Posted February 25, 2011 Kaže na http://en.wikipedia.org/wiki/Customs_Union_of_Belarus,_Kazakhstan_and_Russia: The three states are to go on with economic integration and are set to remove all customs borders between Belarus, Kazakhstan and Russia since July 1, 2011. Da li to znači da više neće biti granične kontrole Rusija - Kazahstan, kao što je sad između Rusije i Belorusije? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 1, 2011 Da ali da li ćemo onda mi moći da uđemo na teritoriju Kazahstana preko druge zemlje bez vize, evo konkretno meni bi trebalo iz Uzbekistana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 1, 2011 Da ali da li ćemo onda mi moći da uđemo na teritoriju Kazahstana preko druge zemlje bez vize, evo konkretno meni bi trebalo iz Uzbekistana. Pa valjda će ukidanje viza za Kazahstan stupiti na snagu do 1. jula, jer je već sve potpisano, a naša skupština je izglasala. Mislim da je i jedan od uslova za uklanjane granične kontrole Belorusija-Rusija-Kazahstan ista vizna politika sve 3 zemlje, kao što je i u šengenskim zemljama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2011 Za nas kada/ako Kazahstan ukine vize bice banja jer nam za Rusiju i Belorusiju vize nisu potrebne. Medjutim sa vizama vec ima i problema. Rusi traze da ko ima rusku vizu moze u Belorusiju i Kazahstan ali ko ima vizu druge dve zemlje ne moze u Rusiju. Batka Lukasenko se vec javio i rekao ne moze tako nece da mu se setkaju svakavi tamo koji imaju rusku vizu a nemaju belorusku. Pa izmedju Belorusije i Rusije vec davno postoji sporazum po kome ko ima vazecu vizu jedne zemlje ona vazi za tranzit od tri dana preko teritorije druge zemlje. Neka neko proba da to sprovede u delo narocito u Belorusiji. Ja sam 2009. isao vozom Kijev-Minsk i u vozu sretnem Amera koji je isao iz Kijeva u Sankt Petersburg. Ja ga pitam jel imas belorusku vizu on kaze jok imam rusku to je dovoljno da samo predjem. Kad smo stigli na granicu sa belorusijom njegovo objasnjenje se nije svidelo beloruskim carinicima, odmah su ga skinuli sa voza, kaznili ga novcano za pokusaj ilegalnog ulaska i vratili ga nazad. Posle mi se javio sav traumiran, morao je da zaobilazi Belorusiju da stigne gde je hteo ali to ga je kostalo i para i vremena. Ovaj sporazum se vise odnosi na ekonomiju, o medjusobnom ukidanju carina na robu proizvedenu u ove tri zemlje. Recimo to postoji vec vise od deset godina izmedju Rusije i Belorusije. Belorusija izvozi u Rusiju preko 90% svoje proizvodnje mesa i mleka bez carine. Ali cim se posvadjaju Moskva i Minsk, Rusija uvodi 20% carine na belorusko mleko i meso a Belorusija triplira cenu transporta ruske nagte i gasa preko svoje teritorije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2011 http://english.ruvr.ru/2011/03/17/47561323.html On July 1, Kazakhstan and Russia will remove custom check points from their borders, Kazakh President Nursultan Nazarbayev said Thursday. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2011 Kada bi to znacilo da se i nama ukidaju vize za Kazahstan to bi bilo divno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2011 Pa odavno je sve potpisano i u skupštini ratifikovano, a ne vidim šta bi drugo trebalo da se čeka sem ovoga... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2011 E vidis sta je mene zbunilo u svemu ovome (postavljeni link): Kazahstan obecava da ce drzati granicu sa uzbekistanom i kirgizijom zatvorene? Samo mi jos to fali Ili oni nisu vesti u prevodu sa ruskog na engleski Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2011 E vidis sta je mene zbunilo u svemu ovome (postavljeni link): Kazahstan obecava da ce drzati granicu sa uzbekistanom i kirgizijom zatvorene? Samo mi jos to fali Ili oni nisu vesti u prevodu sa ruskog na engleski Mislim da to zatvorene znači u smislu da Uzbekistan i Kirgizija takođe treba da se priključe Carinskom savezu, ali kasnije, tako da će granice još postojati između Kazahstana i ove dve države, nikako da je granica zatvorena. Koliko znam oni nisu ni u kakvom konfliktu (ako grešim, neka me neko ispravi). Ja planiram put u julu, u kojem bi trebalo da prođem Kazahstanom svega 200 km u tranzitu, jer mi to smanjuje troškove puta za više stotina EUR, a tih više stotina EUR nemam pa mi to uslovljava i sam put. A za tranzitnu kazastansku vizu mi treba karta, koju mogu samo u Slovačkoj da nabavim (tu jeftinu), što znači da treba da idem u Slovačku po kartu, pa nazad u Budimpeštu po vizu, pa da čekam da mi izdaju vizu ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2011 Iskreno ne znam da li je ova vest dobra ili losa. Ja sam ocekivao da ce nam Kazahstan ukinuti vize, i da cemo onda moci npr da 0bilazimo unutrasnjost Rusije 30 dana pa ondfa da malo skoknemo do Kazahstana obidjemo sta ima i nastavimo sa obilascima Rusije sa novih 30 dana fore. Sad tih 30 dana imamo i za Rusiju i za Kazahstan a u okolini nema ni jedna drzava za koju nam ne trebaju vize. E sad ne znam da li tih Ruskih 30 dana se ponistavaju ako npr odete u Kazahstan ili Belorusiju i onda se tamo registrujete i to pokazete kad se vratite u Rusiju ako bude nekih problema sa milicijom ili na granici. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2011 Srbija je zvanično otvorila ambasadu u Astani ove nedelje a izgleda da su i vize ukinute: "In addition, this April an intergovernmental agreement on mutual trips of citizens of both states entered into force. According to the agreement, citizens of Kazakhstan and Serbia can now visit each other without visas for up to one month. According to Kazykhanov, “it will be an important positive factor in building multilateral cooperation and strengthening friendly ties between peoples." Izvor: Ministarstvo inostranih poslova Kazakstana, http://portal.mfa.kz/portal/page/portal/mfa/en/content/news/ASTANA%20CALLING%2020111/2011-06-24 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2011 Koliko već za mesec dana ću proveriti pa ću vam javiti šta i kako ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 1, 2011 I zvanično saopštenje da su vize za Kazakstan ukinute: Stupanje na snagu Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kazahstan o ukidanju viza I N F O R M A C I J A Obaveštavamo vas da je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kazahstan o ukidanju viza za njihove državljane stupio na snagu. Državljani dve strane ugovornice, nosioci važećih putnih isprava oslobađaju se obaveze pribavljanja viza u cilju boravka do 30 dana od dana ulaska. Izvor: http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/kazahstan_vize.htm Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 1, 2011 Još jedna zemlja u koju možemo bez vize! Fantastično Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 1, 2011 Ovo je super, mada iskreno brine me to što nije ubačeno na timatic (ne kažem da je timatic Bog, ali većina zemalja ga koristi), pa zamisli npr polećeš iz Frankfurta za Astanu (ograđujem se, ne iz Srbije) oni tamo nemaju te nove info, i samo ti kažu "Sorry". Kao što su mojoj drugarici u Frankfurtu (išla je za CHI preko Kanade, zašto ne pitajte al je išla) da joj treba tranzitna viza, dok u Kanadskoj ambasadi su joj rekli da ne treba (u mailu joj napisali). Odgovor lika na fr. aerodromu "Someone didn't have coffee that morning". Ja idem uskoro u te krajeve, pa ću vam iz prve ruke reći šta i kako i da li može. A i brine me i to što nije na sajtu MFA.KZ to napisano već na našem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 1, 2011 Mali OT: Ja iz UK redovno vidjam najjeftinije karte za neke gradove u US [pogotovo sredina i zapad] preko Kanade. (išla je za CHI preko Kanade, zašto ne pitajte al je išla Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2011 В ходе встречи с удовлетворением отмечалось, что в апреле текущего года вступило в силу межправительственное Соглашение о взаимных поездках граждан обоих государств. Теперь казахстанцы и сербы имеют возможность посещать друг друга без виз сроком до одного месяца. При этом Сербия, как отметил А.Жолшибеков, - первая и пока единственная европейская страна, с которой Казахстан вышел на безвизовый режим для всех категорий граждан. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2011 Srbija prva i jedina zemlja Evrope bez viza za Kazahstan. I jedna od retkih u svetu. Clanice ZND, Turka i sada Srbija. Valjda su to zemlje kojima ne trebaju vize za KZ. Treba da postave spomenik Nazarbajevu a ne onom Alijevu Registracija i dalje vazi. Ko ostaje duze od 5 dana mora da se registruje u policiji ili hotelu. Moze i na aerodromu po dolasku. Carinska unija Rusije, Belorusije i Kazhastana i viza jedne zemlje dovoljna za ostale? Jel' to stupilo na snagu (trebalo 1. jula) i kako to utice na nas obzirom da nam za sve tri zemlje nije potrebna viza? Ove se pominje (druga vest) mada samo uopsteno dok na rusoj verziji sajta nema pomena: http://portal.mfa.kz/portal/page/portal/mfa/en/content/news/nws2011 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2011 Geoplans, to sam i ja video samo na ruskoj stranici, ali u onom delu gde kao ima Režim Kazahstana sa drugim zemljama ne piše ništa, ni na ruskom ni engleskom ni kazaškom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2011 http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=ru&tl=en&u=http%3A%2F%2Fportal.mfa.kz%2Fportal%2Fpage%2Fportal%2Fmfa%2Fru%2Fcontent%2FNews%2Fnws2011%2F2011-06-24 Mi za par nedelja stižemo na granicu, videćemo, pa javimo. Pre par nedelja smo izvadili vize, ipak mora birokratija od nečeg da živi ... @geoplans, ukinuta je samo carina na unutrašnjim granicama, ne i pasoška (tj. policijska) kontrola. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2011 Ajde ako budete bili pre mene, ja kontam da ću tamo biti krajem meseca, samo postujte ovde situaciju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2011 Nasao sam neke informacije. Ukinuta samo robna carina na unutrasnjim granicama. Od dogovora da viza jedne zemlje vazi za sve ostale nema nista. Rusija trazila da ruska viza dozvoljava boravak u Belorusiji i Kazahstanu a njihove u Rusiji da ne vaze. Pa se ovi ostali setili zasto Rusija da uzima pare na vize kada mozemo i mi. Dakle izmedju Rusije i Belorusije nema pasoske kontrole (kao i do sada) dok izmedju Rusije i Kazahstana i dalje ima. Sto je ok za nas jer se dobija pecat ulaska/izlaska. Dakle pravac Astana, poseta onom tornju da se stavi ruka u zlatni otisak sake Nazarbajevu. Tako se kao dobija vecna sreca i blagostanje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2011 Jel bio vec neko? Ajde javite kako je bilo! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 5, 2011 Mi smo se napravili blesavi pa smo pitali u ambasadi u Zagrebu. Kaže da je stvarno ukinuto i da je "30 dana za 1 ulaz". Kako nama treba više ulaza, nisu bili u stanju da nam napreciznije kažu šta se dešava ako izadješ iz Kazahstana posle 5 dana, da li i kada možeš da se vratiš na još 5 dana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites