Followers 0

Svajcarska

139 posts in this topic

Zdravo ljudi,

zanima me da li neko zna nesto o gastrabajterskim busevima do Svajcarske (cene, popusti za omladinu, odakle krecu)?

Trebaalo bi da idem do Bazela, mada moze i Cirih/Bern.  :mrgreen:

I takodje otvorena sam za sve ostale predloge vozove/avione/kamione. datum okvirno 19.02, a povratak isto oko 26.02  :mrgreen:

Hteo bih da cujem misljenje vase:

Do Sent Galena mogu najbrze doci na 2 nacina:

1. Wizzair do Memingena + bus do SG

2. JAT do Ciriha, pa tu da me ceka neko od familije

E sad, ako bi se odlucio na prvu soluciju u vreme kada zelim da putujem (pocetak marta), povratna karta mi je oko 60 eura, s tim da bi me cekalo verovatno placanje prtljaga i tamo i vamo, sto je dodatnih 30 eura, i jos bus koji dodje oko 25-30 eura.

Ako bi JAT-om isao, povratna karta sa svim uracunatim troskovima do Ciriha mi dodje oko 140 eura....

Moje misljenje je da za 20 eura vise ima dosta manje cimanja.  :102:

Hteo bih da cujem misljenje vase:

Do Sent Galena mogu najbrze doci na 2 nacina:

1. Wizzair do Memingena + bus do SG

2. JAT do Ciriha, pa tu da me ceka neko od familije

E sad, ako bi se odlucio na prvu soluciju u vreme kada zelim da putujem (pocetak marta), povratna karta mi je oko 60 eura, s tim da bi me cekalo verovatno placanje prtljaga i tamo i vamo, sto je dodatnih 30 eura, i jos bus koji dodje oko 25-30 eura.

Ako bi JAT-om isao, povratna karta sa svim uracunatim troskovima do Ciriha mi dodje oko 140 eura....

Moje misljenje je da za 20 eura vise ima dosta manje cimanja.  :102:

Ja idem za Cirih početkom marta i kupio sam tri povratne karte Bg - Memm za 90eur, ne znam koje dane ti gledaš, jer ima mnogo još dana gde stoji cena od 1560 rsd u jednom pravcu (zavisi da li si fleksibilan sa vremenom). Ako te na kraje izađe razlika samo 20EUR onda idi Jat-om direktno. Uostalom što tvoji kada već dolaze iz St Gallena po tebe u Cirih (85km) ne produže na drugu stranu i dođu u Memmingen (115km)?

Zdravo ljudi,

zanima me da li neko zna nesto o gastrabajterskim busevima do Svajcarske (cene, popusti za omladinu, odakle krecu)?

Trebaalo bi da idem do Bazela, mada moze i Cirih/Bern.  :mrgreen:

zavisi u kom delu srbije zivis..imas "BEGI REISEN".."DIAMANT REISEN"..nadji na internetu pa pitaj za uslove..oni voze ze Basel..

DA li neko ima iskustva sa kupovinom ovih karata od 29 evra za voz ZG-Zurich? Je l mogu da se kupe nekih 10ak dana ranije, da li ih bude? I da li postoji mogucnost da se zameni povratna, tipa da se vratim dan ranije/kasnije?  zvizhd

Ja imam iskustva:) Danas sam se vratio sa puta BG - Cirih i tako to. Mogu da se kupe i kasnije, ljubazni gospodin u Putniku kaže da ih ima i po 4 dana unapred, ali ipak ti nemoj da rizikuješ. Karte važe samo za onaj polazak za koji ih kupuješ, ne mogu da se zamene (ali možeš da ih uvališ nekome jer ne glase na ime). Samim tim, ako izađeš iz voza pre Ciriha, karta dalje ne važi...

i koliko izadje najjeftinija opcija bg zh? i da li je jeftinije bg zg povratna pa zg zh ili odmah kupiti kartu bg zh?

@Lepidedronka: Tek sad gledam, i za ove karte moraš da znaš tačno kad putuješ i nema vraćanja karte i novca. Ali Švajcarska je, po meni, ubedljivo najskuplja zemlja za prevoz, dobro vidi gde putuješ i po kojoj ceni.

@danilokorac: BG - ZG povratna je 44 evra, ZG - ZH je 29 i još 29 evra u suprotnom smeru, to je ukupno 102 evra. Možete i BG - Budimpešta za 26 evra povratnu i onda Budimpešta - ZH za 39 evra u svakom smeru, to je ukupno 104 evra (ako nisi nikad bio u Budimpešti).

Ja sam zvala Zeleznicku stanicu da pitam koliko kosta povratna karta Beograd-CIrih, prenerazila sam se kada je zena rekla 28000, tako da cenim da je jeftinije ovako :mrgreen:

Postoji nova bus linija direktno sa aerodroma u Memmingenu do St.Gallen (CH) za 19 eur u jednom smeru. Vozi takodje i za Zurich 27 eur u jednom smeru. Karta moze da se plati samo preko neta. Imate sve ovde:

http://www.allgaeu-airport-express.de/index.php?plink=fahrpreise&lg=uk&lg=uk

Sto se tice ovih sa linka, izgleda da su poceli da voze - ima red voznje na sajtu, linija Minhen - Cirih preko SG.

Postoji nova bus linija direktno sa aerodroma u Memmingenu do St.Gallen (CH) za 19 eur u jednom smeru. Vozi takodje i za Zurich 27 eur u jednom smeru. Karta moze da se plati samo preko neta. Imate sve ovde:

http://www.allgaeu-airport-express.de/index.php?plink=fahrpreise&lg=uk&lg=uk

Sto se tice ovih sa linka, izgleda da su poceli da voze - ima red voznje na sajtu, linija Minhen - Cirih preko SG.

Ja sam pre neki dan kupio tri karte Zurich - Memmingen, 27EUR u jednom pravcu, preko Expressbus.ch, polazi u 7:40h iz Ciriha a stize u Memm oko 10:30 cini mi se.

Planiram da odem u Svajcarsku sad u subotu na 7 do 10 dana, bicu smestena kod rodbine u St. Gallen-u ...

Plan mi je da obidjem Cirih i da odem do Nemacke da vidim zamak Nojsvajstajn  :)

Kako nista ne znam o Svajcarskoj, jer su me uvek zanimale neke toplije zemlje, ima li neko par svezih saveta sta videti jos, kako iskoristiti vreme i tako ;D

Ovo je moja prva poruka  ;)

Ove godine sam prvi put išao u Švicu i pošto i nije nešto velika zemlja obišao sma dosta gradova.

Evo nekih impresija...

Lucern - bombonica. Kao da ste u nekoj srednjovekovnoj bajci. Nisu ratovali pa im sve ostalo sačuvano a i restauriraju stalno. Pošto je smeštaj bio jeftiniji spavao sam u Brunenu koji je relativno blizu. Na istom je jezeru Firtvaldštatzede. Mesto je klasično odmaralište. Lepo.

Cirih - Nije tačno da nema šta da se vidi. Nisam impresioniran nešto posebno, jer je Cirih klasičan grad, ali svakako da ima svoju čar. Vozikao sam se po jezeru, izgubio sam se kada sam išao da nađem kuću fudbala, i uleteo sam u jevrejski geto. :) Super je i na ciriškom banu. Gužva ko u Njujorku. Kupio sam kod nekog brata arapina u podzemnom prolazu kod železnice felfel (najbolji što sam probao), uzeo nesti i sedeo na stanici, gustirao klopu i utopio se u vrevu koja tamo vlada. Obišao sam još dosta mesta, ali to su klasika muzejčići, parkići, crkve..

Bern - glavni grad.. ufff to je tek bonbona. Sličan mi je pomalo Lucernu ali je opet na svoj način. Tamo sam jeo kod brata kineza neke njihove pržene kupuse. Bljak da nije začinjeno fenomenalnim sosovima. Uopšte, nisam se nešto orijentisao na tamošnju klopu, koja se svodi na kobaje i mesište. Jeste vrhunsko, ali ajde da probam i drugo.

Uopšte u tim nemačkim kantonima (Grau Binden) klopa je klasično nemačka.

E sad dolazi deo koji sam proveo u francuskom kantonu. Ženeva.

Ekstra. Mnogo mi se dopala i nekako je super i veoma različita od nemačkog dela Švice. Ima doduše puno arapa, crnaca i ostalih iz francuskih kolonija, kao i uopšte stranaca koji su vezani poslom za UN. Svuda sam se šetkao, a ima jedan ružičnjak blizu onog vodoskoka na jezeru. Tamo sam se opružio, klopao i uživao. Klopao sam picu kod arapina za 13 fr. (najbolja pica što sam jeo u životu)

Lozana - Ni manjeg grada koji ima metro (jedini grad u Švici sa metroom) ni veće razlike u stilu. U delu grada koji je skroz do jezera imaju neki zamkovi-hoteli i tamo je Olimpijski komitet, sve podseća na klasično mediteransko mesto, a u gornjem delu grada, je klasičan srednjoevropski grad. Crkve, građevine..  Neki arapin mi je nudo gudrovinu na ulazu u metro. Izgubio sam se u vidu lastinog repa. Gde samo mene nađe.. Naravno nisam video nigde pandure u Švici, sem ponegde saobraćajce. Ne znači da ih nema, ali prosto su nevidljivi :)

Montre - Ekstra mondensko letovalište, ali zaista sa razlogom. Ima blizu jedan zamak koji je u vlasništvu italijanskih kraljeva Savoja, u samom Montreu je veliko šetalište pored jezera, kazino, spomenik Frediju Merkjuriu... vredi doći i dovde.

O Švajcarskoj - zemlja je lepša nego fotošop slike. Ljudi su malo smorni, ali u francuskom delu su bolje ženske i onako srdačnije.

Putevi su OK i tamo je raj za bicikliste. Svi voze bajs i koliko sam snimio nisu nešto nafurani na kola i ako imaju naravno mnogo veća primanja. Ne bi se mi u Srbiji postideli sa svojim voznim parkom pred Švajcarcima, ali za bajseve bruka. Svi isto nešto šetaju non-stop idu na te izlete po planinama, sve sa onim štapovima za hodanje. Mladi bleje uglavnom po kafeima uveče, ali je činjenica da nisam video preterano gojazne osobe. Vode računa o zdravlju. Po prodavnicama je malo tuga kada se uporedi sa srpskim marketima. Naravno da je izbor veći i da nema čega nema, ali je sve to nekog lošiijeg kvaliteta. Banane, pomorandže, jabuke...kakve bi ovde verovatno bacili u sokove, oni tamo lepo upakuju i prodaju. Najveći lanac marketa je Coop i ima ih u svim gradovima. U okviru tih mallova ima i restorani sa pristupačnom klopom, i ostalo kao u svim mallovima.

Pio sam neko Bugel pivo i svidelo mi se veoma. Odabrao sam ga tako što je bilo najskuplje, a boca je bila 0.5 zidarska.

Eto toliko za prvo pisanje.

Bila sam 7 dana u Svajcarskoj pa par informacija, mozda nekom pomogne  :)

Isla sam do tamo Lastinim busom, povratna karta je 9 700 din ako se kupi 10 dana unapred, inace poraste cena na 14000 din ako se uzme 2-3 ranije ... Putuje se od 18 do 23 sata, zavisi od Madjara ... Bus je komforan i stvarno ok  :music:

Bila sam u St. Gallenu i Cirihu ...

Glavni utisak je da je sve skupo  zvizhd tako da, ko nema neku rodbinu i prijatelje jeftino nece turisticki obici ...

Karte izmedju gradova kupujte on line, jer na licu mesta karta moze da bude paprena ... Ja sam htela da odem iz St. Gallena do Lucerna (2,5 sata voznje vozom) i karta u jednom pravcu iznosila je 90 franaka :maddd::?

Sam St. Gallen je simpatican, ali nista posebno .... jezero Bodensee je fino, a Cirih ok ...

Ko je obisao Belgiju, Austriju i sever Italije nece biti impresioniran, sve vec vidjeno  ;D

Najveci utisak je da psi imaju povlascen polozaj te ih mozes sresti i u apoteci :-\

Kum mi živi u Cirihu i jednom sam išao tim autobusom, i nikada više. Možda je vama devojkama lakše ali ja nisam znao posle devetog sata šta ću sa nogama. Namučio sam se najstrašnije. Od tada isključivo idem Jatom kada ima promocije, ili Wizzom do Memmingena pa posle ExpressBus.ch, izađe me isto kao i Lasta a mnogo se manje maltretiraš. Da, da, Švajcarska je izuzetno skupa i ja da nemam njega tamo ne znam šta bi radio nedelju dana sa 200 evra koliko obično nosim kao džeparac. Prevoz im je posebno skup, pogotovo za turiste. Oni kao stanovnici imaju brojne popuste na prevoz plus mesečne karte itd.

Bio sam tri puta u Švajcarskoj po 10-ak dana. Sreća, imao sam u 2 od 3 slučaja interrail kartu i vrlo je isplativa. Vozovi su papreni za kupovinu pojedinačnih karata, ali funkcionišu fantastično. Recimo Luzern- Bern košta 35 CHF u jednom pravcu 110 km. Što se tiče gradova, posetio sam ih dosta čak i neka manja, nama manje poznata. Sve je kao u bajci. Meni najlepši gradovi su Bern i Luzern, od manjih mesta Thun, Interlaken, Solothurn( najbolje očuvan barokni grad), Fribourg. Obavezno idite vozom od Zurich-a do Lugana, ja sam sve vreme buljio kroz prozor, oči su mi ispale  :P

Malo da ozivim temu, pisao sam nekad davno u njoj.  :death:

Dakle, plan mi je da idem u St.Gallen krajem avgusta. Najverovatnije da cu leteti Wizz-om do Memmingena, pa bih odatle ganjao bus/voz do St.Gallena.

Posto planiram da letim vikendom (subota), vidim da izbor bus prevoznika nije bas velik. Zanima me, ako bih leteo Wizz-om koji iz BG polece u 10:50 a slece u Memmingen u 12:25, da li mogu bez problema da stignem na bus Expressbusa koji krece u 13:50? To jest, koliko je Wizz tacan (nisam nikad leteo low costom), konkretno taj let? I da li je bolje uzeti kartu za bus sada, ili moze opusteno da se uzme na licu mesta tj koliko je ta linija popunjena? Naredni bus za St.Gallen bi bio 5-6 sati kasnije, a voz je nesto bezobrazno skup, mada i tu vidim mogucnost mrcvarenja sa silnim presedanjima (Lindau, Bregenz und co.).

Povratak bi mi bio cetvrtak, tu mogu da idem i Allgau Express-om koji krece iz St.Gallena u 07:30 (let je u 12:55), i isto pitanje kao i za Expressbus (da li treba rezervisati unapred)?

Zna li neko da li se supersave tickets mogu kupiti bez Half-Fare travelcards? Malo sam citala pojasnjenje gdje navode full fare i reduced fare, pa mi nije bas najjasnije...

http://www.sbb.ch/en/travelcards-and-tickets/tickets-for-switzerland/supersaver-tickets/offer.html

http://www.sbb.ch/en/travelcards-and-tickets/tickets-for-switzerland/supersaver-tickets/faq.html

Gore piše da se uz Half-fare travelcard dobija 30% popust na SuperSaver ticket, što znači da je obična SuperSaver bez Half-fare travelcarda.

Uvedena je nova ponuda vozom Vinkovci-Cirih od 29 EUR. Trebalo bi da vazi ista cena i za povratak.

To verovatno vazi za voz koji ide iz Beograda za Filah sa direktnim kolima za Cirih. Drugi voz koji ide za Cirih direktno iz Vinkovaca ne postoji.

SPARSCHIENE - ograničeni broj mjesta u prometu između Hrvatske-Slovenije, Austrije i Švicarske, cijena karte od Zagreba do Beča, od Vinkovaca do Villacha, od Vinkovaca, Slavonskog Broda i Zagreba do Züricha već od 29 eura (plaćanje u kunama).

http://www.hzpp.hr/povlasticeumedunarodnom