Posted October 7, 2010 Predsednik Srbije Boris Tadić započeo je danas zvaničnu posetu Kazahstanu susretom s kazahstanskim predsednikom Nursultanom Nazarbajevom... Predstavnici dve delegacije trebalo bi da potpišu četiri sporazuma: Protokol o saradnji Ministarstava spoljnih poslova, Sporazum o ukidanju viza, Sporazum o slobodnoj trgovini i Sporazum o zaštiti investicija... Izvor: http://www.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/tadic_se_sastao_sa_s_predsednikom_kazahstana_.83.html?news_id=25514 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 7, 2010 verovatno ce tek onda da sledi glasanje u parlamentu. a znamo koliko je trebalo za Izrael i njihovu vizu.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 7, 2010 Znam da se pre par meseci pričalo o sporazumu o ukidanju viza za one diplomatske i službene pasoše, ne znam da li je ovo taj isti sporazum ili ćemo i mi smrtnici moći da putujemo lagano Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 7, 2010 U Kazahstan bez vize mogu samo drzavljani Mongolije i bivsih sovjetskih republika. Cak i ako se desi cudo da nam ukinu vize potpuno to ce stupiti na snagu tek za jedno dve godine - dok se izglasa na obe strane. Verovatno ce biti samo ukidanje viza za diplomatske i sluzbene pasose. A za obicne ce verovatno da nas stave na listu zemalja kod kojih za dobijanje vize nije potrebno ono famozno pozivno pismo. To su poceli da rade ove godine i trentutno to postoji za 47 zemalja. Verovatno ce i nas da stave tu. I jos kad bi smanjili cenu vize... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 7, 2010 http://en.wikipedia.org/wiki/Visa_policy_of_Kazakhstan Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 7, 2010 Ma i da je ta simplifikovana procedura dosta znači Kazahstan je baš interesantna zemlja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 8, 2010 bio, video istu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2010 Trebalo bi da bude potpunog ukidanja viza, jer Kazahstan pravi carinsku uniju sa Rusijom i Belorusijom, tako da ce granica izmedju Rusije i Kazahstana postati isto sto i granica sa Belorusijom - bez pasoske i carinske kontrole. Kako vec imamo bezvizne i slobodnotrgovinske rezime sa druge dve drzave, logicno je da se takvi sporazumi potpisu i sa Kazahstanom. Treba ocekivati i razmenu ambasadora. Ovo je jako dobar potez. Nasa diplomatija je jako dugo zapostavljala region centralne Azije, koji je prijateljski nastrojen i kojem imamo sta da prodamo... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2010 bio, video istu? Ortak ide često za Kazahstan poslovno, tako da ja prenosim tuđe utiske Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2010 Extra, mozda i odem nekad do Alma-ate! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2010 koji je to ludak taj Nursultan Nazarbajev...moderni diktator kojeg neće ameri i jevropa da ruše jer im dila naftu a dao je i napraviti neku vrstu biblije koju ujutro učenici doslovno mole prije nastave: ne moram ni spominjati da se u toj "bibliji" veliča lik i djelo dotičnoga Ti preveliki vođa naš... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2010 Ja mislim da je to u Turkmenistanu, knjiga se zove Ruhnama, napisao ju je doživotni predsednik Nijazov. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2010 Možda i imaš pravo, nisam siguran Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 26, 2010 Zasto nasa Skupstina nije ratifikovala ove sporazume u paketu sa ostalim medjudrzavnim sporazumima (Turska, Azerbejdzan, Brazil)? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 29, 2010 Zasto nasa Skupstina nije ratifikovala ove sporazume u paketu sa ostalim medjudrzavnim sporazumima (Turska, Azerbejdzan, Brazil)? Moze li malo vise sta je u sporazumu sa Azerbejdzanom? Pogotovo posto su ukinuli vize na aerodromima od pre dve nedelje... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2010 Za Azerbejdzan su ukinute vize samo za diplomatske i sluzbene pasose izgleda. Za Kazahstan verovatno isto. Na ovom linku se pominje: http://vesti.kz/polit/65261/ Kazu "Соглашение об отмене визового режима" sto znaci "sporazum o ukidanju viza" ali ne kazu na kakve pasose se odnosi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2010 Za Azerbejdzan su ukinute vize samo za diplomatske i sluzbene pasose izgleda. To je pogodnost samo za mali broj ljudi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2010 Pa da, ali ako se stavimo u onu grupu zemalja koji dobijaju vizu na granici bez dodatnih papira, to će manje više biti isto kao i da nam viza ne treba Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 9, 2010 Inače na tekućem zasedanju parlamenta RS je zakon o ukidanju viza sa Kazahstanom, tačka 16 http://parlament.rs/content/cir/aktivnosti/skupstinske_detalji.asp?Id=2479&t=A Jednom kad zavrse blablatruć o poslovniku i sl., doći će na red i glasanje za koji dan. Onda ostaje i KZ parlament to da usvoji i da se dogovore kad će krenuti sa primenom, nadam se pre leta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2010 bio, video istu? Ja sam bio i video istu. I ne samo bio, vec ziveo tamo 6 godina i mogu da ti kazem da je to jedna zaista interesantna zemlja koja bi svima, koji vole da putuju i upoznaju nove predele i ljude, trebala da bude na spisku "obavezno posetiti". Kao i ostale bivse zemlje SSSRa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2010 Данас је скупштина изгласала Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Казахстана о укидању виза за њихове држављане .gif' alt='::'> Зна ли се када ће њихова страна урадити исто? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2010 Ovo je odlicna vest. Nadajmo se da ce ostali -stani takodje ukinuti vize (ne ukljucujuci Pakistan i Avganistan naravno), a mozda ce se isto desiti sa Mongolijom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 16, 2010 Jes vala poprilično je veliko smaranje sa nabavljanjem viza za te zemlje... ja sam računao nešto, trebalo bi mi oko 380usd za sve vize sa pozivnim pismima, plus par odlazaka u Beč.... tako da sam odustao Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 16, 2010 I kako su ukinute vize? Za sve ili samo za neke kategorija ako imamo na umu da Kazahstan izdaje vize u 13 kategorija. Sto se ostalih -stanova tice nesto sumnjam da ce Turkemnistan da nam ukine vize u skorije vreme. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 16, 2010 U redu je što se liberalizuju vizni sistemi, i što i mi ukidamo vize građanima pojedinih zemalja... ali, da li baš treba ukidati za sve? Da li neko vodi računa o tome čiji državljani ne ugrožavaju bezbednost naše (pa i susednih zemalja). Baš konkrento na primeru Kazakstana... njima trebaju vize za ceo svet, i sada kada bi mogli da putuju do nas bez viza, to bi značilo da mogu u srce Evrope da dođu bez problema, a sigurno bi se tu našlo i dosta njih koji bi pokušali da pređu i u Evropsku Uniju... a znamo koje sve metode postoje... pa kada jednog dana EU počne da ih vraća nama (jer po zakonu i međunarodnim ugovorima mi smo dužni da ih primimo nazad), onda ćemo staviti prst na čelo. Pa u Moskvi na aerodromu postoji poseban kanal SAMO za građane KAZAKSTANA. Posebna pasoška kontrola samo za njih. Posebno podizanje prtljaga samo za njih. Pa zar to nešto ne govori??? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites