Followers 0

Šanliurfa: kurdska priča

12 posts in this topic

urfa-thumb.jpg

Dijagonala koju smo povukli preko automape Turske završava se u gradu Šanliurfa. Konzervativan, kurdski grad na jugoistoku zemlje iščekujemo kao drugu stranu medalje, koja bi trebalo da zaokruži put i dovrši priču nakon bazanja po zapadu...

Autor: Vuk Čomić (vuk_kg)

Pročitajte ceo tekst

Одлично! Веома сликовито и забавно!

Само да иншалах наставите тако. ;D

Fino! Sad mi se opet ide u Tursku. A i davno nisam bio... od februara :) Šanliurfu sam nekako uvek zaobilazio, valjda zato što je toliko van svih logičnih ruta kroz Tursku. Nego, čitam sad u Vikipediji da postoji legenda po kojoj su Abrahama (ili, po naški, Avrama, a po turski Ibrahima) hteli da spale na lomači, ali je bog pretvorio vatru u vodu, a užareno ugljevlje u - ribe. Otuda verovatno i Avramovo jezero sa somovima.

Zanimljiva priča o zanimljivom mestu. I zanimljivo pitanje - zašto ste odabrali baš to mesto za posetu? Zaista ste imali sreće da naiđete na Jusufa, obrazovanog čoveka širokih pogleda, a istovremeno poznavaoca tradicije, običaja i mentaliteta stanovnika - dobili ste sjajnog vodiča! Svaka čast - ima li još ovakvih priča?

I zanimljivo pitanje - zašto ste odabrali baš to mesto za posetu?

Svaka čast - ima li još ovakvih priča?

Trazili smo neki zatvoreniji i konzervativan grad koji nije specijalno poznat a opet da zvuci da ima nesto interesantno. Cinilo nam se da je Urfa najmanje zahvacena promenama koje se desavaju na jugoistoku.

Mozda bude jos neka pricica, ali nece biti ovog tipa (u smislu razgovora sa lokalcima), nego nesto malo drugacije. Naravno, ako uspem da sredim zvrljotine koje sam pisao na putu...

Šanliurfu sam nekako uvek zaobilazio, valjda zato što je toliko van svih logičnih ruta kroz Tursku. Nego, čitam sad u Vikipediji da postoji legenda po kojoj su Abrahama (ili, po naški, Avrama, a po turski Ibrahima) hteli da spale na lomači, ali je bog pretvorio vatru u vodu, a užareno ugljevlje u - ribe. Otuda verovatno i Avramovo jezero sa somovima.

Ideja je bila da stignemo do Mardina i Hasankejfa, no Mardin se ispostavio kao suvise skup a Hasankejf kao suvise dalek pa je tako Urfa umesto usputne postala krajnja stanica. Inace, da, to je ta legenda, samo nisam hteo da opterecujem putopis njome kad ionako pise na Vikipediji :).

Meni je dosta prijao ovaj putopis u vidu intervjua sa propratnim komentarima. Pomalo me podseća na putopisne reportaže iz novina, ali u pozitivnom smislu :)

Inače, imam skoro istu sliku jezera punog "pitomih" pastrmki, možeš ih rukama hvatati koliko ih je, tik uz obalu. Jedino što je to na Plitvicama :)

Lepa priča o čuvenom gradu Šanliurfa.

Inače, reč afyon znači opijum. A grad koji nosi naziv Afyonkarahisar se nalazi na oko 400km jugoistočno od Istanbula, i njegovo ime znači Crna tvrđava opijuma.

Eh, setih se Turske, meni omiljene zemlje... Nisam bio od 2008. godine.

Свака част, јако занимљиво, од свега помало...

Dobro odmeren odnos dijaloga i opisa, lako za čitanje. Inače, u vašem razgovoru s Jusufom prepoznaju se mnoge standardne crte razgovora posetilaca iz Evrope i domaćina sa Bliskog istoka. :) Taj razgovor kao da je eho nekih prethodnih u kojima sam učestvovao ili ih čitao ovde... Verovatno će se isti razgovori ponavljati još puno puta dok se ne upoznamo bolje ili masovnije; a možda će se ponavljati i zauvek. :)

P.S. Ovo me je nasmejalo:

Na primer, moja deca će inšalah biti vredni ljudi, ili autobus inšalah kreće sutra u dva.
Sjajan primer!

Teşekürler za opis vaših putešestvija, te da ih, inşallah, bude jos mnogo! :)

Lepo prenet utisak o veoma interesantnoj Urfi. Od svi gradova tog dela Turske Urfa je najmirnija, najpitomija, i po meri čoveka. Naročito je lep deo oko tog jezera sa prelepim parkom