Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Ljudi kako je Malezija tako skupa???

Iz Shenzhenske perspektive:

Put u Guangzho i vadjenje vize za Maleziju kosta oko 570-600rmb (po hitnom postupku, gotovo isti dan)

Povratna karta Hkg - Kuala Lumpur - Hkg je 200$ (1300rmb)

Trosak agenta i izrade vize 7500rmb (ubrzano, gotovo za 2 dana)

Trosak hotela za 2 noci: 50$ (350rmb)

I da se doda jos trosak hrane...

Izadje oko 10500rmb, to je 1500 evrica :)

Ljudi kako je Malezija tako skupa???

Iz Shenzhenske perspektive:

Put u Guangzho i vadjenje vize za Maleziju kosta oko 570-600rmb (po hitnom postupku, gotovo isti dan)

Povratna karta Hkg - Kuala Lumpur - Hkg je 200$ (1300rmb)

Trosak agenta i izrade vize 7500rmb (ubrzano, gotovo za 2 dana)

Trosak hotela za 2 noci: 50$ (350rmb)

I da se doda jos trosak hrane...

Izadje oko 10500rmb, to je 1500 evrica :)

UUUUUUuuu ... i koliko si sad vremena mirna , tj. na koliko vazi viza? Na mesec-dva ili na 18meseci?

Mnogo bre 1500e !!!

Pa dobro i nije mnogo s' obzirom da tu kintu zaradiš minimalno na mesečnom nivou. Bar većina. Jbg manje od mesečne plate za vizu od dinu dana, nije loše.

Tacnije, sa tom vizom se moze ostati u kini godinu ipo dana...tako da to nije puno. Uopste. 

Jel planira neko skoro putovati? Ili su svi, koji su planirali, vec otisli? :)

Jel planira neko skoro putovati? Ili su svi, koji su planirali, vec otisli? :)

Idem ja kraj avgusta, po Kintec-ovoj semi, malo Kina, malo Kuala Lumpur, pa malo vise Kina :)

Idem ja kraj avgusta, po Kintec-ovoj semi, malo Kina, malo Kuala Lumpur, pa malo vise Kina :)

Ja bih nesto ranije, da bih se mogao vratiti pre pocetka skolske godine, ove nase :), ako se nesto iskomplikuje ili Zvezda postane prvak Evrope, ili tako nesto. 

stobane planira jedna cura doci u avgustu... e sad ne znam da li vam se i grad poklapa... tu je ona na forumu, oglasice se :)

stobane planira jedna cura doci u avgustu... e sad ne znam da li vam se i grad poklapa... tu je ona na forumu, oglasice se :)

Da se ne zove Maja? :)

Pa dobro i nije mnogo s' obzirom da tu kintu zaradiš minimalno na mesečnom nivou. Bar većina. Jbg manje od mesečne plate za vizu od dinu dana, nije loše.

Ja bi na ovu brojku od 10500rmb dodao i neplacene slobodne dane (verujem da ih je bilo) pa je brojka mozda i malo veca. Tacno da ti za mesec dana zaradis 10500rmb (nadam se da vi tamo u Kini zaradjujete i vise) ali ti i za tih mesec dana imas standardne troskove . Neko mi rece da su standardni troskovi na stan, hranu, prevoz... oko 6000rmb, Sto znaci da ti ostane oko 4500rmb :( ... tako da ti tih 10500 RMB zaradis za nesto vise od 2 meseca.

Hocu da kazem da je brojka malo veca ( a i Vanja123 je rekla: "ljudi kako je Malezija skupa")

Takodje , koliko sam skapirao, ljudi u Kini rade 10 meseci a dva meseca su ovde, tako da mu dodje da tek 7-8 meseci ti zaradjujes za svoj neki shtek. S druge strane ako je to viza na godinu i po dana to mu dodje 10500/18meseci=583.33 RMB/mesecno (oko 80-85 evra)

U svakom slucaju bolje da radis i zaradjujes u Kini nego da ne zaradjujes u Srbiji.

Ja sam se ovde igrao malo matematike.

Nadam se da mi ne zamerate!

Inace i ja imam u planu put Kine, samo me koci jedna sitnica :)$ :)

Dečko je u principu šljakao dva meseca i otišao je u Meleziju. Pritom je i stigao da ode i do HK mesec dana pre toga. A o predivnim prijateljicama noći koje su ga posećivale - da ne govorim. Neću da imenujem člana, ali radi se o jednom džentlmenu.

Poz

Extra. Mozemo zajedno, ja sam uvek za druzenje :). Ali ne oglasava se :D

Pozdrav svim dobrim ljudima sa ovog foruma!

Radio sam na prekookeanskom brodu kao junior waiter (pre toga kao buffet stewart) dva puta po šest meseci, međutim ne mogu više da radim ovaj posao zbog problema sa leđima, pročitao sam dobar deo foruma pa me zanima jedna stvar...

Da li je moguće naći posao kao grafički dizajner, imam preko 10 god iskustva, smatram da je ovde ovaj posao opasno podcenjen i jako slabo plaćen, a pročitao sam negde da je u kini navodno jako tražen, međutim ne verujem ništa dok ne čujem mišljenje nekog od naših ko je tamo :102:  

Hvala Vam unapred na odgovoru!  pijjj ŽIVELA SRBIJA!!!

Edited by altamira

Jel imas neku diplomu faksa ili vise skole?

Imam završenu višu politehničku školu, smer grafički dizajner, mislim da je to kod njih bachelor degree  gent

Imao bih jedno krajnje prakticno pitanje. Da li ste nosili kes ili karticu? Malo mi je trip, ovako smotan da nosim samo kes. I koja kartica ide? Ja imam visu electron, po Evropi prolazi, ali Kina? Nemam pojma. Jos nesto me zanima, ali ne mogu da se setim trenutno? ???

Edited by stobane

E da, setih se. Jeste li prevodili izvod iz banke i potvrdu da ste zaposleni na engleski ili kineski :D?

Jok, znaju srpski u konzulatu, a sto se para tice imas raznih torbica koje mozes staviti oko noge npr. Tako sam ja poneo kes.

Pozdrav i od mene. Ja sam Filip iz Bg-a. Uglavnom dobio sam posao teachera u Sangaju, idem krajem jula ili pocetkom avgusta. Sve sam iscitao manje vise i sve sam ispitao. Zanimaju me konkretno jos neke stavke samo, pa sam unapred zahvalan za svaki odgovor. Dakle zanima me oko banaka tamo, da li sve funkcionise kao i kod nas. Odnosno da li mogu, sa mojom karticom i racunom da uplacujem i podizem pare ili ne? Posto sam nacuo da samo moze transfer novca pre Western Uniona. I takodje da li iko od vas uplacuje neku vrstu osiguranja ili penzionog u Srbiji. Dakle voleo bih da mi ide staz, sad da li uplacivati nasoj vednoj drzavi ili privatno neko osiguranje pitanje je? Bio sam u PIU i u Wieneru i to mi sve zvuci nekako na klimavim nogama. Dakle ako neko ima savet i iskustva zaista bi znacila svaka pomoc. Hvala unapred i u svakom slucaju imacu ja jos tu svasta verovatno da pitam. Pozz

Pozdrav svim dobrim ljudima sa ovog foruma!

Radio sam na prekookeanskom brodu kao junior waiter (pre toga kao buffet stewart) dva puta po šest meseci, međutim ne mogu više da radim ovaj posao zbog problema sa leđima, pročitao sam dobar deo foruma pa me zanima jedna stvar...

Da li je moguće naći posao kao grafički dizajner, imam preko 10 god iskustva, smatram da je ovde ovaj posao opasno podcenjen i jako slabo plaćen, a pročitao sam negde da je u kini navodno jako tražen, međutim ne verujem ništa dok ne čujem mišljenje nekog od naših ko je tamo :102:  

Hvala Vam unapred na odgovoru!  pijjj ŽIVELA SRBIJA!!!

Sa dobrim portfoliom nije tesko naci posao grafickog dizajnera u Kini. U manjem arhitektonskom studiju u kome sam radio imali smo 3 graficka dizajnera Kineza koji su imali oko 4000-7000 rmb / mesecno... dok je hr pokusavao da nadje belca sa ponudom od oko 15000rmb, medjutim svi kandidati nisu bili zadovoljni platom. Sa preko 10 godina iskustva verujem da moze da se nadje dobar posao sa oko 18000-25000rmb / mesecno... naravno ima i onih sa preko 30000rmb. Jos lakse ces dobiti posao ako se odlucis za gradove u unutrasnjosti Kine (broj strucjaka ikao i nekvalifikovanih stranaca koji se doseljavaju u Peking/Shanghai/Shenzhen je jako veilki i ubrzan) gde je potreba velika a konkurencija mala, ali i za nijansu nize plate sa nizim troskovima zivota. 

I sta je ispalo na kraju oko ovog predavanja Engleskog?Jel je potrebna diploma fakulteta ili i dalje svako moze da ide da predaje?Jel se vadi viza u BG ili se ide na divlje pa sve se odradi na licu mesta i lako se nalazi posao?

Jel i dalje Shenzen aktuelan ili je vise nebitno u kom si gradu jer se ne vadi vise viza u HK nego u Maleziji...i jel dovoljno 2000e da se krene u ovu avanturu?

I sta je ispalo na kraju oko ovog predavanja Engleskog?Jel je potrebna diploma fakulteta ili i dalje svako moze da ide da predaje?Jel se vadi viza u BG ili se ide na divlje pa sve se odradi na licu mesta i lako se nalazi posao?

Jel i dalje Shenzen aktuelan ili je vise nebitno u kom si gradu jer se ne vadi vise viza u HK nego u Maleziji...i jel dovoljno 2000e da se krene u ovu avanturu?

Ja ne znam sta da ti kazem. (Ne mogu da persiram, nesto sam negativan danas.) Dokumentaciju sakupljam, posto sam zaposlen za stalno, gledam letove, putno osiguranje, a da li da dodam da sam i u stambenom kreditu pa se i time zamajavam. Na gotovo svaki oglas na koji sam nasisao konkurisao sam :) jednom ne gledajuci i za nekakvog ekonomstu, a ni da sabiram ne znam, ali obicno se to zavrsava recenicom da ih kontaktiram kada budem bio u Kini. Po svoj prilici krenucu od Shenzhena, ne toliko zbog posla koliko iz znatizelje jer me jako zanima kako izgleda toliki grad. Da li cu se tu i zadrzati pitanje je. Mada, samo opusteno :).

@Pavle78

Ja ti bato primam 8000 mesecno, troskovi oko stana do 400 maximum kad se izivljavam sa klimom, ali stan mi je obezbedjen tako da kiriju ne placam.

Klopa dnevno od 10 do 50rmb zavisi od raspolozenja, a ti racunaj 50 * 30 = 1500

Prevoz do skole, 20 min pesaka, 5 min busom = 1 rmb. ali ja sam stoka pa svaki dan idem taxijem koji me izlazi 5 rmb. Do skole i nazad idem 4 x dnevno = 20rmb * 20 radnih dana = 400

Klincima u skoli uzimam razne gluposti tako da na njih trosim oko 400 mesecno

Viza me na godisnjem nivou kosta 800rmb, a bog me ove god i ne placam no produzujem.

Moze da se ode i da se radi za mnogo vece pare svestan sam ja toga, ali bato, sve legalno.

@Stobane Ponesi cash sa sobom, trebace ti dobrih 1000 evra za pocetak mozda malo vise, javi mi detalje pa cu ti posavetovati.

Kao sto u USA i Evropi postoji VISA i MASTERCARD koje ovde retko gde mozes da primenis, tako i Kina ima svoj sistem koji se zove: Unionpay. Dakle ako na tvojoj kartici umesto VISA pise Unionpay, neces imati problema, ako ipak pise Visa e onda je frka :)

@Cufi Kad dodjes ovde, otvorices racun u kineskoj banci, preko kojeg ces moci da radis svasta, od kupovine netom do slanja para kuci (nepreporucljivo, jer ce da te iskidaju taksama i kinezi a i nasi jelte, jer gde srbin da se ne ogrebe) tako da ako saljes recimo 300$ sa racuna na racun provizija je 50$ makar u ABC banci ka Raiffeisenu. Tako da je Western Union i Money Gram super opcija. Opet slao ti pare preko racuna ili preko WU, imas dnevni limit a bog me imas i godisnji limit.

@Commendatore Ja iscitao ovaj forum uzduz i popreko, rekao bih ti sve sada, ali naicices na toliko korisnih saveta koji ce ti pomoci, tako da necu da budem sazet. Lepo kreni od Page 1. :)

Jer svi odgovori su vec dati i to u par navrata. Al evo ti skracena verzija: (https://www.klubputnika.org/forum/topic/7420-predavanje-engleskog-u-kini/)

@ALL e sad ljudi, ono sto mene interesuje, Dolazim u Xiamen na par dana, ima li nekog od nasih tamo?