogradsku centralu.

Bitno je da podnesete zahtev pre nego sto njoj istekne viza.

Sto se tice njenih dokumenata, dobro se raspitajte kakva overa je potrebna - da li je dovoljna obicna ili treba apostil (koji kod nas kosta oko 25e, a u nekim zemljama je znatno skuplji). Postoje i neki medjunarodni formulari, na kojima ima i srpsk(ohrvatsk)i, i za koje ne treba ni prevod, ni apostil (ako napises koja je zemlja u pitanju, mogu proveriti da li je ista potpisnik konvencije ili ne). To je najbolje da se raspitas kod maticara koji ce vas vencati, jer on proverava da li su ispunjeni uslovi za zakljucenje braka.

Bicu slobodan da malo prosirim temu...

Stranac koji je u braku sa nasim drzavljaninom dobija privremeni boravak na godinu dana, a stalni boravak moze teoretski da se dobije tek nakon 3 godine (nakon 3 odradjena privremena boravka), o cemu odlucuju u Beogradu. Kad stranac dobije stalni boravak, ako je u braku sa nasim drzavljaninom duze od 3 godine, moze traziti nase drzavljanstvo (ne trazi se da se odrekne svog). Stranac koji nije u braku sa nasim drzavljaninom, mora nakon dobijanja stalnog boravka da ceka jos najmanje 3 godine, pa tek onda moze traziti nase drzavljanstvo, ali ce prethodno morati da se odrekne ranijeg.

Najprostije ti je da odes do supa u 12.februar. (preko puta duvanske). I da sto manje pricas sa nadrndanom sluzbenicom ili nedajboze sefom (prepoznaces ga po staljinovskim brkovima). Dobijes papiric koji popunis i predas i to je to. Nakon par meseci kada tvoja verenica vidi u kakvu je ludnicu dosla otici ce, a i ti za njom (nadam se). Inace niski odsek za strance je poznat po tome da su im strani jezici strani i da osobe sa americkim pasosem tretiraju kao spijune.

Ukratko, zavrsi proceduru sto bezbolnije i sa sto manje objasnjavanja. Dok se vi vencate, mozda ce i drzava da nam propadne.  :mah:

Htela bi da zamolim  korisnika Slobo665 za pomoc. Da li bi mogao da mi posaljes na mail primer izjave o vanbracnoj zajednici? Hvala unapred. Pozz  :)

Ukratko, zavrsi proceduru sto bezbolnije i sa sto manje objasnjavanja. Dok se vi vencate, mozda ce i drzava da nam propadne.  :mah:

E ova ti je najbolja! ;D

Htela bi da zamolim  korisnika Slobo665 za pomoc. Da li bi mogao da mi posaljes na mail primer izjave o vanbracnoj zajednici? Hvala unapred. Pozz  :)

Moras mi prvo ostaviti e mail :)

Stranac koji nije u braku sa nasim drzavljaninom, mora nakon dobijanja stalnog boravka da ceka jos najmanje 3 godine, pa tek onda moze traziti nase drzavljanstvo, ali ce prethodno morati da se odrekne ranijeg.

Koliko je meni poznato,Ustav Republike Srbije jasno kaže da uslov za dobijanje našeg državljanstva nije odricanje prethodnog,te ga slobodno može zadržati(niko joj neće tražiti da ga se odriče).

Stranac koji nije u braku sa nasim drzavljaninom, mora nakon dobijanja stalnog boravka da ceka jos najmanje 3 godine, pa tek onda moze traziti nase drzavljanstvo, ali ce prethodno morati da se odrekne ranijeg.

Koliko je meni poznato,Ustav Republike Srbije jasno kaže da uslov za dobijanje našeg državljanstva nije odricanje prethodnog,te ga slobodno može zadržati(niko joj neće tražiti da ga se odriče).

Uz pohvale za entuzijazam ispoljen tako što se odgovara na tri godine staru poruku (!), moram da kažem da Ustav RS ne reguliše ovo pitanje, već je to sadržano u Zakonu o državljastvu RS - u slučaju kada se državljanstvo stiče po osnovu braka sa državljaninom RS ili na osnovu srpskog porekla, ne traži se odricanje od prethodnog državljanstva. U ostalim slučajevima se traži.

Predacete dokumenta koja vam traze, platiti taksu i za oko mesec dana ce vas pozvati da preuzmete dozvolu za boravak, kada ce njoj staviti nalepnicu u pasos (koja vazi kao multi viza za Srbiju). Ceka se dugo, jer sve ide u beogradsku centralu.

Дозволу за боравак даје локални инспектор за странце и добија се одмах након што се њему предају одговарајућа документа и доказ о плаћеним таксама (који износе око 8.000 дин). Не чека се дуго, бар не месец дана, већ неколико секунди. :D Бар је тако било у нашем случају.

Колосус, од оног дана када је твоја жена добила Стални боравак, колико месеци је било потребно да добије српско држављанство?

Уз интензивно досађивање и повлачење којекаквих веза, моја супруга је добила наше држављанство за нешто више од 3 месеца од добијања сталног боравка. Наравно, није морала да се одрекне свог држављанства.

По Закону о управном поступку, требало би да се овај поступак спроведе у року од 2 месеца, али се овај рок редовно пробија. Чека се дуго зато што након предаје целокупне документације БИА врши одређене провере, а полиција ради само "шалтерски" део посла- преузима документа и издаје решење. Те провере БИА врши и приликом прве пријаве привременог боравка и приликом захтева за стални боравак и приликом тражења држављанства. Иако смо предавали практично иста документа и за стални боравак и за држављанство и да смо захтеве подносили у размаку од свега 4 месеца, поступак провере код држављанства није практично ништа краће трајао од оног код сталног боравка.

Додао бих још нешто- не тражи се одрицање од ранијег држављанства ни од лица која траже наше држављанство по основу српског порекла.

Уз интензивно досађивање и повлачење којекаквих веза, моја супруга је добила наше држављанство за нешто више од 3 месеца од добијања сталног боравка.

A kako se dobija stalni boravak? Da li bas mora da se zivi u zemlji tri godine pre nego sto se dobije?

У суштини би требало, јер формалноправно може да се изгуби право на боравак (па чак и стални) ако се у иностранству непрекидно борави дуже од 3 месеца.

Стални боравак НИКАКО не може да се добије ако док не истекну 3 године привременог. Онда се тражи нови привремени боравак, па кад исти буде одобрен, онда се може тражити стални...

Уз захтев за стални боравак (као и за држављанство) треба повећа хрпа документације (брис грла, потврда о обиму главе варијанта) и наравно - такса преко 15.000 динара.

Кад се одобри стални боравак, добија се посебна налепница у пасош и лична карта за странца- плава књижица налик на наше старе личне карте, са све залепљеном фотографијом и подацима написаним писаћом машином.

Још једна интересантна бирократска ствар- у свакој фази се добија други јмбг- моја супруга је имала 3- први када је имала привремени боравак, други када је добила стални, а трећи је добила уз држављанство. Исто повлачи губљење времена и новца на промену неких докумената- нпр. здравствене књижице, возачке дозоле...

Стални боравак НИКАКО не може да се добије ако док не истекну 3 године привременог. Онда се тражи нови привремени боравак, па кад исти буде одобрен, онда се може тражити стални...

Nesto se secam kroz maglu da je Dacic na gotovs dao pasos zeni nekog naseg sportiste.

Она је добила држављанство, а да никада није ни поднела захтев за боравак.

То је друго. Постоји специјална хитна процедура за давање држављанства одређеном лицу када за то постоји национални интерес- нпр. да би неки спортиста играо за репрезентацију и сл.

Не знам какав је национални интерес био да се манекенки да наше држављанство. Ваљда се и жеља министра полиције да се мало прави важан у високом друштву сматра некаквим националним интересом... ;)

И не само да јој је он лично уручио пасош, него није ни морала да носи потврду, да стави отисак прста на читач, ни да се потписује.

И не само да јој је он лично уручио пасош
Некоме уручи пасош а некоме бицикло.  :D

Да ли је за захтев за стални боравак потребно више документације од захтева за привремени боравак, и колико новаца више?

Нама је инспектор рекао да отприлике од дана добијања сталног боравка потребно је да прође око 6 месеци за добијање српског држављанства.

У вези нашег сина, њему у изводу МКР пише: држављанство Р. Србије. Е сад не знам да ли је потребно приликом подношења захтева за пасош, пре тога извадити и уверење држављанства или је сасвим довољно то што пише на изводу МКР? :?

Наравно да није довољно да пише само на изводу! Мора да пише и на посебном папиру.

Немој да мислиш да тек тако можеш држави да откинеш држави 450 динара за таксу... ;)

Шалу на страну. Свима пише држављанство на изводу из МКР, али на списку тражене документације за пасош стоји да треба приложити и уверење о држављанству као посебан документ. Стога немој ни покушавати да издејствујеш пасош без тога- неће проћи.

Још ако можеш одговори ми и на ово ако знаш.

Да ли је за захтев за стални боравак потребно више документације од захтева за привремени боравак, и колико новаца више?

.........

Да, потребно је далеко више документације- извод из мк рођених из земље порекла, диплома највише завршене школе (са све апостилом и преводом судског тумача), лекарско уверење, здравствено осигурање........ а онда и" брис грла" супруга и деце, држављана Србије. Све у свему, 15-20 докумената + такса од око 150€.

Срећно! ;)

Надам се поступак за добијање српског држављанства неће бити још ригорознија процедура. Чујем да је и нострификација диплома за стране држављане папрено скупа. Боље чекати српско држављанство јер је дупло јефтиније.

За држављанство није потребна нострификација диплома, већ само оверен превод.

Што се тиче запошљавања, ту је већ другачија ситуација. Национачна служба не признаје ненострификоване дипломе, па признаје основну или средњу школу и тако се уписује у радничку књижицу. Међутим, приватни послодавац може да призна страну диплому и да прими странца на стручан рад без нострификације дипломе. Државни орган не може - запослење у државној служби није могуће добити без поседовања домаћег држављанства.

У процесу добијања нашег држављанства највише времена се губи на извршавање провера од стране тајних служби...

Национачна служба не признаје ненострификоване дипломе,

Колико ја знам кад се у општину донесе доказ да је диплома нострификована, онда они у радну књижицу уписују занимање, професију. Ако се не донесе доказ у општину ништа од занимања не уписују у књижицу, а биро за запошљавање само уписује ставку "НК радник".

Што се тиче приватног послодавца, искуство нам говори да је нострификација дипломе итекако битна ставка за добијање посла.

Zavisi odakle je ona ako je iz Kine ili neke slicne zemlje eto policije da proveri da li je pravi brak. Ako je nasa onda nece biti provere.

Naruzmeju oni da neko radi u jednom gradu zivi u drugom... Jedino problem pravi policija za strance i oni traze da si zaposlen ili ako nisi moras da imas na racuni barem jedno 2000e...

Ako nju budi pitali kako zivi u svojoj zemlji neka kaze dobro, ako je pitaju da li ima posao u Srbiji neka kaze nemam... I to je to...