Posted April 17, 2015 Ovde na ovoj stranici mi nesto fali??!! Neka informacija, sta li??Ja upravo prisustvovah KINESKOM STRAJKU Ceo kindergarten se digao da trazi bolje uslove, sva deca vracena kuci, unija roditelja skupljena i ceka se big boss Pa ce biti "kom obojci, kom opanci" Vanja nemoj da glumis OTPOR u Kini! Nego reci nam na koje uslove su se zalili Kinezi? Na radne uslove (sto mi je malo cudno za Kineze i na kakvu predstavu ja imam o njima, kao neko ko moze da radi pod bilo kakvim uslovima) , ili su se zalili zbog plate, trazili su vecu zaradu?I kako se sve to zavrsilo?Jel bilo pistaljki, protesne setnje, blokiranje saobracaja...? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2015 Pavle78 IZBACEN SI IZ KUCE VELIKOG BRATA!!!JA NE GLUMIM OTPOR, CITAJ STA PISEM - KINEZI SU PROTESTVOVALI, A NE JA!!!Epilog cele price je da su se kinezi izborili za godisnji bonus i platu koja je kasnila 1 dan... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2015 Pozdrav! Procitao sam na brzinu ovih 25 strana, imam nekoliko pitanja.I ako nemam ni diplomu ni sertifikate, imao sam skype intervju sa agentom za posao nastavnika engleskog.Dogovorili smo se za platu i ponudila mi je besplatan smestaj, hranu i teaching training (ovo sve skola obezbedjuje).Sta je teaching training?Da li se moze izdrzati mesec-dva dok se ne dobije plata, jer sam svasta procitao ovde za smestaje koje oni nude...Pitala me je gde bi voleo da radim i da ima u ponudi pozicije u: Hebei,Shijiazhaung,Shandong,Cahngsha.Moze li neko ukratko napisati koji od ovih gradova/provincija je najbolji za zivot, cene izdavanje stanova itd, i da li se moze naci part-time posao u navedenim gradovima? (u ugovoru mi pise da ne smem raditi nijedan part-time job cak i neka kazna od 5000rmb se pominje).Poslala mi je i ugovor i sad to treba da potpisem, skeniram i posaljem joj nazad.I kada to potpisem rekla je da ce mi poslati invitation za vizu. E sad, ovo za vizu mi je najbitnije, da li da odem u Kinu ili ne, jer necu da se cimam svakih mesec dana i trosim pola plate na produzavanje vize, citao sam ovde da treba odraditi M vizu u Beogradu pre odlaska u Kinu, koliko traje i koliko kosta? Ugovor mi je na godinu dana. Da li sad ja mogu dati otkaz npr. posle par meseci ako nadjem neki bolje placen posao?Koliko otprilike kosta najjeftinija karta u jednom pravcu za ove gradove iz Beograda ili Budimpeste i koliko bi mi para trebalo za prvih mesec dana da bih preziveo (znaci samo za hranu)?Izvinjavam se zbog ovako dugackog posta. Mnogo toga mi je nejasno i nov sam u ovome pa sam morao da postavim ovoliko pitanja.Hvala unapred na odgovorima.odgovore na sva pitanja vec mozes naci na ovim stranicama, a sto se tice cene karata - odes lepo na skyscanner ili neki drugi pretrazivac letova i proveris... Moras nesto i sam naci jer kad dodjes ovde nema nikog da ti pomaze... isto tako imas i link za sajt na kom vidis komparaciju cena u raznim gradovima... pa procitaj ponovo Sve najbolje drugari Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2015 Poštovanje svima. Mnogo mi je drago što sam naišao na ovu temu i divne ljude koji nisu štedeli vremena da nam opišu svoja iskustva iz Kine.Ja sam sociolog, nemam iskustva sa predavanjima engleskog. Imam TOEFL sertifikat (94 poena), prevodio sam mnogo tekstova sa engleskog na srpski i dodatno usavršavam jezik. Zanima me, molim vas, kako ste konkurisali po vrtićima, školama itd u Kini? Gde god odem, traže isključico predavače iz zemalja gde je engleski maternji jezik ili druge testove poput TEFL ili TESOL. Drugo, da li bi odlazak u kinesku ambasadu u Beogradu i razgovor sa nekim o mojim namerama da odem u Kinu da radim kao predavač engleskog doneo rezultat? Da li je potrebno da odem u Kinu i na licu mesta nađem posao (treba negde spavati, jesti, pre svega doći u Kinu, a moje finansije su krajnje skromne)?Objasnite mi još jednom taj postupak, sve mi se zbrkalo.Hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2015 (edited) - Gde god odem, traže isključico predavače iz zemalja gde je engleski maternji jezik ili druge testove poput TEFL ili TESOL. -Sve navedeno je uslov da se dobije viza u toj oblasti u kojoj je posao.Ako to ne ispunjavaš, zvanično ne možeš dobiti posao.Ideja da odeš u ambasadu i pitaš ih da li možeš da radiš ilegalno, nije baš najbolja.... Gledaj oglase za posao u različitim gradovima (i samim tim distriktima), jer u njima važe različita pravila za zapošljavanje : jobs.idealist.orgjobs.echinacities.com Edited April 22, 2015 by Amarilis Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2015 i definitivno prvo dodji ovde (sa turistickom vizom) pa trazi posao... sve pise na forumu, vise puta je ponovljeno, samo treba pazljivo procitati sve... da se ne ponavljamo... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2015 Hvala najlepše još jednom. Već sam poslao biografije na nekoliko oglasa i nadam se najboljem Pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2015 Da li je izvodljivo otici na turisticku i tamo promeniti u Z vizu, ukoliko nije prevara naravno. Dakle zanima me da li se mora vracati u Srbiju ili moze da se odradi tamo ili u Hong Kongu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 23, 2015 Da se odradi u Kini zvanicno ne moze, mada znam ljude koji su u Pekingu preko agencije zavrsavali da se ne pomere, a vise od 98% nas je doslo na turisticku i promenilo na neku... Znaci moze, ali zavisi od skole/agencije koliko je jaka za HK, ako ti plate put u Srbiju, sto da ne. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 23, 2015 ja znam jednog momka iz Madjarske koji je sve zavrsio na relaciji Shenzhen - Hkg, bez vracanja u EU... ali oni su u EU... mada, kontam da ih ne gledaju mnogo bolje nego nas Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2015 Ljudi, je l' ima neko broj ili WeChat nekog agenta za posao iz Shenzhena možda?Xie xie Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2015 javi se na private nekom od nas koji smo tamo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2015 Pozdrav svima ...Da li neko od vas mozda zna nesto vise da mi kaze o gradu Jingdezhen? Video sam da je to grad prepoznatljiv po proizvodnji porcelana...Dobio sam ponudu da radim posao kosarkaskog trenera (sa klincima) i ujedno u nekom vrticu predajem engleski,ako zelim za bonus novac naravno ...Svaka informacija o gradu je dobrodosla Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2015 (edited) Pozdrav svima ...Da li neko od vas mozda zna nesto vise da mi kaze o gradu Jingdezhen? Video sam da je to grad prepoznatljiv po proizvodnji porcelana...Dobio sam ponudu da radim posao kosarkaskog trenera (sa klincima) i ujedno u nekom vrticu predajem engleski,ako zelim za bonus novac naravno ...Svaka informacija o gradu je dobrodosla Moje mišljenje je da je to dobra priča. Lično bih uvek prihvatao manje gradove u Kini nego velike - manja plata, ali i manje cene, manji gubitak vremena, manje i stranaca doduše, manje buke i jurnjave... Ko šta voli.Ako si u tripu da putuješ dosta, lokacija je super jer je sve na nekom istom rastojanju. Huangshan i Sanqingshan su ti neverovatno blizu, a i mi smo ti tu na nekih 300-400km. Zapravo, i Wuyuan ti je tipa na 50km odatle, dalje Longhushan oko 150, Hangzhou, Shanghai, Suzhou i ostali gradovi sa puno atrakcija malo dalje, ali vozovi rade svetski (Kina ako nešto najbolje na svetu ima, to je saobraćajna mreža).O samom gradu nemam pojma sem upravo to što si i ti čuo, centar porcelanske industrije (pored Yixing-a u Jiangsu-u). Ali, ako ti nude tipa do 10k mesečno, smeštaj, a verovatno uz to ide i radna viza (JDZ je u Jiangxi-ju, to je siromašnija provincija, radnu vizu verujem da bi dobio mnoooogo lako), a ne fale ti gomile stranaca i neki Šangajsko-Šendženski velegrad style, kafići i tako to, mislim da ćeš da ubodeš u centar. Srećno! Edited April 27, 2015 by Tales Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2015 Moje mišljenje je da je to dobra priča. Lično bih uvek prihvatao manje gradove u Kini nego velike - manja plata, ali i manje cene, manji gubitak vremena, manje i stranaca doduše, manje buke i jurnjave... Ko šta voli.Ako si u tripu da putuješ dosta, lokacija je super jer je sve na nekom istom rastojanju. Huangshan i Sanqingshan su ti neverovatno blizu, a i mi smo ti tu na nekih 300-400km. Zapravo, i Wuyuan ti je tipa na 50km odatle, dalje Longhushan oko 150, Hangzhou, Shanghai, Suzhou i ostali gradovi sa puno atrakcija malo dalje, ali vozovi rade svetski (Kina ako nešto najbolje na svetu ima, to je saobraćajna mreža).O samom gradu nemam pojma sem upravo to što si i ti čuo, centar porcelanske industrije (pored Yixing-a u Jiangsu-u). Ali, ako ti nude tipa do 10k mesečno, smeštaj, a verovatno uz to ide i radna viza (JDZ je u Jiangxi-ju, to je siromašnija provincija, radnu vizu verujem da bi dobio mnoooogo lako), a ne fale ti gomile stranaca i neki Šangajsko-Šendženski velegrad style, kafići i tako to, mislim da ćeš da ubodeš u centar. Srećno! Hvala na info ...Prvo idem dva meseca u Peking na kao probni rad (placen naravno ), ali mi je covek iz kompanije vec izasao sa tom ponudom da nakon tog probnog perioda predjem u Jingdezhen i radim trenerski posao zbog kog inace idem,a plus su potpisali neki smorazum sa tim vrticem pa jos bonus to ako zelim...Sto se tice radne dozvole,ja sam je vec dobio,kao i onaj expert sertifikat koji mi za neki dan salju zajedno sa pozivnim pismom. Inace ako bih prihvatio i taj teaching, imao bih 18 000 cny mesecno,plus placen smestaj... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2015 Ostaje mi samo još jednom da ponovim - sa srećom! Što se finansija tiče - te pare ne bi mogao da zaradiš ni u Šangaju i Šendženu kao najplatežnijim gradovima Kine, pa ti vidi... Zapravo, mogao bi u nekom slučaju gde se raspadaš od posla, plus na to još odbiješ smeštaj i ostalu skupoću.Ništa, javi se kad stigneš da se družimo tu provincijski! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2015 Ostaje mi samo još jednom da ponovim - sa srećom! Što se finansija tiče - te pare ne bi mogao da zaradiš ni u Šangaju i Šendženu kao najplatežnijim gradovima Kine, pa ti vidi... Zapravo, mogao bi u nekom slučaju gde se raspadaš od posla, plus na to još odbiješ smeštaj i ostalu skupoću.Ništa, javi se kad stigneš da se družimo tu provincijski! Hvala puno ...Ako sve prodje ok javljam se obavezno ...pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2015 Stefane SRECNO Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2015 Škola ''Sino Education'' ponudila mi je posao predavača u školi. Komunicirao sam sa izvesnom Nancy. Oni, navodno, sređuju Z vizu. Preporuka asocijacije stranih učitelja u Kini je da se ne napušta matična zemlja bez Z vize u pasošu. U principu, ništa ne gubim. Znate li nešto o ovoj školi? Neka iskustva? Hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2015 Škola ''Sino Education'' ponudila mi je posao predavača u školi. Komunicirao sam sa izvesnom Nancy. Oni, navodno, sređuju Z vizu. Preporuka asocijacije stranih učitelja u Kini je da se ne napušta matična zemlja bez Z vize u pasošu. U principu, ništa ne gubim. Znate li nešto o ovoj školi? Neka iskustva? Hvala.Asocijacija stranih ucitelja je fama koja postoji vec dugo u Kini, naime, sindikati su zabranjeni a sto bi samo stranim uciteljima davali mogucnost da se samoorganizuju?Ako je neko od clanova foruma drug clan doticnog slobodno moze da me kontaktira u inbox da me razuveri.Vidi se da nisi upucen, za pocetak procitaj sve polako od A do S na ovom topiku, ima mnogo da se cita, ali i da se nauci... 98% nas je doslo na turisticku pa menjalo 'vako il' 'nako, jos uvek smo tu...Nema na cemu,Poz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2015 Fizičko organizovanje može da se spreči, virtuelno manje verovatno.http://www.chinaforeignteachersunion.com/Sajt je VRLO koristan i namenjen upravo početnicima kako bi izbegli prevare.Nisam upućen, zato i pitam. Pročitaću ovaj topik u svakom slučaju, to je za moje dobro, to se i podrazumeva. Međutim, postavio sam sasvim konkretno, a ne opšte pitanje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2015 Jesi proveravao na tom forumu one ''crne liste'' prevarantskih škola? Ima li tu Sino Educationa? Kao da mi se učinilo da su bili pomenuti, možda grešim...Što se te Unije tiče, u pravu si. Oni postoje u tom obliku koji vidiš, ali nisu zvanično registrovani ovde, uprkos što neko ranije pomenu ''izvrsne odnose sa Ministarstvom kulture'', na to je CCra mislio. Upoznao sam jednu Nemicu koja ima radnu vizu i koja je član udruženja, pričala mi je da imaju oni svoje liste, pristup tim nekim ''crnim listama'' koje prave škole (nisam pitao odakle im taj pristup, mada bi to bilo pametno pitanje), dalje,kako škole danas vrlo lako mogu da te ubace na crnu listu dok radiš kod njih, a da naravno nemaš pojma o tome. Isto tako sutra druge škole to mogu da provere, i da ti sve to zagorča život pri nalaženju novog (pričamo o legalnom) posla. Dala mi je primer jednog svog drugara crnca koji se svađao sa tim nekim bitangama u svojoj školi (to ako vam srede radnu vizu ne znače da su automatski anđeli i predivni ljudi, ima i puno kukolja koji tu vidi idealnu šansu da krene sa eksploatacijom), naravno, on je bio u pravu (barem tako ona kaže , ali svejedno, odigrali su ''mnogo moralno'' i ocrnili su ga, pa je kasnije imao silnih problema da nađe školu. Koliko je sve to tačno, samo ona zna, ali definitivno ne verujem da je lagala.Slažem se sa tim da ljudi treba da dođu danas sa Z vizom ovde, ako ništa, legalno je, zar ne? Ali, kao što ste iz silnog napisanog mogli da primetite, ja stvarno ne znam da je neko došao sa radnom vizom prvi put (pričamo o teachingu), kao što reče drug malopre, 98% ljudi dođe sa turističkom, pa se nekima posreći i dobiju Z u međuvremenu. To da li lažu ili ne da mogu da srede vizu vrlo lako možete da proverite - jednostavno čekate da vam pošalju dokumenta sa kojima odete u ambasadu Dedinjsku. Ako vas pozivaju da dođete na turističku pa da će onda da je ovde konvertuju, lažu u 98% slučajeva gorepomenutih. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2015 Bata Tales, znas i sam da ne moze da se promeni u mainland Kini, ali zato svi uzimaju Z u HK, barem ovi moji gore iz Pekinga. Naravno vise od pola njih su u papirima i FECu menadzeri, ali dok skola/obdaniste placa kurti i murti, svi srecni i zadovoljni. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2015 Hvala na ispravci poštovani brate CCra! Pogrešno sam se izrazio. Mislio sam promeni u smislu da odu u Hong Kong ili gde već sa papirima. Do famoznog jula 2013. je sve moglo, od tada ide sve grđe i grđe. Kao što sam pomenuo, u nekim provincijama (npr.Zhejiang) je više nemoguće da u Hong Kongu aplicirate za radnu vizu već MORATE da se vraćate u svoju rodnu grudu. Jedna Čehinja mi duguje feedback ovih dana sa svojom aplikacijom, da vidim da li to važi samo za određna mesta u provinciji ili za celu. Moja koleginica se vraćala u Škotsku po radnu vizu. Jiangsu provincija i Shanghai ni teoretski ne zapošljavaju non-native, mada su jedan moj poznanik iz Zadra i jedan koji ovde već piše uspeli da dobiju radne za teaching. Kako? Vrlo lako, kada poznaješ prave ljude koji poznaju prave ljude, sve može, samo je pitanje reda veličine $. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites