Followers 0

Easy Jet

262 posts in this topic

On 12/23/2016 at 2:54 PM, du-ki said:

Dakle ovako: na aerodrom si pošao sa odštampanim boarding passom i pasošem. Trebalo bi da budeš tamo oko 2 sata pre planiranog leta. Za let se prijavljuješ na šalteru avio kompanije (u tvom slučaju easyjet) , jasno je obeleženo. Nekada postoji više šaltera za prijavljivanje putnika iste aviokompanije i podeljeni su u odnosu na koju destinaciju letiš. U tom slučaju tražiš svoju destinaciju i staješ u taj red, a nekada je svejedno u koji red staješ jer svaki šalter prima putnike i prtljag za bilo koju destinaciju na koju leti konkretna aviokompanija. Tu ćeš predati svoj čekirani prtljag i njega podižeš na dolaznom aerodromu na pokretnoj traci u aerodromskoj zgradi. U čekiranom prtljagu nema ograničenja za vrstu prtljaga (osim opasnog: eksoloziv, municija. oružije.... i treba da budeš svestan da se sa njim u pretovaru ne postupa baš nežno, tako da dobro obezbedi flaše sa rakijom ako je nosiš :psuje:) Kada si predao prtljaag ideš na pasošku i sigurnosnu kontrolu, dakle, izlaziš iz zemlje i milicioner će ti pregledati pasoš, lupiti pečat i slično. Na bezbednosnoj kontoli će ti tražiti da skineš sve metalne stvari sa sebe, i iz džepova, to su svakako mobilni telefon, ključevi, sitan novac kaiš...... i treba da prođeš kroz detektor metalaa. Nekada je potrerbno izuti i cipele jer ne prolaze kontrolu metalnih delova. Na tom mestu će i tvoj ručni prtljag proći rengen kontrolu, tako što ga stavljaš na pokretnu traku u posebnim škafovima. Tu će ti tražiti da iz ručnog prtljaga izvadiš laptop i slično... i on će u posebnom škafu proći kroz renge. Postoje i ograničenja u unosu tečnosti u ručnom prtljagu. Potrenbo je sve tubice i flašice ( koje su max zapremine 100 ml) stavitu u jednu plastičnu kesu zapremine 1 litar. Nekada je dele (kesu) na šalteru, nekada na na samoj kontroli a po negde se kupuje na automatu. Savet je da sve tečnosti staviš u čekirani prtljag kad već imaš tu mogućnost. Restrikcija se odnosi i na običnu vodu, tako da je ne možeš uneti u avion, ili ćeš je popiti pre toga ili ćeš je baciti u smeće pred njima. Biće bačena i flašica parfema ako je njena zapremina veća od 100ml iako je jasno da tečnosti ima samo na dnu (očigledno manje od 100 ml). Restrikcija važi za sve nožiće, makazice, metalne turpijice...... (stavi sve to u čekirani prtljag).  Za papire od uređaja koje nosiš te niko ništa neće pitati. Dalje ideš prema kapiji za ulazak u avion (gate). pre toga si se na ekranima kojih ima na više mesta informisao koji je tvoj gejt i ideš u tom pravcu. Na velikim aerodromima to može da potraje i po nekoliko desetina minuta.  Na izlaznim vratima će ti ponovo proveriti boording pass ipasoš i ulaziš u avion.

Kada sletiš izlaziš sa svim putnicima i ideš na pasošku kontrolu. Tamo te policajac može pitati dge ideš, da li imaš povratnu kartu, gde ćeš biti smešten, tražiti da pokažeš novac kojim dokazuješ da imaš za sebe tokom boravka u njihovoj zemlji.....i slično. Zatim podižeš svoj prtljag i najčešće samo prođeš pored carinika bez zaustavljanja. I to je to.

Možda ovako izgleda koplikovano, ali već sledeći put ćeš biti iskisni lisac :rolleyes:

Ako ima još nešto, pitaj. ako je sve jasno :mah: Srećan put

Alal ti vera na odgovoru, hvala puno!

Šta se sme nositi u hold luggage, što se tiče tečnosti? Da li ima ograničenja, šta ne bi trebalo da bude u tom prtljagu, koferu? Primetio sam da su dimenzije koje dozvoljavaju za hold luggage 275cm ali dzabe to kad je ograniceno na do 20kg. Pošto je hand luggage ili ti cabin baggage ograničen i dosta restriktivan sa tim tečnostima (sampon, dezodorans i ostalo), hteo bih sa stvarima staviti sve te tečnosti koje bi nosio u hold luggage, da li je to preporucljivo, ima li tu ogranicenja sto se tice ml? Jel mora u tu providnu kesicu do 1l? Ne bi zeleo da me vracaju, pa pitam sve sta god mi padne na pamet.

Hvala jos jednom na odgovoru.

Edited by LazarNS

još jednom: ograničenja za unos tečnosti ne uvodi aviokompanija, nego sistem bezbednosti, asvaki aerodrom je dužan da se pridržava tih stogih pravila. Evo ti linkovi sa beogradskog aerodroma. Sve piše!!!

http://www.beg.aero/lat/strana/19571/tecnosti-u-rucnom-prtljagu

http://www.beg.aero/lat/strana/19751/lista-nedozvoljenih-predmeta

http://www.beg.aero/lat/strana/19531/bezbednosna-kontrola

U predatom prtljagu ograničenja postavljaš ti. Nosiš ono što si siguran da se neče polomiti i uprljati stvari hahahaah. Mogu biti spakovana kako ti želiž (ne mora u kesu)

Kao što sam rekao, podeliću iskustvo sa vama što se tiče easyjet avio kompanije.

Ako nekog interesuje prevoz od Novog Sada sa vaše adrese do aerodroma Nikola Tesla, ja sam odlično prošao sa http://www.pan-transfer.rs/, veoma konforno i povoljno, prvi put sam isao sa njima i veoma sam zadovoljan. Veoma tačni, nema kašnjenja.

Što se tiče aerodroma, easyjet šalter se nalazi pri ulasku u aerodrom skroz desno do kraja hodnika, imaju 2 šaltera jedan za putnike sa flexi kartom a jedan za putnike sa standardnom kartom. Na tom prvom šalteru se predaje vaš hold luggage tj. veliki prtljag i proverava pasoš i boarding pass. Provera prtljaga za koji ste platili je takva da traka prolazi kroz nekakav metalni okvir, ali iako su po nekim dimenzijama torbe bile veće od okvira, one se okrenu na bok il kako već može, samo da prođu. Nisu pravili problem oko toga, verovatno je samo bitno da kilaža ne ide preko onoga što ste platili. Ja sam u veliki prtljag stavljao tečnost (shower gel, šampon, dezodoranse i razne druge stvari vezano za ličnu higijenu), kao i neke metalne, ukosnice, makazice i slično, i nije bilo problema.

Posle ove provere sledi pasoška kontrola koja naravno ide brzo, a odma posle nje i još jedna provera boarding pass-a i pasoša kao i kabinskog prtljaga. Tu se sve vadi i stavlja u neke gajbe da tako kažem, koje su dimenzija 56x46x25cm, mada i tu mislim da što se dimenzija tiče nije toliko strogo, video sam dosta da ljudi nose i koferčiće sa stvarima kao cabin baggage. Kada se sve stavi u te gajbice, sve to prolazi trakom kroz taj njihov rentgen, a u isto vreme vi prolazite kroz metal detektor. Izuvanje obavezno, a kaiš, pa ja ga nisam skidao pošto verovatno nema metala na njemu pa ništa nije pištalo (kineski). Posle te provere ako vas nisu vratili, uzimate stvari i cekate svoj let. Primetio sam da ljudi unose hranu, ali nista tecno, tako da je i to dozvoljeno, što se tiče cena u avionu, skroz su korektne. 

Kada dodjete u odredisnu zemlju, opet prolazite pasošku kontrolu, a ono što će vas pitati tamo jeste: Koja je svrha vaše posete? Koliko planirate da ostanete? Kod koga idete? Mene su lično pitali, kada sam rekao dokle ostajem, šta ću posle tog datuma, naravno odgovorio sam im, da se vraćam nazad u Srbiju. Nakon toga dali su nam pasoše, poželeli su nam prijatan boravak i srećne praznike. Posle toga idete po svoj prtljag (hold luggage) koji možete pronaći na nekoj od pokretnih traka, na displejima piše tačno na kojoj traci su prtljazi od kog leta, veoma je jednostavno.

Veliki pozdrav svima, nadam se da ću nekom pomoći sa ovim postom.

A za Švajcarsku vam mogu reći da je prelepa zemlja sa puno mogućnosti, ljudi žive na skroz drugačiji način od našeg ovde, skupo je baš dosta, kada su im popusti 70% onda naš čovek tamo može nešto da pazari, ali i tad cene nisu baš male. U Ženevi, a verujem i u drugim gradovima, javni prevoz je skup ko đavo, može se reći 5x skuplji od ovog u Novom Sadu. Stari delovi grada su prelepi, posebno za praznike. a što se tiče kupovine, tamo se isplati kupovati samo ako su periodi popusta, tako i oni tamo idu u shopping po velikim tržnim centrima kao što su Balexert i dr. Opet treba uzeti u obzir da je njihova prosečna plata skoro pa 10x veća od naše, pa s obzirom na to i naš šok njihovim cenama. Život je lep tamo, ali mora da se radi dosta da bi se živelo lepo. Što se tiče školovanja i usavršavanja, svaki Švajcarac ima veoma velike pogodnosti i pomoć države, kako bi se usavršavao u raznim oblastima, jezicima, nauci i dr.

Ako neko ima nekih pitanja vezano za Švajcarsku, neka pita. Bio sam u Ženevi, Bernu, Friburgu, Lozani i drugim mestima, imam sreće pa imam dosta rodbine tamo, pa sam išao svuda.

Edited by LazarNS

@LazarNS

Imam ja pitanje, isao bih u CERN u Zenevi, da li imas informacije oko zakazivanja termina ili bilo kakvu informaciju o poseti CERNu?

Edited by severac

LazarNS, jel bilo sve lako, kako sam ti i obećao :biggrin::unsure::wink:

Sada je važno da što češće koristiš iskustva stečena na prvom letu. Želim ti to u 2017 godini!!!

On 1/5/2017 at 2:17 PM, severac said:

@LazarNS

Imam ja pitanje, isao bih u CERN u Zenevi, da li imas informacije oko zakazivanja termina ili bilo kakvu informaciju o poseti CERNu?

To licno ne znam, al mogu da se raspitam pa ti javljam. :smile:

Znaci, nije mlacenje prazne slame, ima istine :D 

Mozda je bilo sumnjivih pokusaja, koje je banka osujetila, a mozda je samo predostroznost banke da se ne izlaze riziku.

Pozdrav drugari! Jer neko skoro putovao Easy jetom, kako kod njih ide besplatno online čekiranje. Jer je i kod njih 24h pred let?  Ako hoću da ga odradm ranije mogu li to samo sa odabirom sedišta, bez dodatnog prtljaga? Pišite ako ima nešto još zanimljivo a u vezi njih...